Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Ανυποχώρητος ο Ερντογάν: Στέλνει και δεύτερο γεωτρύπανο στην ανατολική Μεσόγειο


Λίγες ώρες προτού βάλει μπροστά τις «μηχανές» του το γεωτρύπανο της ExxonMobil, που από την Κυριακή έχει ρίξει άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στέλνει αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία να μη δημιουργήσει νέες εντάσεις στην περιοχή, αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν απαντά στέλνοντας και δεύτερο γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Της αντίδρασης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν προηγηθεί οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου.

«Όπως ξέρετε εμείς πρώτα ξεκινήσαμε από τα βόρεια. Για τη δουλειά αυτή θα έχουμε δυο πλοία γεωτρύπανα και δύο πλοία ερευνών. Από τα γεωτρύπανά μας το ένα θα κάνει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και το άλλο στη Μαύρη Θάλασσα. 

Τα ερευνητικά μας ήδη συνεχίζουν. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο αποφασιστικό τρόπο. Δίπλα τους έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά τους. Εμείς για το θέμα αυτό λέμε στους φίλους μας τα απαραίτητα λόγια. Τους λέμε “μη μας ζορίζετε, μη μας στριμώχνετε”», δήλωσε χθες.

Απαντώντας σε ερώτηση του HellasJournal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει για το συγκεκριμένο θέμα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της. 

Υπό αυτό το πρίσμα, στηρίζουν τον ισομερή καταμερισμό των ενεργειακών κοιτασμάτων μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού που μπορεί να επιτευχθεί «στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

«Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. 

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, πρέπει να μοιραστούν ισομερώς ανάμεσα στις δύο κοινότητες στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. 

Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», αναφέρει η απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, όμως, δεν φαίνεται διατεθειμένος να παραδώσει τα όπλα και με νέα NAVTEX που εξέδωσε προχθές το απόγευμα η Άγκυρα, δεσμεύεται περιοχή ανοικτά του Κόλπου της Μερσίνας για γεωτρήσεις από το «Rowan Norway», το οποίο έχει μισθώσει η τουρκική κρατική εταιρία πετρελαίου ΤΡΑΟ για την πραγματοποίηση δύο γεωτρήσεων. 

Οι εργασίες αυτές θα διαρκέσουν, σύμφωνα με τη NAVTEX, από σήμερα 14 Νοεμβρίου μέχρι και τις 19 Ιανουαρίου 2019
.
Μετά το γεωτρύπανο «Πορθητής», που πραγματοποιεί γεώτρηση στον κόλπο της Αττάλειας και το «Barbaros» που συνεχίζει τους ελέγχους στην περιοχή, ο Τούρκος Πρόεδρος φροντίζει να κάνει πιο αισθητή την τουρκική παρουσία στην Αν. Μεσόγειο, στέλνοντας το «Rowan Norway».

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ή το Σάββατο αναμένεται να αρχίσει η πρώτη γεώτρηση στο τεμάχιο 10 και τον στόχο «Δελφίνι» της κυπριακής ΑΟΖ από την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum.

newpost.gr

Πηγή:https://katohika.gr/
«Πᾶνος» 

1 σχόλιο: