Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Μπορούν τα γονίδια να κατοχυρωθούν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας; DNA

 

Για να το καταλάβουμε καλύτερα το θέμα, πρέπει να πάμε πίσω στο 2004 ή στο Saskatchewan (στον Καναδά), όπου τότε ο Percy Schmeiser οδηγήθηκε στο δικαστήριο από την εταιρεία αγροβιοτεχνολογίας Monsanto για παράνομη χρήση των κατοχυρωμένων με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας γενετικά τροποποιημένων σπόρων τους.

Ο Καναδός αγρότης, επιχειρηματίας και πολιτικός Percy Schmeiser πέθανε στις 13 Οκτωβρίου σε ηλικία 89 ετών. Πιο γνωστός για τη μάχη του ενάντια στη Monsanto για τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας καλλιεργειών, ήταν σημαντικός υπέρμαχος των δικαιωμάτων των αγροτών, της εξοικονόμησης σπόρων και της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης.

 

Ο Schmeiser καταγόταν από το Bruno του Saskatchewan, όπου ο ίδιος και η σύζυγός του Louise γεννήθηκαν και οι δύο σε οικογένειες αγροτών .

Το 1998, ο Schmeiser βρέθηκε στο επίκεντρο όταν η πολυεθνική εταιρεία αγροχημικών Monsanto τον μήνυσε για κατάχρηση κατοχυρωμένης ιδιοκτησίας . Ισχυρίστηκαν ότι χρησιμοποιούσε γενετικά τροποποιημένους σπόρους χωρίς άδεια.

Ο Schmeiser υποστήριξε ότι ο σπόρος είχε παρασυρθεί στην ιδιοκτησία του και ότι δεν είχε ωφεληθεί από τη μόλυνση του χωραφιού του με κανέναν τρόπο. Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά, το οποίο αποφάσισε ότι ο Schmeiser είχε παραβιάσει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Monsanto, αλλά δεν χρειάστηκε να πληρώσει τέλος χρήσης τεχνολογίας ή αποζημίωση.

Ο Schmeiser κινήθηκε νομικά κατά της Monsanto για τη μόλυνση των αγρών του με canola με την Roundup-Ready εκδοχή της καλλιέργειας. Η αγωγή διευθετήθηκε εξωδικαστικά το 2008, με τη Monsanto να συμφωνεί να πληρώσει τα έξοδα καθαρισμού.

Το 2004, ο Schmeiser έλαβε το βραβείο Activists of the Year από το Συμβούλιο των Καναδών . Και το 2007, αυτός και η σύζυγός του Louise έλαβαν το Right Livelihood Award «για το θάρρος τους στην υπεράσπιση της βιοποικιλότητας και των δικαιωμάτων των αγροτών και για την αμφισβήτηση της περιβαλλοντικής και ηθικής διαστροφής των τρεχουσών ερμηνειών των νόμων για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας». Έλαβε επίσης το βραβείο Advocate of Social Justice in Sustainable Agriculture από την Eco-Farm το 2010 και το βραβείο Hall of Fame της Canadian Health Food Association το 2014.

Το έργο και η μάχη του Schmeiser με τη Monsanto επισημάνθηκαν σε πολλές ταινίες, συμπεριλαμβανομένου του ντοκιμαντέρ Percy Schmeiser του 2009 – David versus Monsanto και της ταινίας μεγάλου μήκους Percy με πρωταγωνιστές τους Christopher Walken και Christina Ricci, που κυκλοφόρησε λίγο πριν από τον θάνατο του Schmeiser.

 
 
Εκτός από τη γεωργία και το έργο συνηγορίας του, ο Schmeiser είχε δύο αντιπροσωπείες αγροτικού εξοπλισμού, ήταν μέλος της Νομοθετικής Συνέλευσης του Saskatchewan από το 1967 έως το 1971, διετέλεσε δήμαρχος του Bruno από το 1963 έως το 1982 και ήταν δημοτικός σύμβουλος από το 2003 έως το 2006.

Έχει πέντε παιδιά και δεκαπέντε εγγόνια, και η οικογένειά του τον θυμάται ως αφοσιωμένο γονέα και παππού και γιαγιά. «Έχω το προνόμιο μέχρι σήμερα να είμαι ο γιος του», είπε ο John Schmeiser στο CBC News «Μεγαλώνοντας, ήταν πολύ, πολύ προφανές από την αρχή για το πόσο ανησυχούσε για την κοινότητά του και την οικογένειά του».

Περνώντας γρήγορα στο 2013 και το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια υπόθεση που αποφαίνεται για το αν μπορούν ή όχι να πατενταριστούν τα ανθρώπινα γονίδια.

Association for Molecular Pathology v. Myriad Genetics

Μπορούν τα γονίδια να κατοχυρωθούν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας;

Από το Genetics Home Reference
Μια γονιδιακή πατέντα είναι τα αποκλειστικά δικαιώματα σε μια συγκεκριμένη αλληλουχία DNA (ένα γονίδιο) που χορηγούνται από μια κυβέρνηση στο άτομο, τον οργανισμό ή την εταιρεία που ισχυρίζεται ότι αναγνώρισε πρώτος το γονίδιο. Μόλις χορηγηθεί μια γονιδιακή πατέντα, ο κάτοχος της πατέντας υπαγορεύει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το γονίδιο, τόσο σε εμπορικές χρήσεις, όπως κλινικές γενετικές εξετάσεις, όσο και σε μη εμπορικές χρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας, για 20 χρόνια από την ημερομηνία της πατέντας. Οι γονιδιακές πατέντες έχουν συχνά ως αποτέλεσμα οι εταιρείες να έχουν την αποκλειστική κυριότητα των γενετικών ερευνών για τα πατενταρισμένα γονίδια.
Στις 13 Ιουνίου 2013, στην υπόθεση Association for Molecular Pathology κατά Myriad Genetics. Inc., το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάνθηκε ότι τα ανθρώπινα γονίδια δεν μπορούν να κατοχυρωθούν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ, επειδή το DNA είναι "προϊόν της φύσης". Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι επειδή δεν δημιουργείται τίποτα νέο με την ανακάλυψη ενός γονιδίου, δεν υπάρχει πνευματική ιδιοκτησία προς προστασία, οπότε δεν μπορούν να χορηγηθούν διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Πριν από αυτή την απόφαση, περισσότερα από 4.300 ανθρώπινα γονίδια είχαν κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ακύρωσε αυτές τις πατέντες γονιδίων, καθιστώντας τα γονίδια προσβάσιμα για έρευνα και για εμπορικές γενετικές έρευνες.
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ωστόσο αναγνώρισε ότι το DNA που έχει τροποποιηθεί στο εργαστήριο μπορεί να κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, επειδή οι αλληλουχίες DNA που έχουν τροποποιηθεί από τον άνθρωπο δεν απαντώνται στη φύση. Το Δικαστήριο ανέφερε συγκεκριμένα τη δυνατότητα κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ενός τύπου DNA γνωστού ως συμπληρωματικό DNA (cDNA). Αυτό το συνθετικό DNA παράγεται από το μόριο που παρέχει τις οδηγίες για την παραγωγή πρωτεϊνών (που ονομάζεται αγγελιοφόρο RNA).

Αυτό το συνθετικό DNA παράγεται από το μόριο που είναι οι οδηγίες για την παραγωγή πρωτεϊνών και ονομάζεται αγγελιοφόρο RNA.

Αυτό ακούγεται αρκετά οικείο, έτσι δεν είναι; στην πραγματικότητα ακούγεται ακριβώς όπως τα εμβόλια γονιδιακής θεραπείας mRNA, στα οποία αναφέρεται ότι μεταφέρουν τις οδηγίες για την παραγωγή πρωτεϊνών ακίδας, το οποίο είναι απλώς ένας τρόπος αποπροσανατολισμού για να πουν στο κοινό ότι η πρόθεσή τους είναι να δημιουργήσουν στον τομέα της ανθρώπινης βιολογίας συμπληρωματικό DNA ή cDNA για συντομία.

Με άλλα λόγια, το συνθετικό DNA που υπάρχει τώρα στο σώμα, έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Η νομική ορολογία δεν πρέπει να συγχέεται με τη γενικότερη πρόθεση μιας μυστικής ατζέντας.

Από νομική άποψη, δεν θα είχε σημασία για τις εταιρείες αυτές, αν αυτά τα προϊόντα της Βιομηχανίας που εγχέονται σε ανθρώπους άλλαζαν τον φυσικό σχηματισμό του DNA στους ανθρώπους που τους εγχέεται.

Αυτό που είναι πολύ πιο σημαντικό από εμπορική και νομική άποψη είναι ότι υπάρχει πλέον κατοχυρωμένο με πατέντα cDNA, συνθετικό DNA, που κυκλοφορεί και βρίσκεται μέσα σε αμέτρητους ανθρώπους.
cDNA το οποίο ανήκει σε εταιρείες, γεγονός που τους δίνει το δικαίωμα να διεκδικήσουν την ιδιοκτησία τους όπου υπάρχει η ιδιοκτησία της γονιδιακής θεραπείας τους.
 

 
 
Σε μια συνέντευξη το 2015 με τον Charlie Rose, ο Klaus Schwab είπε: «Βλέπεις τη διαφορά αυτής της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης είναι ότι δεν αλλάζει αυτό που κάνεις, αλλά εσένα αλλάζει. Αν πάρετε τη γενετική επεξεργασία, απλώς ως παράδειγμα, είστε εσείς που αλλάζετε. Και φυσικά, αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ταυτότητά σας».

Αυτό φέρνει τις εταιρίες σε μια δυνατή θέση να επιβάλλουν με δικαιολογημένο τρόπο τη συμμόρφωση σε όσους είναι φορείς της νόμιμης ιδιοκτησίας τους.

Όπως λέγεται, η ιδιοκτησία είναι τα εννέα δέκατα του νόμου και στον ιδιοκτήτη πρέπει να επιστραφεί η ιδιοκτησία του, εάν του την πάρουν ή τη χρησιμοποιούν.

Αυτό φανερώνει το αληθινό σύνδρομο του Θεού που κατέχουν αυτοί οι διψασμένοι για εξουσία ντε φάκτο κυβερνήτες, καθώς πιέζουν στη δημιουργία μιας κοινωνίας με αυτούς που αποδέχονται και που τους ανήκουν μέσω της πατέντας και με αυτούς που βρίσκονται στη μαύρη λίστα και επιλέγουν πεισματικά να παραμείνουν ελεύθεροι.

ΠΗΓΕΣ:


 
 
 «Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου