Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

«Μαχαίρι» στις πληρωμές με μετρητά – Το νέο όριο συναλλαγών

 

«Θα στριμώξουν τα πράγματα και θα πουν: “Μόνο με τις κάρτες θα κινείσθε, τα χρήματα θα καταργηθούν”. Θα δίνει κανείς την κάρτα στο κατάστημα και θα ψωνίζει, και ο καταστηματάρχης θα παίρνει τα χρήματα από την τράπεζα. Όποιος δεν θα έχει κάρτα, δεν θα μπορεί ούτε να πουλάει, ούτε να αγοράζει»! 
(Γέροντος Παϊσίου Λόγοι, Τόμος Β’, Πνευματική Αφύπνιση, σελ. 186)
 
Με στόχο να αυξήσει και άλλο τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αλλάξει πάλι τα όρια στις πληρωμές με μετρητά.  
 
Σήμερα ισχύει όριο συναλλαγών έως 500 ευρώ, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, από το οικονομικό επιτελείο εξετάζεται το πλαφόν να μειωθεί στα 200 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το όριο στα 500 ευρώ ορίστηκε κατά την περίοδο των μνημονίων.  
 
Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως εφόσον υπάρχουν ποσά άνω των 200 ευρώ που πρέπει να πληρωθούν, θα πρέπει να γίνεται η πληρωμή με ηλεκτρονικά μέσα, δηλαδή με κάρτα, τραπεζικό έμβασμα, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών, χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού.  
 
Επεκτείνονται και τα POS
 
Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών είναι και η επέκταση των POS σε επαγγελματικές δραστηριότητες όπου, μέχρι σήμερα, δεν είναι υποχρεωτικό.  
 
Οι κλάδοι, μεταξύ άλλων, είναι οι εξής: 
Κάποια θέατρα και κινηματογράφοι, 
ταξί,
περίπτερα
λαϊκές αγορές
καφενεία σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως μικρά χωριά.
 
Μειώνονται τα ΑΤΜ
 
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε γίνει γνωστό ότι οι τράπεζες εξετάζουν να πουλήσουν τα λεγόμενα sell off μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών που είναι τοποθετημένα -για παράδειγμα- έξω από σούπερ μάρκετ, ή σε πολυκαταστήματα και αλλού.  
 
Επίσης, δεν αποκλείεται να «εξαφανιστούν» ΑΤΜ σε διάφορα απομακρυσμένα σημεία της Ελλάδας, αλλά όχι σε πολυσύχναστα ή εμπορικά σημεία και μέρη με μεγάλη τουριστική κίνηση.  
 
Ο λόγος είναι η μείωση του λειτουργικού τους κόστους, τουλάχιστον σε σημεία όπου τα έξοδα συντήρησης των ΑΤΜ είναι αυξημένα.  
 
το είδαμε ΕΔΩ  
 
«Πᾶνος» 

3 σχόλια:

  1. Γεώργιος Βλάχος / 2 Φεβρουαρίου 2023
    Βρισκόμαστε σε μία περίοδο, κατά την οποία οι οικονομικές μας συναλλαγές γίνονται με μετρητά και τραπεζικές κάρτες. ΄Οταν φτάσουμε στο σημείο, οι οικονομικές μας συναλλαγές να γίνονται όλες 100% με τραπεζικές κάρτες, δεν θα κυκλοφορούν καθόλου μετρητά (χρήματα). Τότε θα διανύουμε μία ‘’αχρήματη κοινωνία’’. Αυτός είναι ο σκοπός των απάνθρωπων στελεχών της Νέας Παγκόσμιας Τάξης. Να φτάσουμε στην εποχή μιας αχρήματης κοινωνίας. Χωρίς μετρητά, θα μπορούν να μας ελέγχουν ασφυκτικά, και θα χάσουμε για πάντα τα πλεονεκτήματα και τη χαρά του φυσικού χρήματος. Η περίοδος αυτή της αχρήματης κοινωνίας, θα διαρκέσει μέχρι τον ερχομό του αντιχρίστου. Είναι δε απαραίτητη, για να μπορέσει να εφαρμοστεί η τελευταία περίοδος, την οποία θα επιβάλλει ο αντίχριστος. Τότε, κατά την παγκόσμια εξουσία του αντιχρίστου, οι οικονομικές συναλλαγές θα γίνονται μόνο με το χάραγμά του. Αποκάλυψη Ιωάννη, Κεφάλαιο 13, στίχοι 16-18 : "Και κάνει όλους, μικρούς και μεγάλους, πλούσιους και φτωχούς, ελεύθερους και δούλους, να έχουν ένα χάραγμα εις το δεξί τους χέρι ή εις το μέτωπό τους, ώστε να μη μπορεί κανείς ν' αγοράσει ή να πωλήσει παρά εκείνος που έχει το χάραγμα, δηλαδή το όνομα του θηρίου ή τον αριθμό του ονόματός του. Εδώ είναι η σοφία. Εκείνος που έχει νόηση ας λογαριάσει τον αριθμό του θηρίου. Είναι αριθμός ανθρώπου και ο αριθμός είναι χξστ΄’’.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο μόνος λόγος που δεν έχουν καταργήσει ακόμα τα χρήματα είναι οι μίζες των πωλητικών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή