Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Σε περιπέτειες βάζουν τους Ελληνες Ιεράρχες οι επίσκοποι του Επιφανίου. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ


Σε μεγάλες περιπέτειες φαίνεται ότι μπαίνουν οι Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά την απόφασή της για αναγνώριση του Αυτοκεφάλου της Ουκρανίας. 
Αμέσως σχεδιάστηκε πρόγραμμα προσκυνηματικών επισκέψεων στον Ελλαδικό χώρο, οι οποίες χαρακτηρίζονται μάλιστα ως «το πρώτο μεγάλο προσκύνημα μετά την αναγνώριση της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας» και ο στόχος είναι προφανής. 
Στους Ιερούς χώρους της Ελλάδος όπου θα λειτουργούν οι σχισματικοί Ουκρανοί, θα αποκόπτεται αμέσως η Μητροπολιτική Επαρχία όχι μόνο από τους Ρώσσους προσκυνητές αλλά και από άλλους σλαβόφωνους Ορθοδόξους που παραμένουν πιστοί στους Ι. Κανόνες. 

Το πρόγραμμα της επίσκεψης στην Ελλάδα όπως το ανακοίνωσαν οι δύο Ουκρανοί Επίσκοποι, Περεγιασλάβ Αλέξανδρος και Βίννιτσα Συμεών της «Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας» σύμφωνα με τη σχετική ουκρανική ιστοσελίδα προβλέπει την επίσκεψη σε πέντε Ιερούς Τόπους της Εκκλησίας της Ελλάδος. 
Πρώτος προορισμός είναι η Αίγινα όπου υπολογίζουν την άφιξή τους το πρωί της 9ης Νοεμβρίου, ημέρα της πανηγύρεως της μνήμης του Αγίου Νεκταρίου. 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα φθάνουν στην Αίγινα στις 9 το πρωί και θα συμμετάσχουν στην Θεία Λειτουργία στο Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου. Επίσης ανακοινώνουν ότι θα λειτουργήσουν και την επομένη ημέρα Κυριακή 10 Νοεμβρίου στο ίδιο μοναστήρι. Επίσης αναφέρουν ότι θα επισκεφτούν το Μοναστήρι που βρίσκεται στην Αγία Μαρίνα.
Όπως είναι γνωστό ο Μητροπολίτης Υδρας Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ καταδίκασε με κανονικές κυρώσεις δύο κληρικούς του για συλλείτουργο που έκαναν με τον Μητροπολίτη Κιέβου κ. Ονούφριο.
Με τη βεβαιότητα λοιπόν ότι ο κ. Εφραίμ αναγνωρίζει την Ουκρανική Εκκλησία του Επιφανίου, οι δύο επίσκοποι θα επιδιώξουν να συλλειτουργήσουν με τον κ. Εφραίμ στον Αγιο Νεκτάριο. Εάν όντως αυτό πραγματοποιηθεί, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι πλέον οι σλαβόφωνοι Ορθόδοξοι προσκυνητές δεν θα επισκέπτονται πλέον τόσο Αίγινα όσο και τα υπόλοιπα νησιά της Μητροπόλεως του κ. Εφραίμ.
Το δεύτερο προσκύνημα που έχουν ανακοινώσει ότι θα κάνουν, βρίσκεται στην Εύβοια όπου φυλάσσονται τα λείψανα του άλλου μεγάλου Αγίου της Ελλαδικής αλλά και της Ρωσικής Εκκλησίας, του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου, με Θεία Λειτουργία την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου. 
Εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά γιατί ο Μητροπολίτης Χαλκίδος δεν έχει εκφράσει ανοικτά την υποστήριξή του στους σχισματικούς. Από πληροφορίες του oukraniko.blogspot δεν φαίνεται διατεθειμένος να δεχτεί σε συλλείτουργο τους σχισματικούς και να αποκλείσει έτσι οριστικά τις εκατοντάδες των Ρώσων προσκυνητών του :Αγίου Ιωάννου του Ρώσου. 
Τρίτος προορισμός των Ουκρανών είναι η Πάτρα και Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ανδρέα, όπου ανακοίνωσαν ότι θα λειτουργήσουν την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου.
Ο Μητροπολίτης Πατρών είναι από τους λίγους που ξεκαθάρισε στην Ιεραρχία ότι ήταν λάθος του Αρχιεπισκόπου να μην αναγνωρίσει εξ αρχής το Αυτοκέφαλο της Ουκρανίας. Υπάρχει ενδιαφέρον να δούμε εάν θα συλλειτουργήσει με τους Ουκρανούς επισκόπους καταδικάζοντας έτσι την επαρχία του από απόρριψη από όλο το σλαβόφωνο κόσμο.
Οι υπόλοιποι εκκλησιαστικοί προορισμοί για τους οποίους δεν αναφέρονται συλλείτουργα είναι: η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα, η Μονή Ομπλού, η Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ναυπάκτου, ο Όσιος Λουκάς στη Θήβα και η Μονή του Οσίου Μελετίου στα Μέγαρα.
Δυστυχώς σύντομα και στην Ελλάδα πλέον, ο μέχρι τώρα απόηχος του σχίσματος εξελίσσεται σε ισχυρή βροντή που θα συνταράξει και την Ελλαδική Ορθοδοξία.
Το πρόγραμμα των Ουκρανών αναλυτικά, όπως διαφημίζεται στο διαδίκτυο:
The trip is planned for 9-15 November 2019.
The group will be headed by Metropolitan of Vinnitsa and Barsky Simeon and Metropolitan of Pereyaslav-Khmelnitsky and Vishnevsky Alexander. 
This is the first great pilgrimage to Greece after the recognition of the Greek Orthodox Church of Orthodox Church of Ukraine. We invite you to pray together at the Holy Apostle Andrew the first-called, St. Nektarios Pentapoleos and righteous John the Russian! The program of the pilgrimage
-Saturday 09/11/2019 the Day of memory of St. Nektarios
11.00 divine Liturgy in Holy Trinity monastery, which he founded and where now lies the relics of the famous to the whole world of Saint Nektarios. Also visit the monastery of Agia Marina.
-Sunday 10/11/2019 07.30 divine Liturgy in Holy Trinity monastery.
-Monday 11/11/2019 07.30 divine Liturgy in the Church of St. John the Russian.
10.30 Departure to the monastery of St. David, founded in 1540.
-Tuesday 12/11/2019 12.00 Departure to the monastery in the second half of the tenth century of St. Luke (Οsios Loukas),
-Wednesday 13/11/2019 08.00 Departure to the Peloponnese. The monastery of Mega Spileon (the Great Cave
-Thursday 14/11/2019 07.30 divine Liturgy in the Church of the Holy Apostle Andrew the first-called in Patras,
11.00 Departure to the monastery of the presentation in the Temple of the blessed virgin Mary (Μονή Ομπλού) of the XI century.
16.00 Departure from the city of Nafpaktos to the monastery of the Transfiguration, where is the icon of the Mother of God
-Friday 15/11/2019 11.00 Departure to the city of Thiva, where were buried the Holy Apostle Luke,
13.30 Departure to the historic monastery of St. Meletios (XI century).

Στα Ρωσικά μπορείτε να το βρείτε εδώ.
«Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου