Κυριακή 9 Απριλίου 2023

Κωνσταντίνος Ελευθερίου: Αυτή είναι η Ψηφιακή Δικτατορία


Στο άρθρο για την “έξυπνη” πόλη-φυλακή της Χεβρώνας στη κατεχόμενη από το Ισραήλ, Παλαιστίνη, είδαμε το πως μια καθημερινή πόλη μπορεί να μετατραπεί με συνοπτικές διαδικασίες σε μια φουτουριστική φυλακή όπου κάθε πολίτης παρακολουθείται από συστήματα αλγορίθμων (λινκ https://focusfm.gr/israil-to-protopalikaro-tis-atzentas-2030/ ). Κρατώντας αυτά στον νου, ας πάμε να δούμε την μητέρα όλων αυτών των δυστοπικών τεχνολογιών και το που στοχεύει πραγματικά η εφαρμογή τους.

Η Ψηφιακή “Κάρτα του Πολίτη”

Στην όχι και τόσο μακρινή Κίνα έχει ξεκινήσει από το 2009 μια συντονισμένη προσπάθεια παρακολούθησης και ελέγχου του πληθυσμού μέσω της εισαγωγής ενός συστήματος αξιολόγησης της συμπεριφοράς των πολιτών (Social Credit System). Πώς γίνεται αυτό; Το κράτος συγκεντρώνει στοιχεία για τους πολίτες από όλα τα επίσημα αρχεία (κρατικά έγγραφα, επίσημη οικονομική δραστηριότητα, κτλ.) καθώς και από ανεπίσημες πηγές (πχ. δραστηριότητα στο διαδίκτυο και στο δημόσιο χώρο) και τους δίνει ένα σκορ “καλού πολίτη” επί τη βάση αυτών.

Σκοπός αυτού του εγχειρήματος υποτίθεται πως είναι η δημιουργία μιας “ηθικής” κοινωνίας όπου όλοι θα σέβονται τους νόμους και ο ένας τον άλλον. Αν και ακόμα δεν υπάρχει μια και ενοποιημένη, κεντρική εκδοχή αυτού του συστήματος, περί το 80% των περιοχών στη Κίνα έχουν υιοθετήσει δικές τους βερζιόν αυτού, για να αξιολογούν τους πολίτες τους και να τους καταχωρούν σε λίστες “καλών” και “κακών” πολιτών. Τι σημαίνει όμως το να είναι κάποιος “κακός” πολίτης και πώς αλλάζει αυτό το σκορ; 

Κίνα δύο ταχυτήτων

Το σκορ κάθε πολίτη δεν είναι ένα και αμετάβλητο αλλά μπορεί να αλλάξει με βάση τη συμπεριφορά του, η οποία παρακολουθείται επί 24ώρου βάσεως. 

Στους εξωτερικούς χώρους, εξελιγμένα συστήματα καμερών και προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης “περιπολούν” τους δρόμους, εντοπίζοντας πολίτες που επιδεικνύουν “αντικοινωνικές” συμπεριφορές (όπως πχ. οδικές παραβάσεις, ρύπανση ή μετέχουν σε κάποια δημόσια διαμαρτυρία) με αποτέλεσμα να μειώνουν το σκορ τους. 

Στις διαδράσεις με το δημόσιο και τις τράπεζες, τα ίδια συστήματα εντοπίζουν αυτούς που έχουν απλήρωτες οφειλές ή καθυστερούν στην πληρωμή τους και αφαιρούν αντίστοιχα πόντους από το σκορ τους.

Στον διαδικτυακό χώρο, προσωπικά μηνύματα και δημόσιες αναρτήσεις ελέγχονται, και όσοι τολμούν να παραπονεθούν για την “άριστη” διακυβέρνηση του Κομμουνιστικού Κόμματος ή να διαδόσουν “φήμες” για το ποιόν αυτού και των μελών του, θα δουν επίσης το σκορ τους να μειώνεται. Αντίστοιχα, όσοι επαινούν την κυβέρνηση και ακολουθούν κατά γράμμα τις εντολές της θα δουν το σκορ τους να αυξάνεται.

Τι σημαίνει το να έχεις χαμηλό ή υψηλό σκορ “καλού πολίτη”;

Το σκορ κάποιου έχει άμεσες και πολύ αληθινές συνέπειες στη ζωή αυτού και της οικογένειάς του. Οι έχοντες υψηλό σκορ μπορούν να αναμένουν προνόμια όπως ευκολότερη πρόσβαση σε δάνεια, φθηνότερα εισιτήρια συγκοινωνίας, προτεραιότητα στην εγγραφή σε καλά σχολεία και σε θέσεις εργασίας, μικρότερη αναμονή στο νοσοκομεία, γρηγορότερες προαγωγές, φοροαπαλλαγές και προτεραιότητα στη παροχή δημόσιας οικίας.

Οι έχοντες χαμηλό σκορ από την άλλη, αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, με πολλά από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους να χάνονται μέχρι να συμμορφωθούν και να ανεβάσουν το σκορ τους. Όσοι κρίνονται ως “κακοί πολίτες” δε μπορούν να βγάλουν εισιτήρια τρένου και αεροπλάνου, η πρόσβασή τους σε δημόσιες υπηρεσίες και σε θέσεις εργασίας στο δημόσιο περιορίζεται και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη δανειοδότηση και στην αγορά κατοικίας. Επίσης τα πρόσωπα και όλα τα προσωπικά τους στοιχεία προβάλλονται στο διαδίκτυο και σε διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους προκειμένου να ενημερώσουν τους άλλους πολίτες πως είναι “αφερέγγυοι”, καθώς το κράτος προάγει τον δημόσιο εξευτελισμό τους.

Στο δια ταυτά 

Θα με ρωτήσετε τώρα γιατί μας ενδιαφέρει το τι κάνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας στην άλλη άκρη του κόσμου. Μας ενδιαφέρει διότι αυτό ακριβώς το σύστημα παρακολούθησης και κοινωνικού ελέγχου προσπαθούν να φέρουν στη Δύση, ειδικά από το 2020 και μετά. Με τα μέτρα καραντίνας είδαμε πόσο εύκολα τα δημοκρατικά (υποτίθεται) καθεστώτα των δυτικών κοινωνιών ξεκίνησαν να παρακολουθούν την κίνηση κάθε πολίτη (τόσο στον αληθινό όσο και στον διαδικτυακό κόσμο) προκειμένου να κυνηγήσουν τους “αφερέγγυους” πολίτες που δεν συμμορφώνονταν με αυτά. Με τις νομοθεσίες ESG (λινκ εδώ για όσους το χάσατε https://focusfm.gr/esg-o-doyreios-ippos-tis-atzentas-2030/ ) βλέπουμε το πως προσπαθούν να ελέγξουν την κοινωνική και πολιτική μας συμπεριφορά επί τη βάση οικονομικών αποκλεισμών. 

Ακόμα και η εθνική τραγωδία των Τεμπών χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να αρθρωθούν επιχειρήματα πως τα εισιτήρια (και κατ’ επέκταση οι μετακινήσεις μας) θα πρέπει να φέρουν τα στοιχεία μας για την “ασφάλειά” μας. Εν κατακλείδι, το σκορ “καλού πολίτη” της Κίνας δεν είναι τίποτε άλλο από ένα πιλοτικό πρόγραμμα μιας παγκόσμιας Ατζέντας, σκοπός της οποίας είναι η ολοκληρωτική επιβολή επί του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σας ευχαριστώ που διαβάσατε το άρθρο μου. Θα χαρώ να ακούσω και τα δικά σας σχόλια πάνω στο θέμα στη σελίδα μου στο Facebook ( https://www.facebook.com/profile.php?id=100088787553150 ). Εις το επανιδείν. 

Ελευθερίου Κωνσταντίνος 

Πολιτικός Επιστήμονας, Διαπραγματευτής, Ερευνητής 

Ακολουθήστε με: 

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100088787553150 

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/kostaselef/

 πηγή: https://focusfm.gr/
«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου