Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Νέες καινοφανείς απόψεις της Άγκυρας: «Δεν έχετε δικαιώματα στη θάλασσα επειδή μπορεί να έχετε νησιά»!


Μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις διεκδικήσεις της στη Μεσόγειο στέλνει η Τουρκία, μετά τις αντιδράσεις από την ΕΕ.

Ανώτερος αξιωματούχος της τουρκικής διπλωματίας, στέλνοντας μήνυμα σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση, επαναφέρει την γραμμή της Άγκυρας ότι δεν είναι δυνατόν τα ελληνικά νησιά να έχουν πλήρη επήρεια στον καθορισμό των δικαιωμάτων στην θάλασσα.

Με αναρτήσεις του στο Twitter, ο γ.γ. του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Έρτζιγές, χαρακτηρίζει «μαξιμαλιστικές» τις θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας, υποστηρίζοντας ότι η κυριότητα επί νήσων δεν προσδίδει πλήρη δικαιώματα στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

«Νησιά μπορεί να λάβουν μηδενική ή μειωμένη ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, εάν η παρουσία τους στρεβλώνει την ισότιμη οροθεσία» τονίζει ο Τούρκος αξιωματούχος στο Twitter, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «θεμελιώδη αρχή στο διεθνές δίκαιο».

«Τα τελικά θαλάσσια όρια μπορούν να καθοριστούν μόνο μέσω συμφωνιών (όχι παραβιάζοντας τα πιθανά όρια τρίτων μερών) ή δικαστικών αποφάσεων» προσθέτει, υπονοώντας πως Ελλάδα και Κύπρος παραβιάζουν τα «πιθανά όρια» των τουρκικών ζωνών.

Και συνεχίζει: «Απουσία διευθέτησης, οι αλληλεπικαλυπτόμενες διεκδικήσεις υπερέχουν».

Παράλληλα, απορρίπτει τις προειδοποιήσεις της ΕΕ για κυρώσεις στην Αγκυρα, αν επιμείνει στη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να εξισώνονται τα σύνορα της ΕΕ με τα κυπριακά σύνορα, όταν αυτά προκύπτουν από παραβίαση των συμφερόντων τρίτων χωρών.

«Αυτό είναι πράγματι χονδροειδής παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να προστατεύει τα δικά της δικαιώματα και των τουρκοκυπρίων για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ» συμπλήρωσε.


πηγή

Πηγή: http://koukfamily.blogspot.com/
«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου