Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

25 Σεπτεμβρίου 1849: Ο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος περνά στο πάνθεον των Ηρώων του Έθνους

 

Σαν σήμερα φεύγει από την ζωή ο Ήρωας του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνας, Νικηταράς ο Τουρκοφάγος, ο άνθρωπος που πολλάκις διεκρίθη για τον Ηρωισμό του και την Ιερά Μανία με την οποία πολεμούσε υπέρ Πίστεως και Πατρίδος. Προδομένος και παραμελημένος, όπως πολλοί μεγάλοι άνδρες μέχρι σήμερα -, από το ελλαδικό και τότε νεοσύστατο, αλλά πάντα υπό κατοχή – κράτος, ο Νικηταράς έφτασε μέχρι του σημείου να καταστεί ζητιάνος και τυφλός από τις διώξεις που του επεφύλαξε η κυβέρνηση του Βασιλέα Όθωνα.

Ο Νικηταράς φυλακίστηκε το 1839 με την ανυπόστατη κατηγορία ότι επιθυμούσε την αντικατάσταση του Όθωνα από έναν Ρώσο πρίγκιπα. Παρέμεινε στην φυλακή επί 18 μήνες όπου και έχασε την όραση του από τα βασανιστήρια και το ζάχαρο από το ποίο έπασχε. Στην συνέχεια του δόθηκε μία «άδεια επαιτείας», ώστε να μπορεί να ζητιανεύει στον ναό της Ευαγγελίστριας κάθε Παρασκευή. Μετά το 1843 του δόθηκε μία πενιχρή σύνταξη, η οποία δεν αρκούσε καν για να του εξασφαλίσει την αξιοπρεπή διαβίωση.

Μυήθηκε στην Φιλική Εταιρία στις 18 Οκτωβρίου του 1818 και στις 23 Μαρτίου του 1821 εισήλθε στην Καλαμάτα μαζί με τους άλλους στρατιωτικούς αρχηγούς, σε μία από τις πρώτες πράξεις της Επαναστάσεως. Πήρε μέρος στην Μάχη του Βαλτετσίου και την Μάχη των Δολιανών όπου με μία ισχνή δύναμη 200 ανδρών κατάφερε να αποκρούσει χιλιάδες τούρκων, κερδίζοντας έτσι το προσωνύμιο του Τουρκοφάγου. Οι συγκεκριμένες μάχες αποτέλεσαν το ουσιαστικό προοίμιο της Άλωσης της Τριπολιτσάς που αποτέλεσε σταθμό για την εδραίωση και την εξέλιξη της Επανάστασης του 1821, στην οποία όχι μόνο πήρε μέρος ο Νικηταράς, αλλά και διακρίθηκε.

Στις 26 Ιουλίου του 1822 οι τούρκοι αρχίζουν να μπαίνουν στα στενά των Δερβενακίων και η θηριώδης σε μέγεθος στρατιά του Δράμαλη απειλεί να πνίξει την Επανάσταση. Μετά από λίγο άρχισαν να δέχονται πυρά από τον Αντώνη Κολοκοτρώνη και τους άνδρες του. Εν τέλει οπισθοχώρησαν και αποφάσισαν να πάρουν το πέρασμα προς τον Άγιο Σώστη. Όμως ο Νικηταράς και ο Παπαφλέσσας είχαν ήδη ειδοποιηθεί και βρίσκονταν στην περιοχή. Η τουρκική πομπή βρέθηκε περικυκλωμένοι και υπό διασταυρούμενα πυρά. Από τα ανατολικά βρισκόταν ο Νικηταράς και ο Παπαφλέσσας και από τα δυτικά οι άνδρες του Αντώνη Κολοκοτρώνη. Οι τούρκοι πέφτουν ενώπιον της Ιεράς Μανίας των Ελλήνων που πολεμάνε για Πατρίδα, Πίστη και Ελευθερία. Η νύχτα έσωσε τους τούρκους, οι οποίοι μέχρι εκείνη την ώρα είχαν μετρήσει ήδη 4500 νεκρούς και η στρατιά του Δράμαλη διασπάστηκε με λίγους να καταφέρνουν να φτάσουν στην Κόρινθο και το κύριο μέρος του στρατεύματος να επιστρέφει στην Τίρυνθα.

Δύο μέρες μετά στις 28 Ιουλίου ο Δράμαλης επεχείρησε δεύτερη φορά να φτάσει στην Κόρινθο, όμως γνώρισε και άλλη μία πανωλεθρία, μικρότερης βέβαια εμβέλειας και εν τέλει αποκλείστηκε στην Κόρινθο, όπου βρήκε το αρμόζον τέλος του μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της στρατιάς του, υποκύπτοντας στην πείνα τις αρρώστιες. Σε κεντρική μορφή της Μάχης των Δερβενακίων αναδείχθηκε ο Νικήτας Σταματελόπουλος, ο επονομαζόμενος και Νικηταράς ο Τουρκοφάγος. Στην μάχη αυτή σύμφωνα με ιστορικές πηγές έσπασε τρία σπαθιά κατά τη διάρκεια της μάχης, σκοτώνοντας τούρκους, ενώ στο τέλος της μάχης το χέρι του είχε αγκυλωθεί και δεν άφηνε με κανέναν τρόπο το σπαθί.

Αυτό το σπαθί υπήρξε και ο τελευταίος πλειοδότης όταν το, στην πραγματικότητα πάντοτε ανελεύθερο, ελλαδικό κράτος έβαλε σε πλειστηριασμό το σπίτι του Ήρωα Νικηταρά, ο οποίος πέθανε πάμπτωχος. Στις 24 Ιουλίου 1825 ένα έγγραφο έθετε την ελευθερία του Έθνους στην  δικαιοδοσία της Μεγάλης Βρετανίας. Αυτό το έγγραφο δεν το υπέγραψαν ο Υψηλάντης και ο Νικηταράς. Ο μεν πρώτος τέθηκε γρήγορα στο περιθώριο και ο δεύτερος είχε την μοίρα που προαναφέραμε. Η εποχή της ξενοκρατίας είχε ξεκινήσει και κρατάει μέχρι τις μέρες μας.
 
 
 
«Πᾶνος»

1 σχόλιο:


  1. ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΦΑΓΟΣ. Ο ΗΡΩΑΣ ΠΟΥ ΑΦΙΕΡΩΘΗΚΕ ΨΥΧΗ ΤΕ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟΣ ΑΠΌΡΟΣ ΚΑΙ ΤΥΦΛΟΣ .....
    Όταν οι Έλληνες συνέτριψαν το στρατό του Δράμαλη στα στενά των Δερβενακίων, ο Νικηταράς μαζί με τους Δημήτριο Υψηλάντη και Παπαφλέσσα, είχε καταλάβει τη χαράδρα γύρω από τον Άγιο Σώστη, απ’ όπου θα περνούσαν οι Τούρκοι, προκαλώντας τους μεγάλη καταστροφή. Κατά τη διάρκεια της μάχης μάλιστα, έσπασε τρία σπαθιά και όταν έσπασε το τελευταίο, το χέρι του έπαθε αγκύλωση και χρειάστηκε γιατρός για να μπορέσει να βγάλει το σπαθί. Καθώς ο Δράμαλης υποχωρούσε προς το Άργος, ο Νικηταράς κατέλαβε την οχυρή θέση Αγιονόρι και σκότωσε πολλούς Τούρκους που προσπάθησαν να διαφύγουν. Τελικά ο Δράμαλης υποχώρησε (26 – 28 Ιουλίου 1822). Όταν τελείωσε η μάχη, οι πολεμιστές άρχισαν να μοιράζουν τα λάφυρα. Αναζήτησαν τον στρατηγό τους, τον Νικηταρά. Αυτός είχε αποτραβηχτεί να ξεκουραστεί. Τον ρώτησαν τι θέλει κι αυτός τους είπε: «Δεν θέλω τίποτα. Θέλω να δω την πατρίδα μου λεύτερη». Με το ζόρι του χάρισαν ένα άλογο μεγαλόσωμο και ένα σπαθί. Ο Νικηταράς πήρε μέρος σε πολλές ακόμη μάχες μέχρι την Απελευθέρωση, όπου τους Βαρβάρους Τούρκους κατατρόπωσε και εξαφάνισε από τα ιερά πάτρια εδάφη.
    ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΜΕΓΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΕΦΥΓΕ....25/9.1849. ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 1821 .... ΠΟΥ ΞΕΧΝΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ .... ΕΝΩ ΤΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΚΑΙ ΝΟΥΘΕΤΟΥΝ, ΕΙΔΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ Ο ΝΕΟΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΙ ΤΟΥ ΕΠΙΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΑΛΩΣΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ...ΤΟ ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ ΒΑΡΒΑΡΟΙ .... ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΘΑ ΣΥΝΤΡΙΒΕΙΤΕ ....

    ΚΑΠΕΤΑΝΙΟ ΜΑΣ ΗΡΩΑ ΝΙΚΗΤΑΡΑ, ΠΑΛΙ ΠΑΡΕ ΜΑΥΡΟ ΓΙΑΤΑΓΑΝΙ ΚΑΙ ΕΛΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΠΙΣΩ ΤΟ ΣΤΡΑΒΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΙΣΟ..( Παραφραση από αφιέρωμα στον Μεγάλο Μπάρμπα Γιάννη Μακρυγιάννη ...

    Yστερα από τη μάχη στα Δερβενάκια, ο Νικηταράς, που τόσο καταστροφή προξένησε στους Τούρκους ώστε πήρε το προσωνύμιο ¨Τουρκοφάγος¨ έστειλε στη γυναίκα του ένα καλοτυλιγμένο πακετάκι.

    Όλοι νόμισαν ότι θα είχε κανένα διαμαντένιο κόσμημα, από τα τόσα που έπεσαν στα χέρια των παλικαριών, που μοιράστηκαν τους θησαυρούς του τούρκου πασά. Γι’ αυτό έτρεξαν όλοι περίεργοι να το περιεργαστούν.

    Καθώς όμως η σύζυγος του δοξασμένου αρχηγού Αγγελίνα (κόρη του πρωτοκλέφτη του Μοριά του θρυλικού Ζαχαριά ) άνοιξε το δέμα, βρήκε μια ξύλινη ταμπακιέρα κι ένα σημείωμα του αντρός της που έγραφε:

    «…Τα παλικαριά μου, μου πρόσφεραν τούτη την ταμπακέρα κι ένα σπαθί στολισμένο με πολύτιμα πετράδια. Το σπαθί το χάρισα στη διοίκηση της Ύδρας, για να χρησιμεύσει στο αρμάτωμα του στόλου που τόσο χρειάζεται στην Πατρίδα. Την ταμπακέρα τη στέλνω σε σένα που μου είσαι το πιο αγαπημένο πρόσωπο που έχω στον κόσμο ύστερα από την Πατρίδα….»

    Ο Μέγα Νικηταράς ο Τουρκοφάγος πέθανε το 1849 τυφλός και πάμπτωχος στον Πειραιά αφού η Ελλάδα πάντα τρώει τα παιδιά της, αφήνοντας τη θυγατέρα του γεροντοκόρη πάμπτωχη αλλά περήφανη που είχε ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΤΕΡΑ ΠΑΤΡΙΩΤΗ, ΠΟΥ ΑΦΙΕΡΩΘΗΚΕ ΨΥΧΗ ΤΕ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΜΑΣ..... ΑΙΩΝΙΑ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ.
    ΕΜΠΡΟΣ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ. ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ
    ΙΤΕ ΠΑΙΔΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΔΑΙΜΟΝΙΟΙ, ΜΕΧΡΙ ΤΙΝΟΣ ΠΡΥΜΝΗ ΑΝΑΚΡΟΥΕΣΘΑΙ...

    Εμπρός! Ολόρθοι, ατρόμαχτοι.
    Μαυρίλα. Αστροπελέκι.
    Μα το σπαθί γοργάστραψε,
    και νά! η βροντή τουφέκι!

    Στον Πίντο απ’ τον Ταΰγετο,
    και στα Μπαλκάνια, ως πέρα,
    μια η φλόγα, μια η φοβέρα,
    κι ένας ο νους. Εμπρός!

    Εμπρός, αδέρφια, ατράνταχτοι!
    Κι αν πέφτει αστροπελέκι,
    να! το σπαθί γοργάστραψε,
    βρόντησε το τουφέκι.

    Κρήτη, ο Μωριάς, η Ρούμελη,
    εμπρός! η Ελλάδα λάμπει,
    αχολογάν οι κάμποι,
    καίνε οι καρδιές. Εμπρός! Κ. Παλαμά.

    Α. ΑΝΤΩΝΑΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΥΠΑΘΗ ΚΥΠΡΟ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή