Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Γέροντας Ιουστίνος (Μάμαλος) του Φρέατος Ιακώβ. Συνέντευξη 19.7.2019


‘’Ο Γέροντας Ιουστίνος από το Φρέαρ του Ιακώβ μάς μιλά για το προσκύνημα, τον Άγιο Φιλούμενο και όχι μόνον.’’ 
 
Ημερομηνία εγγραφής: Παρασκευή 19.7.2019 
Επαναδημοσίευση με βελτιωμένο ήχο. 
 
Τόπος: αρχονταρίκι ιερού ναού Αγίας Κυριακής πριν τον εσπερινό. 
 
Καλεσμένος: Γέροντας Ιουστίνος (Μάμαλος), Ηγούμενος της ιεράς Μονής Αγίας Φωτεινής Φρέατος Ιακώβ, Πατριαρχείου Ιεροσολύμων * 
 
Ο Γέροντας Ιουστίνος, ηγούμενος στον ιερό ναό Αγίας Φωτεινής Φρέατος Ιακώβ και προκάτοχος του Αγίου μάρτυρος Φιλουμένου μας μιλά για την πολύπαθη ιστορία του προσκυνήματος. 
 
Η μονή της Αγίας Φωτεινής στο Φρέαρ του Ιακώβ υπήρξε τόπος μαρτυρίου ήδη από τον 5ο αιώνα μ.Χ. 
 
Ο Γέροντας περιγράφει το μαρτύριο του Αγίου Φιλουμένου, την φρικιαστική σφαγή του αλλά και τις απόπειρες δολοφονίας που είχε ο ίδιος από τους φανατικούς εβραίους –δολοφόνους- του μάρτυρος Φιλουμένου. 
 
Διηγείται τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην ανέγερση και αποπεράτωση του ιερού ναού, την συμβολή του τότε Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, την εγκατάλειψή του από το ελληνικό κράτος και την Ελλαδική εκκλησία, την συμβίωση με τους άραβες ορθοδόξους αλλά και μουσουλμάνους και τα προβλήματά της. 
 
Ο Γέροντας εκφράζει τον πόνο του για την λειψανδρία που υπάρχει στα ιερά προσκυνήματα των Αγίων Τόπων, την έλλειψη διάθεσης να προσέλθουν νέοι φύλακες, την κατάπτωση των ηθών στην Ελλάδα και την χλιαρότητα στην Αγία μας Πίστη. 
 
Μια συγκλονιστική μαρτυρία-συνέντευξη του Γέροντα Ιουστίνου που αποτελεί ταυτόχρονα κραυγή αγωνίας και προσκλητήριο εγρήγορσης και αγώνα.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου