Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

Ενάγουν το Υπ. Υγείας 100 ανεμβολίαστοι πολίτες

 

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγαν περίπου 100 ανεμβολίαστοι πολίτες, οι οποίοι ζητούν από το δικαστήριο προσωρινό διάταγμα, με το οποίο να αναστέλλεται η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υγείας, η οποία απαγορεύει την είσοδο τους σε διάφορους χώρους, όπως χώρους εστίασης, καφετέριες, κέντρα αναψυχής ή σε εκδηλώσεις όπως γάμους, βαφτίσια, αθλητικούς χώρους κ.λπ.  Το αίτημα καταχωρήθηκε εξαιτίας αγωγής, της οποίας η εκδίκαση βρίσκεται σε εκκρεμότητα και αφορά τη διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και μη.  

Σύμφωνα με τον δικηγόρο των διαμαρτυρόμενων πολιτών Γιάννο Γεωργιάδη, η απόφαση του υπουργού «περιορίζει κατά πολύ την κοινωνική ζωή των πελατών του και γενικά μιας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού, που εξάσκησαν το δικαίωμα τους να μην εμβολιαστούν. Η δραστικότητα αυτών των μέτρων έχει καταστήσει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό, σε αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία. Είναι έκδηλο ότι ο διαχωρισμός μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων δεν εισήχθη για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά για να εξαναγκαστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί. Τα μέτρα δεν έχουν επιστημονικό ή νομικό έρεισμα και δεν συνάδουν με την κοινή λογική. Είναι έκδηλα δυσανάλογα και μη αποτελεσματικά. Παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

Επίσης, «αποτελούν Διάκριση κατά παράβαση του άρθρου 28 του Συντάγματος, των διεθνών συμβάσεων περί Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του σχετικού Ευρωπαϊκού κανονισμού 2021/953 ο οποίος έχει άμεση ισχύ στην Κυπριακή Δημοκρατία και δεν συνάδει με τα πρόσφατα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς επίσης βρίσκεται σε αντίθεση με τη σχετική γνωμάτευση της Κυπριακής Επιτροπής Βιοηθικής».

Σύμφωνα με τον κύριο Γεωργιάδη «δεν νοείται από τη μια το κράτος να επιβάλλει στους πολίτες το τεστ αντιγόνου για το Covid-19 κάθε 48 ώρες και να θεωρεί την αρνητική του ένδειξη ως έγκυρη απόδειξη ότι δεν είναι κάποιος φορέας του ιού για σκοπούς ελεύθερης διακίνησης του και εισόδου σε αεροδρόμια, υπεραγορές, εμπορικά κέντρα, εκκλησίες, φούρνους κ.λπ. όπου αναμειγνύονται οι πολίτες, εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι μεταξύ τους και από την άλλη να απαγορεύει την είσοδο τους παρά την κατοχή από αυτούς έγκυρου αρνητικού τεστ αντιγόνου ότι δεν είναι φορείς του ιού, σε εστιατόρια, σουβλατζίδικα, καφετέριες, κέντρα αναψυχής, σε γάμους, βαφτίσια κλπ». 

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε, ότι προς υποστήριξη των θέσεων του για έκδοση προσωρινού διατάγματος «θα βασιστεί σε δύο πρόσφατες αμερικάνικες αποφάσεις, όπου εκδόθηκε παρόμοιο προσωρινό διάταγμα στις 30 Νοεμβρίου 2021, αναστέλλοντας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε υγειονομικούς υπαλλήλους. Όπως εξήγησε, τα κριτήρια έκδοσης τέτοιων διαταγμάτων στην Κύπρο είναι πανομοιότυπα με αυτά της Αμερικής και της Αγγλίας».

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και σε πρόσφατη απόφαση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κύπρο σε σχέση με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που επέβαλε το ΤΕΠΑΚ σε φοιτητές και καθηγητές, η οποία έκρινε ότι η απόφαση του Ιδρύματος είναι παράνομη.

«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου