Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Πρώτη είδηση : Αρχίζει το σαρανταλείτουργο των Χριστουγέννων !


Η ζωή και η καθημερινότητα των χαρούμενων αγωνιστών !Των χαρμολυπημένων ψυχών , των λίγων αλλά εκλεκτών , δρόμος για μίμηση , αγκαθόστρωτος και ανηφορικός ! 

Άθελά τους μας ελέγχουν για το δικό μας ευρύχωρο και κατηφορικό μονοπάτι…

Τις συνήθειές τους δεν τις έχουν οι πολλοί ! 

Το τυπικό τους,  που ακολουθούν απαρεγκλίτως!

Τον κανόνα τους που για χρόνια πιστά τηρούν! 

Ξεκινά η μέρα τους !Ανάβουν καντήλι , πίνουν αγιασμό , παίρνουν αντίδωρο, λιβανίζουν! Εκ του ύπνου εξανιστάμενοι δοξολογούν! Και ξεκινά έπειτα το σήμερόν τους… 

Συνήθως δύσκολο και απαιτητικό !Λύχνος αναμμένος η παρουσία τους, διαφωτιστική κάθε τους λέξη ! Λόγο σαπρό τον αποφεύγουν! Κι αν τους ρωτήσεις για πράγματα που οι πολλοί ήδη τα γνωρίζουν, εκείνοι με μια Χριστοδώρητη αφελότητα κάνουν τους υπόλοιπους να αναρωτιούνται και πολλάκις να αναφωνούν: Καλά , εσύ ζεις στον δικό σου κόσμο! 

Ναι, στον δικό τους κόσμο ζουν και για τον σύμπαντα κόσμο προσεύχονται ! Τις ειδήσεις τούτου του κόσμου που οι πολλοί τις θεωρούν σπουδαίες , εκείνοι τις αγνοούν και μάλλον ποτέ δεν θα τις μάθουν… Αν τους ρωτήσεις γιατί η σημερινή μέρα είναι σπουδαία , αυτών το μυαλό και η καρδιά ενστικτωδώς θα τρέξουν στις σελίδες του ευλογημένου συναξαριού. 

Και κάποιες μέρες που άλλοι τις θεωρούν  ασήμαντες,  για  εκείνους είναι σταθμοί και αφετηρίες! Όχι πως υπάρχει κάποια μέρα λιγότερο ευλογημένη .

Κάθε μέρα είναι πανηγύρι στη ζωή αυτών των εκλεγμένων του Θεού, των ταπεινών τούτου του κόσμου. Κυριακές , γιορτάδες που εναλλάσσονται δίνοντας νόημα , Φως και Αλήθεια στην ζήση τους . 

Μα , αν τους ρωτήσεις το πρωί της 15ης Νοεμβρίου ποια είναι η πιο σημαντική είδηση , το γεγονός της ημέρας αυτής στα μέσα του Νοέμβρη , μια θα είναι η απάντησή τους : Αρχίζει το σαρανταλείτουργο ! 

Ξεκινά ένα δρομολόι αναπαμού και όνησης μεταξύ ουρανού και γης αδιάκοπο ! Βάλτε λοιπόν δίπλα σ αυτό το χαρμολυπημένο άγγελμα όποια είδηση θέλετε! Πάρτε την πιο διάσημη από το : «σαν σήμερα» όλων των χρόνων και των αιώνων που πέρασαν ! 

Καμιά δεν έχει τόσο ξεχωριστή σημασία! Καμιά δεν αγκαλιάζει τόσες, μυριαρίθμητες ψυχές που καρτερούν τούτη την πρώτη και κορυφαία είδηση ! Αρχίζει το σαρανταλείτουργο των Χριστουγέννων ! 

Νώντας Σκοπετέας 

Απόσπασμα από ομότιτλη εκπομπή

«Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου