Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Νέο σκάνδαλο τραπεζών: Ο ΣΥΡΙΖΑ (τους) χάρισε 40δις, η Ν.Δ τώρα 10δις!


Όλα για τις Τράπεζες!

Μετά το μέγα σκάνδαλο της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που κόστισε στον ελληνικό λαό περίπου 40 δις και για το οποίο η ΛΑ.Ε είχε υποβάλλει μήνυση που βρίσκεται έκτοτε στο ψυγείο(!), έρχεται τώρα η κυβέρνηση της Ν.Δ να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και να εκχωρήσει–χαρίσει στην ουσία, στις τράπεζες 10 δις, προκειμένου οι τελευταίες να αντιμετωπίσουν, υποτίθεται, το μείζον πρόβλημα των “κόκκινων“δανείων που προέκυψε με ευθύνη ων κυβερνήσεων και των ίδιων των τραπεζών, χωρίς οι τελευταίες να έχουν καμιά πολιτική και κυρίως νομική συνέπεια, ενώ οι ηγεσίες τους θα έπρεπε τώρα να ήταν φυλακή με κακουργηματικές καταδίκες.

Συγκεκριμένα κατά το Bloomberg και την Γερμανική Handelsblatt η κυβέρνηση έχει υποβάλλει σχέδιο στην Κομισιόν να πάρει 10 δις από τον κουμπαρά ασφαλείας των 37 δις, τον οποίο έχει χρεωθεί ο ελληνικός λαός για ώρα έκτακτης ανάγκης και να τα διαθέσει εν είδει εγγυήσεων στις Τράπεζες προκειμένου οι τελευταίες να τιτλοποιήσουν με αξιόπιστο για τις αγορές τρόπο, “κόκκινα” δάνεια άνω των 20 δις.

Όλα δείχνουν ότι το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο είχε προετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επί του οποίου έχουν συναινέσει Τράπεζες, ΤΧΣ, Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν κλπ, πρόκειται να εγκριθεί πανηγυρικά από την Κομισιόν τις προσεχείς εβδομάδες.

Κάτι ανάλογο άλλωστε είχε εισηγηθεί προεκλογικά και ο Μπ. Παπαδημητρίου, πάντοτε “λαγός“, προκαλώντας σάλο αντιδράσεων όχι για αυτήν καθ’ εαυτήν την πρόταση, αλλά γιατί την είχε συνδέσει με την εφαρμογή της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, η οποία ισοδυναμούσε με νέο θεσμικά Μνημόνιο και όχι με το άτυπο αλλά πολύ ουσιαστικό που ισχύει σήμερα.

Και ισχυριζόμαστε ότι κατά πάσα πιθανότητα τα 10 δις θα χαθούν και αυτά στο βωμό των Τραπεζών διότι μάλλον ως εγγυήσεις θα καταπέσουν σε όφελος των αγοραστών των τίτλων των κόκκινων δανείων, αφού οι τελευταίοι δεν πρόκειται να εισπράξουν από τα κόκκινα δάνεια τα ποσά που θα έχουν προβλέψει να αποκομίσουν. Έτσι, όχι μόνο θα χάσει άλλα 10 δις το ελληνικό κράτος, αλλά ούτε και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων δεν πρόκειται να έχει επιλυθεί.

Οι Τράπεζες αποτελούν κυριολεκτικά τη “μαύρη ατελείωτη τρύπα” της χώρας και της ελληνικής οικονομίας και μόνο με το πέρασμα τους σε ένα νέο δημόσιο (με τα 10 δις θα μπορούσαν εκ νέου να εξαγορασθούν) μαζί με το κούρεμα των δανείων και την Κεντρική Τράπεζα στον έλεγχο του εθνικού κράτους να ασκεί εθνική νομισματική πολιτική, θα μπορούσαν να παίξουν ένα νέο δυναμικό αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο σε όφελος της προοπτικής της χώρας και του λαού μας.

Πάντως όσοι συνεχίζουν τη διασπάθιση δις του ελληνικού λαού στις μαύρες τρύπες των τραπεζών θα πρέπει να ξέρουν ότι στο τέλος δεν θα γλυτώσουν, όσο και αν τους “ξεπλένει” η ψήφος του ελληνικού λαού.

Β.Μ

ΠΗΓΗ

Πηγή: http://thesecretrealtruth.blogspot.com/
«Πᾶνος»

2 σχόλια: