Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

Ζούμε σε έναν “Θαυμαστό Νέο Κόσμο”? - Ο Άλντους Χάξλεϊ [Aldous Huxley] προειδοποιεί τον κόσμο (ΒΙΝΤΕΟ)



Στο βιβλίο του Brave New World Revisited [Επιστροφή στον «Θαυμαστό Καινούριο Κόσμο»] του 1958, ο Άλντους Χάξλεϊ [Aldous Huxley] έγραψε τα εξής:

"Αν το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα ήταν η εποχή των τεχνικών μηχανικών, το δεύτερο μισό μπορεί κάλλιστα να είναι η εποχή των κοινωνικών μηχανικών και ο εικοστός πρώτος αιώνας, υποθέτω, θα είναι η εποχή των Παγκόσμιων Ελεγκτών, της επιστημονικής κάστας και του Θαυμαστού Νέου Κόσμου".

Τριάντα χρόνια πριν γράψει αυτά τα λόγια, ο Χάξλεϊ έγραψε το κλασικό έργο μυθοπλασίας του, Brave New World [Ο Θαυμαστός Νέος Κόσμος]. Τοποθετημένο στο μακρινό μέλλον, το βιβλίο αυτό περιγράφει μια δυστοπική κοινωνία με επιστημονική διαχείριση. Στον Θαυμαστό Νέο Κόσμο, οι κυρίαρχες αρχές επιτυγχάνουν τη μαζική συμμόρφωση όχι με τη βία, αλλά παρέχοντας στις μάζες ατελείωτες ροές ψυχαγωγίας που αποσπούν την προσοχή και χειραγωγώντας τες με ναρκωτικά και άλλες τεχνολογικές μεθόδους.

Ο Χάξλεϊ έγραψε τον Θαυμαστό Νέο Κόσμο ως προειδοποίηση- πίστευε ότι η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας άνοιγε το δρόμο για ένα τύπο κοινωνίας όπως απεικονίζεται στο βιβλίο του. Και προειδοποιούσε ότι αν παγιωθεί μια τάξη τύπου Θαυμαστού Νέου Κόσμου, θα μπορούσε να είναι η "τελική" ή η "απόλυτη" επανάσταση.

Οι άνθρωποι θα στερηθούν τις ελευθερίες τους, αλλά θα απολαμβάνουν τη δουλεία τους και έτσι δεν θα την αμφισβητήσουν ποτέ, πόσο μάλλον να επαναστατήσουν.

Σε μια συνέντευξη που έδωσε το 1962 στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, ο Χάξλεϊ εξήγησε:

"Μου φαίνεται ότι η φύση της τελικής επανάστασης με την οποία βρισκόμαστε τώρα αντιμέτωποι είναι ακριβώς αυτή: Ότι βρισκόμαστε στη διαδικασία ανάπτυξης μιας ολόκληρης σειράς τεχνικών που θα επιτρέψουν στην ολιγαρχία που ελέγχει τον κόσμο, η οποία πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει, να κάνει τους ανθρώπους να αγαπήσουν την υποτέλειά τους".
Άλντους Χάξλεϊ [Aldous Huxley], Συνέντευξη - Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ [Berkeley] 1962

Σύμφωνα με τον Χάξλεϊ αυτός ο ολοκληρωτισμός του Θαυμαστού Νέου Κόσμου ήταν πολύ πιθανό να παγιωθεί τον 21ο αιώνα, και έτσι σε αυτό το βίντεο θα εξετάσουμε αν οι προβλέψεις του Χάξλεϊ επαληθεύονται: Ζούμε σε έναν Θαυμαστό Νέο Κόσμο;

Στο βιβλίο του Brave New World Revisited [Επιστροφή στον «Θαυμαστό καινούριο κόσμο»], ο Χάξλεϊ έγραψε τα εξής:

"Το 1931, όταν γράφονταν ο Θαυμαστός Νέος Κόσμος, ήμουν πεπεισμένος ότι υπήρχε ακόμη πολύς χρόνος. Η πλήρως οργανωμένη κοινωνία, το σύστημα της επιστημονικής κάστας, η κατάργηση της ελεύθερης βούλησης με τη μεθοδική προσαρμογή, η υποτέλεια που γίνεται αποδεκτή με τη χορήγηση σταθερών δόσεων χημικά προκαλούμενης ευτυχίας... όλα αυτά θα ερχόντουσαν, αλλά όχι στην εποχή μου, ούτε καν στην εποχή των εγγονών μου... 27 χρόνια αργότερα... αισθάνομαι πολύ λιγότερο αισιόδοξος από ό,τι όταν έγραφα τον Θαυμαστό Νέο Κόσμο. Οι προφητείες που έγιναν το 1931 επαληθεύονται πολύ νωρίτερα απ' ό,τι πίστευα... Ο εφιάλτης της απόλυτης περιφρούρησης... βγήκε από το ασφαλές, μακρινό μέλλον και μας περιμένει τώρα, ακριβώς πίσω από την επόμενη γωνία".

Στον Θαυμαστό Νέο Κόσμο, οι εξελίξεις στην ψυχολογία επέτρεψαν στις κυβερνώντες αρχές να χρησιμοποιήσουν τον έλεγχο του νου για να προετοιμάσουν τους πολίτες από νεαρή ηλικία να σκέφτονται και να συμπεριφέρονται με τρόπους υποτακτικούς και συμμορφωτικούς. Σχεδόν 100 χρόνια μετά τη συγγραφή αυτού του δυστοπικού μυθιστορήματος από τον Χάξλεϊ, έχει αφήσει αυτό το είδος της προετοιμασίας στη σφαίρα της μυθοπλασίας και έχει εισέλθει στην πραγματικότητα;

"Σήμερα η τέχνη του ελέγχου του νου βρίσκεται στη διαδικασία να εξελιχθεί σε επιστήμη, έγραψε ο Χάξλεϊ το 1958. Οι επαγγελματίες αυτής της επιστήμης γνωρίζουν τι κάνουν και γιατί. Καθοδηγούνται στο έργο τους από θεωρίες και υποθέσεις που εδράζονται σταθερά σε ένα τεράστιο θεμέλιο πειραματικών στοιχείων".

Ενώ η ιδέα του ελέγχου του νου μπορεί να ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, στα μέσα προς τέλη του 20ού αιώνα πολλοί εξέχοντες φιλόσοφοι, ψυχολόγοι και επιστήμονες ενώθηκαν με τον Χάξλεϊ και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η έρευνα για τις βασικές αρχές αυτού του φαινομένου βρισκόταν σε εξέλιξη. Το 1953, ο διακεκριμένος Βρετανός φιλόσοφος Μπέρτραντ Ράσελ εξήγησε: 

"Είναι αναμενόμενο ότι οι πρόοδοι στη φυσιολογία και την ψυχολογία θα δώσουν στις κυβερνήσεις πολύ μεγαλύτερο έλεγχο στην ατομική διαμόρφωση της νοοτροπίας απ' ό,τι έχουν τώρα ακόμη και στις ολοκληρωτικές χώρες".
Μπέρτραντ Ράσελ [Bertrand Russell], Ο αντίκτυπος της επιστήμης στην κοινωνία [The Impact of Science on Society]

Ο διάσημος Αμερικανός κλινικός ψυχολόγος του 20ού αιώνα Καρλ Ρότζερς προειδοποίησε ότι η ραγδαία ανάπτυξη των Επιστημών της Συμπεριφοράς, οι οποίες είναι ένα "σύμπλεγμα επιστημονικών κλάδων... που περιλαμβάνουν την ψυχολογία, την ψυχιατρική, την κοινωνιολογία, την κοινωνική ψυχολογία, την ανθρωπολογία και τη βιολογία... την οικονομική και πολιτική επιστήμη... τα μαθηματικά και τη στατιστική" (Καρλ Ρότζερς [Carl Rogers], Όταν γίνεσαι άνθρωπος [On Becoming a Person]), ήταν σε διαδικασία να γίνει αυτό που αποκάλεσε "'αν-τότε' επιστήμη [‘if-then’ science”].

Με αυτό εννοούσε ότι οι επιστήμονες και οι κοινωνικοί μηχανικοί ανακάλυπταν ότι ΑΝ εφαρμοστούν προσεκτικά κατασκευασμένες συνθήκες σε μια κοινωνία, ΤΟΤΕ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η πλειοψηφία των πολιτών να ανταποκριθεί σε αυτές τις συνθήκες με προβλέψιμους, και άρα ελεγχόμενους, τρόπους. Ή όπως έγραψε ο Καρλ Ρότζερς το 1954:

"Πιστεύω ότι πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν επίγνωση της έκτασης, του εύρους και του βάθους των προόδων που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στις επιστήμες της συμπεριφοράς... η αυξανόμενη ικανότητα ελέγχου που δίνει θα κατέχεται από κάποιον ή κάποια ομάδα- ένα τέτοιο άτομο ή ομάδα θα επιλέξει σίγουρα τους σκοπούς ή τους στόχους που θα επιτευχθούν- και οι περισσότεροι από εμάς θα ελέγχονται τότε όλο και περισσότερο με τρόπους τόσο διακριτικούς που δεν θα τους αντιλαμβανόμαστε καν ως ελέγχους... φαίνεται ότι κάποια μορφή πλήρως ελεγχόμενης κοινωνίας... έρχεται".
Καρλ Ρότζερς [Carl Rogers], Όταν γίνεσαι άνθρωπος [On Becoming a Person]

Σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2021, επιστήμονες σε μια υποεπιτροπή της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας για τις Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης (SAGE) στο Ηνωμένο Βασίλειο παραδέχτηκαν ότι χρησιμοποιούν "ολοκληρωτικές" τακτικές ελέγχου του νου για να επιτύχουν μαζική συμμόρφωση. Ένας επιστήμονας έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι "έμεινε άναυδος από την αξιοποίηση της συμπεριφορικής ψυχολογίας ως όπλο τα τελευταία πέντε χρόνια", ενώ ένας άλλος παραδέχτηκε: 

"Θα μπορούσατε να αποκαλέσετε την ψυχολογία "έλεγχο του νου". Αυτό είναι που κάνουμε... σαφώς προσπαθούμε να το κάνουμε με θετικό τρόπο, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί κακόβουλα στο παρελθόν. Η ψυχολογία έχει χρησιμοποιηθεί για κακούς σκοπούς". 
Λάουρα Ντόντσγουορθ [Laura Dodsworth], Μια κατάσταση φόβου [A State of Fear]

Παράλληλα με την προσαρμογή των σκέψεων και των συμπεριφορών των πολιτών, στον Θαυμαστό Νέο Κόσμο, η τελευταία λέξη της τεχνολογίας χρησιμοποιείται από τις κυβερνώντες αρχές για να παρέχει στον πληθυσμό "ασταμάτητους περισπασμούς της πιο συναρπαστικής μορφής". Ο σκοπός αυτής της άμεσα διαθέσιμης ψυχαγωγίας ήταν διττός: πρώτον, να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες δεν θα έδιναν προσοχή στην πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα και, δεύτερον, να προωθηθεί η υπακοή και η βλακεία και να δημιουργηθεί έτσι ένας πληθυσμός που θα νοιαζόταν ελάχιστα για την ελευθερία. Συμβαίνει κάτι παρόμοιο σήμερα;

Είτε έχει επιβληθεί σκόπιμα στην κοινωνία, είτε όχι, ένα πράγμα είναι βέβαιο:

Η τεχνολογία και η ατελείωτη προσφορά διεγερτικής και συνάμα ηθικά ευτελούς ψυχαγωγίας που απορρέει από αυτήν δημιουργεί έναν παθητικό, αδαή και πνευματικά ανάπηρο πληθυσμό που δεν ενδιαφέρεται να αντισταθεί στην εφαρμογή των πολιτικών δεσμών της - όπως ακριβώς προειδοποίησε ο Χάξλεϊ:

"Καθώς η τέχνη και η επιστήμη της χειραγώγησης γίνονται καλύτερα κατανοητές, οι δικτάτορες του μέλλοντος θα μάθουν αναμφίβολα να συνδυάζουν [τις τεχνικές της προπαγάνδας] με τους ασταμάτητους περισπασμούς που, στη Δύση, απειλούν τώρα να πνίξουν σε μια θάλασσα ασημαντότητας την ορθολογική [πληροφόρηση] που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ατομικής ελευθερίας".
Άλντους Χάξλεϊ [Aldous Huxley], Brave New World Revisited [Επιστροφή στον «Θαυμαστό καινούριο κόσμο»]

Αλλά δεν είναι μόνο η ατελείωτη ροή περισπασμών που καθιστά δυνατό έναν Θαυμαστό Νέο Κόσμο. Ο Χάξλεϊ προέβλεψε επίσης ότι στο μέλλον ορισμένες μορφές τεχνολογίας θα χρησιμοποιηθούν για να αυξήσουν την υποτακτικότητα και την υπακοή ενός πληθυσμού, έτσι ώστε όλοι να πρέπει "να είναι εξαρτημένοι μέχρι η συμπεριφορά τους να είναι σχεδόν τόσο προβλέψιμη όσο οι μηχανές" (Χάξλεϊ). 

Στον Θαυμαστό Νέο Κόσμο, η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό αυτό ονομαζόταν υπνοπαιδεία ή "διδασκαλία ύπνου", την οποία ο Χάξλεϊ αποκάλεσε "τη μεγαλύτερη δύναμη ηθικοποίησης και κοινωνικοποίησης όλων των εποχών". Κάθε βράδυ, ενώ κοιμόντουσαν, οι πολίτες εκτίθεντο σε προπαγάνδα και επαναλαμβανόμενες υποδείξεις από το κράτος. Ο Χάξλεϊ βάσισε την ιδέα του sleep-teaching στην επιστήμη της ύπνωσης. Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι όταν ένα άτομο τίθεται σε ύπνωση ενεργοποιούνται στον εγκέφαλο τα κύματα άλφα, όπως ακριβώς συμβαίνει και όταν βρίσκεται σε ελαφρύ ύπνο. Και στις δύο περιπτώσεις, η κατάσταση υποβολής αυξάνεται δραματικά. Όπως εξήγησε ο Χάξλεϊ: 

Αν αυτές οι υποδείξεις είναι καλά σχεδιασμένες με συχνές επαναλήψεις... νέα μοτίβα συναισθημάτων μπορούν να εγκατασταθούν και τα παλιά να μεταβληθούν, μπορούν να δοθούν μεταϋπνωτικές εντολές, σλόγκαν, φόρμουλες και λέξεις ενεργοποίησης να ριζώσουν βαθιά στη μνήμη". 
Άλντους Χάξλεϊ [Aldous Huxley], Brave New World Revisited [Επιστροφή στον «Θαυμαστό καινούριο κόσμο»]

Αν και δεν είναι αντικείμενα διδασκαλίας ύπνου, πολλοί άνθρωποι στον σύγχρονο κόσμο παρακολουθούν τηλεόραση, σχεδόν καθημερινά, για ώρες ολόκληρες. Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης ενεργοποιεί τα κύματα άλφα στον εγκέφαλο, θέτοντας έτσι το άτομο σε μια υπνωτική έκσταση - κατάλληλα προετοιμασμένο για υποδείξεις και έτοιμο να προγραμματιστεί. Ο νευροχειρουργός Άνταμ Λίπσον εξηγεί:

"Έχουν υπάρξει μελέτες EEG που αποδεικνύουν ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης προκαλεί τη μετάβαση του εγκεφάλου από τη δραστηριότητα των β-κυμάτων σε κύματα άλφα, τα οποία έχουν σχέση με την κατάσταση ονειροπόλησης και τη μειωμένη χρήση των δεξιοτήτων κριτικής σκέψης". 
Άνταμ Λίπσον [Adam Lipson]

Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ύπνωσης προερχόμενη από την τηλεόραση, τα κλισέ και τα σλόγκαν από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, οι ηθικές αξίες και οι ιδεολογικές αρχές από τις εκπομπές και τις ταινίες, καθώς και οι υποδείξεις από τις διαφημίσεις, τους πολιτικούς, τις διασημότητες και την κρατικά υποστηριζόμενη προπαγάνδα παρακάμπτουν την κριτική ικανότητα και εισχωρούν στα βάθη του νου. Με την πάροδο του χρόνου ο τυπικός τηλεθεατής μεταμορφώνεται σε ένα "ρομπότ με άποψη" - οι αξιολογήσεις του για τον κόσμο είναι ανεγκέφαλα το αναμάσημα όσων έχει απορροφήσει από την τηλεόραση.  

Σχεδόν εβδομήντα χρόνια πριν, ο γιατρός Τζόοστ Μέρλοου προειδοποιούσε για τους κινδύνους ύπνωσης της τηλεόρασης, κινδύνους που ισχύουν σήμερα για τους υπολογιστές, τα έξυπνα τηλέφωνα και κάθε άλλη τεχνολογία που μετατρέπει τον άνθρωπο σε υπνωτισμένο θεατή μιας οθόνης. 

"Ο άνθρωπος δεν σκέφτεται πλέον με προσωπικές αξίες, ακολουθώντας τη συνείδησή του και τις ηθικές του αξιολογήσεις- σκέφτεται όλο και περισσότερο με τις αξίες που του φέρνουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης... η τηλεόραση τον κρατά σε συνεχή δέος και παθητική προσήλωση. Συνειδητά μπορεί να διαμαρτύρεται εναντίον αυτών των ανώνυμων φωνών, αλλά παρ' όλα αυτά οι υποδείξεις τους εισχωρούν στο σύστημά του".
Τζόοστ Μέρλοου [Joost Meerloo], Ο βιασμός του νου [The Rape of the Mind]

Στον Θαυμαστό Νέο Κόσμο, η κατάσταση της υποβολής αυξάνεται όχι μόνο με τη χρήση της τεχνολογίας, αλλά και με ένα σούπερ ναρκωτικό που ονομαζόταν Soma.

"Η συστηματική νάρκωση των ατόμων προς όφελος του κράτους... ήταν ένας βασικός άξονας της πολιτικής των Παγκόσμιων Ελεγκτών".
Άλντους Χάξλεϊ [Aldous Huxley], Brave New World Revisited [Επιστροφή στον «Θαυμαστό καινούριο κόσμο»]

Το soma δεν είχε δυσμενείς επιδράσεις στη φυσιολογία. Όταν λαμβανόταν σε μικρές δόσεις διέγειρε ένα αίσθημα ευδαιμονίας και σε μεγαλύτερες δόσεις δημιουργούσε ευχάριστες παραισθήσεις και έναν αναζωογονητικό ύπνο. Παρείχε αυτό που ο Χάξλεϊ αποκαλούσε "διακοπές από την πραγματικότητα", και το σημαντικότερο, έκανε τους πολίτες εξαιρετικά υποταγμένους.

"Εκτός από ηρεμιστικό, παραισθησιογόνο και διεγερτικό, το soma του παραμυθιού μας είχε τη δύναμη να αυξάνει την κατάσταση υποβολής και έτσι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει τα αποτελέσματα της κυβερνητικής προπαγάνδας".

Άλντους Χάξλεϊ [Aldous Huxley], Brave New World Revisited [Επιστροφή στον «Θαυμαστό καινούριο κόσμο»]

Σήμερα, όχι μόνο ένα σούπερ-φάρμακο σαν το Soma, αλλά ένα ολόκληρο μείγμα ναρκωτικών που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αλκοόλ, μαριχουάνα, ψυχοφάρμακα, οπιοειδή και υπνωτικά χάπια, χρησιμοποιούνται συχνά ως μέσο διαφυγής από την πραγματικότητα. Η ευρεία χρήση των ναρκωτικών στις μέρες μας έχει κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις. Διότι μια κοινωνία που είναι υπό την επήρεια ναρκωτικών, όπως ακριβώς και μια κοινωνία που είναι αποβλακωμένη, είναι πιο εύκολο να υποταχθεί στην υποτέλεια. Ο χημικά εξαρτημένος δεν είναι ένα πολιτικά άγρυπνο άτομο που είναι έτοιμο να υπερασπιστεί την ελευθερία - και όπως έγραψε ο Μέρλοου:

"Κάθε άνθρωπος που δραπετεύει από την πραγματικότητα μέσω της χρήσης αλκοόλ και ναρκωτικών δεν είναι πλέον ελεύθερος φορέας- δεν είναι πλέον σε θέση να ασκήσει εκούσιο έλεγχο στο μυαλό του και στις πράξεις του... Ο αλκοολισμός και ο εθισμός στα ναρκωτικά προετοιμάζουν το πρότυπο της διανοητικής υποταγής που τόσο αγαπά το ολοκληρωτικό σύστημα πλύσης εγκεφάλου... Τα ναρκωτικά... μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κάνουν τον άνθρωπο ένα υποτακτικό και συμμορφούμενο ον".
Τζόοστ Μέρλοου [Joost Meerloo], Ο βιασμός του νου [The Rape of the Mind]

Η κοινωνία του Θαυμαστού Νέου Κόσμου ήταν επίσης οργανωμένη σε ένα σύστημα επιστημονικής κάστας. Η προ-γενετική γονιδιακή μηχανική παρήγαγε παιδιά που προορίζονταν να ανήκουν σε μία από τις πέντε κάστες. Η ανώτερη κάστα, η Άλφα, αποτελούνταν από πολίτες που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να είναι έξυπνοι, δυνατοί και όμορφοι. Η κατώτερη κάστα, οι Έψιλον, ήταν κοντοί, άσχημοι, ηλίθιοι και τους μεταχειρίζονταν ως σκλάβους. Σε κάθε κάστα απαγορευόταν να αναμειγνύονται.

Ενώ η ευρεία χρήση της προ-γενετικής γονιδιακής μηχανικής μπορεί να μην είναι στον κοντινό ορίζοντα, η μετα-γενετική γονιδιακή μηχανική και η τεχνολογική επαύξηση του εγκεφάλου και του σώματος βρίσκεται στα αρχικά της στάδια.

Βρισκόμαστε στην αρχή μιας μοιραίας εποχής κατά την οποία ο άνθρωπος μπορεί να συγχωνευθεί με τη μηχανή, και το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ο σχηματισμός ενός συστήματος επιστημονικής κάστας δύο επιπέδων:
  • Θα υπάρξει μια κάστα ανθρώπων που θα επικροτήσει τη συγχώνευση με την τεχνολογία με την πεποίθηση ότι θα υπερβεί τους βιολογικούς περιορισμούς.
  • Και θα υπάρχει μια απολύτως ανθρώπινη κάστα, αποτελούμενη από ανθρώπους που αντιστέκονται στη συγχώνευση με την τεχνολογία.

Ποιοι περιορισμοί θα τεθούν σε όσους ανήκουν σε αυτή την τελευταία κάστα;

Ποια επιτήρηση και ποιος έλεγχος θα είναι πιθανός σε όσους αποδέχονται τις τεχνολογικές επαυξήσεις;

Ποιο θα είναι το "καρότο και το μαστίγιο" που θα δελεάσει τους ανθρώπους να μεταβούν σε μια τρανσουμανιστική εποχή;

Ο χρόνος θα δείξει...

"Ο κόσμος του αύριο θα γίνει μάρτυρας μιας τεράστιας μάχης μεταξύ τεχνολογίας και ψυχολογίας. Θα είναι μια μάχη της τεχνολογίας εναντίον της φύσης, της συστηματικής τροποποίησης εναντίον του δημιουργικού αυθορμητισμού". 
Τζόοστ Μέρλοου [Joost Meerloo], Ο βιασμός του νου

Αν οι προβλέψεις του Χάξλεϊ βγουν αληθινές, τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό;

Ίσως δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα. Ίσως ο ολοκληρωτισμός του Θαυμαστού Νέου Κόσμου για τον οποίο προειδοποιούσε ο Χάξλεϊ δεν είναι εφικτός μακροπρόθεσμα - δεν είναι τόσο ανθεκτικός όσο νόμιζε. Ίσως αυτή η μορφή κοινωνικής τάξης είναι προορισμένη να καταρρεύσει κάτω από το ίδιο της το καταθλιπτικό φορτίο.

Αλλά ίσως ο Χάξλεϊ να είχε δίκιο. Με αρκετές προόδους στην επιστήμη και την τεχνολογία μπορεί να επιτευχθεί μια τάξη του Θαυμαστού Νέου Κόσμου, και μόλις θεσπιστεί πλήρως, αυτή θα είναι η τελική επανάσταση.

Αν αυτό αποδειχθεί ότι συμβαίνει, τα τελευταία λόγια του Χάξλεϊ από το “Θαυμαστό Νέο Κόσμο” θα αποδειχθούν προφητικά.

Δείτε το βίντεο

 
 
«Πᾶνος» 

1 σχόλιο:

  1. Έτσι έχουν τα πράγματα. Ακόμα κιαν δεν έχουμε την απαραίτητη δύναμη για να νικήσουμε,δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια.
    Την έχουμε όμως.Και λέγεται Ιησούς Χριστός.
    «Οὗτοι ἐν ἅρμασι καὶ οὗτοι ἐν ἵπποις, ἡμεῖς δὲ ἐν ὀνόματι Κυρίου Θεοῦ ἡμῶν μεγαλυνθησόμεθα»(ψαλμ.8)
    Ας επιστρέψουμε επιτέλους στον γλυκύτατο Ιησού και η νίκη θα είναι δική μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή