Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Ο άγιος Μάξιμος Ομολογητής για την αγάπη προς το Θεό και τον πλησίον


Όποιος αγαπά το Θεό, δεν μπορεί να μην αγαπήσει και κάθε άνθρωπο σαν τον εαυτό του, αν και τον δυσαρεστούν τα πάθη εκείνων που δεν έχουν ακόμα καθαριστεί. Γι’ αυτό και χαίρεται με αμέτρητη και ανέκφραστη χαρά για τη διόρθωσή τους.

Εκείνος που βλέπει και ίχνος μόνο μίσους μέσα στην καρδιά του, προς οποιονδήποτε άνθρωπο για οποιοδήποτε φταίξιμό του, είναι εντελώς ξένος από την αγάπη προς τον Θεό. Γιατί η αγάπη προς το Θεό δεν ανέχεται διόλου το μίσος κατά του ανθρώπου.

«Όποιος με αγαπά –λέει ο Κύριος– θα τηρήσει τις εντολές Μου (Ιω. 14:23). Και η δική Μου εντολή είναι να αγαπάτε ο ένας τον άλλον (Ιω. 15:12)». Άρα λοιπόν εκείνος που δεν αγαπά τον πλησίον του, δεν τηρεί την εντολή του Κυρίου. Εκείνος που δεν τηρεί την εντολή, ούτε τον Κύριο μπορεί να αγαπήσει.

Μακάριος ο άνθρωπος που μπορεί να αγαπήσει κάθε άνθρωπο στον ίδιο βαθμό.

Μακάριος ο άνθρωπος που δεν προσηλώνεται σε κανένα πράγμα φθαρτό ή πρόσκαιρο.

Μακάριος ο νους που προσπέρασε όλα τα όντα και απολαμβάνει συνεχώς τη θεία ωραιότητα.

Εκείνος που φροντίζει για τη σάρκα, πώς να ικανοποιεί τις επιθυμίες της, και για πρόσκαιρα πράγματα έχει μνησικακία προς τον πλησίον του, αυτός λατρεύει την κτίση αντί του Δημιουργού (Ρωμ. 1,25).

Όποιος αγαπά το Θεό, αγαπά δίχως άλλο και τον πλησίον του. Ένας τέτοιος άνθρωπος δεν μπορεί να φυλάει χρήματα· τα διαχειρίζεται κατά το θέλημα του Θεού και τα μοιράζει σ’ εκείνους που έχουν ανάγκη.

Όποιος κάνει ελεημοσύνη μιμούμενος το Θεό, δεν κάνει διάκριση καλού και κακού, δικαίου και αδίκου στα απαραίτητα της ζωής, αλλά μοιράζει ίδια σε όλους κατά τις ανάγκες τους, αν και προτιμά για την αγαθή του προαίρεση τον ενάρετο από τον κακό.

Ο Θεός εκ φύσεως αγαθός και απαθής, όλους τους αγαπά εξίσου ως δημιουργήματά Του, αλλά τον ενάρετο τον δοξάζει επειδή αποκτά και την γνώση, ενώ τον κακό άνθρωπο τον ελεεί λόγω της αγαθότητάς Του, και παιδεύοντάς τον σ’ αυτόν τον κόσμο, τον φέρνει σε μετάνοια και διόρθωση. Έτσι και ο καλοπροαίρετος και απαθής άνθρωπος, όλους τους ανθρώπους τους αγαπά εξίσου. Τον ενάρετο και για την ανθρώπινη φύση του, και για την καλή του προαίρεση· τον κακό τον ελεεί και σαν συνάνθρωπό του, και από συμπάθεια, επειδή ως ανόητος βαδίζει στο σκοτάδι.

Από το βιβλίο: ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΝΗΠΤΙΚΩΝ, Τόμος Β’. Εκδόσεις “Το περιβόλι της Παναγίας”, Θεσσαλονίκη 1998, Άγιος Μάξιμος Ομολογητής, Κεφάλαια περί αγάπης, σελ. 50 (Α’ εκατ. §§ 13, 15-20, 23-25).

«Πᾶνος»

1 σχόλιο:

  1. Σοφά και ανεπανάληπτα τα του Ευαγγελίου διδάγματα και πάνω από όλα αφού θεό αγαπούμε και τους πλησίον μας όμαιμους αδελφούς το ίδιο και να συγχωρούμε. Ουδείς αναμάρτητος .. Όχι όμως τους εν δυνάμει εχθρούς ή επίδοξους ολετήρες Ελληνισμού και Χριστιανισμού. Και εξηγώ (Αν κάνω λάθος ο Θεός να με συγχωρέσει. Το έναυσμα μου δίνει ένα παλαιότερο συγγενές ειρηνικό άρθρο .... Περί συγχώρεσης ακόμη και των εχθρών μας ....Του ιερομόναχου Γρηγορίου νομίζω ήταν ... Και κάποιες
    "αμαρτωλές" δικές μου τοποθετήσεις...και ήμαρτον ...

    Προτού τα υποβάλω παραθέτω κάποιο απόσπασμα από το ιερό κείμενο του πάτερ Γρηγορίου και πιο κάτω μερική αποσπασματική απάντηση μου ...
    «Πολλές φορές θέλοντας να δικαιώσουμε τον εαυτό μας θέτουμε το ερώτημα: Είναι πραγματικά δυνατόν να συγχωρούμε και, ακόμη περισσότερο, να αγαπούμε τους εχθρούς μας;
    Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι: Ναι! Και αυτός πρώτος «το δίδαξε και το απέδειξε με την ζωή Του ο Χριστός, που φανέρωσε την αγάπη του Πατέρα Του και την δική Του, υπακούοντας μέχρι θανάτου για χάρη εχθρών, και όχι φίλων όπως βεβαιώνει ο απόστολος Παύλος λέγοντας: “Ο Θεός δείχνει την αγάπη Του σε μας με το γεγονός ότι, ενώ ακόμη ήμασταν αμαρτωλοί, ο Χριστός θυσιάστηκε για χάρη μας”… Δεν θα είχε δώσει βέβαια εντολή ο αγαθός και δίκαιος Θεός να αγαπούμε τους εχθρούς μας, εάν δε μας έχει χαρίσει την δύναμη να την εκτελέσουμε» (Μέγας Βασίλειος). ( ΚΑΙ ΕΠΙ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ Ο ΙΗΣΟΥΣ …ΑΦΕΣ ΑΥΤΟΙΣ, ΟΥΚ ΟΙΔΑΣΙΝ ΤΙ ΠΟΙΟΥΣΙΝ… Αλλά οι σημερινοί βάρβαροι και Εφιάλτες, Ιούδες και Νενέκοι και οίδασιν και εν γνώση τους ποιούν …)
    ΚΟΡΑΝΙ ..
    «Φονεύετε τους απίστους όπου και αν τους βρίσκετε» (2: 190-193).
    «Μην επιδιώκεται την ειρήνη, για να είστε οι κερδισμένοι» (47: 35). Κ.ά.π.

    Και αυτούς λοιπόν να συγχωρούμε …, να συγχωρούμε μέχρι να εξαφανίσουν ότι απέμεινε, ΕΛΛΗΝΙΚΌ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ …; Νομίζω ότι ούτε ο Θεός, ο Χριστός, η Παναγιά και όλοι άγιοι μας δεν το επιθυμούν ….
    Τους ΑΔΕΛΦΟΥΣ μας ναι να τους συγχωρούμε, όμως στους ασυγχώρητους βαρβάρους πρέπει να αντιστεκόμαστε όπως όλοι οι τροπαιοφόροι Άγιοι μας.
    Ἐχθροὺς ὁ τέμνων Γεώργιος ἐν μάχαις,
    Ἑκὼν παρ’ ἐχθρῶν τέμνεται διὰ ξίφους.
    Ἦρε Γεωργίου τρίτῃ εἰκάδι αὐχένα χαλκός.
    Ἦχος δ
    Ὡς τῶν αἰχμαλώτων ἐλευθερωτής, καὶ τῶν πτωχῶν ὑπερασπιστής, ἀσθενούντων ἰατρός, βασιλέων ὑπέρμαχος, Τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

    Π.χ. Ένα άλλο παράδειγμα Αγίου στρατηλάτη …
    Ανδρέας Στρατηλάτης
    Ο Άγιος επί Μαξιμιανού τελούσε υπό τις διαταγές του αρχιστρατήγου της Ανατολής Αντιόχου.
    Πολέμησε και νίκησε τους Πέρσες. Όταν όμως οι ανώτεροί του έμαθαν ότι οι περισσότεροι στρατιώτες του Ανδρέα ήταν Χριστιανοί, έστειλαν μία χιλιαρχία για να τους αφοπλίσουν. Ο Άγιος Ανδρέας τους μίλησε και τους έπεισε και αυτούς να ασπασθούν τον χριστιανισμό. Ολόκληρη η χιλιαρχία ενσωματώθηκε στον χριστιανικό στρατό του Ανδρέα.
    Οργισμένος ο Αντίοχος, όταν έμαθε το γεγονός, έστειλε πολυπληθή στρατό, που κατάσφαξε το στράτευμα του Ανδρέα, φυσικά και τον Άγιο. Οι νεκροί υπολογίζονται στου 2.593! (εορτάζει 12 Ιουλίου και 19 Αυγούστου).
    κ.ά.π.
    Ο Τροπαιοφόρος Άγιος Δημήριος, Ιωάννης ο Ρώσος, Καλλίστρατος ο Nεοσύλλεκτος, Μηνας ο Αιγύπτιος,Ευστάθιος ο Στρατηλάτης, Θεοδώρα, Οσία Ξένια …. και άλλοι πολλοί στρατιωτικοί Άγιοι μας, όχι μονο δεν συγχώρεσαν εχθρούς, αλλά και τους κατατρόπωσαν ή έπεσαν μαχόμενοι ..

    Τύμμα τύμματι τίσαι.
    – Την πληγή με πληγή την πληρώνεις.

    Ο δίκαιος θέλει ευφρανθεί
    όταν ιδεί την εκδίκηση,
    και τους πόδας αυτού θέλει νίψει
    εν τω αίματι του ασεβούς.
    Παλαιά Διαθήκη (Ψαλμοί 58:10)

    Μη προσκυνήσεις αυτά [τα είδωλα και τους απίστους] μηδέ λατρεύσης αυτά, διότι εγώ ο Κύριος ο Θεός σου είμαι Θεός ζηλότυπος, ανταποδίδων τας αμαρτίας των πατέρων επί τα τέκνα, έως τρίτης και τετάρτης γενεάς των μισούντων με.
    Παλαιά Διαθήκη (Έξοδος, Κ’5) κλπ

    ΟΛΌΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
    Περί συγχώρεσης ακόμη και των «εχθρών» μας - olympiahttps://www.olympia.gr › apopsi › pe...·

    ΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή