Παράλληλα, έθιξε τη νομική πλευρά της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών, που “άνοιξε” το δρόμο στη γειτονική χώρα για να καπηλεύεται την ελληνικότητα της Μακεδονίας, και πώς αυτή μπορεί να ακυρωθεί.
«Υπάρχουν ορισμένες τάσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη των Πρεσπών. Είναι η ονοματοδοσία, η ιθαγένεια και όλα όσα αμφισβητήθηκαν από την πλευρά των Σκοπιανών, σε σχέση με το αν η Μακεδονία είναι ελληνική ή όχι(…) Έρχεται τώρα αυτή η ομάδα που θέλει να αναγνωρίσει το “Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας” και κάνει μια αίτηση, που γίνεται δεκτή(…) Παλαιότερα, ο Ειρηνοδίκης διάβαζε, έμπαινε στην ουσία και έκρινε. Τώρα ελέγχει τυπικά τη νομιμότητα» ανέφερε αρχικά ο κ.Ηλιακόπουλος και συνέχισε:
«Το σκεπτικό είναι ότι εσύ που υποβάλλεις την αίτηση, μπορείς πράγματι, εφόσον έχεις έννομο συμφέρον, να έχεις αναγνωρισμένο σύλλογο με αυτό το περιεχόμενο, με αυτή την επωνυμία ( Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας)»
«Μακεδονική γλώσσα δεν υπάρχει ως απόρροια της Συμφωνίας των Πρεσπών, που είναι ένα από τα θέματα που έχουν το σπόρο του αλυτρωτικού μέσα τους. Σκοπιανή μπορεί να είναι, μακεδονική όμως όχι. Όταν, λοιπόν, προσπαθείς, μέσα από μια Συνθήκη να καπηλευτείς όνομα, γλώσσα, ιθαγένεια, τότε δεν την εφαρμόζεις σωστά, την παραβιάζεις. Και εφόσον οι περιστάσεις άλλαξαν, αυτή η Συνθήκη μπορεί να ακυρωθεί. Γιατί ποτέ δε προβλέπονταν μακεδονική γλώσσα, μακεδονική ιθαγένεια κλπ στη Συμφωνία», πρόσθεσε ο κ. Ηλιακόπουλος για το πώς “πατάνε” πάνω στη Συμφωνία των Πρεσπών οι Σκοπιανοί για να “περάσουν” την ίδρυση του εν λόγω κέντρου, όπου θα διδάσκεται “μακεδονική” γλώσσα.
Για το ενδεχόμενο να καθιερωθεί μέχρι και “μακεδονική μειονότητα” εντός Ελλάδας, αν γίνει το πρώτο βήμα με την “μακεδονική” γλώσσα, ο κ. Ηλιακόπουλος τόνισε:
«Άμα γίνει αυτό το πράγμα με την αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας, ολίγον κατ’ ολίγον μετά από δεκαετίες εκεί θα κατευθυνθούν. Και αυτός είναι ο σκοπός τους και η τάση τους»
Τέλος, ερωτηθείς για το αν υπάρχει…. επιστροφή ο προσκεκλημένος επισήμανε:
«Τίποτα δε χάθηκε ακόμα, διότι τα ένδικα μέσα παραμένουν. Στο Μονομελές Πρωτοδικείο Φλώρινας μπορεί να στραφεί όποιος έχει έννομο συμφέρον. Και έννομο συμφέρον έχει ο ίδιος ο Εισαγγελέας, αλλά και η Παμμακεδονική Ένωση Ελλάδας- Αυστραλίας και οποιοσδήποτε Έλληνας ο οποίος μπορεί να είχε συμμετάσχει στη δίκη ως μάρτυρας και να ασκήσουν έφεση(…) Δε μπορεί αυτός ο ωχαδελφισμός να συνεχιστεί, ιδίως όταν απεμπολούνται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, διότι έτσι… ρωκανίζεται η εθνική κυριαρχία της χώρας μας. Λίγο λίγο. Και όλα όσα είπαμε είναι βάσιμες προϋποθέσεις για να καταγγελθεί η Συνθήκη των Πρεσπών, όταν παραβιάζεται κατάφωρα από τους Σκοπιανούς».
Ακούστε τη συνέντευξη εδώ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου