Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Το χωριό Κούρμπα, τα περίχωρα και οι ναοί τους

Οι τρούλοι του Ιερού Ναού της Παναγίας του Καζάν 
 
Φωτογραφική ξενάγηση στα τέσσερα χωριά της περιφέρειας Ιαροσλάβλ

Ανατόλιος Γκοριάϊνοφ

Στις 18 Σεπτεμβρίου του 2021, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση δημοσιογράφων στην Περιφέρεια Ιαροσλάβλ. Αντικείμενο της ξενάγησης ήταν το ζήτημα της διάσωσης των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς. Το ταξίδι είχε διοργανώσει ο φιλανθρωπικός οργανισμός «White Iris», ο οποίος ασχολείται με τη διάσωση εκκλησιών στα χωριά: εκπονεί σχέδια συντήρησης κατεστραμμένων κειμηλίων και κάνει εργασίες τεχνικής υποστήριξης κτιρίων και συντήρησης.

Οι συμμετέχοντες στην ξενάγηση επισκέφτηκαν τα χωριά Βασίλιεβσκοε, Κούρμπα, Ντέγκτεβο και Νόβοε. Αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Αναγέννηση Μαργαριταριών σε Χωριά», το οποίο υλοποιείται με επιχορήγηση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας που παρέχεται από το Ίδρυμα Προεδρικών Επιχορηγήσεων. Μαργαριτάρι του κάθε χωριού είναι ο Ναός. Σήμερα, είναι επείγουσα ανάγκη να προστατέψουμε και να στηρίξουμε αποτελεσματικά αυτά τα μνημεία αρχιτεκτονικής, που για πολύ καιρό δε χρησιμοποιούνταν για το σκοπό που είχαν ανεγερθεί.

Το χωριό Κούρμπα

Το χωριό Κούρμπα είναι γνωστό από το θρυλικό Ιερό Ναό της Παναγίας του Καζάν, που είχε ανεγερθεί το 1770 σε στυλ μπαρόκ του Ναρίσκιν. Μεγαλειώδες μνημείο της Ρωσικής Αρχιτεκτονικής καταπλήσσει με τις αρχιτεκτονικές του ιδιαιτερότητες: το σχέδιο της εκκλησίας με τα 16 πέταλα και η ογκομετρική της σύνθεση δεν έχουν κάτι ανάλογο σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι τοίχοι του ναού είναι διακοσμημένοι με τοιχογραφίες με 350 περίπου βιβλικές παραστάσεις. Είναι ενδιαφέρον ότι ο Ιερός Ναός της Παναγίας του Καζάν έχει κινηματογραφηθεί τρείς φορές. Η τελευταία είναι η ταινία «Η Μονή». Ο οργανισμός «White Iris» έκανε στο ναό εργασίες συντήρησης, οι οποίες σταμάτησαν την κατάρρευσή του. Τώρα, εκπονείται σχέδιο πλήρους συντήρησης του αριστουργήματος του χωριού Κούρμπα.
 

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας του Καζάν 
 

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας του Καζάν 
 


Χωριό Ντέγκτεβο. Ο Ιερός Ναός της Παναγίας του Κορσούν

Στο χωριό Ντέγκτεβο βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Παναγίας του Κορσούν, που κτίστηκε το 1819 σε στυλ Αμπίρ. Ο πέτρινος ενοριακός Ναός της Παναγίας του Κορσούν είναι κτίσμα εντός ενός κτήματος που αναπτύχθηκε εδώ, στις αρχές του 17ου αιώνα. 
 
Ένας από τους ιδιοκτήτες του κτήματος ήταν ο διάσημος θεατρικός συγγραφέας Νικόλαος Φιλιμόνοβ, που γνώριζε τον Πούσκιν και ήταν φίλος με τον Νεκράσοβ. 
 
Ο Ναός διακρίνεται για τη ροτόντα του και το τριώροφο καμπαναριό. Μέσα στο στρογγυλό ναό διασώθηκαν εν μέρει οι τοιχογραφίες του. Το 2013, στο χωριό Ντέγκτεβο, είχε γυριστεί το σίριαλ «Νυχτερινά χελιδόνια» που έχει ως θέμα τον πόλεμο. 
 
Ο Ιερός Ναός της Παναγίας του Κορσούν είναι ένας από τους γραφικότερους τόπους για γυρίσματα. Τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, από τον οργανισμό «White Iris» άρχισαν οι πιο επείγουσες εργασίες τεχνικής υποστήριξης κτιρίων και συντήρησης στο ναό.
 
Ο Ιερός Ναός της Παναγίας του Κορσούν
 

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας του Κορσούν
 

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας του Κορσούν
 

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας του Κορσούν
 

Χωριό Νόβοε. Ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδας

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας του χωριού Νόβοε έχει διασωθεί ένα υπέροχο εικονοστάσι σε στυλ μπαρόκ και δείγματα από μνημειώδεις τοιχογραφίες. Είναι αξιοσημείωτο ότι στη συγκεκριμένη εκκλησία, που είχε ανεγερθεί το 1776, δεν έπαψαν να τελούνται οι ιερές ακολουθίες, ακόμα και σε περιόδους διωγμών της πίστης. Με τη συμμετοχή των κατοίκων του χωριού και των εθελοντών, ο Οργανισμός ασχολείται με την ευπρέπεια της αυλής του ναού και με την αντικατάσταση της παλαιάς εκκλησιαστικής περίφραξης. Επίσης, οι ειδικοί εκπονούν πρόγραμμα εργασιών συντήρησης του σημαντικότερου κοσμήματος - της Ωραίας Πύλης - που είναι ένα δείγμα πρώιμου κλασικισμού. 
 
Ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδας
Χωρίο Νόβοε της Περιφέρειας Ιαροσλάβλ 
 
 
Το εσωτερικό του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας
Χωρίο Νόβοε της Περιφέρειας Ιαροσλάβλ 
 
Το τέμπλο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας
Το τέμπλο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας
Χωρίο Νόβοε της Περιφέρειας Ιαροσλάβλ 
 
 
Ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδας
Χωρίο Νόβοε της Περιφέρειας Ιαροσλάβλ
 
 

Χωριό Βασίλιεβσκοε. Το συγκρότημα Ιερών Ναών: Ο Ιερός Ναός του Πανελεήμονος Σωτήρα και ο Ιερός Ναός της Παναγίας του Σμολένσκ

Το συγκρότημα Ναών του χωριού Βασίλιεβσκοε αποτελείται από δύο εκκλησίες. Ο Ιερός Ναός του Πανελεήμονος Σωτήρα κτίστηκε το 1733. Σύμφωνα με την παράδοση, σε αυτήν την θέση βρίσκονταν τα σπίτια του πρίγκιπα Ανδρέα Κούρμπσκιϊ. Ο Ναός λειτουργούσε πάντα και δεν είχε κλείσει ακόμα στα πιο σκληρά χρόνια των διωγμών. Εκεί βρίσκεται τώρα η εικόνα της Παναγίας του Καζάν, που είχε διασωθεί με θαυμαστό τρόπο, την ώρα που έκλειναν την εκκλησία στο χωριό Κούρμπα. Ο πεντάτρουλος καλοκαιρινός ναός της Παναγίας Σμολένσκαγια είχε ανεγερθεί το 1793-1804. Μέσα του έχει διασωθεί το σκαλιστό τέμπλο του 18ου αιώνα σε στυλ Μπαρόκ, που συντηρήθηκε πρόσφατα. Τους τοίχους του ναού διακοσμούν τοιχογραφίες του τέλους του 19ου αιώνα, σε απομίμηση γυψομαρμάρινης διακόσμησης.
 
Το συγκρότημα Ναών: Ο Ιερός Ναός του Πανελεήμονος Σωτήρα και ο Ιερός Ναός της Παναγίας του Σμολένσκ
 

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας του Σμολένσκ
 

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας του Σμολένσκ
 

Το εσωτερικό του Ιερού Ναού της Παναγίας του Σμολένσκ
 

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας του Σμολένσκ
 

Ο Ιερός Ναός του Πανελεήμονος Σωτήρα
 

Το εσωτερικό του Ιερού Ναού του Πανελεήμονος Σωτήρα
 

Η εικόνα της Παναγίας του Καζάν που έχει διασωθεί από την εκκλησία του χωριού Κούρμπα, την οποία είχαν κλείσει.
 

Φωτογραφίες: Ανατόλιος Γκοριάϊνοφ
Μετάφραση για την πύλη gr.pravoslavie.ru: Αναστασία Νταβίντοβα

 Πηγή:https://gr.pravoslavie.ru/
«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου