Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Στο Κογκρέσο ο Καντέρ: Ανθρώπινη τραγωδία αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία


Ο άσος των Σέλτικς της Βοστώνης, Ένες Καντέρ πήγε στο Αμερικανικό Κογκρέσο για να υποστηρίξει δύο Αμερικανούς γερουσιαστές, οι οποίοι πρότειναν νομοθεσία που «προτρέπει την απελευθέρωση κρατουμένων συνείδησης και πολιτικών κρατουμένων, προωθεί την ελευθερία του τύπου, του διαδικτύου και του κράτους δικαίου» στην Τουρκία. 

Ο Καντέρ, που είναι μεγάλος υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και γνωστός εχθρός του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφθηκε το Καπιτώλιο των ΗΠΑ και μίλησε σε συνέντευξη Τύπου όπου ο γερουσιαστής Έντουαρντ Μαρκέι (Δημοκρατικός από τη Μασαχουσέτη), και ο γερουσιαστής Ρον Γουάιν, (Δημοκρατικός από το Όρεγκον), εισήγαγαν τον νόμο προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας. 

«Εσείς γνωρίζετε την ιστορία μου επειδή παίζω στο ΝΒΑ, αλλά υπάρχουν χιλιάδες και χιλιάδες ιστορίες εκεί έξω που είναι πολύ χειρότερες από τις δικές μου», δήλωσε ο Καντέρ. 

«Γι΄αυτό προσπαθώ να χρησιμοποιήσω την πλατφόρμα μου για να υποστηρίξω περισσότερους αθώους ανθρώπους». 

Η κριτική του Καντέρ για τον Ερντογάν έχει οδηγήσει σε ένα βαθύ προσωπικό κόστος. 
Το τουρκικό του διαβατήριο έχει ανακληθεί και δεν μπορεί να επιστρέψει για να δει την οικογένειά του. 

Ο πατέρας του έχασε τη δουλειά του ως καθηγητής και η αδελφή του, που τελείωσε στην ιατρική σχολή, δεν μπορεί να βρει δουλειά.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγόρησε τον Καντέρ ότι είναι ύποπτος τρομοκράτης και εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και η Τουρκία ζήτησε επίσης την έκδοσή του με μια κόκκινη ειδοποίηση της Ιντερπόλ για τη σύλληψή του. 

Είπε ότι φοβόταν για τη ζωή του. Ο Καντέρ θα μπορούσε να σιωπήσει και να απολαμβάνει τα πλούτη του στην Αμερική. 

Ωστόσο οι συμπαίκτες και οι οπαδοί του, συχνά τον ρωτούν γιατί δεν σιώπησε:  Λένε:
«Κλείσε το στόμα σου, κάνε τα χρήματά σου και απλά ζήστε μια ευτυχισμένη ζωή. Γιατί μιλάτε για αυτά τα θέματα;».

Δήλωσε ο Καντέρ: «Είναι μεγαλύτερο από τον εαυτό μου, είναι μεγαλύτερο από το ΝΒΑ, είναι μεγαλύτερο από το μπάσκετ γιατί αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία είναι μια ανθρώπινη τραγωδία.
«Έχω μια πλατφόρμα, όταν λέω κάτι, γίνεται συζήτηση». 

Ο γερουσιαστής Wyden δήλωσε ότι ο Καντέρ, που θα γίνει πολίτης των ΗΠΑ το 2021, «χρησιμοποιεί τη πλατφόρμα του για να μιλήσει με πάθος και ευφυία για το τι συμβαίνει στην Τουρκία». 

Ο γερουσιαστής Μαρκέι επεσήμανε ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει συλλάβει ή φυλακίσει περισσότερους από 80.000 πολίτες. 

Έκλεισε μη κυβερνητικές οργανώσεις για λόγους σχετικούς με την τρομοκρατία, απέλυσε ή ανέστειλε περισσότερους από 130.000 δημόσιους υπαλλήλους από τις δουλειές τους, έκλεισε περισσότερα από 180 μέσα ενημέρωσης τα τελευταία τρία χρόνια, είχε στη φυλακή τουλάχιστον 68 δημοσιογράφους μέχρι τα τέλη του 2018· και λογοκρίνει και περιορίζει το διαδίκτυο, εμποδίζοντας περισσότερες από 220.000 ιστοσελίδες.

Πηγή:  https://www.tribune.gr/ 
«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου