Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης:Να τί κάνει η παρακοή!



Εις την Αγία Άννα, ζούσε ένας Γέροντας με τον υποτακτικό του, ο οποίος έκανε συχνά παρακοές. Ήτανε παραμονή μιας εορτής της Παναγίας. 

«Γέροντα», λέει ο υποτακτικός, «θά πάω να ψαρέψω κανένα ψάρι, διότι της Παναγίας εορτή είναι αύριο. Τί θα φάμε;» «Παιδί μου», του λέει ο Γέροντας, «εδώ οι γείτονες μας ψαράδες είναι. 

Ώρες ψάρευαν και δεν πιάσανε ψάρια. Αν ήθελε η Παναγία να τρώγαμε ψάρια, θα έπιαναν, θα έφερναν και σε μας. Να μην πάς για ψάρεμα». «Όχι, Γέροντα», ξαναλέει ο υποτακτικός, «εγώ θα πάω να ψαρέψω». «Μην πηγαίνεις», επαναλαμβάνει ο Γέροντας. «Όχι, θα πάω», λέει ο υποτακτικός και φεύγει…

Ο Γέροντας τότε σκέπτεται ότι ο υποτακτικός του ευρίσκεται σε παρακοή· αν του τύχει κανένας μεγάλος πειρασμός του υποτακτικού του; 

Μήπως γλιστρήσει εις την θάλασσα; Διά τούτο μπαίνει στο κελλί του και κάνει προσευχή, κάνει κομποσχοίνι για τον υποτακτικό του. 

Ο υποτακτικός πηγαίνει στη θάλασσα· πετάει την πετονιά· κάτι έπιασε τ’ αγκίστρι· τραβάει δυνατά. Βγαίνει τότε ξαφνικά ένας αράπης μαύρος-κατάμαυρος, με αγριωπά μάτια, έτοιμος να ορμήσει επάνω στον μοναχό! 

Αλλά μια αόρατος δύναμις τον κρατούσε. Αυτός τρομοκρατημένος φεύγει· ο διάβολος ακολουθεί από πίσω, μέχρι την Αγία Άννα, μέχρι το κελλί του… Του λέει τότε ο διάβολος: 

«Ρε, καλόγερε, τι να σου κάνω, που από την ώρα που έφυγες, ο Γέροντας κάνει κομποσχοίνι για σένα; Ειδάλλως θα σε έπνιγα μέσα στη θάλασσα· στη θάλασσα θα σ’ έπνιγα!». 

Να τι κάνει η παρακοή!

Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης

Πηγή:http://imverias.blogspot.com/
«Πᾶνος» 

3 σχόλια:

  1. Η παρακοή έβγαλε τους πρωτόπλαστους από τον παράδεισο.

    Ήρθε ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός να μας δείξει την τέλεια υπακοή

    εταπείνωσεν εαυτὸν γενόμενος υπήκοος (υπάκουος) μέχρι θανάτου, θανάτου δὲ σταυρού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην σημερινη εποχη μπορουμε να πουμε : ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΟΡΩΝΑ'Ι'ΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλή ανάρτηση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή