Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020

Μήπως εγκαταλείφθηκε το ποίμνιο;


Της Ράνιας Γάτου
Ποιήτριας, δοκιμιογράφου και εικαστικού


1 - Εισαγωγή
Είναι γνωστό ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε να τελείται μόνο η θεία λειτουργία των Κυριακών από τις 7 π.μ. μέχρι τις 8 π.μ. Είχε προηγηθεί μια πολυήμερη συστηματική προπαγάνδα των καθεστωτικών μέσων ενημέρωσης για τη δήθεν μόλυνση από τον κορωναϊό μέσω της θείας κοινωνίας.
Αμέσως μετά την απόφαση αυτή της Διαρκούς Συνόδου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας - Θρησκευμάτων και Υγείας για την προσωρινή απαγόρευση της θείας λατρείας στους χώρους λατρείας όλων των θρησκευμάτων.

Η ίδια κοινή υπουργική απόφαση απαγορεύει την είσοδο προσκυνητών στις Ιερές Μονές.
Αυτή η κοινή απόφαση επιτρέπει μόνο τις κηδείες με την παρουσία του απολύτως στενού συγγενικού περιβάλλοντος, και την τέλεση μόνο της θείας λειτουργίας αποκλειστικά για τηλεοπτική ή ραδιοφωνική μετάδοση εθνικής ή τοπικής εμβέλειας.
2 - Σύγκριση των απαγορεύσεων της Ελλάδος με την απόφαση του Μητροπολίτη Κιέβου του Πατριαρχείου Μόσχας
Ο Μητροπολίτης Κιέβου του Πατριαρχείου Μόσχας όχι μόνο διατηρεί ανοικτές στους επισκέπτες τις Μονές, αλλά και έδωσε σε αυτές την εντολή να προετοιμάσουν ειδικούς χώρους για πιθανή υποδοχή και διακονία ασθενών με κοροωναϊό, στην περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης στην οποία τα ιατρικά ιδρύματα δεν θα επαρκούν για τη νοσηλεία των ασθενών.
Στην αποστολή της Εκκλησίας σε περιόδους μολυσματικών ασθενειών αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στο άρθρο του με τίτλο «Θεολογία, Ιστορία, Βιολογία», που δημοσιεύθηκε στο «Βήμα της Κυριακής».
Παραπέμποντας στο βιβλίο του Rodney Stark με τίτλο «Η εξάπλωση του Χριστιανισμού» από τις εκδόσεις «Άρτος Ζωής», υπενθυμίζει ότι οι χριστιανικές κοινότητες βοηθούσαν τους αρρώστους τόσο με τις προσευχές και τις λατρευτικές εκδηλώσεις όσο και με φροντίδα και νοσηλεία, με τις οποίες εκδήλωναν την αγάπη τους προς τον πλησίον.
Η κοινή υπουργική απόφαση όμως απαγορεύει και τη συλλογική θεία λατρεία και τη νοσηλευτική φροντίδα των ασθενών από κορωναϊό από τις Ιερές Μονές, τους Ιερούς Ναούς και τους πιστούς, κλείνοντάς τους στα σπίτια τους με το σύνθημα «Μένουμε στο σπίτι».
Ακολουθώντας τις κυβερνητικές υποδείξεις, πολλοί Μητροπολίτες συναγωνίζονται να πείθουν τους πιστούς να μένουν στα σπίτια τους, για να προστατευθούν από τον κορωναϊό και να μην τον μεταδώσουν ως ασθενείς ή ως φορείς.
3 - Σύγκριση των απαγορεύσεων της Ελλάδος με την απόφαση του Πατριαρχείου Γεωργίας
Το Πατριαρχείο Γεωργίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι ακολουθίες στους ναούς της θα λαμβάνουν χώρα κανονικά, αλλά σύμφωνα με τις συστάσεις των αρμόδιων κρατικών αρχών. Καλεί τις ευπαθείς ομάδες να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Τους υπόλοιπους πιστούς τους προτρέπει να τηρούν την απόσταση των δύο μέτρων όταν προσέρχονται στους ναούς.
Εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τα κρατικά μέτρα κατά του εκκλησιασμού, ενώ καθημερινά επιτρέπεται η λειτουργία λεωφορείων, μετρό, φαρμακείων και παντοπωλείων. Διατυπώνει επίσης την αντίθεσή τους στην αρνητική στάση κάποιων πολιτών που πιστεύουν ότι οι πιστοί δεν πρέπει να κοινωνούν για να μη προσβληθεί η δημόσια υγεία.
Προς αυτήν την κατεύθυνση τονίζει ότι αρνείται τον Χριστό όποιος αρνείται ότι η μεγαλύτερη επιβεβαίωση της αγάπης και της ένωσης του λαού με τον Χριστό είναι το Άγιο Δισκοπότηρο. Απορρίπτει ακόμη ως αδικαιολόγητη την απαγόρευση της θείας λειτουργίας.
Αντιθέτως, στην Ελλάδα οι Μητροπολίτες, πλην του Μητροπολίτη Κυθήρων που αντιτάχθηκε στην πράξη τελώντας με ανοικτές πόρτες του Ναού τους Γ΄ Χαιρετισμούς, αποδέχθηκαν αδιαμαρτύρητα την κοινή υπουργική απόφαση, που απαγορεύει πλήρως τη θεία λατρεία και ειδικότερα τη θεία κοινωνία. Και συμπορεύθηκαν με την κυβέρνηση υιοθετώντας και προβάλλοντας το σύνθημα «Μένουμε στο σπίτι», δηλαδή δεν πηγαίνουμε στους Ναούς.
Αποδεχόμενη την απαγόρευση της θείας λειτουργίας, η Ιεραρχία συμπορεύθηκε με τους δημοσιογράφους των καθεστωτικών μέσων ενημέρωσης που επί ημέρες προπαγάνδιζαν ότι η θεία κοινωνία δεν είναι Σώμα και Αίμα Χριστού, αλλά ψωμί και κρασί, από το οποίο μολύνονται οι πιστοί με κορωναϊό, καθώς και με την κυβέρνηση η οποία τους ακολούθησε σε αυτήν την αντιεκκλησιαστική τους αντίληψη.

Οι Ναοί με τους ιερείς τους έκλεισαν τις πόρτες τους στους πιστούς, με την εξαίρεση του ανάμματος του κεριού, το οποίο δεν προβλέπεται καν στη φόρμα Νο. 2 για την κατ’ εξαίρεση κυκλοφορία των πολιτών του forma.gov.gr.
Και πάλι η Ιεραρχία συνιστούσε «Μένουμε στο σπίτι». Οι Μονές έκλεισαν τις πύλες τους για να μη μολυνθούν από τους προσκυνητές και να μην τους μολύνουν. Καμία διαμαρτυρία και από τις Μονές εναντίον της απαγόρευσης της λατρείας από την κοινή υπουργική απόφαση.
Σχεδόν κανένα ενδιαφέρον από την ποιμαίνουσα Εκκλησία προς τους ποιμαινόμενους πιστούς, οι οποίοι έχουν φθάσει στα όριά τους τόσο από το υποχρεωτικό κλείσιμό τους μέσα στα σπίτια τους όσο και από την απαγόρευση της συμμετοχής τους στη θεία λατρεία και της θείας μετάληψης.
Κάποιες τηλεφωνικές γραμμές επικοινωνίας ή κάποιες τηλεοπτικές ή ραδιοφωνικές μεταδόσεις τις οποίες κάποιες Μητροπόλεις μπορεί να έχουν, είναι εντελώς ανεπαρκείς.
Η Ιεραρχία αποδέχθηκε αδιαμαρτύρητα την κυβερνητική απόφαση για την πλήρη πνευματική και ποιμαντική απενεργοποίηση των κληρικών και των μοναχών ενόψει μιας μολυσματικής ασθένειας, πράγμα εντελώς πρωτοφανές στην εκκλησιαστική ιστορία και παράδοσή μας.
Η αδιαμαρτύρητη αποδοχή από τους ποιμένες της κοινής υπουργικής απόφασης παρεμποδίζει την πάνδημη, με την τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων, συμμετοχή στη θεία λειτουργία, την ειδική προσευχή και την ιερά λιτανεία για την διάσωση εκ μέρους του Θεού των ανθρώπων από την μολυσματική ασθένεια του κορωναϊού.
Χωρίς την πάνδημη συμμετοχή σε αυτές τις ιεροπραξίες που προβλέπονται από την εκκλησιαστική μας παράδοση, δεν μπορεί να ελκυστεί το έλεος του Θεού για την απαλλαγή μας από αυτήν την μολυσματική ασθένεια, επειδή όπου είναι όλη η Εκκλησία (κατά τη ρήση της Γραφής, όπου είναι συναγμένοι δύο ή τρεις στο όνομα του Χριστού), εκεί είναι και ο Χριστός.
4 - Συμπέρασμα
Ύστερα από τις παραπάνω δύο συγκρίσεις της πλήρους απαγόρευσης της λατρείας στην Ελλάδα με τις αποφάσεις του Μητροπολίτη Κιέβου του Πατριαρχείου Μόσχας και του Πατριαρχείου Γεωργίας, ανακύπτει εύλογα το ερώτημα: Μήπως το ποίμνιο της Εκκλησίας της Ελλάδος εγκαταλείφθηκε από τους ποιμένες, οι οποίοι διατυμπανίζουν μόνον το «Μένουμε στο σπίτι», όπως και οι αρμόδιες κρατικές αρχές;

Όμως, ο ιερομόναχος της Μονής Τοπλού Κρήτης παπα-Χρύσανθος Κατσουλογιαννάκης, με αίτησή του προς τον οικείο Επίσκοπο Σητείας, και ύστερα από απόφαση του τοπικά αρμόδιου Επισκόπου Πέτρας, διορίστηκε τακτικός εφημέριος του Νοσηλευτηρίου των λεπρών Σπιναλόγκας «Άγιος Παντελεήμων», τους οποίους κοινωνούσε από το ίδιο Άγιο Ποτήριο, το οποίο στη συνέχεια κατέλυε επί δέκα συναπτά έτη (1947-1957, οπότε αυτό το Νοσηλευτήριο έκλεισε), χωρίς να μολυνθεί από τη λέπρα.

Πηγή:https://www.romfea.gr/
«Πᾶνος»

5 σχόλια:

 1. Εξαιρετικό άρθρο! Συγχαρητήρια Κα Γάτου έχετε αφουγκρασθεί τον παλμό του πιστού λαού!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αγαπητη 8:49 μ.μ. που βλεπετε να υπαρχει ο πιστος λαος σημερα?...
  ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ.
  Οπως ανυπαρκτη ειναι και η ηγεσια της εκκλησιας μας...και οχι μονο.
  Πως ειναι δυνατον να ειμαστε "κλεισμενοι" στα σπιτια μας και να ελκυσουμε το ελεος και την ευλογια του Κυριου μας.
  Αν δεν λειτουργηθουμε σαν λαος στον ΟΙΚΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ που ειναι η εκκλησια
  δεν εχουμε καμμια ΧΑΡΗ και καμμια ευλογια ουτε στην ζωη μας,ουτε στην οικογενεια μας,ουτε στην πατριδα μας
  Το σχεδιο ΑΠΟ'Ι'ΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ της χριστιανικης ζωης των ελληνων εχει επιτευχθει πληρως και πανηγυρικα θαλεγα.
  Οι αντιχριστες δυναμεις του τοπου χαιρονται και ευχαριστιουνται,
  αλλωστε ειναι γεγονος πως η σατανικη ενεργεια εχει αυξηθει στο τοπο μας κατακορυφα θαλεγα...
  Αν υπηρχε στον ελληνα σημερα πραγματικη ΠΙΣΤΗ στην ψυχη και στην καρδια του ΘΑ ΞΕΣΗΚΩΝΟΤΑΝ θα αντιδρουσε,σημερα δεν υπαρχει ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ,ειμαστε παραδομενοι και προδομενοι,αποχαυνωμενοι σε μια ζωη
  αδεια,χρεωκοπημενη απο αξιες,αρχες, ηθικη,ανθρωπισμο,αλλα πανω απ'ολα ΑΠΙΣΤΟΙ εκτος ελαχιστων...
  Δινει ο καθενας μας "εξετασεις" με την δοκιμασια αυτου του κορονοιου
  ΣΤΟΝ ΥΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.
  Αυτο ας το θυμομαστε και μην ξεχναμε την πιστη μας στον Παντοδυναμο Κυριο
  γιατι σε ΕΚΕΙΝΟΝ θα δωσουμε μια μερα
  ΛΟΓΟ για τις πραξεις και τα εργα μας


  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ἀδελφέ μου ἔχεις ἀπόλυτο δίκιο σὲ ὅσα γράφεις, ἀλλὰ μὴν ξεχνᾶμε καὶ νὰ μὴν ἀπελπιζόμαστε, πὼς ὁ Θεὸς, χάρη σὲ αὐτοὺς τοὺς λίγους, σὲ αὐτὴ τὴν μαγιὰ ποὺ χρωστᾶμε πολλά, θὰ μᾶς ἐλεήσει καὶ θὰ ἀνατρέψει ὅλη αὐτὴ τὴν δαιμονικὴ κατάσταση.

   Ἴσως νὰ εἶναι καὶ ἠ τελευταία εὐκαιρία ποὺ θὰ δώση ὁ Κύριος γιὰ μετάνοια σύμφωνα μὲ τοὺς Πατέρες, ἄν τοὺς ἑρμηνεύουμε σωστά.

   Διαγραφή
  2. Κύριε Ανώνυμε των 8:30 έχω να σας απαντήσω τα ακόλουθα:
   1ον Καλύτερα να κατανοήσετε γιατί έγραψα αυτό που έγραψα...
   2ον Οι στιγμές αυτές απαιτούν ομόνοια και σύμπνοια από όλους που πιστεύουν στον Παντοδύναμο Κύριο και να ενθαρρύνουμε άρθρα σας το ανωτέρω. Το να βγάζουμε τα νεύρα μας και να πυροβολούμε κάθε "χειροκρότημα" δε βοηθά!
   3ον Συμφωνώ μαζί σας αλλά πέραν της κριτικής και της αποδοχής της πραγματικότητας τι προτείνετε ως πράξη;
   4ον Δεν είμαι "αγαπητή" και χρησιμοποιώ ψευδώνυμο.
   5ον Υπομονή προσοχή και προσευχή συνίσταται από φωτισμένους γέροντες. Συμμερίζομαι τα συναισθήματά σας πλην όμως οι παρατηρήσεις αυτού του είδους δεν βλέπω να προσφέρουν κάτι θεαματικό στην βελτίωση της κατάστασής μας!!!
   Καλό σας απόγευμα!

   Διαγραφή
 3. Κυριε ανωνυμε των 2:43 μ.μ. καλοπιστα σας απαντω :

  1) Η κατανοηση που ζητατε να επιδειξω δεν καταλαβαινω σε τι συνισταται,δεν το διευκρινιζετε.

  2) Εγω δεν ειπα το αντιθετο απο αυτο που λετε,ασφαλως και οι στιγμες που ζουμε απαιτουν ομονοια και συμπνοια
  το ερωτημα ειναι μηπως καποιοι σκοπιμα ΔΕΝ ΤΗΝ ΘΕΛΟΥΝ?
  Παραβλεπω αυτο που λετε για νευρα
  και περι...πυροβολισμων ειναι αστοχο
  και ατυχες,μαλλον το εκλαβατε λανθασμενα.

  3) Θα μπορουσα να προτεινω πολλα αλλα νομιζω οτι αλλοι ειναι εκεινοι που ειναι υπευθυνοι να προτεινουν και να εφαρμοσουν τα πιο ενδεδυγμενα μετρα που απατουνται και οχι "φυλακισμοι" κατ'οικον...!!!

  4) Να με συγχωρειτε που χρησιμοποιησα αυτην την ευγενικη και προσφιλη μου,προσφωνηση,δεν ηξερα οτι θα σας πειραζε...

  5) Για να βελτιωθει θεαματικα η κατασταση,θα πρεπει κατα την γνωμη μου να γινουν πολλα πραγματα,πρωτα στο τροπο σκεψης του πλανεμενου και "χρεωκοπημενου" απο καθε αποψη, σημερινου ελληνα,ειτε αυτο λεγετε νοοτροπια,σταση ζωης,πατροπαραδοτες αξιες,προτεραιοτητες,κλπ.
  Θεωρω ομως πως ειναι πολυ αργα για "τετοια" πλεον.Δεν θα μπορεσω δυστυχως τωρα να αναλυσω τις αιτιες και τους ποικιλους λογους της σημερινης καταντιας του τοπου μας
  μια αλλη φορα ευχαριστως.

  Αυτο που θα μας σωσει,τελικα,θεωρω πως ειναι,η πιστη μας στον Θεο,
  η αληθινη και με ολη μας την καρδια
  επικοινωνια μαζι του, με ταπεινωση και αγαπη, καθως και η ανθρωπια και το ειλικρινες ενδιαφερον μας για τον συνανθρωπο μας.

  Ελπιζω να ημουν κατανοητος.Γεια σας!


  ΑπάντησηΔιαγραφή