Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Τρομερές αποκαλύψεις για την στενή επαφή ΚΚΕ-ΕΣΣΔ στον Εμφύλιο - Ντοκουμέντα από αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της Σοβιετικής Ένωσης


Ευάγγελος Δ. Κόκκινος
 
Τρομερές αποκαλύψεις για την στενή επαφή ΚΚΕ-ΕΣΣΔ στον Εμφύλιο - Ντοκουμέντα από αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της Σοβιετικής Ένωσης (Εικόνες)

Η εξέγερση στην Ελλάδα θα ήταν αδύνατη χωρίς την εξωτερική υποστήριξη των κομμουνιστικών κρατών....Η Σοβιετική Ένωση προμήθευε με γερμανικά όπλα τους άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού, εξασφαλίζοντας έτσι τη μη σύνδεση της σοβιετικής εμπλοκής στον ελληνικό εμφύλιο.

Επιστολή του Νίκου Ζαχαριάδη προς τη σοβιετική ηγεσία, που σηματοδοτεί μια κρίσιμη καμπή στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, προκύπτει από προσφάτως αποχαρακτηρισμένα σοβιετικά έγγραφα.

Τα πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία τεκμηρίωσης δείχνουν ότι καθ' όλη τη διάρκεια της εμφυλιακής σύγκρουσης του 1945-1949, το ΚΚΕ ενήργησε σε στενή συνεργασία με το σοβιετικό μπλοκ, ιδιαίτερα μέσω μόνιμων αντιπροσώπων που ήταν υπεύθυνοι για τον συντονισμό της βοήθειας που παρέχεται στο ΚΚΕ και τη διασφάλιση της μέγιστης αξιοποίησής της.

Ο "Δημοκρατικός Στρατός" εξαρτιόταν πλήρως από οπλισμό, εξοπλισμό και εκπαίδευση από το σοβιετικό μπλοκ. Η εξέγερση στην Ελλάδα θα ήταν αδύνατη χωρίς την εξωτερική υποστήριξη των κομμουνιστικών κρατών.

Όπως φαίνεται στα έγγραφα από τα κρατικά ρωσικά αρχεία, η Σοβιετική Ένωση προμήθευε με γερμανικά όπλα τους άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού, εξασφαλίζοντας έτσι τη μη σύνδεση της σοβιετικής εμπλοκής στον ελληνικό εμφύλιο.

Σύμφωνα με την αναφορά του Μολότοφ στον Στάλιν, η ΕΣΣΔ έστελνε όπλα από το απόθεμα των Ναζί και όχι σοβιετικής προέλευσης ώστε να μην μπορεί να αποδειχτεί ότι παρείχε ενίσχυση στο ΚΚΕ.

Επιπλέον, στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα υπάρχει αναφορά πως η ΕΣΣΔ επεδίωκε τα ρούχα και τα παπούτσια που θα έστελνε να είναι ξένης κατασκευής ώστε να μπορεί να αποποιηθεί οποιαδήποτε ευθύνη, ενώ παράλληλα προκύπτει πως υπήρχε και οικονομική στήριξη ύψους 100.000 δολαρίων προς το ΚΚΕ.

Τα αρχεία μελετά και δημοσιεύει ο καθηγητής Ιστορίας του John Hopkins Σεργκέι Ράντσενκο, ο οποίος γράφει ένα βιβλίο για τον Ψυχρό Πόλεμο, και δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter τέσσερα έγγραφα.

Στη σελίδα που ανήρτησε ο καθηγητής Ράντσενκο φαίνεται η συγκλονιστική επιστολή, με ημερομηνία 7 Ιουλίου 1948, στην οποία ο Μάρκος Βαφειάδης (Δημοκρατικός Στρατός) και ο Νίκος Ζαχαριάδης (γγ του ΚΚΕ), ζητούν βοήθεια από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης ώστε να επιτευχθεί «επαρκής επιβίωση να αποσπάσουμε ένα σοβαρό κομμάτι από τη βόρειο Ελλάδα».
  
 
«Πᾶνος»  

2 σχόλια:

 1. Οἱ καϋμένοι,ζητοῦσαν βοήθεια ἀπὸ ξένους
  παρακαλῶντας,σὰν ὑπόδουλοι,σὰν κακόμοιροι
  γιὰ νὰ σκοτώσουνε τὸν...μοναρχοφασισμό δηλ.
  τὰ ἀδέλφια τους, τοὺς Ἕλληνες.
  Τὴν ζήσαμε κι αύτὴν τὴν άθλιότητα,ὡς Ἑλλάς...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Και αργότερα, τους δολοφόνους αυτούς και τους απόγονούς τους, οι οποίοι δολοφόνησαν περισσότερους αμάχους από όλες τις δυνάμεις κατοχής μαζί, τους αναγνωρίσαμε σαν "Πολιτικό Κόμμα" και τώρα χτίζουν μνημεία στην μνήμη των δολοφόνων συνοδοιπόρων τους!!!
  Τὴν ζήσαμε κι αύτὴν τὴν άθλιότητα, ὡς Ἑλλάς...

  ΑπάντησηΔιαγραφή