Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

ΤΑΝΖΑΝΙΑ: "Ευνουχίστε όλους τους γκέι". Πρόταση - σοκ των γυναικών του κυβερνώντος αριστερού κόμματος


Είναι ευρέως γνωστό ότι οι αφρικανικές χώρες σίγουρα δεν τα πάνε καλά με την ομοφυλοφιλία και ολόκληρο το φάσμα του ουράνιου τόξου των 78 φύλων: ειδικά τις τελευταίες ημέρες, η Τανζανία έχει δείξει κάποια επιμονή ακόμη και στο σημείο να προτείνει τον ευνουχισμό ομοφυλόφιλων «αν κριθούν ένοχοι» για «σεξουαλική επαφή με άτομα του ίδιου φύλου».

Το αίτημα δεν προήλθε από κάποια περιθωριακή ομάδα συντηρητικών και ομοφοβικών ανδρών, αλλά από τη Mary Chatanda , επικεφαλής της γυναικείας πτέρυγας του κυβερνώντος κόμματος Chama Cha Mapinduzi (CCM)*. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τα δύο χρόνια στην εξουσία της Samia Suluhu Hassan, (της πρώτης γυναίκας προέδρου της Τανζανίας - φώτο κάτω), η Chatanda ζήτησε «η κυβέρνηση να επιβάλει αυστηρές ποινές για εγκλήματα που σχετίζονται με σεξουαλικές δραστηριότητες μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Τέτοιοι άνθρωποι θα πρέπει να ευνουχιστούν αν κριθούν ένοχοι».

 

Στο θέμα της ομοφυλοφιλίας - αλλά όχι μόνο - η Chatanda θεωρείται ως μια από τις πιο αδιάλλακτες συντηρητικές στην κυβέρνηση της Τανζανίας, αλλά σίγουρα δεν είναι η πρώτη πολιτικός που κήρυξε τον πόλεμο στους γκέι. Το 2018, ο πρώην πρόεδρος της Τανζανίας John Magufuli ξεχώρισε επίσης για την πολύ σκληρή γραμμή του ενάντια στον κόσμο των LGBT, αναθέτοντας στον νεαρό κυβερνήτη Paul Makonda το καθήκον να δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας για να ψάξει τα κοινωνικά δίκτυα σε αναζήτηση ομοφυλόφιλων και να προχωρήσει σε πραγματικές συλλήψεις και ισόβια κάθειρξη. «Αυτοί οι ομοφυλόφιλοι καυχιούνται στα κοινωνικά δίκτυα. Δώστε μου τα ονόματά τους και η ad hoc ομάδα μου θα αρχίσει να τους πιάνει από την ερχόμενη Δευτέρα», είπε ο πολιτικός. «Περιμένω κριτική, αλλά προτιμώ να θυμώσουν μαζί μου κάποιες χώρες παρά ο Θεός. Η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά καταπατά τις ηθικές αξίες των Τανζανών και των δύο θρησκειών μας, της χριστιανικής και της μουσουλμανικής».

Στην Τανζανία η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη σύμφωνα με τα άρθρα 154-157, που ισχύουν από την εποχή της αποικιοκρατίας: ένας νέος νόμος εισήχθη το 2004 που τιμωρεί τους ομοφυλόφιλους με φυλάκιση έως και 25 έτη. Αλλά η κυβέρνηση της Ντοντόμα δεν αποτελεί εξαίρεση στη Μαύρη Ήπειρο: στην Ουγκάντα ​​η επανεισαγωγή του νόμου που απαγορεύει τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις βρίσκεται επί του παρόντος υπό συζήτηση. Στην Κένυα, ο Πρόεδρος William Ruto είπε πρόσφατα ότι η ομοφυλοφιλία παραμένει απαράδεκτη εντός των εθνικών συνόρων.

 

* Το Chama Cha Mapinduzi (CCM, "Κόμμα της Επανάστασης" στα αγγλικά) είναι το κυρίαρχο κυβερνών κόμμα στην Τανζανία και το δεύτερο μακροβιότερο κυβερνών κόμμα στην Αφρική. Ιδρύθηκε το 1977, μετά τη συγχώνευση της Αφρικανικής Εθνικής Ένωσης Τανγκανίκα (TANU) και του Αφρο-Σιραζί Κόμματος (ASP).

Το CCM κέρδισε τις εκλογές του 1995, του 2000, του 2005, του 2010, του 2015 και του 2020. Ο Jakaya Kikwete, στις προεδρικές εκλογές του 2005, κέρδισε συντριπτικά, λαμβάνοντας περισσότερο από το 80% των ψήφων και ο John Magufuli το 2020 ξεπέρασε το 84%. Το CCM υπερασπίζεται τον αφρικανικό σοσιαλισμό, υποστηρίζει το σύστημα της κολεκτιβοποιημένης γεωργίας γνωστό ως Ujamaa και είναι σταθερά προσανατολισμένο προς τα αριστερά.

ΚΟ / πηγή
«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου