Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

π. Ευέλθων Χαραλάμπους (†): Η αξία του ανθρώπινου προσώπου


Πουθενά πάνω στη γη ο άνθρωπος δεν απολαμβάνει περισσότερες τιμές απ’ όσες στην Εκκλησία του Χριστού. Κανένας νόμος, καμία πολιτική εξουσία και κανένα φιλοσοφικό σύστημα δεν ανυψώνει τον άνθρωπο ψηλότερα. Εδώ ο άνθρωπος θεωρείται και είναι ζωντανή εικόνα του Θεού. Κοιτάζοντας ένα άνθρωπο βλέπει τον ίδιο το Θεό.

Κάθε άνθρωπος είναι εικόνα του Θεού και ναός του Αγίου Πνεύματος. Κανείς δεν μπορεί ποτέ να σβήσει από τον άνθρωπο την εικόνα του Θεού. Μπορείς να διαπράξεις όλα τα εγκλήματα του κόσμου, την εικόνα του Θεού δεν θα καταφέρεις να τη σβήσεις. Πώς θα μπορούσε να σβηστεί κάτι που είναι αιώνιο;

Μπορούμε να καταστρέψουμε κάτι που είναι φτιαγμένο από τα χέρια του ανθρώπου, αλλά όχι αυτό που είναι αιώνιο. Μπορείς να κλέψεις, να σπάσεις, να λερώσεις την εικόνα του Θεού. Αλλά αυτό είναι όλο. Εκείνη παραμένει. Μέσα σε σένα, μέσα σε μένα, μέσα στον κάθε άνθρωπο. Ακόμα και σπιλωμένη, είναι εικόνα του Θεού. Γι’ αυτό και ο Θεός αγαπά τον άνθρωπο, κάθε άνθρωπο, και τον αμαρτωλό δίχως όρια.

Απόδειξη της άπειρης αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο είναι και τούτο : Από όλα τα πράγματα που υπάρχουν στο σύμπαν ο Θεός δεν έδωσε την εικόνα του ούτε στον ήλιο, ούτε στο φεγγάρι, ούτε στον αετό, αλλά στον άνθρωπο. Δεν είναι αυτό απόδειξη της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο;

✶✶✶

Από την πλάση του ο άνθρωπος αποτελεί την κορωνίδα της δημιουργίας του Θεού. Είναι ένα πλάσμα ελεύθερο, ανεξάρτητο και βασιλικό. Εικόνα του Θεού. Ναός του Αγίου Πνεύματος. Δεν είναι πια υποκείμενο, είναι ναός, όπου κατοικεί ο ίδιος ο Θεός. Γι’ αυτό και στην Εκκλησία θυμιατίζουμε τους Χριστιανούς στη διάρκεια των ιεροτελεστιών, όπως και τις εικόνες του Χριστού, της Παναγίας και των Αγίων. Γι’ αυτό και υποκλινόμαστε μπροστά σε ανθρώπους και τους βάζουμε μετάνοια. Γιατί εικονίζουν το Θεό.

Η ανεξαρτησία και η ελευθερία του ανθρώπου είναι τόσο μεγάλες που ακόμα και ο Θεός δεν μπαίνει μέσα στον άνθρωπο, αν αυτός δεν αφήσει την πόρτα ανοιχτή. Το Άγιο Πνεύμα, που εισέρχεται παντού, δεν έχει καμία δύναμη πάνω στον άνθρωπο, αν αυτός το αρνείται. Όλα αυτά κάνουν τον άνθρωπο σεβαστό και άξιο μιας υπόκλισης όπως ο Θεός, του οποίου είναι εικόνα.

Η χριστιανική Εκκλησία διδάσκει πως ο άνθρωπος έχει αυτεξούσιο, πως μπορεί να κάνει το καλό ή το κακό, να γίνει άγιος ή αμαρτωλός. Γι’ αυτό και η αμαρτία είναι και αυτή προνόμιο των ανθρώπων. Ούτε τα άλλα πλάσματα, ούτε ο ήλιος ούτε η σελήνη μπορούν να αμαρτήσουν, ούτε να αγιάσουν. Ο άνθρωπος είναι το μόνο  πλάσμα που είναι στην κυριολεξία πατέρας του εαυτού του, γιατί έχει την ελευθερία να γίνει αυτό που θέλει.

Από το βιβλίο: «Πρωτοπρεσβύτερος π. Ευέλθων Χαραλάμπους. Ο χαρισματικός και αναστάσιμος καλός ποιμένας και Σαμαρείτης της Εκκλησίας του Χριστού». Εκδόσεις “Ορθόδοξος Κυψέλη”, Θεσσαλονίκη 2011, σελ. 20.

«Πᾶνος» 

3 σχόλια:

  1. https://images.app.goo.gl/GtR3HxzS72qYvbLRA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αξία του ανθρώπινου προσώπου.

    Κάθε άνθρωπος είναι εικόνα του Θεού και ναός του Αγίου Πνεύματος.

    Δια της αμαρτίας ο Σατανάς και οι άγγελοί του, οι απαίσιοι δαίμονες, είναι εκείνοι που κλέβουν την ψυχή μας, που σωρεύουν αμαρτίες στην ψυχή μας και κατακαλύπτουν την θεία Εικόνα που είναι μέσα μας.

    Με το μαύρο κατράμι της αμαρτίας αλείφουν την θεία Εικόνα που είναι μέσα στην ψυχή μας.
    Και ο άνθρωπος, όταν ζη αμετανόητος μέσα στην αμαρτία, όταν δεν πολεμά κατά των αμαρτιών του, όταν μένει σε αυτές, όταν δεν τις εξομολογείται, τι απομένει από την ψυχή του;
    Απομένει η θεία Εικόνα πασαλειμμένη με το μαύρο πύον της αμαρτίας, των παθών, του θανάτου. Φρικτό θέαμα, φοβερή ντροπή!

    Ανθρωπε! Αδελφέ!
    Πρόσεχε πώς ζης. Πρόσεχε τι κάνεις με την Εικόνα του Θεού που είναι μέσα σου. Πρόσεχε, -άνθρωπε! άνθρωπε! άνθρωπε!
    Διότι η ζωή μας ξεκινά από την γη και καταλήγει στο πάμφωτο πρόσωπο του Θεού, για να δώσουμε εκεί απολογία τι κάναμε με την Εικόνα του Θεού όσο ήμασταν σε αυτόν τον κόσμο.

    Εύχομαι ο Αγαθός Κύριος να χαρίση στην καρδιά του καθενός μας όλα τα ουράνια δώρα, όλες τις ευαγγελικές αρετές:
    την Πίστι και την αγάπη και την ελπίδα και την προσευχή και την νηστεία και την υπομονή και την πραότητα και την ταπείνωσή ώστε να μπορέσουμε να αντέξουμε όλο αυτόν το φοβερό επίγειο αγώνα, να διαφυλάξουμε στην ψυχή μας την θεία μορφή και να μετατεθούμε από τον κόσμο αυτό προς τον Αναστάντα Κύριο σε εκείνο τον κόσμο. Αμήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην πιο πάνω εικόνα που μου την έστειλε ένας εν Χριστώ Αδερφός και την ανέβασα.
    Βλέπουμε την ομοιομορφία που είχαν οι κοπέλες και πόσο ωραία ήταν τα μαλλιά τους με τα κοκαλάκια.
    Αυτή η ομοιομορφία αναδεικνύει την αξία του ανθρωπίνου προσώπου.
    Σήμερα δεν έχουμε ομοιομορφία, σήμερα έχουμε μάζα που συντρίβει και αφανίζει το ανθρώπινο πρόσωπο.

    Θα ανέβαζα και μία φωτογραφία από την σημερινή κατάντια των λεγόμενων παρελάσεων που θα κάνουν, για να κάνουμε μία σύγκριση.
    Όμως σέβομαι τον εαυτό μου και πρωτίστως σέβομαι το Ιστολόγιο και εσάς.

    Πρόλαβα και εγώ στο δημοτικό τις μπλε ποδιές με τον άσπρο γιακά, είχανε το χρώμα της γαλανό λευκής μας Σημαίας.

    Κανένα κορίτσι δεν φορούσε παντελόνι κάτω από την ποδιά απαγορευόταν.
    Αυτό αναδεικνύει και την θηλυκότητα των κοριτσιών.
    Παλιά οι γυναίκες με την ενδοιμασία που είχαν εμπνέανε τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια. Ήταν αξιολάτρευτες.
    Σήμερα την τάξανε ελευθερία και το μόνο που πέτυχε είναι να χάσει την αξιοπρέπειά της και το κύρος της και να ξεχάσει ποια είναι η αποστολή της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή