Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Αυτά τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων έδωσε η κυβέρνηση στην Palantir - Άτακτη υποχώρηση μετά τον σάλο

 

Μετά τις αποκαλύψεις και τις πιέσεις λίγων ΜΜΕ, ανάμεσά τους και το Pronews.gr, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ακυρώσει τη μυστική σύμβαση που υπέγραψε με τη σκοτεινή εταιρία λογισμικού Palantir, η οποία ειδικεύεται στην «αλίευση» και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων (spy tech), αφού πρώτα όμως της παρέδωσε τα προσωπικά δεδομένα υγείας όλων των Ελλήνων που κόλλησαν κορωνοϊό (150.000 πολίτες) όπως αποκαλύπτεται από έγγραφα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. 

Η εταιρία αυτή με τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων δημιούργησε εφαρμογές που υποτίθεται διευκόλυναν την αντιμετώπιση της πανδημίας, μεταξύ άλλων και τον «παντεπόπτη οφθαλμό» του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον οποίο έβλεπε μόνο αυτός σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για όλη την χώρα.
 
Το υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης και ο υπουργός κ.Πιερρακάκης αναγκάστηκαν να δώσουν στη δημοσιότητα τις συμβάσεις με τη Palantir και ταυτόχρονα να ανακοινώσουν την διακοπή της συνεργασίας μαζί της, αφού βρήκαν... νέα εταιρία για την δουλειά, την PWC. 
 
Συγκεκριμένα το υπουργείο αποκάλυψε ότι υπεγράφησαν 3 συμβάσεις με την αμερικανική εταιρία. Μία στις 24 Μαρτίου 2020 για δοκιμαστική περίοδο έξι μηνών, η οποία τροποποιήθηκε στις 26 Μαρτίου και παρατάθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου με τους ίδιους όρους για άλλους τρεις μήνες, με ημερομηνία λήξης στις 23 Δεκεμβρίου. 
 
Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται: «Στο λογισμικό αυτό μεταφορτώθηκαν [...]: i) είτε ανοικτά δεδομένα των αρμοδίων φορέων, όπως Κυκλοφορία διαδικτύου, Κατανάλωση ρεύματος [...] που στη συνέχεια αναρτήθηκαν στη σελίδα data.gov.gr, ii) είτε ανώνυμα, στατιστικά και δημογραφικά δεδομένα, συγκεκριμένα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και από τον Εθνικό Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, τα οποία δεν παρείχαν και δεν περιείχαν πληροφορίες από τις οποίες ήταν δυνατή η άμεση ή έμμεση ταυτοποίηση φυσικών προσώπων». 
 
Αυτό όμως δεν φαίνεται να ισχύει καθώς τα δεδομένα που δόθηκαν στην Palantir ήταν αρκετά για τον εντοπισμό των πολιτών, που νόσησαν από κορωνοϊό.  
 
Συγκεκριμένα στην αναθεωρημένη έκδοση της σύμβασης (26 Μαρτίου) υπάρχει το πεδίο «categories of customer personal data» (=κατηγορίες προσωπικών δεδομένων του πελάτη), στο οποίο περιγράφονται τα προσωπικά δεδομένα που τυγχάνουν επεξεργασίας από την αμερικανική εταιρία και τα οποία πλέον είναι αποθηκευμένα σε κάποιους σέρβερ στις ΗΠΑ και άγνωστο είναι το πως και από ποιους θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον. 
 
Αυτά είναι: η ηλικία, φύλο, νομός, δήμος και κατάσταση του/της ασθενούς. (σσ δηλαδή το μόνο που δεν έδωσε η κυβέρνηση στην Palantir ήταν όνομα, διεύθυνση και... αριθμός ταυτότητας). 
 
Μάλιστα στην πρώτη σύμβαση περιλαμβάνονταν και η ακριβής ημερομηνία γέννησης του ασθενούς, κάτι που σήμαινε πως ο εντοπισμός του/της ήταν υπόθεση λίγων λεπτών, αν όχι δευτερολέπτων, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται ο υπουργός περί «ανωνυμίας».
 
 
«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου