Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Σπάρτης: Κεφαλή της Εκκλησίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης



Απίστευτες δηλώσεις του Μητροπολίτη Σπάρτης Ευσταθίου για το ενδεχόμενο μεταφοράς του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την Κωνσταντινούπολη στο Μυστρά. 

Οι δηλώσεις έγιναν στις 24 Οκτωβρίου 2019 στην κάμερα του apela gr και super tv, λίγες μόλις μέρες μετά την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας και να αποκοπεί έτσι η Εκκλησία της Ελλάδος από τα εκατομμύρια των Ορθοδόξων του Πατριαρχείου Μόσχας.



Ο κ. Ευστάθιος επιμένει ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ο συντονιστής των εννιακοσίων εκατ. Ορθοδόξων, παρά το γεγονός ότι το Φανάρι έχει αποκοπεί από τα εκατομμύρια των Ρώσων και Ουκρανών Ορθοδόξων. 


Και το τραγικό είναι, ότι πέρα από κάθε ορθόδοξη λογική, τον ονόμασε «Αρχηγό Κράτους».  

Το σημαντικό που επισημαίνει είναι ότι κατά την εκλογή του νυν Πατριάρχου οι Τούρκοι είχαν διαγράψει όλους τους σπουδαίους υποψηφίους!

Θαυμάστε ποιοι κατά τον, σοβαρό κατά τα άλλα Μητροπολίτη, είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να μεταφερθεί το Πατριαρχείο από την Κωνσταντινούπολη.


Ερώτηση Δημοσιογράφου: Κυκλοφορούν φήμες που λένε ότι σε ενδεχόμενη απομάκρυνση του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την Κωνσταντινούπολη, ο Μυστράς είναι ενδεχόμενη νέα έδρα. Πως απαντάτε σε αυτό πρέπει να μας το διαλευκάνετε.


Απάντηση κ. Ευσταθίου: Κατ΄αρχήν αυτή η είδησις και με ευχαριστεί και με δυσαρεστεί. Με δυσαρεστεί διότι δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα έρθει καιρός που το Πατριαρχείο μας θα ξεριζωθεί από την Πόλη των Πόλεων…  

Το Πατριαρχείο μας το Οικουμενικό παίζει ένα ρόλο συντονιστικό όλης της Ορθοδοξίας. Είναι εννιακόσια περίπου εκατομμύρια χριστιανών ορθοδόξων, που αναγνωρίζουν κεφαλή της Ορθοδοξίας επί της γης, γιατί η κεφαλή της Εκκλησίας μας γενικώς πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι ο Χριστός μας, αλλά επί της γης είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης.


(Και το βασικό επιχείρημα: σ.σ) Δεν θα έχουν πρόσβαση όλες οι άλλες χώρες οι ορθόδοξες, εάν μετακινηθεί το Πατριαρχείο σε κάποια χώρα με την οποία η χώρα τους δεν έχει καθόλου καλές σχέσεις. Και έχουμε τέτοια περιστατικά. Ενώ εκεί Το Πατριαρχείο τουλάχιστον θεωρείται ότι είναι έδρα της Ορθοδοξίας και σύμφωνα με τη Συμφωνία της Λοζάνης, είναι υποχρεωμένο να δέχεται οποιονδήποτε θελήσει να επισκεφτεί το Οικουμενικόν Πατριαρχείον.


Και ο πατριάρχης θεωρείται αρχηγός κράτους. Εχει δικό του επιτελείο, έχει δικό του τρόπο διοικήσεως και μέχρι τώρα δόξα τω Θεώ, δεν έχει την καταπίεση των Τούρκων που είχε σε μια προηγούμενη περίοδο. 

Όταν θα έχουμε διαδοχή Οικουμενικού Πατριάρχου, τότε θα έχουμε τη μεγάλη δυσκολία, διότι στην εκλογή του νυν Πατριάρχου έγιναν ένα σωρό πράγματα και διέγραψαν οι Τούρκοι από τον κατάλογο των υποψηφίων όλους εκείνους οι οποίοι ήταν πολύ σπουδαίοι… 

Δεν πρέπει να φύγει το Πατριαρχείο από εκεί διότι αυτό ενσαρκώνει τα τραύματα και τα θαύματα του γένους μας… του γένους μας όπου γης. 

Επομένως είναι δυσάρεστο να ακούμε ότι το Πατριαρχείο θα μετακινηθεί. Είναι όμως ταυτόχρονα και ευχάριστο. Διότι εφόσον λένε ότι εάν μετακινηθεί θα έρθει εδώ στη Σπάρτη, χαράς ευαγγέλια…

(σ.σ. Γιὰ τὸ ἐπίμαχο θέμα, στὸ 6:35 τοῦ βίντεο)

 



________________________

Σχόλιο ἱστοσελίδος Κατάνυξης:

Ἐρωτῶμεν: Πόθεν ἐξάγεται ὅτι ἔχει «συντονιστικὸν ρόλον» τὸ Πατριαρχεῖον; Ἀπὸ τὴν Τουρκοκρατίαν; 

Εἶναι συμφυὲς μὲ τὴν Ὀρθοδοξίαν ἡ ὕπαρξις «συντονιστικοῦ ρόλου»; 

Ποῦ εὑρίσκεται γραμμένον ὅτι ἐπὶ τῆς γῆς ὑπάρχει «κεφαλὴ τῆς Ἐκκλησίας» καὶ μάλιστα ὅτι αὐτὴ εἶναι ὁ «Οἰκουμενικὸς Πατριάρχης»; 

Ποῖος Πατὴρ τῆς Ἐκκλησίας ἢ Σύνοδος λέγει ὅτι ὑπάρχει «ἕδρα τῆς Ὀρθοδοξίας»; 

Εἶναι Ὀρθόδοξον νὰ εἶναι «Ἀρχηγὸς Κράτους», δηλ. νὰ ἔχη πολιτικὴν ἐξουσίαν; 

Ὁ «ὀμφαλὸς τῆς Ὀρθοδοξίας» εἶναι ὅπου μεταφέρεται τὸ Πατριαρχεῖον Κωνσταντινουπόλεως; Ὑπάρχει «ὀμφαλὸς» τῆς Ἐκκλησίας; 

Ὁ Πάπας μόνον πιστεύει ὅτι εἶναι ἡ Κεφαλὴ τῆς Ἐκκλησίας ἐπὶ τῆς γῆς καὶ Ἀρχηγὸς Κράτους.


https://katanixi.gr/
«Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου