Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Γεώργιος Θεοδώρου Γρίβας «Διγενής» [5 Ιουλίου 1897- 27 Ιανουαρίου 1974]

 

Ο Γεώργιος Γρίβας «Διγενής» αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που ανέδειξε η νεότερη κυπριακή ιστορία, με σημαντική προσφορά και στην ευρύτερη ελληνική ιστορία. Έλαβε μέρος και διακρίθηκε σε όλους τους εθνικούς αγώνες του Έθνους, από τη Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922), στο Έπος της Πίνδου (1940-1941) στην Εθνική Αντίσταση κατά της γερμανικής κατοχής (1941-1944) και στην απόκρουση της κομουνιστικής προσπάθειας για μετατροπή της Ελλάδας σε Λαϊκή Δημοκρατία (1944). 
 
Η κορυφαία, όμως, εθνική συνεισφορά του ήταν η οργάνωση και η διεξαγωγή του ενωτικό-απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-1959), που οδήγησε, τελικά, στην ανεξαρτησία της Κύπρου.

Ο Γεώργιος Γρίβας γεννήθηκε στις 5 Ιουλίου του 1897,τέταρτο παιδί του Θεοδώρου Γρίβα, στην Λευκωσία, ωστόσο μεγάλωσε στο οικογενειακό του σπίτι στο Τρίκωμο. Αφού αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο του χωριού του εγγράφηκε στον Πανκύπριο Γυμνάσιο(1909-1915). Το 1916 εγκατέλειψε την Κύπρο για να εγγραφεί στον Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων(1916-1919). Το όνειρο μιας ζωής γίνονταν πραγματικότητα καθώς ο Γρίβας από μικρός είχε διδαχθεί την αγάπη για την Ελλάδα. Και τις 3 χρονιές ανακηρύχθηκε αρχηγός της τάξης του και διακρίθηκε για την γενναιότητα, την εξυπνάδα, την πειθαρχία και την φυσική του κατάσταση.

Με το που ξεκίνησε η Μικρασιατική Εκστρατεία αμέσως στάλθηκε στο Μέτωπο. Η 10η Μεραρχία, στην οποία ο Γρίβας υπηρετούσε προέλασε από την Σμύρνη στον Πάνορμο και έφτασε 70 χλμ από την Άγκυρα. Κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας ο Γρίβας τραυματίστηκε πολλές φορές και παρασημοφορήθηκε για το θάρρος που επέδειξε. Το 1923 προάχθηκε σε υπολοχαγό, το 1925 σε λοχαγό, το 1935 σε ταγματάρχη και το 1941 σε αντισυνταγματάρχη. Στο μεταξύ τελειοποίησε τις στρατιωτικές του σπουδές με φοίτηση στη Σχολή Εφαρμογής Πεζικού των Βερσαλλιών, στη Σχολή Βολής Chalai-SurMarne και στις Ανώτερες Σχολές Πολέμου της Ελλάδας και της Γαλλίας. Κατά το δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο υπηρέτησε στις τάξεις του ελληνικού στρατού στην Αλβανία, αρχικά στο γραφείο επιχειρήσεων του Γενικού Στρατηγείου και κατόπιν (1940-41) ως επιτελάρχης της 2ας μεραρχίας πεζικού. Απετέλεσε την ψυχή της Μεραρχίας στις ηρωικές μάχες της εναντίον των Ιταλών. Μετά τη γερμανική προέλαση και την ήττα της Ελλάδας, ο Γρίβας ίδρυσε τη μυστική αντιστασιακή οργάνωση «Χ», η οποία στην διάρκεια της κατοχής επιδόθηκε σε συλλογή πληροφοριών, κατασκοπία, αναγραφή συνθημάτων και φυγάδευση Ελλήνων προς την Μέση Ανατολή. Μετά την κατοχή ο Γρίβας κατεύθυνε την οργάνωσή του σε αντικομουνιστικό αγώνα, για να αποκρουστεί η κομουνιστική προσπάθεια για μετατροπή της Ελλάδας σε Λαϊκή Δημοκρατία (1944).
 

Ο Γεώργιος Γρίβας μετέχει σε μυστική οργάνωση με πρωτεργάτες τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο Γ, και μερικούς άλλους, όπου 1951 επισκέπτεται την Κύπρο και μελετά επί τόπου την όλη κατάσταση. Στις 7 Μαρτίου 1953, στην Αθήνα, μαζί με άλλα στελέχη της μυστικής οργάνωσης, δίνει τον όρκο για αγώνα απελευθέρωσης της Κύπρου. Στις 10 Νοεμβρίου 1954, το ιστιοφόρο «Σειρήν», φτάνει στην Κύπρο και μεταφέρει το Γεώργιο Γρίβα μαζί με τον πρώτο οπλισμό. Ο Γρίβας έδωσε στη μυστική οργάνωση την ονομασία Ε.Ο.Κ.Α. 
 
Ο ίδιος υιοθέτησε για τον εαυτό του το ψευδώνυμο Διγενής και με αυτό υπόγραψε την πρώτη επαναστατική του προκήρυξη που κυκλοφόρησε την 1η Απρίλη του 1955. Αρχικά ο Γρίβας κατεύθυνε τον αγώνα από αρχηγείο τα οποίο εγκατέστησε σε σπίτι στη Λευκωσία, όμως πολύ συχνά, για λόγους ασφάλειας, μετακινούνταν και διέμενε σε διαφορετικά σπίτια. Γρήγορα όμως μετακινήθηκε στα βουνά του Τροόδους, όπου είχε κρησφύγετα σε διαφορετικές τοποθεσίες. Είχε πάντα κοντά του ένα προσεκτικά διαλεγμένο και έμπιστο επιτελείο, που αποδείχτηκε ικανότατο σε πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες είτε δόθηκαν μάχες (όπως στα Σπήλια όπου ο Γρίβας και οι άνδρες του κινδύνευσαν άμεσα), είτε παρουσιάστηκε ανάγκη γρήγορης διαφυγής μέσα από τον κλοιό Άγγλων στρατιωτών.Ο αρχηγός της ΕΟΚΑ έκανε τον κατά τ΄ άλλα ανίκητο στρατάρχη Χάρτιγκ, να γράψει για τον Γρίβα: «Είναι εξαιρετικός οργανωτής και ειδικός αρχηγός ανταρτών… 
 
Εφόσον ο Γρίβας βρίσκεται στην Κύπρο, η ΕΟΚΑ θα διατηρήσει τη δύναμή της». Ο Γρίβας μετά την επιβολή των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου, αναγκάζεται να φύγει από την Κύπρο. Στις 17 Μαρτίου 1959 φτάνει στην Αθήνα όπου τον περιμένει πλήθος επισήμων και λαού. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Θεόκλητος στεφανώνει τον Διγενή με χρυσό στεφάνι. 
 
Την επομένη η Βουλή των Ελλήνων τιμά τον Γρίβα. «Κηρύσσει τον ένδοξον και ηρωικόν αξιωματικόν του Ελληνικού στρατού, Γεώργιον Γρίβα (Διγενή), ΑΞΙΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ». Επίσης του απονεμήθηκε ο βαθμός του στρατηγού εν αποστρατεία. Τον Ιούνιο του 1964, μετά τις δικοινοτικές διαταραχές στο νησί, η κυβέρνηση Παπανδρέου τον ξαναστέλνει επικεφαλή 5.000 στρατιωτών αναλαμβάνοντας την αρχηγία των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων και στη συνέχεια δημιουργεί και ηγείται της Εθνικής Φρουράς με τη διστακτική συναίνεση του Μακάριου. Το Νοέμβριο του 1967 το στρατιωτικό καθεστώς τον Αθηνών (Χούντα-21 Απριλίου 1967), και η κυπριακή Κυβέρνηση αναγκάζουν τον Γρίβα να κτυπήσει τουρκικές θέσεις στις περιοχές Άγιος Θεόδωρος και Κοφίνου. 
 
Η τουρκία αντιδρά με τελεσίγραφο, και αξιώνει από τις κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας, να αποσύρουν από το νησί την Ελληνική μεραρχία, και να απομακρυνθεί ο Διγενής. Ακολουθεί η αποχώρηση της Μεραρχίας και του Γρίβα από το νησί και έτσι η Κύπρος απογυμνώνεται αμυντικά διευκολύνοντας την επίτευξη των τουρκικών επεκτατικών σχεδίων σε βάρος της. Έτσι ο Διγενής αναγκάζετε να εγκαταλείψει ξανά την Κύπρο.


Το καλοκαίρι του 1971, ο Διγενής έφθασε και πάλι μυστικά στην Κύπρο και ίδρυσε την οργάνωση Ε.Ο.Κ.Α. Β’ με στόχο την συνέχιση του αγώνα για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Στις 25 Μαρτίου 1972 συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο όπου σε πνεύμα κατανόησης συμφωνήθηκαν κάποια πράγματα. Δυστυχώς, όμως, δεν προχώρησε η υλοποίηση των συμφωνηθέντων και τα γεγονότα οδήγησαν σε μια μετωπική σύγκρουση των δύο ιστορικών ηγετών. Η Κύπρος μπαίνει στη δίνη μιας εμφύλιας διαμάχης με πράξεις βίας και αντιβίας, με ανατινάξεις Αστυνομικών Σταθμών και αυτοκινήτων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Διγενής εξαντλημένος και ταλαιπωρημένος απεβίωσε από καρδιακή προσβολή στο κρησφύγετο του στη Λεμεσό στις 27 Ιανουαρίου 1974. Τάφηκε στην αυλή του σπιτιού που ήταν το κρησφύγετό του. Στην κηδεία του Αρχηγού της ΕΟΚΑ παρέστησαν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσωπα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων σε ειδική συνεδρία της στις 31 Ιανουαρίου 1974 ανακήρυξε το Διγενή «άξιον τέκνον της Κύπρου δια τας εξαιρέτους υπηρεσίας τας οποίας προσέφερε προς την ιδιαιτέραν του Πατρίδα».

Αβέρωφ 

 «Πᾶνος»

4 σχόλια:

  1. Η αδέκαστοσ ιστορία κατέγραψε με χρυσά γράμματα την πορεία δόξας και τιμής, αλλά και θρησκευτικής ευλάβειας του ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΡΙΒΑ ΔΙΓΕΝΗ ... ΠΑΝΤΟΥ ΠΑΡΟΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΟ ΑΞΙΟ ΤΕΚΝΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ...
    ΧΘΕΣ... ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΆ ΟΙ ΝΥΧΤΟΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΕΔΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ...
    Άγνωστοι βεβήλωσαν με κόκκινες μπογιές τον ανδριάντα και τον τάφο του στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή, που βρίσκονται στον περιφραγμένο χώρο του κρησφύγετου του, στην περιοχή Αγίου Νικολάου, στη Λεμεσό.
    Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται βεβήλωση στο χώρο του κρησφύγετου μιας και τον Φεβρουάριο πέρυσι θρασύδειλοι, άγνωστοι ροζ έριξαν μαύρη και κόκκινη μπογιά στο μνημείο του Αρχηγού της ΕΟΚΑ αλλά και στη ταφόπλακά του μνήματος. Αλήθεια εσείς οι ανθέλληνες δειλοί και μοιραίοι αντάμα, αν βρισκόταν εν ζωή ο αείμνηστος Στρατηγός θα αποτολμούσατε να ρίξετε έστω και ένα φτερό εναντίο του ....;;;;
    “Οι θλιβερές και συνάμα απαράδεκτες αυτές ενέργειες, δεν βεβηλώνουν μόνο τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή, αλλά και την μνήμη των παλληκαριών της ΕΟΚΑ, που έδρασαν κάτω από τις εντολές του, ενώ προσβάλουν και την ίδια μας την κοινωνία.
    Δυστυχώς είναι πασιφανές ότι κάποιοι συγκεκριμένοι πολιτικοί κουμουνιστικοί κύκλοι επιδιώκουν να υπάρχει διχόνοια ανάμεσα στον λαό, γι’ αυτό υποθάλπουν και τροφοδοτούν τον τυφλό φανατισμό.
    Ο Σύνδεσμος Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-59 κάνει λόγο για "διαστρέβλωση της αλήθειας" από το ΑΚΕΛ και προσπάθεια να "γκρεμίσει τα ιδανικά της πατρίδας".
    Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι "το τελευταίο τους «κατόρθωμα» ήταν οι ασχημονίες κατά του ανδριάντα του αρχηγού της ΕΟΚΑ Γεωργίου Γρίβα Διγενή στη Λεμεσό" και προσθέτει ότι "τα διάδοχα σχήματα που εκκόλαψε το ΑΚΕΛ επιδιώκουν μεταξύ άλλων να γκρεμίσουν τα ιδανικά της πατρίδας, να υβρίζουν τους ήρωες και τους αγωνιστές του απελευθερωτικού μας αγώνα τους οποίους αποκαλούν «δολοφόνους του Γρίβα», να προπηλακίζουν τον ίδιο τον αρχηγό του Αγώνα, ο οποίος για τέσσερα ολόκληρα χρόνια αγωνίστηκε για να ελευθερώσει την Κύπρο από τους Άγγλους και να ρίχνουν μπογιές στον ανδριάντα του, να ασχημονούν στα ιερά και τα όσια,να "βρωμίζουν" ακόμα και την τέχνη, την οποία χρησιμοποιούν κάποιοι ασχημονώντας ακόμα και εναντίον του ίδιου του Χριστού".
    Σε μια άκρως προκλητική ανακοίνωση προχώρησε το δήθεν κομμουνιστικό κόμμα της Κύπρου, ΑΚΕΛ. Το κόμμα που ο πολιτικός του ηγέτης δηλώνει ευθαρσώς ότι «Η Κύπρος δεν είναι ελληνική», παραγνωρίζοντας τρεισήμισι και πλέον χιλιάδες χρόνια ελληνικότατης ιστορίας, τόλμησε με ανακοίνωσή του στις 26 Ιανουαρίου να προσπαθήσει να σπιλώσει το όνομα του Αρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α, Γεώργιου Γρίβα. Ο θρυλικός Διγενής με τις πράξεις του, έδωσε ελπίδα σε έναν ολόκληρο λαό και ενσάρκωσε το όνειρο του Κυπριακού Ελληνισμού για Απελευθέρωση από τον βρετανικό ζυγό και Ένωση με την Μάνα Ελλάδα.

    Τόλμησαν να αναφέρουν οι ανόητοι ότι ευθύνεται ο Διγενής για την τουρκική εισβολή, αφού για να ταΐσουν προπαγάνδα τους ακολούθους τους, συνεχίζουν να βάζουν στο στόμα τους το δοξασμένο όνομά του αναφέροντας ότι ο Διγενής οργάνωσε το πραξικόπημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Σύντροφοι» γνωρίζουμε το παραλήρημα με το οποίο δηλητηριάζετε τα μυαλά νέων ανθρώπων, απλά για να μπορέσετε ευκολότερα να τους «μυήσετε» στα ιδεολογήματά σας, αλλά δυστυχώς η ιστορία είναι γραμμένη και δεν μπορεί να παραχαραχτεί από εθνομηδενιστές, απλά για να εκφράσουν την αντεθνική τους ατζέντα. Ο τρανός Διγενής, δυστυχώς προδόθηκε από την μαχητική καρδιά του στις 27 Ιανουαρίου 1974. Το πραξικόπημα πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου του 1974. Δηλαδή, έξι μήνες μετά τον θάνατο του Στρατηγού. Κάθε φορά που το ακελ αναφέρεται στον Γρίβα η λογική αυτοκτονεί, καθώς προκειμένου να προμηθεύσουν με σανό τα πρόβατα, οι γκεμπελίσκοι πυροβολούν με σφαίρες προπαγάνδας.

    Οι ίδιοι που κάποτε «Αξίωναν την Ένωσιν της Κύπρου με την Ελλάδα», μερικά χρόνια μετά πρόδιδαν όσους αγωνίζονταν για τον ιερό αυτό σκοπό. Και σήμερα τολμάνε οι φαρισαίοι να μιλήσουν για «προδοσία» του Αρχηγού; Αυτοί που ανακήρυξαν την Ε.Ο.Κ.Α «τρομοκρατική οργάνωση» και οι πολιτικοί τους πατέρες πρόδιδαν τον Αρχηγό της στεγνά στους Εγγλέζους; Ψευτοαριστεροί του ΑΚΕΛ, δυστυχώς για εσάς η ιστορία του κυπριακού Ελληνισμού είναι συνυφασμένη με τον Διγενή και τα παλληκάρια του τα οποία καταδιώχτηκαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν από τους «φίλους του άλλου πολέμου» που εσείς τροφοδοτούσατε με πληροφορίες.

    Ο Αρχηγός Διγενής αγωνίστηκε και στερήθηκε πολεμώντας για τα δίκαια του Ελληνισμού. Για μια ολόκληρη ζωή, φορώντας τα άρβυλά του, κατάστρωνε σχέδια για να διατηρηθεί ο Ελληνισμός ακέραιος. Με αποκορύφωμα τον υπέρλαμπρο αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α, κατά τον οποίο ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής κατάφερε να τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί ολόκληρους στρατηγούς του βρετανικού στρατού, επιδείκνυε καθ’ όλο του τον στρατιωτικό και πολιτικό βίο ανιδιοτελή αγάπη για την πατρίδα.

    Δεν αποτελεί μυστικό, το γεγονός ότι τον φοβάστε μετά τόσα χρόνια από τον θάνατο του. Ο βαρύς ίσκιος του όμως, θα σας σκιάζει πάντα. Εσείς που αυτοαποκαλείστε «αριστεροί», στην πιο σπουδαία στιγμή κοινωνικής και εθνικής πάλης, που αποτελεί παρακαταθήκη του ανδρός που βλαστημάτε, δηλώσατε απόντες και αυτό θα βαραίνει εσάς και το κόμμα σας. Αυτοί των οποίων θεωρείτε ότι κληρονομήσατε τους αγώνες και τα ιδανικά, εξιδανίκευαν τον Διγενή και το αντάρτικο του. Επομένως, προτείνουμε σε εσάς να αφήσετε την κομματική προπαγάνδα εναντίον του και να μας αδειάσετε τη γωνιά. Τα ανιστόρητα χειραγωγημένα πιόνια του Εζεκία Παπαϊωάννου ας αφήσουν τις ιδεολογικές φανφάρες για τα παιδομαζώματα της ΕΔΟΝ και να μας αφήσουν εμάς, τους συνεχιστές του Αγώνα του «Άξιου τέκνου της πατρίδος» να αγωνιζόμαστε για τους ιερούς σκοπούς, τους οποίους πρόδωσαν.

    ΖΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ
    ΚΑ ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ ΕΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ... ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΤΕ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ, ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ, ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΟΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΕΊΣΤΕ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ... ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΕΣΤΕ...;; ΑΠΟ ΣΑΡΑΚΗΝΟΥΣ, ΑΠΟ ΦΟΙΝΙΚΕΣ, ΑΠΟ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ... ΑΠΟ ΠΟΥ; ΚΑΙ ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΟΔΕΥΣΑΤΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ... ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΤΟΜΗ, ΣΟΥΝΝΕΤΙ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ .. ΑΝΤΕ!!!

    Ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού καλεσμένος στην εκπομπή του ΡΙΚ την Πέμπτη το βράδυ (19/1/20) σε συζήτηση για το Κυπριακό δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «εμείς δεν θεωρούμε ότι η Κύπρος είναι Ελληνική».
    ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ. ΟΥΤΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ. ΟΥΤΕ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΚΗ. Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ήταν μεγάλη ευλογία για μένα να έχω, ως έφεδρος αξιωματικός, διοικητή της 79ΣΔΙ το 1976 στη Σάμο,τον λεβέντη ταξίαρχο Γεώργιο Καρούσο, πρωτοπαλίκαρο του Γρίβα. Με συγκεκριμένες εμπειρίες από την προσωπικότητά του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η τιμημένη γενιά του Διγενή σε κολυμβήθρα τιμής και δόξας αναβαπτίσθηκαν. Ένας εξ αυτών και ο ήρωας φίλος και αδελφός Καρούσος. Συγκινητικό, που μνημονεύσατε το ένδοξο όνομα του. Περήφανος είμαι και εγώ αδελφέ μέχρι σήμερα που υπηρέτησα υπό τους Στρατηγούς Γρίβα Διγενή και Γ. Καρούσο. ΑΣ ΤΟΥΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ, ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝΕ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΛΗΣΜΟΝΑΜΕ.
    ΙΔΕΤΕ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ....

    ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ, ΠΟΥ ...http://koukfamily.blogspot.com › blo...·
    20 Apr 2020 — Ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Καρούσος γεννήθηκε στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας το 1928. Έλαβε μέρος σε 97 μάχες. Προήχθηκε 2 φορές επ΄ανδραγαθία.


    1964. Αγία Τηλλυρία – Κύπρος.
    9 Aug 2020 — Σαράντα χρόνια μετά, την 1η Αυγούστου 2004, στα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων της μάχης της Τηλλυρίας, ο Στρατηγός Γεώργιος Καρούσος ...

    KAI ENA ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΚΑΡΟΥΣΟΥ, ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΑΞΙΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΣΟΦΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΛΟΓΙΟΣ ...

    Σαράντα χρόνια μετά, την 1η Αυγούστου 2004, στα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων της μάχης της Τηλλυρίας, ο Στρατηγός Γεώργιος Καρούσος αναφέρει: «Σας βεβαιώνουμε, νεκροί συμπολίτες μας, ότι είμαστε έτοιμοι να λογοδοτήσουμε για τον απρόσφορο θάνατο σας. Έτοιμοι για όλα, όταν σε λίγο εκμετρώντας τον βίο μας, βρεθούμε απέναντι σας. Αλίμονο στους ανέτοιμους που ζουν με τις ψευδαισθήσεις ότι θα αποφύγουν το κολαστήριο της αδέκαστης ιστορίας, που επέρχεται ως καταλύτης και κριτής αδυσώπητος, για όσα έπραξαν εις βάρος αυτών που τους εμπιστεύτηκαν».

    ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΤΟΛΜΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΚΑΡΟΥΣΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΩΝ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΗΡΩΪΚΑ ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ…..
    Α.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή