Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Θεοφάνης Γκατζής: Eίναι άμοιροι ευθυνών οι Δυτικοί για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία;


Γράφει ο Θεοφάνης Γκατζής του Θωμά και της Μαίρης
Οικονομολόγος-διεθνολόγος, αρθρογράφος
ΜSc Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού
Λιβαδειά: 28-02-2022

 

Σε πρώτη ανάγνωση η ενέργεια του Ρώσου προέδρου Πούτιν να διατάξει την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία είναι αδικαιολόγητη και καταδικαστέα! Τι τον ώθησε όμως να προβεί σε αυτές τις κινήσεις βάζοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη  και είναι άμοιροι ευθυνών οι δυτικοί;

Καταρχήν ποιος μπορεί να λησμονήσει ότι οι Δυτικοί (Αμερικανοί) υποκίνησαν τις εξεγέρσεις για την αποκαθήλωση του τότε Ρωσόφιλου πρόεδρου της Ουκρανίας κ. Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την εγκαθίδρυση  φιλοδυτικού σε αυτήν που ήταν η απαρχή των γεγονότων που οδήγησαν στον εμφύλιο της Ουκρανίας, στην ανεξαρτησία της Κριμαίας και μετέπειτα στην ενσωμάτωσή της στη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς και στην αυτοανακήρυξη των ρωσόφωνων γεωγραφικών τμημάτων του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας, ως αποσχισθείσες Δημοκρατίες.

Οι ΗΠΑ ήταν αυτές που επεδίωξαν την αλλαγή στην ηγεσία της χώρας αυτής- που βρίσκεται στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας- ώστε να την προσεταιριστούν και να την εντάξουν στη σφαίρα επιρροής τους μελλοντικά με την είσοδο της στο ΝΑΤΟ! Με άλλα λόγια ήθελαν να ασκήσουν πίεση προς την πλευρά της Ρωσίας  και να μειώσουν την ισχύ της που είχε αυξηθεί υπέρμετρα με την άνοδο του Πούτιν στην εξουσία. Επίσης, οι Δυτικοί  ήταν αυτοί που υποδαύλισαν την ένταση με τη Ρωσία με  την απόφασή τους να εγκαταστήσουν συστοιχίες πυραύλων στις άλλοτε ανήκουσες στο Ανατολικό μπλοκ και στη σφαίρα επιρροής της ΕΣΣΔ Πολωνία και Ρουμανία! Επίσης, προς σε αυτή τη κατεύθυνση, της προκαλούμενης έντασης από την πλευρά των Δυτικών, ήταν  η ενθάρρυνση των ΗΠΑ να αναγνωριστεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη η Αυτοκεφαλία της εκκλησίας  της Ουκρανίας!

Έτσι υπήρξε το  σχίσμα των εκκλησιών στην Ουκρανία. Από την μία πλευρά είναι  ο έχων υποστήριξη από τη Δύση επικεφαλής της Αυτοκέφαλης Ουκρανικής εκκλησίας  Μητροπολίτης Κιέβου και πάσας Ουκρανίας Επιφάνιος και από την άλλη ο εκλεγμένος νόμιμα Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Ονούφριος που υπάγεται στο Πατριαρχείο της Μόσχας. Ακόμα και στον αθλητισμό η Ρωσία δέχτηκε προκλήσεις από τη Δύση μέσω του αποκλεισμού της Ρωσίας από τους τελευταίους Ολυμπιακός Αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου (θερινούς Ρίο και Τόκιο, Χειμερινούς Πιονγκτσάνγκ και Πεκίνο) λόγω κρουσμάτων ντόπινγκ λες και οι υπόλοιπες χώρες και ειδικά οι ΗΠΑ δεν ακολούθησαν αυτές τις τακτικές!

Άρα παρατηρούμε ότι οι Δυτικοί προκάλεσαν εμμέσως την αντίδραση αυτής της Ρωσίας. Τώρα πλέον ομιλούν για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι ήταν οι ίδιοι που δεν αντέδρασαν εμπράκτως στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Επιπλέον, προκάλεσαν την Αραβική Άνοιξη που στοίχισε πολλές χιλιάδες ζωές, επενέβηκαν στο Ιράκ με ψεύτικους ισχυρισμούς (ύπαρξη χημικώς όπλων από το Σαντάμ) και βομβάρδισαν αναίτια τη  Σερβία! Άρα κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι σύμφωνα με τον θυμόσοφο ελληνικό λαό «Όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες»!

Η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να τηρήσει ουδετερότητα. Αλλά ο ελληνικός πρωθυπουργός ήταν από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που ήρθαν σε  απευθείας επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελέζνι! Ακόμη, δεν έπρεπε να αποστείλει στρατιωτική βοήθεια, αλλά μόνο ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Καθότι πρόκειται για εχθρική ενέργεια έναντι της Ρωσίας και μπορεί στο μέλλον να μην μείνει αναπάντητη από τη Ρωσία!

Με αλλά λόγια ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπάθησε να φανεί βασιλικότερος του βασιλέως έναντι  άλλων ηγετών της Δύσης! Γι αυτό η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση έναντι της  Ελλάδος. Αξιοσημείωτο ότι καμιά πρεσβεία της Ρωσίας σε άλλη χώρα δεν εξέδωσε παρόμοια ανακοίνωση παρότι και  άλλες χώρες προσφέρουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία!

Επίσης, οι θάνατοι των ομογενών μας συγκλονίζουν, αλλά δεν είμαστε βέβαιοι ότι προήλθαν από τη ρωσική πλευρά και δεν ήταν προβοκάτσια από την ουκρανική πλευρά! Δυστυχώς ίσως άνοιξε το φρέαρ της αβύσσου! Αγνοήσαμε τα Θεοσημεία (π.χ. η εικόνα της Παναγίας που δακρύζει εδώ  και  ενάμιση χρόνο στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Βύρωνα https://ethnegersis.blogspot.com/2022/02/blog-post_780.html), ώστε να βελτιωθούμε ως κοινωνία! Εν κατακλείδι, ας προσευχηθούμε στον Κύριο να λάβει τέλος αυτή η κατάσταση. Τα όπλα μας πρέπει να είναι η πίστη, η προσευχή και η μετάνοια στα δύσκολα που βιώνουμε και θα βιώσουμε σύμφωνα με τις προφητείες της ορθόδοξης εκκλησίας!

Υ.Γ. Το παρόν άρθρο το αφιερώνω στους αποθανόντες πατέρα μου Θωμά, στους παππούδες μου Βασίλειο και  Βασίλειο, στις γιαγιάδες μου Φανή και Στυλιανή, πάππου προς πάππου, στους αποθανόντες φίλους και συγγενείς μου, στον αποθανόντα πνευματικό μου Αρχιμανδρίτη Στέφανο Παπαθανασίου, στην νονά μου Ελβίρα και σε όλους τους κεκοιμημένους από αρχής κόσμου. Τέλος, το αφιερώνω στη μητέρα μου Μαρία, στην αδερφή μου Στυλιανή και σε όλους τους ζώντες!

  «Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου