Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Δύο διδακτικές ιστορίες: 1) Το βιβλίο και τα 3 φλουριά 2) Ποιός ανήκει σε ποιόν...


1) Το βιβλίο και τα 3 φλουριά

Κάποιος ευσεβής Χριστιανός, πρόσφερε κάποτε σε 3 εργάτες ένα μεροκάματο στο χώρο του σπιτιού του. Όταν οι εργάτες τελείωσαν την εργασία, τους κάλεσε ο Χριστιανός για να τους ανταμείψει. 

Έβαλε λοιπόν μπροστά τους, τρία χρυσά νομίσματα και τρία πνευματικά βιβλία, λέγοντάς τους να διαλέξουν, ή το χρυσό νόμισμα ή το βιβλίο. 

Οι δύο εργάτες πήραν αμέσως το χρυσό νόμισμα, λέγοντας: - Θα αγοράσουμε με αυτό ξύλα για το χειμώνα. 

Ο τρίτος εργάτης πήρε το βιβλίο που βρισκόταν μπροστά του, λέγοντας: - Στο σπίτι έχω την τυφλή μητέρα μου. Θα της διαβάζω κάθε βράδυ, κάτι απ' αυτό το βιβλίο... 

Ο ευσεβής Χριστιανός, του χαμογέλασε και του είπε: - Άνοιξε σε παρακαλώ το βιβλίο στην πρώτη σελίδα και διάβασε τι γράφει. Μόλις άνοιξε το βιβλίο ο εργάτης, είδε έκπληκτος, τρία χρυσά νομίσματα κολλημένα στην πρώτη σελίδα!!! 

Και τότε λέει ο καλός αυτός Χριστιανός στους 3 εργάτες: - Ακούστε λοιπόν, καλά είναι τα επίγεια αγαθά, όμως ακόμα πιο καλά είναι τα αιώνια αγαθά. Θα ήθελα να ξέρετε, ότι όποιος επιθυμεί τα αιώνια αγαθά, δεν θα στερηθεί και τα επίγεια. 

Γιατί ο Χριστός είπε: ''Ζητείτε δε πρώτον την βασιλείαν του Θεού και την δικαιοσύνην αυτού, και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν''. [Ζητείται δηλ. πρώτα τη Βασιλεία των Ουρανών και τα υπόλοιπα θα σας τα δώσω Εγώ!] (Κατά Ματθαίον 6,33)

2) Ποιός ανήκει σε ποιόν...



Ήταν κάποτε 2 αδέρφια σε ένα χωριό και είχαν κάποιες διαφορές για ένα χωράφι, για το πως θα το μοίραζαν. Είχαν φτάσει στο σημείο, ο ένας να πυροβολήσει τον άλλο. 

Οι συγχωριανοί τους, βλέποντας ότι αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί στο χωριό τους, αποφάσισαν να μεσολαβήσει για να λύσει τη διαφορά τους αυτή, ένας σεβάσμιος γέροντας του χωριού, ο μπάρμπα Νίκος, που όλοι τον σεβόντουσαν. 

Συμφώνησε ο μπάρμπα Νίκος να μεσολαβήσει, συμφώνησαν και τα αδέρφια να ακούσουν την συμβουλή του και να κάνουν ό,τι τους πει. Συνοδεύομενος ο γέροντας από τα 2 αδέρφια, πήγαν στο χωράφι. 

Όταν τα αδέρφια του υπέδειξαν το χωράφι, αυτός κινήθηκε προς τα εκεί και γονατίζοντας άρχισε να ψιθυρίζει κάτι. Τα αδέρφια ξαφνιάστηκαν και όταν τελείωσε ο γέροντας, τον ρώτησαν τι έκανε εκεί γονατιστός τόση ώρα. 

- Ρώτησα τη γη σε ποιόν από τους δυο σας, ανήκει αυτό το κομμάτι, τους απάντησε ο γέροντας. 

- Και σε απάντησε, ξαναρώτησαν τα αδέρφια; Και ο γέροντας τους είπε: 

- Ναι και με είπε να σας πω, ότι δεν ανήκω εγώ σε αυτούς, αλλά αυτοί σε μένα! Κόκκαλο και τα 2 αδέρφια! 

Έτσι είναι! Ο άνθρωπος ανήκει στη γη γιατί είναι χωματένιος και δεν ανήκει η γη στον άνθρωπο, αλλά στο Θεό. 

«Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου