Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Μητροπολίτης Άνθιμος: "Φορέστε μάσκες - Οι εικόνες των Αγίων δεν έχουν... ανοσία"


Σχόλιο Πᾶνος: Τελικὰ οἱ σημερινοὶ «ποιμένες» σὰν καὶ αὐτὸν θὰ μᾶς ὁδηγήσουν στὸν ἐθισμὸ ἠρεμιστικῶν. 
Κοιτᾶτε ποιὸς μᾶς μιλᾶ γιὰ διάκριση, αὐτὸς ποὺ ἔχει πάθει δαιμονικὴ παράκρουση.
Διαβᾶστε παρακάτω, θεολογικὸ λόγο πάλι ἀπὸ τὸν πνευματικότατο αὐτὸν ποιμένα... 
________________________

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος με άρθρο του στο Liberal παρακινεί τους πιστούς να φοράνε μάσκα αυτές τις μέρες κατά το προσκύνημα στους ιερούς ναούς. Ιδιαίτερα, τα σοφά του λόγια απευθύνονται σε όσους παρευρέθηκαν στο προσκύνημα του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη εν όψει της γιορτής του Πολιούχου αλλά και των εικόνων που είδαν το φως της δημοσιότητας από δεκάδες πιστούς να προσκυνάνε κατεβάζοντας τις μάσκες.

Αναλυτικά ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος αναφέρει:

Η Εκκλησία, στην έβδομη Οικουμενική Σύνοδο αποφάσισε να αποδίδει τιμή στο ανθρώπινο πρόσωπο, επειδή το «φόρεσε» ο ίδιος ο Χριστός και να βλέπει στο κάθε ανθρώπινο πρόσωπο την εικόνα του Θεού. Έτσι μάθαμε στην Ορθοδοξία, τον κάθε συνάνθρωπό μας (ανεξάρτητα από την καταγωγή του, από την οικονομική και πολιτιστική του επιφάνεια, από τη θρησκεία και την πνευματικότητά του, από την αγιότητα ή την αμαρτωλότητά του) να τον τιμάμε και να τον υπολογίζουμε ως αιτία για την οποία ο Χριστός πέθανε και μάλιστα με θάνατο σταυρικό.

Η κρίση και η κατάκριση δεν είναι «δουλειά» της Εκκλησίας. Όμως, η διάκριση είναι! Και είναι το κύριο «εργαλείο» μας με το οποίο καλούμαστε να σμιλέψουμε την εικόνα του Χριστού πίσω από κάθε αμορφία και δυσμορφία της κοινωνίας. Διάκριση σημαίνει, λεπτότητα, ευγένεια, σοβαρότητα και σύνεση.

Σήμερα, η εικόνα του Θεού πάσχει, χτυπημένη από έναν ιό, παγκοσμίως. Πάσχει και στα δύο συστατικά της, στο υλικό και στο πνευματικό, ως ψυχή και ως σώμα. Και μέσα σ' αυτό το «πάθος» της αναζητά το Θεό, στα πρόσωπα των αγίων, της Θεοτόκου και του Χριστού. Αυτή η αναζήτηση γίνεται με οδηγό και πυξίδα την υγιή εκκλησιαστικότητα. Όταν ο Θεός μας προσκαλεί, τότε τίποτε δεν μπορεί να ανακόψει τη λαχτάρα της ψυχής μας στο κάλεσμά του. Αναζητώντας Τον, σκύβουμε ή γονατίζουμε να ασπαστούμε τις εικόνες των Αγίων Του. Δεν ασπαζόμαστε το ξύλο, τις μπογιές ή τις πέτρινες ψηφίδες. Δε μας εμποδίζει η μάσκα που φοράμε, ούτε το τζάμι που προστατεύει τις εικόνες αλλά ούτε και τα ασημένια «πουκάμισα» που τις επενδύουν. Η αναζήτησή μας «ανεβαίνει στο πρωτότυπο» και όταν «καρδία προς καρδίαν ομιλεί», το βρίσκει και το συναντά.

Οπότε, οι γνήσιοι Ορθόδοξοι χριστιανοί, δεν έχουν ενδοιασμούς, όταν ασπάζονται μια εικόνα (χάρτινη, αγιογραφημένη, ψηφιδωτή) και όταν ελπίζουν σ' αυτήν, σύμφωνα με όσα διδάσκει η Εκκλησία μας. Το λάθος είναι να δουν την εικόνα ως μαγικό αντικείμενο. Και να μη δουν τον κάθε συνάνθρωπό τους που πονάει, που πεινάει και φοβάται ως εικόνα του Θεού. Που χρειάζεται την προστασία μας για να μην προσβληθεί από κορονοϊό.

Στη Γερμανική Κατοχή στην Αθήνα, βρέθηκε σε κάποια φυλακή με τους αντιστασιακούς κι ένας ιερέας. Θέλησαν να τελέσουν λειτουργία, όμως πώς; Φύλαξαν ένα κομμάτι ψωμί, βρέθηκε λίγο κρασί και ετοιμάστηκαν. Αντί Αγίας Τραπέζης, ξάπλωσαν ανάσκελα έναν συγκρατούμενό τους και πάνω στο γυμνό στήθος του έβαλαν τα Τίμια Δώρα και ο ιερέας τα μετέβαλε σε Σώμα και Αίμα Χριστού. Και κοινώνησαν.

Πηγή:http://www.e-evros.gr/
«Πᾶνος» 

9 σχόλια:

  1. Διαβαζοντας τα λεγομενα του Μητροπολιτη Ανθιμου σκεφτομαι τα εξης.
    Παλια στους διωγμους ο Χριστιανος ειχε να διαλεξει, ειτε να απαρνηθει το Χριστο και να προσκυνησει τα ειδωλα, ειτε να ομολογησει την πιστη του και να γινει μαρτυρας, ή στους λιγοτερο τολμηρους να καταφυγουν στα ορη και στις οπες της γης μεσα σε καθε κακυχια για ναα διατηρησουν την πιστη τους. Τα πραγματα ηταν ξεκαθαρα.
    Σημερα ο Χριστιανος βαλετε στην πιστη του με αλλο τροπο, εμμεσο, υπουλο, και μυθριδατικο πνευματικο δηλητηριασμο λιγο, λιγο. Σημερα για να παραμεινει ενας, πιστος Χριστιανος χρειαζεται να εχει ωσονουπω κ προιοντος του χρονου ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΣΤΗ, και να δωσει απιστευτες μαχες εσωτερικες για να διατηρησει ακλονητη την πιστη στον Ιησου Χριστο. Για αυτιο πιστευω λενε οτι μακαριοι οσοι αντεξουν στην πιστη τους στα εσχατα χρονια κ δη του αντιχριστου. Οταν θα ερθει το βδελυγμα, πραγματικα δεν ξερω ποσοι θα εχουμε μεινει ορθιοι με ακλονητη πιστη. Και εξηγω. Σημερα οι "Ανθιμοι" σου λενε φορα μασκα η εικονα δεν εχει ανοσια , το προσωπο που εικονιζει μας ενδιαφερει κ αυτο πρεπει να εχουμε στην καρδια μας. Αυτο πονηρα και υπουλα πριονιζει το ακλονητο της πιστης μας. Ο κοσμος το δεχεται, και φιλα φασκιωμενος τις εικονες (οι περισσοτεροι εαν παρατηρησετε δεν ακουημπουν την εικονα ουτε με τη μασκα!). Η σπορα εγινε. Ενα πριονισμα πιστης γινεται σιγα σιγα συνηθεια. Αργοτερα οι "Ανθιμοι¨θα πουν : Θα κοινωνουμε με ξεχωριστα κουταλακια. Το σωμα και αιμα του Ιησου εχουν αξια, και οχι εαν το παρουμε με ιερη λαβιδα ή ξεχωριστο κουταλακι. Ο κοσμος θα το δεχθει και αυτο λογο φοβου. Θα πει το Χριστο θελω να βαλω μεσα μου εγω, το μεσο ειναι δευτερευων, και αλλωστε θα τελειωσει ολο αυτο καποια στιγμη. Δευτερο πριονισματακι της πιστεως εδω! Αργοτερα οι Ανθιμοι θα πουν: Για ποιο σφραγισμα μιλατε αδελφοι μου? Ειναι μια απλη κρατικη διαδικασια δια να διευκολυνθουμε στη ζωη μας! Ο Θεος ευλογει την προοδο κ την επιστημη! Μην ειστε ακραιοι αδελφοι μου θα λενε, η πιστη στον Ιησου ειναι εντος μας κ κανενα σφραγισμα δεν μπορει να κλεψει τα πιστευω της καρδιας μας! Ο κοσμος θα πισθει, διοτι θα του αρεσει η δικαιολογια αυτη, καθως δεν θα θελει να χασει κ τα επιγεια αγαθα του. Τωρα σου λενε οι "Ανθιμοι" : απομονωστε τους "ζηλωτας" που λενε οτι το εμβολιο εχει κυταρρα εκτρωματικων εμβρυων, ειδικα αυτους που λενε οτι σατανικες τελετες ελαβαν χωρα με θυσιες εγκυων κ ληψη εμβρυων για τη χρηση των κυτταρων τους. Οι πνευματικες επιθεσεις λοιπον που θα δεχεται ο Χριστιανος θα ειναι τοσες πολλες και σε πολλα επιπεδα, που πραγματικα και μονο που θα μπορει ενας ανθρωπος να διατηρει το αυτεξουσιο του κ την Χριστιανικη πιστη του αλοβητη απο αυτες τις εξωτερικες πιεσεις, αυτοματα θα τον καθιστα Αγιο στα ματια του Θεου.
    Και σκεφτειτε οτι στην εποχη των διωγμων οι Ιερεις και πρωτοι πνευματικοι καθοδηγητες, ηταν ολοι γνησιοι ανοθευτοι, αξιοι λογω και εργω δασκαλοι της Χριστιανοσυνης. Σημερα, και ειδικα οσο θα πλησιαζουμε στον ερχομο του αντιχριστου, θα ψαχνεις χιλιομετρα για να βρεις σωστο Ιερεα του Χριστου, οπως λενε οι ο αγιοι πατερες.
    Καλο αγωνα πετοιμασιας σε ολους μας.
    Ειθε ο Αγιος Μεγαλομαρτυς Δημητριος ο Μυροβλητης ,να προσευχεται στον Ιησσου ωστε να μας εμψυχωνει κ να βγαινουμε νικητες στον αγωνα αυτο,οπως εκανε και με τον Αγιο Νεστορα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλὰ Δημήτρη, νὰ εἶσαι καλὰ μὲ τὶς πρεσβεῖες τοῦ Ἀγίου καὶ προστάτη σου!

      Διαγραφή
  2. Μας λέει ο Μακαριστός πατέρας Αθανάσιος Μυτιληναίος:
    Από αυτούς τους επισκόπους μην περιμένουμε να τους αφορίσει η Εκκλησία, τους έχει αφορίσει όμως ο Χριστός γιατί όταν χειροτονήθηκαν υπόκλέψανε την χάρη Του.
    Αλλά ήρθε η ώρα που ο Χριστός άρει από αυτούς την Χάρη (σηκώνει από αυτούς την ευλογία Του).

    Πλέον δεν είναι αυτοί η Εκκλησία, αλλά οι ευσεβείς Ιερείς και οι πιστοί στην Στρατευομένη και οι Άγιοι μας στην Θριαμβευουσα Εκκλησία.

    Αν γνωρίζαμε εμείς οι Χριστιανοί την δύναμη του Λόγου του Θεού, θα ανατρέπαμε όλη την οικουμένη.

    Ζῶν γὰρ ὁ λόγος τοῦ Θεοῦ καὶ ἐνεργὴς καὶ τομώτερος ὑπὲρ πᾶσαν μάχαιραν δίστομον (προς Εβραίους 4, 12).

    Αυτήν την ( δίστομον μάχαιραν ) είχαν όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας.
    Και δεν δείλιασαν μπροστά σε αυτοκράτορες και δημίους.
    Και φώναζαν οι ειδωλολάτρες μέσα στο Κολοσσαίο ΜΈΓΑΣ Ο ΘΕΌΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΏΝ.
    Και ασπάζονταν πάρα πολλοί τον χριστιανισμό.

    Αυτήν την δίστομον μάχαιραν έχει και η κυρία στο παρακάτω βίντεο και πώς χάνουν τα λόγια τους τα παπαγαλάκια του συστήματος και πανικόβλητοι διακόπτουν τη συζήτηση και να αλλάζουν θέμα.

    https://youtu.be/Pf8RolM-tNI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O υ δ έ π ο τ ε ακούστηκε ή δημοσιεύτηκε είδηση για μετάδοση νοσήματος από την Θεία Ευχαριστία , στην Θεία Eυχαριστία βρίσκεται ο I δ ι ο ς ο Χριστός , ο I δ ι ο ς ο Θεός , ο Oποίος είναι π υ ρ κ α τ α ν α λ ί σ κ ο ν , ό π ω ς σημειώνει στην επιστολή προς Eβρ. ο Aπόστολος των εθνών . Ο άρτος και ο οίνος μ ε τ α β ά λ λ ο ν τ α ι από το Aγιο Πνεύμα σε μ α τ ω μ έ ν ε ς σ ά ρ κ ε ς του Kυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Iησού Xριστού , είναι μ υ σ τ ή ρ ι ο A σ ύ λ λ η π τ ο για την A v θ ρ ώ π ι ν η λογική , δ ε το κατανοεί το π ε π ε ρ α σ μ έ ν ο μυαλό μας .

      Διαγραφή
    2. Είμαι 89 ετών ιερέας.Κατά τη διάρκεια της ιερατικής μου διακονίας κοινώνησα πολύ κόσμο και με σοβαρές μεταδιδόμενες ασθένειες.Τον καιρό που το ειτς ήταν στο αποκορύφωμά του,μια Κυριακή ήλθε ένας νέος στο Ιερό και μου είπε:πάτερ έχω έιτς και θέλω να κοινωνήσω,έφερα και κουταλάκι.Εγώ του είπα,φύλαξε το κουταλάκι και να πάς να σταθείς τελευταίος στη σειρά και θα σε κοινωνήσω όπως τους άλλους.Έτσι έγινε και εγώ κατελυσα το περίσευμα της Θείας Κοινωνίας και όπως βλέπετε όχι μόνο δεν έπαθα τίποτα,άλλά ζω και πλησιάζω τα 90 με καθαρό νου και διαύγεια πνεύματος.Αυτός ο θόρυβος που γίνεται τώρα με τον κορονοϊό είναι αποτέλεσμα άγνοιας και απιστίας το λιγότερο που θα πω.Η Θεία Κοινωνία είναι το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου,είναι η τροφή της ψυχής για να ζήσει,σύμφωνα με τον ίδιο τον Κύριο.Διαβάστε το έκτο κεφάλαιο του κατά Ιωάννου για να καταλάβετε την αλήθεια.Oσοι δε κοινωνούν έχουν ψυχή νεκρή όχι ζωντανή,γιατί από ζωντανό οργανισμό όταν λείψει η τροφή πεθαίνει δεν είναι έτσι;

      Διαγραφή
    3. Aναγνώστες και αναγνώστριες του άρθρου , η χρησιμοποίηση κουταλιού μ ί α ς χρήσεως γι αυτό το A σ ύ λ λ η π τ ο στην A v θ ρ ώ π ι ν η λογική μ υ σ τ ή ρ ι ο , α π ο τ ε λ ε ί και είναι : ε ξ ύ β ρ ι σ η του Aγίου Πνεύματος , η β λ α σ φ η μ ί α κατά του Aγίου Πνεύματος . A μ α ρ τ ί α η οποία ο ύ κ αφεθήσεται ο ύ τ ε εν τω νυν ο ύ τ ε εν τω μέλλοντι αιώνι , ό π ω ς είπε ο Iδιος ο Xριστός και το έγραψαν οι μαθητές Tου , οι μετέπειτα Iεραπόστολοι .

      Διαγραφή
    4. Eυαγγέλιον Iωάννου , έκτο χωρίο28 Οκτωβρίου 2021 στις 11:44 μ.μ.

      ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν , ὁ π ι σ τ ε ύ ω ν εἰς ἐ μ ὲ ἔχει ζ ω ὴ ν α ἰ ώ ν ι ο ν . ἐ γ ώ ε ἰ μ ι ὁ ἄρτος τῆς ζ ω ῆ ς . οἱ πατέρες ὑμῶν ἔφαγον τὸ μάννα ἐν τῇ ἐρήμῳ καὶ ἀπέθανον · o ὗ τ ό ς ἐ σ τ ι ν ὁ ἄρτος ὁ ἐκ τοῦ οὐρανοῦ καταβαίνων , ἵνα τις ἐξ α ὐ τ ο ῦ φάγῃ καὶ μ ὴ ἀποθάνῃ . ἐ γ ώ ε ἰ μ ι ὁ ἄρτος ὁ ζ ῶ ν ὁ ἐκ τοῦ οὐρανοῦ καταβάς · ἐ ά ν τις φάγῃ ἐκ τ ο ύ τ ο υ τοῦ ἄρτου , ζ ή σ ε τ α ι εἰς τὸν α ἰ ῶ ν α . καὶ ὁ ἄρτος δὲ ὃν ἐ γ ὼ δ ώ σ ω , ἡ σ ά ρ ξ μ ο υ ἐ σ τ ι ν , ἣν ἐ γ ὼ δ ώ σ ω ὑπὲρ τῆς τοῦ κόσμου ζ ω ῆ ς . εμάχοντο οὖν πρὸς ἀλλήλους οἱ Ἰουδαῖοι λέγοντας · πῶς δύναται ο ὗ τ ο ς ἡμῖν δοῦναι τὴν σάρκα φαγεῖν ; εἶπεν οὖν αὐτοῖς ὁ Ἰησοῦς · ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν , ἐ ὰ ν μ ὴ φάγητε τὴ σάρκα τοῦ υἱοῦ τοῦ ἀνθρώπου καὶ πίητε αὐτοῦ τὸ αἷμα , ο ὐ κ ἔχετε ζ ω ὴ ν ἐν ἑαυτοῖς . ὁ τρώγων μου τὴ σάρκα καὶ πίνων μου τὸ αἷμα ἔχει ζ ω ὴ ν αἰώνιον , καὶ ἐ γ ὼ ἀ ν α σ τ ή σ ω αὐτὸν ἐν τῇ ἐσχάτῃ ἡμέρᾳ . ἡ γὰρ σ ά ρ ξ μου ἀ λ η θ ῶ ς ἐ σ τ ι β ρ ῶ σ ι ς , καὶ τὸ αἷμά μου ἀ λ η θ ῶ ς ἐ σ τ ι π ό σ ι ς . ὁ τρώγων μου τὴ σάρκα καὶ πίνων μου τὸ αἷμα ἐν ἐ μ ο ὶ μ έ ν ε ι , κἀγὼ ἐν αὐτῷ .

      Διαγραφή
    5. Προς Πατηρ Ιλαριων. Ειπατε πατερ :"Η Θεία Κοινωνία είναι το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου,είναι η τροφή της ψυχής για να ζήσει,σύμφωνα με τον ίδιο τον Κύριο.Διαβάστε το έκτο κεφάλαιο του κατά Ιωάννου για να καταλάβετε την αλήθεια.Oσοι δε κοινωνούν έχουν ψυχή νεκρή όχι ζωντανή,γιατί από ζωντανό οργανισμό όταν λείψει η τροφή πεθαίνει δεν είναι έτσι;" . Η Θεια κοινωνια ειναι τροφη της ψυχης! Αλλιως ειναι νεκρη! ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΤΕΡ! ΣΗΜΕΡΑ ΕΜΑΘΑ ΚΑΤΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟ. ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΩ ΠΟΙΟ ΣΥΧΝΑ, ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΑ. ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

      Διαγραφή
  3. Καταλήγω στό ἐξῆς συμπέρασμα.. γιά νά χαρακτηρίσουμε τά λεγόμενα καί τά πραττόμενα τῶν συγχρόνων "ποιμένων" ἀπαιτοῦνται ἄρρητα ρήματα! Δέν ἔχουμε λόγια δηλαδή! Ὁπότε, κάθε φορά πού βλέπουμε κάτι, ἄς βάζουμε ἕνα ὁ Θεός βοηθός καί τίποτα ἄλλο. Θά βγάλουμε ἄκρη ποτέ μέ τόν πονηρό;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή