Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

“Woke Christianity”. Ένας χριστιανισμός στα μέτρα των παγκοσμιοποιητών



Το περασμένο Σαββατοκύριακο πέθανε σε ηλικία 37 ετών η δημοφιλής νεαρή Αμερικάνα χριστιανή συγγραφέας Rachel Held Evans.

Ο θάνατος της Evans προκάλεσε πολύ θλίψη στα mainstream media. Ακόμη και η Χίλαρι Κλίντον θρήνησε το θάνατό της.

Εάν αναρωτιέστε γιατί η Χίλαρι και τα mainstream media θρήνησαν για το θάνατο μιας χριστιανής, οι λόγοι είναι προφανείς: η Evans ήταν μια πρώην ευαγγελική που προώθησε τον «προοδευτικό» Χριστιανισμό. Το New Yorker την εξύμνησε γιατί  προώθησε έναν "ριζοσπαστικό inclusive Χριστιανισμό". Το Atlantic την ονόμασε «ήρωα για τους χριστιανούς απροσάρμοστους». Οι New York Times είπαν ότι ήταν η «φωνή του περιπλανώμενου χριστιανού».
 
 
H Evans έγραψε μερικά bestsellers, μεταξύ των οποίων το πιο γνωστό το “A Year of Biblical Womanhood: How a Liberated Woman Found Herself Sitting on Her Roof, Covering Her Head, and Calling Her Husband Master” (Ένας χρόνος βιβλικής γυναίκας: Πως μια απελευθερωμένη γυναίκα βρέθηκε να κάθεται στην στέγη, καλύπτοντας το κεφάλι της και ονομάζοντας τον σύζυγό της αφέντη). [Το βιβλίο υποτίθεται ότι ήταν ένα «πείραμα» που διήρκεσε ένα χρόνο σχετικά με τον τρόπο που υποτίθεται ότι ζει μια γυναίκα, σύμφωνα με την Βίβλο. Όπως είπε η Evans, θέλησε με το βιβλίο αυτό να δείξει πόσο «αντιφεμινιστικά» μπορεί να είναι τα κηρύγματα της Βίβλου. Ισχυρίζεται επίσης ότι κάποιος μπορεί να είναι «καλός χριστιανός» χωρίς απαραίτητα να ακολουθεί όλους τους κανόνες της Εκκλησίας. Έτσι η ίδια ήταν παντρεμένη, αλλά δεν έκανε παιδιά, απορρίπτοντας τη μητρότητα, αρνούμενη ότι αυτός είναι ο σκοπός μιας σωστής χριστιανής. Στο βιβλίο της σατιρίζει και κοροϊδεύει τα «βιβλικά καθήκοντα» της γυναίκας ανακατεύοντας σε αυτά και εντολές της Παλαιάς Διαθήκης που ίσχυαν για τους Ιουδαίους].

Ο «προοδευτικός» Χριστιανισμός της Evans υπερασπιζόταν κάθε αριστερό σύνθημα και σκοπό με μια «βιβλική» επικάλυψη. "Νομίζω ότι το πρόβλημα είναι ότι οι λευκοί ευαγγελικοί δεν βλέπουν τον Ιησού στους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους ανθρώπους του χρώματος και τις υποτιμημένες γυναίκες", είπε κάποτε. Υποστήριξε ότι οι καταπιεσμένοι του σήμερα θα οδηγήσουν μια μέρα στον Χριστιανισμό: «Οι άνθρωποι που αποκλείετε από την εκκλησία σήμερα θα την οδηγήσουν αύριο. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το Πνεύμα. Το μέλλον βρίσκεται στο περιθώριο».

Είπε επίσης, ότι η Αγία Γραφή την έκανε φεμινίστρια. "Είμαι τυχαία φεμινίστρια, γιατί η απελευθέρωσή μου δεν ήρθε από τη Simone de Beauvoir ή τη Betty Friedan, αλλά από τη Μαρία και τη Μάρθα, την Ιουνία και την Πρισίλα, τη Φοίβη και την Ταβιθά", δήλωσε το 2012. "Προέρχεται από τη θαυμάσια και ριζοσπαστική αναγνώριση ότι αν το ευαγγέλιο είναι καλή είδηση ​​γι’ αυτές, ίσως είναι καλή και για μένα. . . και ότι ίσως αυτό το αγόρι στην ομάδα της νεολαίας μου είχε λάθος".

Έφτασε μέχρι του σημείου να πει ότι ο Ιησούς Χριστός μπορεί να ήταν ρατσιστής: «Είναι ο φόβος μας για την ανθρώπινη φύση του Ιησού που μας εμποδίζει να ερμηνεύουμε την ιστορία της Συροφοίνισσας / Χαναναίας ως μια ιστορία για έναν άνθρωπο που αλλάζει γνώμη για την φυλετική του μεροληψία όταν έρχεται αντιμέτωπος με την ανθρώπινη φύση ενός άλλου προσώπου».

Αυτό είναι το είδος του Χριστιανισμού που λατρεύει η ελίτ. Ο προοδευτικός Χριστιανισμός κυριαρχεί ήδη σε πολλά κεντρικά προτεσταντικά δόγματα και έχει ριζώσει πλέον μεταξύ των ευαγγελικών. Οι περισσότεροι νεαροί ευαγγελικοί μοιάζουν περισσότερο με την Evans παρά με τον Jerry Falwell. Το περιοδικό Time ανέφερε το 2015 ότι "μια αυξανόμενη μειοψηφία millennial (νεαρών) ευαγγελικών" είναι "μη λευκοί και πολύ πιο πιθανό να υποστηρίξουν προοδευτικά ζητήματα, όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, τα ίσα δικαιώματα, η ισότητα του γάμου (ομοφυλόφιλων) και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής".

Τον περασμένο χρόνο, το New Yorker ανέφερε το ίδιο φαινόμενο. «Πολλοί νέοι ευαγγελικοί είναι πιο diverse, λιγότερο εθνικιστικοί και περισσότερο ετερόδοξοι (μη παραδοσιακοί) στις απόψεις τους από ό, τι οι παλαιότερες γενιές. Υποστηρίζουν το κίνημα Black Lives Matter και τη μεταρρύθμιση για την μετανάστευση, την καθολική υγειονομική περίθαλψη και τη μείωση του αριθμού των αμβλώσεων".

Ο πρόεδρος της Εθνικής Διάσκεψη Ηγεσίας των Ισπανόφωνων Χριστιανών Samuel Rodriguez αναφέρει ότι υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ των παλαιότερων ευαγγελικών και των νεότερων. Οι νέοι επικεντρώνονται στην «κοινωνική δικαιοσύνη, στην βία της αστυνομίας και στην κατάσταση στις φυλακές», σύμφωνα με τον Rodriguez.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι νέοι λευκοί ευαγγελιστές είναι πολύ πιθανότερο να υποστηρίξουν τον «γάμο» των ομοφυλοφίλων και τη μαζική μετανάστευση. Οι λευκοί ευαγγελικοί ως σύνολο αντιτίθενται στην ατζέντα των ΛΟΑΤ και στη δημογραφική μεταμόρφωση της Αμερικής. Ωστόσο, οι λευκοί ευαγγελικοί μεταξύ των ηλικιών 18 και 29 λένε ότι είναι πιο διατεθειμένοι να ψηφίσουν υποψηφίους που υποστηρίζουν την ατζέντα των ΛΟΑΤ, και θέλουν περισσότερη μετανάστευση. Είναι επίσης πιο σκεπτικοί για το έθνος και θεωρούν τον εθνικισμό ως «μη χριστιανικό».

Το μόνο πράγμα που οι νέοι ευαγγελικοί έχουν κοινό με τους παλαιότερους ευαγγελικούς είναι η αντίθεση τους στην άμβλωση.

Οι Προοδευτικοί Χριστιανοί φαντάζονται τον Ιησού Χριστό ως κάποιον αγωνιστή των social justice σκοπών. "Αυτός ο τύπος (Χριστός) έσπασε τους ρόλους των φύλων και καταλάβαινε τα φυλετικά ζητήματα που έκαναν τους ανθρώπους γύρω του να τον μισούν", είπε ένας ισπανόφωνος ευαγγελικός. Κάποιοι άλλοι λένε ότι ο Ιησούς ήταν πρόσφυγας και μαύρος για να κάνουν τους λευκούς χριστιανούς να υποστηρίξουν τον δημογραφικό μετασχηματισμό της Αμερικής.
 
 
Η Λουθηρανή πάστορας Nadia Bolz-Weber, η γεμάτη τατουάζ γυναίκα κληρικός που έκανε την τελετή της κηδείας της Evans, διανθίζει τα κηρύγματά της με σεξουαλικές αναφορές, προωθεί τις αξίες της σεξουαλικής επανάστασης προτρέποντάς τους χριστιανούς και έχουν περισσότερη “free love” και αγωνίζεται ενάντια στην «κουλτούρα της καθαρότητας». Όπως και η Evans, τα βιβλία της είναι μπεστ σέλερ και αποθεώνεται από τα mainstream media.
 
 
Η χριστιανική Αριστερά μπορεί να βρήκε τον τέλειο εκπρόσωπό της στον Δημοκρατικό προεδρικό υποψήφιο Pete Buttigieg. Ο Buttigieg είναι ένας «παντρεμένος» ομοφυλόφιλος που δηλώνει πιστός χριστιανός της επισκοπικής εκκλησίας. Δεν θέλει να έχει καμία σχέση με την Θρησκευτική Δεξιά. Είναι υπέρ των αμβλώσεων και πιστεύει ότι οι θρησκευτικές ομάδες πρέπει να προωθούν «προοδευτικά» αιτήματα. Ο ίδιος συνοψίζει τον Χριστιανισμό σε αυτή τη δήλωση: «Για μένα το μεγαλύτερο μέρος της Αγίας Γραφής είναι η υπεράσπιση του φτωχού και του μετανάστη και του ξένου και του φυλακισμένος και του περιθωριακού και εκείνων που έμειναν έξω από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κοινωνία».
 
 
Κάτι ανάλογο είναι και ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών, Cory Booker. Το Religion News περιγράφει τον χριστιανισμό που πρεσβεύει ο γερουσιαστής Booker ως " multifaith, LGBTQ-inclusive, εστιασμένο στην θεολογία της απελευθέρωσης και στην κοινωνική δικαιοσύνη".

Πολλοί δημοφιλείς συγγραφείς και νέοι ευαγγελικοί αισθάνονται ότι η πίστη τους είναι πιο κοντά στην ατζέντα του «προοδευτισμού». Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε. Πάστορες να οργανώνουν διαμαρτυρίες υπέρ της μαζικής μετανάστευσης και εκκλησίες να υψώνουν τη σημαία του ουράνιου τόξου.

Έχουμε μπροστά μας το φαινόμενο του Woke Christianity(του χριστιανισμού που έχει "ξυπνήσει" και δηλώνει «ευαισθητοποιημένος» με την "προοδευτική" / αριστερή ατζέντα τα συνθήματα της οποίας επαναλαμβάνει).
 
 
Οι «προοδευτικοί» έχουν καταλάβει ότι είναι καλύτερο να εκμεταλλευτούν τον Χριστιανισμό παρά να του επιτεθούν. Ξέρουν ότι μπορούν να βασίζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ώστε να αγνοήσουν τους ποιμένες και τους επισκόπους σχετικά με την άμβλωση και τη σεξουαλικότητα, και να επικεντρωθούν στην μετανάστευση ως πρώτο θέμα. Η παγκόσμια ελίτ θέλει τους ανθρώπους να σκέφτονται ότι η Βίβλος απλά λέει στους ανθρώπους να καλωσορίζουν τους μετανάστες και άλλους ξένους. Όλα έχουν να κάνουν με την «αγάπη». Οτιδήποτε άλλο προέρχεται από φανατικούς πάστορες.

Οι παγκοσμιοποιητές χρειάζονται κάθε θεσμικό όργανο για να υποστηρίξουν την ατζέντα τους. Ένας “Woke Χριστιανισμός” συμβάλλει στην προώθηση αυτού του στόχου υποσκάπτοντας τις εκκλησίες που δεν είναι πολύ «προοδευτικές». Ένας τέτοιος χριστιανισμός δεν αμφισβητεί την εξουσία - επαναβεβαιώνει την επικρατούσα τάξη.
ΚΟ / πηγή
 
«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου