Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Πόσο ακόμα θα μας πουλάει φούμαρα ο Ελπιδοφόρος; «Δεν είναι δυνατόν να ζούμε ως κοινωνία σε περιβάλλον ένοπλης βίας» είπε, αλλά για το τι γίνεται στήν Τουρκία έχει καταπιεί την γλώσσα του


«Πρέπει να κοιτάξουμε ευθέως το πρόσωπο κάθε παιδιού που δολοφονήθηκε και να αποφασίσουμε, επιτέλους, τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε». 

Την επισήμανση αυτή έκανε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος σε αναφορά του στο τραγικό συμβάν ένοπλης επίθεσης που στοίχισε τη ζωή σε τρία παιδιά και σε τρεις ενηλίκους σε ιδιωτικό σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Νάσβιλ, στην Πολιτεία του Τενεσί.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν να ζούμε ως κοινωνία σε περιβάλλον ένοπλης βίας, ούτε τα παιδιά μας να πεθαίνουν έτσι». «Προσεύχομαι», ανέφερε, «για τους ανθρώπους στο Νάσβιλ και για τις οικογένειες όλων των δολοφονηθέντων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος για πολλοστή φορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με το θέμα της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, καθώς τα τραγικά περιστατικά ένοπλης βίας έχουν αφαιρέσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, μεταξύ αυτών και πολλών παιδιών.

Στον αντίποδα των δηλώσεων του Ελπιδοφόρου μόλις την προηγούμενη εβδομάδα καταπέλτης είναι η Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία και μάλιστα με εισαγωγή του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Όσον αφορά στην Τουρκία, λοιπόν, το 102 σελίδων σχετικό κεφάλαιο, για το 2022, μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

Το βασικό συμπέρασμα είναι οτι οι φυλακές της Τουρκίας γέμισαν με αντιπάλους του Ταγίπ Ερντογάν που συνελήφθηκαν και βασανίστηκαν με τον χειρότερο τρόπο. Σύμφωνα με την έκθεση:
Από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, οι Αρχές έχουν απολύσει ή θέσει σε διαθεσιμότητα δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και κρατικούς υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 60.000 αστυνομικών και στρατιωτικών και περισσότερων από 4.000 δικαστών και εισαγγελέων.
 
Συνέλαβαν ή φυλάκισαν περισσότερους από 95.000 πολίτες και έκλεισαν περισσότερες από 1.500 μη κυβερνητικές οργανώσεις για λόγους που σχετίζονται με την τρομοκρατία, κυρίως για υποτιθέμενους δεσμούς με το κίνημα του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η κυβέρνηση κατηγόρησε ως εγκέφαλο της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016 και τον χαρακτήρισε ως αρχηγό της «Τρομοκρατικής Οργάνωσης Φετουλάχ».

Για σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπήρξαν αξιόπιστες αναφορές για:

Αυθαίρετες δολοφονίες, ύποπτους θανάτους ατόμων υπό κράτηση, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, βασανιστήρια, αυθαίρετη σύλληψη και συνεχιζόμενη κράτηση δεκάδων χιλιάδων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών της αντιπολίτευσης και πρώην βουλευτών, δικηγόρων, δημοσιογράφων, ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ενός υπαλλήλου της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, για υποτιθέμενους δεσμούς με «τρομοκρατικές» ομάδες ή ειρηνική νόμιμη ομιλία.

Πολιτικοί κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων εκλεγμένων αξιωματούχων· διεθνικά αντίποινα κατά ατόμων που βρίσκονται εκτός της χώρας, συμπεριλαμβανομένων απαγωγών και μεταφορών φερόμενων μελών του κινήματος Γκιουλέν χωρίς επαρκείς εγγυήσεις δίκαιης δίκης ή άλλη νομική προστασία· σημαντικά προβλήματα με τη δικαστική ανεξαρτησία, υποστήριξη ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης που διέπραξαν σοβαρές καταχρήσεις εξουσίας κατά τις συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης στρατολόγησης και χρήσης παιδιών στρατιωτών, αυστηρούς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, συμπεριλαμβανομένης της βίας και απειλών βίας κατά δημοσιογράφων, του κλεισίματος Μέσων Ενημέρωσης και συλλήψεων ή ποινικών διώξεων κατά δημοσιογράφων και άλλων για άσκηση κριτικής κατά κυβερνητικών πολιτικών ή αξιωματούχων, λογοκρισίας, αποκλεισμού ιστοτόπων και ύπαρξης νόμων για την ποινικοποίηση της συκοφαντικής δυσφήμισης.

Επίσης σοβαροί περιορισμοί στην ελευθερία του Διαδικτύου, αυστηρός περιορισμός των ελευθεριών του ειρηνικού συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι, συμπεριλαμβανομένων υπερβολικά περιοριστικών νόμων σχετικά με την κυβερνητική εποπτεία των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, περιορισμοί στην κίνηση, επαναπροώθηση προσφύγων, σοβαρή κυβερνητική παρενόχληση εγχώριων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έλλειψη έρευνας και λογοδοσίας για την άσκηση βίας λόγω φύλου, εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία και που στοχεύουν μέλη εθνικών/φυλετικών/εθνοτικών μειονοτήτων, εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία κατά λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, διεμφυλικών, και διαφυλικών ατόμων.

Η κυβέρνηση έλαβε περιορισμένα μέτρα για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την τιμωρία αξιωματούχων και μελών των δυνάμεων ασφαλείας που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή εμπλέκονται σε διαφθορά, ενώ η ατιμωρησία παρέμεινε πρόβλημα. Η κυβέρνηση έλαβε περιορισμένα μέτρα για τη διερεύνηση καταγγελιών για διαφθορά υψηλού επιπέδου.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και της οργάνωσης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και των παραρτημάτων της συνεχίστηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ή το θάνατο μελών των δυνάμεων ασφαλείας, τρομοκρατών και αμάχων.

Η κυβέρνηση δεν έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες διερεύνησης ή δίωξης προσωπικού για παράνομους ή ακούσιους θανάτους αμάχων οι οποίοι συνδέονται με αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Σημείωση: η πρώτη φωτογραφία είναι από τα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας», στη Νέα Υόρκη, η οποία και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις σε Ελλάδα και Κύπρο.
Η δεύτερη φωτογραφία είναι πάλι στη Νέα Υόρκη από το ξενοδοχείο στο οποίο έμεινε ο Τούρκος Πρόεδρος 
 
«Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου