Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

Άγιος γέροντας Αρσένιος Παπατσιώκ


Έκανα τον κανόνα μου τα μεσάνυχτα. Μια μέρα καθυστέρησα, απορροφημένος από την δουλειά, άκουσα να χτυπάνε οι καμπάνες της εκκλησίας. Δεν υπήρχε άλλος άνθρωπος εκεί να τις χτυπήσει. Ήμουν τελείως μόνος. Έτρεξα να δω ποιός ήταν, αλλά το μόνο που είδα ήταν τα σκοινιά να κινούνται μόνα. Δεν υπήρχε κανείς άλλος. Πήγα στην εκκλησία, έπεσα στο έδαφος και προσευχόμουν, όντας πλέον σίγουρος ότι ήταν ο άγγελος που με ξύπνησε για την ώρα του κανόνα μου,…. 

Μια άλλη φορά πήγε στον π. Κλεόπα ένας γέρος που δεν μπορούσε να σταματήσει να διαπράττει το αμάρτημα του καπνίσματος. Ο π. Κλεόπας του είπε:”Γέροντα, σταμάτα να καπνίζεις , επειδή οι τιμωρίες για αυτή την αμαρτία είναι πολύ σκληρές “. Αλλά ο γέρος δεν άκουσε. Πήγε να δει και τον αδελφό Άγγελο κι εκείνος του είπε:” Γέροντα, ο Χριστός σε παρακαλά να σταματήσεις το κάπνισμα “. Τότε ο γέροντας αποκρίθηκε:” Πραγματικά με παρακαλά ο Χριστός;”. Ναι, του απάντησε, κι εκεί επί τόπου, ο γέρος έβγαλε όλα τα πακέτα τσιγάρων που είχε στις τσέπες του, τα πέταξεκαι από τότε δεν κάπνισε ποτέ.

Σε μια παρόμοια κατάσταση, δεν έπεισε με λόγια, αλλά με έργα “μεγάλης δύναμης “. Ένας Εβραίος ήρθε σε μένα, σταλμένος από κάποιον ιερέα, ο οποίος μου είπε:” Πάτερ, ασχολησου λίγο και με αυτόν, γιατί θέλει να γίνει χριστιανός. ” Και τότε εγώ του είπα:” Καλέ μου, Ιουδαίε, άκουσε λίγο αυτό που θα σου πω: όλοι οι αποστολοι μας ήταν Εβραίοι. Εσύ τι προτίθεσαι να κάνεις; Αυτοί ήξεραν τις Γραφές και κατάλαβαν ότι όλες οι προφητείες εκπληρώθηκαν. Εσύ γιατί δεν καταλαβαίνεις;”. Και έγινε χριστιανός. Δεν χρειάστηκε να το φιλοσοφήσουμε και πολύ.

Όταν ρώτησαν τον π. Αρσένιο Παπατσιώκ τί μουσική του αρέσει απάντησε:” Ο ήχος της καμπάνας, που καλεί τους ζωντανούς, θρηνεί τους νεκρούς και σκορπίζει καταιγίδες.”

Τίποτα δεν με βοήθησε περισσότερο στην ζωή από τον πόνο. Ο πόνος από μόνος του είναι ένα πανεπιστήμιο θεολογίας.

“Μείζων δε τούτων η αγάπη “.
Να αγαπάμε πολύ και να αγαπάμε όμορφα. Ας αγαπήσουμε την πληγή και εκείνον που μας την προκαλεί.

Να δέχεστε το οποιοδήποτε χτύπημα ως άνθρωποι του Θεού. Οι καλοί άνθρωποι σας βοηθούν πολύ στην σωτηρία, οι κακοί όμως σας βοηθούν ακόμα περισσότερο. 
 
Να είστε υπομονετικοί χωρίς να υποφέρετε. Όλες οι εποχές ήταν γεμάτες μοχθηρούς ανθρώπους, αλλά οι εχθροί αυτής της εποχής έχουν γεμίσει τον Παράδεισο με Αγίους.

Να έχετε υπομονή ως το τέλος... Ω, τι ευτυχία να κουβαλάς το αίσθημα της αιωνιότητας ζωντανό μέσα σου!

Απο το βιβλιο: Μεταξύ στιγμής και αιωνιότητας, βίος και διδαχές του γέροντος Αρσενίου Παπατσιώκ, εκδ εν πλω

Πηγή:https://iconandlight.wordpress.com/
«Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου