Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε για κυρώσεις κατά του Όρμπαν


Οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν σήμερα τη σχετική πρόταση και ζήτησαν να κινηθεί η διαδικασία κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας. Ειδικότερα, με 448 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε για πρώτη φορά στην ιστορία του την ενεργοποίηση της διαδικασίας του άρθρου 7 της Συνθήκης της ΕΕ κατά κράτους μέλους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε ότι υπάρχει, πράγματι, κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης από την Ουγγαρία και καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να κινήσουν τη διαδικασία που προβλέπει το Άρθρο 7, παράγραφος 1 της Συνθήκης της ΕΕ, για την αντιμετώπιση απειλής κατά των ιδρυτικών αξιών της Ένωσης, οι οποίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό στη δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 


H πρόταση θα κατατεθεί στις κυβερνήσεις των κρατών μελών στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Πλέον ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σειρά κυρώσεων εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζει. 

Μεταξύ άλλων κατηγορείται για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, των προσφύγων, καθώς και άλλων θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων. 

Είναι υπόλογος ακόμη για παραβιάσεις σε ζητήματα της εκπαίδευσης αλλά και στην ελευθερία του Τύπου, ασκώντας κυβερνητικό έλεγχο στα μέσα ενημέρωσης. 
Σημειώνεται πως την παραπομπή για κυρώσεις ψήφισε και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στους κόλπους του οποίου ανήκει το κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού και μάλιστα ο Όρμπαν έχει αποκτήσει μεγάλη επιρροή στο εσωτερικό του το τελευταίο διάστημα. 

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδιο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εξετάζει και επιπλέον πειθαρχικά μέτρα κατά του Όρμπαν, αν και πολλά στελέχη της ευρωομάδας έχουν εκφράσει ίδιες θέσεις με αυτές του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας.

 Η στάση αυτή οφείλεται κυρίως στις εσωκομματικές συγκρούσεις και στην εφόρμηση του Όρμπαν και των συμμάχων του προς την ανάληψη της ηγεσίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με ταυτόχρονη υπαναχώρηση των πιο μετριοπαθών συντηρητικών δυνάμεων, όπως των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ.


[Πηγή]https://tvxs.gr/news/
«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου