Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

παπα- Ηλίας Υφαντής: τα βάρη του σκότους

 

 
Θυμάμαι-μικρό παιδί- κάποιες γυναικούλες, που κουβαλούσαν το αλάτι ζαλίγκα από το Αιτωλικό, για να το πάνε στ’ Άγραφα.

Σήμερα όμως οι συνθήκες της ζωής μας έχουν αλλάξει. Κι όχι μόνο  βάρη αυτού του είδους δεν κουβαλάμε, αλλά, σε μεγάλο βαθμό, ξεχάσαμε κιόλας να περπατάμε. Κι όμως, παρόλα αυτά κάποιοι επιμένουν να κουβαλούνν άλλου είδους βάρη. Και μάλιστα δυσβάστακτα: Βάρη σωματικά, ψυχικά, κοινωνικά. Όχι απλά περιττά και άχρηστα, αλλά σε μεγάλο βαθμό επιβλαβή για τη ζωή και κάποτε μάλιστα  θανατηφόρα Απ’ τα οποία, ενώ θα μπορούσαμε να απαλλαγούμε, δεν θέλουμε με τίποτε να τα ξεφορτωθούμε.

Για ποια σωματικά βάρη μιλάμε; Ιδiαίτερα για την παχυσαρκία μας. Για το ότι οι περισσότεροι από μας είμαστε υπέρβαροι. Άλλοτε, γιατί από λαιμαργία τρώμε περισσότερο απ’ όσο μας χρειάζεται, κι άλλοτε, γιατί από ανία τρώμε συνεχεια , επειδή δεν έχουμε κάτι άλλο να κάνουμε. Κι έτσι συσσωρεύουμε λίπη στο σώμα μας. Που το κάνουν δυσκίνητο, αλλά και ευεπίφορο σε διάφορες αρρώστιες ακόμη και στο θάνατο. Για να επαληθεύεται έτσι το σλόγκαν, που λέει ότι «το πάχος μικραίνει τη ζωή».

Αν όμως το πάχος μικραίνει τη ζωή, η νηστεία τη μακραίνει. Απόδειξη; Οι ασκητές. Που τρώνε πολύ λίγο και ζούνε πολλά χρόνια. Ακόμη και πάνω από εκατό. Και μάλιστα διατηρούν σώες τις σωματικές και πνευματικές τους δυνάμεις. Παράδειγμα ο άγιος Αντώνιος.

Αλλά, πέρα απ’ τα σωματικά βάρη, είναι και τα ψυχικά. Που κάποτε το καμίνι των τύψεων τα κάνει πιο βαριά ακόμη κι από την άμμο της θάλασσας. Κι εξάλλου οι μνησικακίες για τα όσα οι άλλοι έκαμαν σε μας. Κι εμείς κλωθογυρίζουμε τη σκέψη μας γύρω απ’ όλα αυτά, που τρώνε την καρδιά μας και μας βασανίζουν.

Ε, λοιπόν, γι’ αυτά τα βάρη ο Χριστός μας δίνει μια χρυσή συνταγή: Ξεφορτωθείτε, μας λέει, αυτά που οι άλλοι έκαμαν σε σας και ο ουράνιος πατέρας θα σας απαλλάξει  απ’ όσα εσείς κάματε στους άλλους. Αν συγχωρέσετε τις αδικίες, που σας έκαμαν, τότε κι ο ουράνιος πατέρας, θα συχωρέσει τις δικές σας αδικίες…

Εκτός όμως απ’ τα σωματικά και ψυχικά, υπάρχουν και τα κοινωνικά βάρη. Που, πολλές φορές, δεν τα συνειδητοποιούμε, γιατί καλύπτονται απ’ τη νομιμοφάνεια. Που την επικαλούμαστε, για να δικαιολογήσουμε τις αδικίες μας. Οι οποίες όμως έχουν τραγικές συνέπειες για κάποιους συνανθρώπους μας. Για τη δυστυχία των οποίων η ευθύνη μας είναι τεράστια.

Πριν λίγες μέρες ο Άρειος Πάγος άναψε το πράσινο φώς στα φανς, προκειμένου να εκπλειστριάσουν την πρώτη κατοικία των φτωχών Ελλήνων. Κι εδώ μπαίνει το ερώτημα: Οι  τέτοιου είδους απόφάσεις της Δικαιοσύνης μπορεί να έχουντην παραμικρή σχέση  με την στοιχειώδη έννοια του δικαίου; Ή μήπως δεν  είναι οι προδότες και λήσταρχοι πολιτικοί «μας», που έριξαν την πατρίδα μας στον Καιάδα της χρεοκρατίας;  Και  κατάντησαν τους Έλληνες να ψάχνουν στα σκουπίδια, για να βρουν κάτι απ’ τα πεταμένα, για να ξεγελάσουν την πείνα τους;

Γιατί βέβαια οι δικές τους τερατώδεις ληστείες προστατεύονται απ’ την κακουργονομία, ενώ τα πταίσματα των ανθρώπων του λαού διώκονται απηνώς. Κι ύστερα όλοι αυτοί οι αρχιπροδότες και αρχιλεφταράδες, χωρίς ίχνος ντροπής, μας μιλούν για δημοκρατία! Όταν η δημοκρατία προϋποθέτει ότι ο καθένας άνθρωπος του λαού θα έχει τα απαραίτητα για την συντήρησή του και την επιβίωσή του.

Αλλά, για να καταλάβουμε καλύτερα πόσο δημοκρατία είναι η δημοκρατία των ληστάρχων μας, ας τη συγκρίνουμε με τη «δικτατορία» του Καντάφι: Και δεν θ’ αναφέρουμε τον πακτωλό ευεργετημάτων του  προς το λαό της Λιβύης, αλλά θ’ αρκεστούμε μόνο σε ελάχιστα δειγματοληππτικά:

 1. Στη Λιβύη του Καντάφι είχαν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα  όλοι οι πολίτες. Στην Κουλοκρατία (=το κράτος του Κούλη) τι γίνεται;  Ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό!

2. Οι κρατικές τράπεζες έδιναν δάνεια σε όλους τους πολίτες με μηδενικό επιτόκιο. Εδώ;

3. Η ιδιοκτησία κατοικίας ήταν ανθρώπινο δικαίωμα. Εδώ; Τρέμει η καρδιά του κοσμάκη μήπως τα φαν του φάνε το σπιτάκι και τον πετάξουν στο δρόμο! Όπως τωραδά  συμβαίνει…

4. Σε όλους τους νεόνυμφους  δίνονταν σεβαστό γαμήλιο δώρο! Εδώ; Διωγμός της οικογένειας!

5.Οι μητέρες που γεννούσαν έπαιρναν πλούσιο επίδομα. Ενώ εδώ έχουμε γενοκτόνα υπογεννητικότητα! Και εισαγωγή μεταναστών. Ένεκα του ανθελληνισμού της πολιτικής συμμορίας.

6. Οι Λίβυοι, που ήθελαν να σταδιοδρομήσουν στη γεωργία, έπαρναν αγροτική γη, αγροικία, γεωργικό εξοπλισμό, σπόρους, βοοειδή και όλα αυτά δωρεάν. Εδώ;

7. Η τιμή του φυσικού αερίου στη Λιβύη ήταν 0,10 ευρώ ανά λίτρο. Εδώ;

Δυστυχώς το  δολοφο-ΝΑΤΟ «απάλλαξε» το λαό της Λιβύης απ’ τον ευεργέτη του «δικτάτορα» και τον βύθισε στην κόλαση  του φονιάδων «δημοκρατών» της Δύσης!

Εμάς εδώ ποιος θα μας απαλλάξει απ’ τον Προκρούστη  πρωθυπουργό μας; Ο οποίος, προκειμένου να μας απαλλάξει απ’ τα τελευταία  ίχνη δημοκρατίας των εξακολουθητικά νοθευμένων εκλογών έκοψε με το νεοταξίτικο τσεκούρι το ποτισμένο με ποταμούς αιμάτων δέντρο της Δημοκρατίας! Για να ευαρεστήσει στον Σβάμπ, που του «προφήτευσε» λαμπρή νεοταξική καριέρα…

Απ’   αυτόν τον Προκρούστη και την λοιπή εγκληματική συμμορία μόνο ο Ήλιος της Δικαιοσύνης  μπορεί να μας απαλλάξει; Έτσι ώστε να ζήσουμε αρμονικά με το σώμα μας, την ψυχή μας και τους συνναθρώπους μας. Αυτεξούσιοι και ελεύθεροι. Όπως μας θέλει ο Πλάστης μας!

«Ιδού νυν καιρός ευπρόσδεκτος! Αποθώμεθα ουν τα έργα του σκότους (λαιμαργία-μνησικακία-ασδικία) και ενδυσώμεθα τα όπλα του φωτός»: Νηστεια, συγχωρητικότητα, δικαιοσύνη!

«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου