Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019

Πως νηστεύουμε την ημέρα του Σταυρού; – Αυστηρή νηστεία


Στις 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, κάνουμε αυστηρή νηστεία.

Θεωρείται, μάλιστα, τόσο αυστηρή όπως η Μεγάλη Παρασκευή.

Αυτό σημαίνει οτι η τροφή μας δεν περιλαμβάνει ούτε λάδι. Αν η γιορτή έπεφτε Σάββατο η Κυριακή θα καταλύαμε λάδι και οίνο.

Επίσεις πρέπει να θυμόμαστε οτι η νηστεία περιλαμβάνει όχι μόνο την νηστεία της τροφής, αλλά και την νηστεία της ηδονής,ακομα και όταν μιλάμε και για σχέσεις ευλογημένης απο τον Θεό συζυγίας.

Τέλος η νηστεία πρεπει συνοδεύεται απο εγκράτεια στη ψυχής και στο στόμα και φυσικά και προσευχή.


Για ποιο λόγο, όμως, νηστεύουμε σήμερα (14 Σεπτεμβρίου);

Το 326 μ.Χ. η Αγία Ελένη πήγε στην Ιερουσαλήμ για να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους και να ευχαριστήσει το Θεό για τους θριάμβους του γιου της Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Ο Θείος ζήλος όμως, έκανε την Άγια Ελένη να αρχίσει έρευνες για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού. Όταν ανακάλυψαν τον Τίμιο Σταυρό τον ύψωσαν μέσα στο ναό σε μέρος υψηλό, για να μπορέσουν να τον δουν και να τον προσκυνήσουν όλοι.

Για την Ανάμνηση λοιπόν της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού νηστεύουμε στις 14 Σεπτεμβρίου, επειδή ο Σταυρός είναι Ανάμνηση του Πάθους του Χριστού.

Διότι όπως ο κάθε άνθρωπος που κάνει την ανακομιδή (εκταφή) των λειψάνων ενός συγγενή του (για παράδειγμα του πατέρα του, της μητέρας του και άλλων), λυπάται ενθυμούμενος το πρόσωπο αυτό, έτσι και εμείς οι Χριστιανοί βλέποντες τον Σταυρό και αναλογιζόμενοι ότι ο Χριστός Σταυρώθηκε για εμάς τους αμαρτωλούς και ως Άνθρωπος Έπαθε, ταπεινωνόμαστε και δείχνουμε Συντριβή καρδιάς νηστεύοντες.

Οι μεν Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, επισημαίνουν ότι «η Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού είναι Ισότιμη με την Μεγάλη Παρασκευή», αφού και τις δύο αυτές Ημέρες τιμούμε εξίσου τα Πάθη και την Σταύρωση του Κυρίου.

Η Νηστεία κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, «δεν γίνεται για το Πάσχα, ούτε για τον Σταυρό, αλλά για τις αμαρτίες μας….επειδή το Πάσχα δεν είναι υπόθεση Νηστείας και πένθους, αλλά ευφροσύνης και χαράς.

Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να λέμε ότι πενθούμε για τον Σταυρό. Ούτε για εκείνον πενθούμε. Αλλά για τα δικά μας αμαρτήματα». 

Επίσης νηστεύουμε για να μιμηθούμε τον Κύριο, ο Οποίος ενήστευσε για σαράντα ημερόνυχτα επάνω στο Σαραντάριον Όρος.

«Πᾶνος» 

1 σχόλιο:

 1. Στην Ιερουσαλημ τοτε που ειχε παει η Αγ.Ελενη να προσκυνησει τον Τιμιο Σταυρο του Κυριου μας,ειχαν βρεθει
  τρεις σταυροι και δεν γνωριζαν ποιος απο τους τρεις ηταν του Κυριου και τοτε εγινε το εξης ΘΑΥΜΑ.
  Η Αγ.Ελενη ζητησε να της δωσουν εναν πεθαμενο τον οποιο εβαλαν πανω στον καθε ενα σταυρο, οταν εβαλαν τον πεθαμενο πανω στον Σταυρο του Κυριου
  τοτε ο πεθαμενος...ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ και καταλαβαν οτι αυτος ηταν ο Τιμιος Σταυρος του Κυριου και επεσαν γονατιστοι και τον προσκυνησαν, το δε φυτο που βγηκε απο το χωμα που ηταν ο Σταυρος του Κυριου στο μερος οπου ειχε τοποθετηθει τελικα,ανθισε ενας ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ γι'αυτο δινουν και ενα ματσακι βασιλικο αυριο οσοι θα πανε στην εκκλησια.

  ΣΤΑΥΡΟΣ,ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
  ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ.

  Να τον φοραμε, και να κανουμε τον σταυρο μας,σωστα,παντου και παντα οπου και αν βρισκομαστε και να μην ντρεπομαστε ουτε να βαριομαστε να τον κανουμε οπως και ο διαβολος ουτε ντρεπετε,ουτε βαριετε,ουτε κουραζετε να μας παρασυρει σε καθε ειδους αμαρτια.
  Ο Τιμιος Σταυρος του Κυριου μας να μας προστατευει παντοτε απο καθε κακο και η Θεια Χαρις του Κυριου μας να μας ευλογει και να επισκιαζει την ζωη μας.+++
  Ιωαννης

  ΑπάντησηΔιαγραφή