Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Τατουάζ: Η ψυχολογία, οι συμβολισμοί και οι συσχετισμοί του

Τεράστια είναι η διάδοση του τατουάζ, των μόνιμα χαραγμένων παραστάσεων στο δέρμα. Πραγματοποιείται με την εισαγωγή μελανιού, βαφών και/ή χρωστικών, ανεξίτηλων ή προσωρινών, σε μία στιβάδα του δέρματος ώστε να σχηματιστεί ένα σχέδιο. Οι καλλιτέχνες τατουάζ δημιουργούν τα σχέδια μέσα από διάφορες διαδικασίες και τεχνικές, παραδοσιακές όπου το τατουάζ γίνεται με το χέρι αλλά και σύγχρονες τεχνικές μηχανικών τατουάζ.(1)

Το τατουάζ αντικαθιστά το καθαρό δέρμα με ένα συμβολικό σχέδιο. Μέσα από δυσερμήνευτα συχνά καλλιτεχνήματα οι άνθρωποι εκφράζουν κάτι από τη προσωπικότητά τους. Οι υποστηρικτές του αναφέρουν πως οι συμβολισμοί των παραστάσεων λειτουργούν ευεργετικά για εκείνον που τα φέρει.


Ποια ανάγκη μπορεί να εκφράζει ενός τατουάζ;
(2)

Δεν είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς εξαρχής το μήνυμα ενός τατουάζ, καθώς η ψυχολογία πίσω από τις επιλογές του είναι πολύπλοκη και προσωπική.

Τα τατουάζ αντιστοιχούν σε ποικίλες έννοιες και συμβολίζουν διαφορετικά πράγματα για τον καθένα. Θεωρούνται σημαντικά καθώς αποτελούν έκφραση της ταυτότητας ή των προσωπικών πεποιθήσεων. Μπορεί να εικονίζουν ένα μέλος της οικογένειας ή ένα φίλο, ένα γεγονός που άλλαξε τη ζωή, μια προσωπική άποψη ή φιλοσοφία, ένα σημαντικό ορόσημο όπως τα γενέθλια ή μία επιτυχία. Η ψυχολογία πίσω από την επιλογή τους είναι πολύπλοκη. Επηρεάζεται από σειρά παραγόντων, όπως οι προσωπικές εμπειρίες, το πολιτισμικό υπόβαθρο, οι ατομικές πεποιθήσεις και αξίες, ενώ άλλοτε δείχνουν προβληματισμό ή δημιουργούνται με την ελπίδα κάποιας προσωπικής ανάπτυξης και βελτίωσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα τατουάζ χρησιμοποιούνται για να εκφράσουν εξέγερση ή μη συμμόρφωση απέναντι στα κοινωνικά πρότυπα, κανόνες και προσδοκίες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα τατουάζ που θεωρούνται αντισυμβατικά ή αμφιλεγόμενα, όπως αυτά με πολιτικά ή κοινωνικά μηνύματα ή σε «μη παραδοσιακές» θέσεις χάραξης.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα τατουάζ μπορούν να επιλεγούν προς τιμήν πολιτιστικών ή θρησκευτικών παραδόσεων ή ως μορφή «πνευματικής έκφρασης». Για κάποιους λειτουργούν ως μια μορφή «αυτοενδυνάμωσης», ως μια ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησής τους. Αποτελούν μια μορφή αυτοφροντίδας, προάγοντας την αγάπη για τον εαυτό και την αποδοχή του ως έχει, ενώ άλλοτε βοηθούν τα άτομα να επεξεργαστούν και να αντιμετωπίσουν δύσκολα συναισθήματα ή εμπειρίες.

Κάποια τατουάζ συμβολίζουν τη συμμετοχή σε μια συγκεκριμένη ομάδα ή κοινότητα, όπως μια συμμορία ή μια στρατιωτική ομάδα. Άλλοτε χρησιμοποιούνται απλά για να κρύψουν ουλές ή άλλα σημάδια.

Ωστόσο παρά τις αναφερόμενες «ευεργετικές» ιδιότητές του,  το τατουάζ προβληματίζει με την επιθετικότητα των παραστάσεων, τις φανταστικές- υπερβολικές φιγούρες, την παραποίηση γνωστών συμβολισμών, τα σκοτεινά χρώματα, τα διπλά μηνύματα, τις «πνευματικές» του προεκτάσεις. Τί σημαίνουν όλα αυτά; Πώς σχετίζονται με αυτόν που τα φέρει; Μπορεί μια ζωγραφιά αληθινά να αποφέρει τόσες «ευεργεσίες» στον άνθρωπο;

Πώς καταφέρνει ένα άτομο να λαμβάνει δύναμη, εξουσία, επιτυχία, παρηγορία, να εντάσσεται σε μια ομάδα, να αποκτά χαρίσματα, ταυτότητα, αυτοπεποίθηση χωρίς προσωπικό αγώνα ή προσπάθεια; Πώς συνδέεται και «εξυπηρετεί» ένα τατουάζ εκείνον που το επέλεξε;  


Ποιοι είναι οι συμβολισμοί και τα μηνύματα που κρύβουν οι φιγούρες του; (3)

Ας δούμε μερικές.

Στο τατουάζ μπορούμε να δούμε εικόνες θρησκευτικές. Εδώ ανήκουν οι Άγγελοι, η Παναγία, Ο Ιησούς Χριστός, ο Σταυρός, δύο χέρια που προσεύχονται. Αυτά εκφράζουν ένα θρησκευτικό συναίσθημα και την επιθυμία του ατόμου για προστασία.

Μπορεί να δούμε φωτοστέφανο. Αυτό δεν έχει σχέση με εκείνο των Ορθοδόξων αγίων. Ως τατουάζ το φωτοστέφανο μπορεί να κοσμεί οποιοδήποτε σύμβολο, αλλά χρησιμοποιείται επίσης πάνω από το πορτρέτο ενός ατόμου ή κατοικίδιου που έχει πεθάνει, υποδηλώνοντας έτσι ότι είναι ακόμα μαζί τους πνευματικά.


Απεικονίζονται μορφές δαιμονίων

Αυτές μπορεί να λάβουν τη μορφή κοριτσιών, Devil Girl που αντιπροσωπεύουν τον πόθο και τον πειρασμό, αλλά μπορεί να απεικονιστούν και ως τρομακτικές οντότητες με απεικόνιση τύπου κινουμένων σχεδίων. Ο διάβολος συνδέεται με το κακό υπό πολλές έννοιες, αλλά μπορεί επίσης να συνδεθεί με την επιθυμία και τη λαγνεία.

Στα δαιμόνια ανήκει και η Μέδουσα. Η Μέδουσα απεικονίζεται ως κυρία με διαπεραστικά μάτια και φίδια για τα μαλλιά. Στους μύθους μπορούσε να μετατρέψει έναν άντρα σε πέτρα με ένα βλέμμα. Είναι ένας χαρακτήρας που προκαλεί φόβο σε πολλούς. Η Isis,  αρχαία αιγυπτιακή θεά είναι επίσης δημοφιλής επιλογή για σχεδιασμό.

Οι βρικόλακες φαίνεται να είναι αρκετά συνηθισμένοι ως τατουάζ.

Ο Χάρος - Φιγούρα που απεικονίζεται ως σκελετός με κουκούλα και φέρει ένα δρεπάνι. Το δρεπάνι χρησιμοποιείται για να «θερίσει» ανθρώπινες ψυχές. Να υπενθυμίζει στον χρήστη ότι οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να είναι η τελευταία του/της.

Εδώ ανήκει και ο Κινεζικός Δράκος - Για αιώνες, ο Κινέζος δράκος ήταν σύμβολο δύναμης και μυστηρίου. Είναι συνδεδεμένος με ειδωλολατρικές θεότητες- δαιμόνια και έχει ποικίλη καταστροφική και εξουσιαστική δράση. Ο δράκος έχει καταφέρει να κάνει τον άνθρωπος να τον φοβάται και να τον λατρεύει. Στη μεσαιωνική Ευρώπη, ήταν μια αιμοδιψής φιγούρα που έπνεε φωτιά.

Ο Πήγασος,  μυθικό πλάσμα που εικονίζεται ως λευκό άλογο με φτερά. Έχει πολλούς συσχετισμούς με τον κόσμο των πνευμάτων. Ο Φοίνικας, μυθικό πουλί, γνωστό για την ικανότητά του να αναζωογονείται από τις στάχτες του, είναι σύμβολο του θανάτου και της αναγέννησης  προς την αθανασία.


Κάποια σχέδια
παραπέμπουν σε μαγεία.

Εδώ ανήκουν τα φυλαχτά, όπως το πόδι λαγού που χρησιμοποιείται για προστασία. Πολλοί άνθρωποι κάνουν τατουάζ φυλαχτά λόγω της μονιμότητας και της συνεχούς εγγύτητας του φυλαχτού.

Άλλο είναι το «Μάτι που βλέπει τα πάντα» - Μπορεί να συμβολίζει το τρίτο μάτι, την επιπλέον αισθητηριακή αντίληψη ή την πνευματική ενόραση. Είναι σύμβολο που χρησιμοποιείται για να απομακρύνει τα κακά πνεύματα σε άλλους πολιτισμούς.

Θα αναφέρουμε τον Κελτικό Σταυρό, που κυρίως φοριέται από όσους έχουν πάει φυλακή. Το Πέταλο, πολύ γνωστό σύμβολο τύχης και τις  Ονειροπαγίδες που απομακρύνουν τα άσχημα όνειρα. Ένα ξύλο Τοτέμ. Σκαλιστό ξύλο που αντιπροσωπεύει δεσμούς με «ζώα δύναμης» των ιθαγενών της Αμερικής ή οδηγούς πνεύματος.

Άλλη περίπτωση είναι ο Ήλιος των Αζτέκων. Ο ήλιος πιστευόταν ότι ήταν ο δωρητής και ο λήπτης της ζωής και οι Αζτέκοι θυσίαζαν συχνά ανθρώπους στους θεούς των τεσσάρων ήλιων τους. Το μάτι του Horus - Είναι ένα αρχαίο αιγυπτιακό σύμβολο και χρησιμοποιείται ως προστασία. Η Νεράιδα - Οι νεράιδες αντιπροσωπεύουν τη σύνδεση με τα μαγικά βασίλεια. Διαθέτουν δυνάμεις ώστε να κάνουν τις επιθυμίες πραγματικότητα. Ένα Πεντάγωνο. Είναι ένα πεντάκτινο αστέρι που έχει συνδέσεις με τη μαγεία. Οι Γοργόνες - Η γοργόνα είναι μισή ψάρι και μισή γυναίκα. Ως τατουάζ μπορεί να είναι σύμβολο πειρασμού ή να συμβολίζουν κορίτσια «για παρέα»


Απεικονίζονται λουλούδια ή φυτά

Τέτοια είναι τα χρυσάνθεμα, (συμβολίζουν την αποφασιστικότητα), το τριφύλλι που συμβολίζει τη τύχη, τα τριαντάφυλλα. Το μαύρο τριαντάφυλλο μπορεί να αντιπροσωπεύει τη θλίψη, την τραγωδία και τον αγώνα. Γενικά τα τριαντάφυλλα ανάλογα με το χρώμα στέλνουν ποικίλα μηνύματα, από αγάπη, αγνότητα και σεβασμό, ως επιθυμία, γοητεία και πάθος. Οι κρίνοι είναι γνωστοί για την αγνότητα, ενώ συνδέονται επίσης με τον θάνατο και είναι ένα συνηθισμένο λουλούδι στις κηδείες. Τα τατουάζ κερασιών είναι ένα πολύ δημοφιλές σχέδιο τατουάζ μεταξύ των γυναικών, καθώς εκπέμπει σεξουαλικότητα και επιθυμία..


Παραστάσεις αντικείμενων με ιδιαίτερο νόημα

Τα τραπουλόχαρτα και ο Jocker  είναι ένα δημοφιλές σχέδιο που σημαίνει καλή τύχη και τη μοίρα. Τα τατουάζ με ζάρια αντιπροσωπεύουν ένα αβέβαιο αποτέλεσμα. Τα Συρματοπλέγματα  έχουν συνδεθεί με τον περιορισμό, οι Βεντάλιες είχαν χρησιμοποιηθεί για να διώχνουν τα κακά πνεύματα, το Σφυρί και Δρεπάνι  είναι σύμβολο των Ρώσων κομμουνιστών.  Το Λουκέτο υποδηλώνει ότι μόνο ένα άτομο μπορεί να ξεκλειδώσει την καρδιά του χρήστη ή ότι υπάρχει μόνο μία αληθινή αγάπη. Οι Βόμβες  έχουν γίνει ένα νέο σύμβολο σχολικού τατουάζ και σημαίνει επικείμενο κίνδυνο και επιθετικότητα.


Οι παραστάσεις περιλαμβάνουν και ζώα

Εδώ ανήκουν οι Κόμπρες, κοινό τατουάζ και μπορεί να σημαίνει «γητευτής», οι σκύλοι, που χρησιμεύουν ως ανάμνηση κατοικίδιων σκύλων που έχουν πεθάνει, τα δελφίνια, σύμβολα πνευματικότητας και «θεϊκού», ο αετός και το γεράκι με πολλές μεταφυσικές συσχετίσεις, ο βάτραχος άμεσα συνδεδεμένος με τους λαϊκούς μύθους, ο ιαγουάρος, «ζώο δύναμης» ή με σαμανιστικές ιδιότητες.  Επιπλέον, η κουκουβάγια μια δημοφιλής επιλογή τατουάζ πουλιών λόγω των υπνωτικών ματιών και της σοφίας της. Ο πάνθηρας εικόνα δύναμης και θάρρους και η  νυχτερίδα. Η νυχτερίδα θεωρείται γενικά ως αρνητικό σύμβολο, η αράχνη «μαύρη χήρα»,  μπορεί να αντιπροσωπεύει τη γυναικεία δύναμη, καθώς το θηλυκό είναι γνωστό ότι τρώει το αρσενικό μετά το ζευγάρωμα. Τα ιγκουάνα, που  θεωρούνταν ιερά ζώα από τους Μάγια και ο σκορπιός. Ο σκορπιός είναι ένα θανατηφόρο πλάσμα και μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο πολύ γρήγορα. Συνδέεται με την εκδίκηση λόγω της φύσης του ή κάποιοι το σχετίζουν με θέματα «αστρολογίας».

Η Πεταλούδα - Αυτό είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τατουάζ που φορούν οι γυναίκες. Τα τατουάζ πεταλούδας μπορεί να σημαίνουν πολλά πράγματα όπως ομορφιά, μεταμόρφωση, ελευθερία, ευτυχία και ευθραυστότητα. Πολλοί πολιτισμοί έχουν συνδέσει την πεταλούδα με την ψυχή.

Άλλη παράσταση είναι ο κόκορας - Οι κόκορες έχουν πολλές συσχετίσεις στην κινεζική αστρολογία και στις δυτικές πεποιθήσεις. Στα κινέζικα θεωρούνται διανοούμενοι, ενώ οι βουδιστές τους συνδέουν με το πάθος. Και το φίδι. Τα φίδια είναι μια συχνή μορφή τατουάζ. Το φίδι συνδέθηκε με τον πειρασμό στη χριστιανική πίστη. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ φιδιών και μπορούν να απεικονιστούν μόνα τους, κουλουριασμένα γύρω από ένα σπαθί ή στιλέτο (που είναι ιατρικό σύμβολο) ή να βγαίνουν από ένα κρανίο.

Φράσεις όπως: «Θάνατος πριν από την Ατίμωση». Η φράση είναι ένα δημοφιλές στρατιωτικό τατουάζ. «Εις μνημόσυνο»: Συνήθως έχουν τατουάζ με ένα πορτρέτο του ατόμου που πέθανε. «RIP - Αναπαύσου εν Ειρήνη». Ως τατουάζ είναι αρκετά κοινό είτε ως ανάμνηση ενός νεκρού, είτε σε φανταστικές παραστάσεις και φρικτές σκηνές.


Ιδιαίτερα σύμβολα

Σύμβολο καρδιάς - Πιθανό ένα από τα πιο δημοφιλή τατουάζ. Μπορεί να εμφανιστεί σε πολλές διαφορετικές μορφές όπως η «Ιερή Καρδιά» (αιρετικό θρησκευτικό σύμβολο) ή η «Τρυπημένη Καρδιά» (εκφράζει την επιθυμία) ή Καρδιά με φλόγες, που εκφράζει έντονο ερωτικό πάθος. Δημοφιλές μεταξύ των ανθρώπων που έχουν υποβληθεί σε εγχειρήσεις καρδιάς να τους υπενθυμίζουν την επιτυχημένη εγχείρηση καρδιάς και την ανάρρωσή τους.

Άπειρο - Το σύμβολο του απείρου μοιάζει με έναν αριθμό οκτώ που βρίσκεται στο πλάι του, όπως είναι ένα αρχαίο αραβικό σύμβολο. Πολλοί άνθρωποι το κάνουν αυτό ως τατουάζ για να αντιπροσωπεύουν την αιώνια φύση της ψυχής.

Αρσενικό σύμβολο - Απεικονίζεται ως κύκλος με σταυρό στραμμένο προς τα πάνω.

Μάνταλα - Μάνταλα κυριολεκτικά σημαίνει «κύκλος» στα σανσκριτικά. Είναι ένα κοινό σύμβολο τόσο στις ινδουιστικές όσο και στις βουδιστικές παραδόσεις. Μπορεί να πάρει μυριάδες μορφές και παραλλαγές και είναι σύμβολο περισυλλογής.

Πυρηνική ακτινοβολία - Αυτό είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σύμβολο που προειδοποιεί για τον κίνδυνο της πυρηνικής ραδιενέργειας. Η χρήση ενός τατουάζ μπορεί να σημαίνει να χρησιμεύσει ως «προειδοποίηση» σε άλλους να μην πλησιάζουν.

Ωμέγα - Αυτό είναι το τελευταίο σύμβολο στο ελληνικό αλφάβητο αλλά μπορεί επίσης να σημαίνει «το τέλος όλων των πραγμάτων».

Playboy Bunny - Το γνωστό λογότυπο του περιοδικού Playboy συμβολίζει τον ερωτισμό.

Πυραμίδες - Έχουν γίνει δημοφιλή ως τατουάζ για τη σχέση τους με την αρχαία σοφία και τη σύνδεση με το παρελθόν.

Βασίλισσα - Αν και μπορεί να αντιπροσωπεύει τη γυναικεία ενέργεια, μερικές φορές συνδέεται με gay άντρες.

Ο Ίκαρος – Αρχαίος Έλληνας θεός που πετούσε πολύ κοντά στον ήλιο. Είχε φτερά από κερί που έλιωναν με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα και να πνιγεί. Θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει την ορμητική και ανεξέλεγκτη φύση της νεότητας.

Κρανίο - Το κρανίο είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στα τατουάζ κυρίως λόγω της μοναδικής εμφάνισής του. Τα κρανία ως τατουάζ μπορούν να έχουν πολλές παραλλαγές και έννοιες, με το πιο συνηθισμένο να είναι «αναγέννηση ή νέο ξεκίνημα».

Αστέρι, σύμβολο της επίτευξης του τελικού πεπρωμένου και οι Φλόγες - Η φωτιά καταναλώνει και μπορεί να σημαίνει κάθαρση και ανανέωση στις πεποιθήσεις.

Ήλιος και Σελήνη - Μπορεί να σημαίνει την αλληλεπίδραση των αντιθέτων όπως σε αρσενικό και θηλυκό, ζεστό και κρύο, Γιν και Γιανγκ. Ο ήλιος όσο και η σελήνη «τρέφουν» με διαφορετικούς τρόπους.

Ξίφος - Το σπαθί έχει πολλές υποδηλώσεις όπως δικαιοσύνη και αρετή, αλλά και κίνδυνο. Έχουν μαγικές δυνάμεις και συχνά εμφανίζονται σε μύθους και θρύλους.

Δάκρυ - Πρόκειται για ένα συνηθισμένο τατουάζ σε τρόφιμους φυλακής

Είναι απλή ζωγραφική λοιπόν;

Από τα παραπάνω είναι σαφές πως οι παραστάσεις του τατουάζ δεν είναι απλή ζωγραφική στο δέρμα. Πρόκειται για εικόνες με έντονο συμβολισμό που φιλοδοξούν να κινητοποιήσουν αόρατες πνευματικές δυνάμεις και να εκφράσουν μεταφυσικές θέσεις, όλες δαιμονικές και πλανεμένες, προς υποτιθέμενο όφελός του φέροντος την παράσταση.

Οι απόψεις σχετικά με την αθανασία της ανθρώπινης ψυχής, την ύπαρξη ψυχής στα ζώα, την επικοινωνία με τον πνευματικό κόσμο, τη δικαιοσύνη, την αγάπη, τις ανθρώπινες σχέσεις είναι όλες ψεύτικες και εκτός της Ορθόδοξης πίστης.  Οι  «δυνάμεις» που ενεργοποιούνται δεν είναι προφανώς η Δύναμη του Θεού, ούτε η μεσιτεία της Παναγίας και των αγίων, ούτε η χάρη των Μυστηρίων μας  και η προστασία των αγγέλων, παρά τα όσα υπαινίσσονται ακόμη και οι  «θρησκευτικές απεικονίσεις». Ουδέποτε οι βαπτισμένοι χριστιανοί επικοινωνούμε και ζητούμε τις ευεργεσίες του Θεού μέσα από τέτοιες πρακτικές.

Σύμφωνα με όσα υπονοεί ο συμβολισμός των παραστάσεων το τατουάζ είναι έμμεση επίκληση ειδωλολατρικών – δαιμονικών «θεοτήτων». Είναι αναγνώριση εχθρικών υπερφυσικών δυνάμεων, είναι εναπόθεση των ελπίδων για βοήθεια σε πνευματικά όντα που απεύχεται η Εκκλησία. Τα όντα αυτά, με όχημα τις συμβολικές παραστάσεις, συμφύονται με το δέρμα των ανυποψίαστων ανθρώπων που ζητούν να γεμίσουν ένα ψυχολογικό κενό και την ανασφάλειά τους. Αυτό, όπως μπορούμε να καταλάβουμε, είναι μια πολύ επικίνδυνη πνευματικά τακτική.


Η μαρτυρία της καλλιτέχνιδας του τατουάζ Kat Von D

Προς υποστήριξη των ανωτέρω αναφέρουμε τη μαρτυρία της Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας του τατουάζ Kat Von D. (4) Η γυναίκα αυτή αποφάσισε πρόσφατα να αποταχθεί την τέχνη της και να γίνει χριστιανή μετά από χρόνια αλκοολισμού και πρακτικών της Νέας εποχής.

Στις 21 Ιουλίου 2022, η Von D δημοσίευσε φωτογραφίες από τη δική της συλλογή βιβλίων μαγείας με τίτλους όπως το «The Witches' Way» και το «Magick» του Aleister Crowley καθώς και μια συλλογή καρτών Ταρώ, δηλώνοντας πώς πέταξε «όλη τη βιβλιοθήκη» της , και τα βιβλία που δεν «ευθυγραμμιζόταν » με αυτό θα ήθελε να είναι από δω και πέρα.

Δήλωσε η ίδια στη συνέντευξή της: «Τα τελευταία χρόνια, έχω καταλήξει σε κάποια σημαντικά συμπεράσματα. Πολλά από αυτές περιστρέφονται γύρω από το γεγονός ότι έκανα πολλά πράγματα λάθος στο παρελθόν μου».

Και συνεχίζει: «Πάντα έβρισκα την ομορφιά στο μακάβριο, αλλά έφτασα- είπε- στο σημείο να αναρωτηθώ: ποια είναι η σχέση μου με αυτό το περιεχόμενο; , αναφερόμενη στη στοίβα των νεοεποχίτικων και αποκρυφιστικών τόμων της. «Και η αλήθεια είναι ότι απλά δεν θέλω να προσκαλέσω κανένα από αυτά τα πράγματα στη ζωή της οικογένειάς μας, ακόμα κι αν είναι μεταμφιεσμένο σε όμορφα εξώφυλλα». Η Von D διευκρίνισε ότι πέταξε επίσης όλα της τα βιβλία για τον διαλογισμό και τη γιόγκα, τα οποία θεωρούσε ότι ήταν «πατερίτσες» για αυτή.

Δήλωσε επίσης ότι τώρα συγκαλύπτει τώρα από τα τατουάζ της , επειδή «αντιπροσώπευαν ένα μέρος της ζωής μου, που δεν ευθυγραμμίζεται πλέον με αυτό που είμαι σήμερα.»

«Τώρα, θέλω απλώς τον Ιησού», συνέχισε. «Είναι ένας πολύ στενός δρόμος».

Παραθέσαμε αυτή τη μαρτυρία αυτής της γυναίκας προς προβληματισμό και επιβεβαίωση της σχέσης του τατουάζ με τακτικές παγανιστικές, νεοεποχίτικες, γιόγκα κλπ,  έξω από το χώρο της χριστιανικής πίστης, της τέχνης ή της αισθητικής.

Αλλά το τατουάζ εγκυμονεί κινδύνους και για την σωματική υγεία. (1)

Ένα πρόβλημα είναι ο πόνος του τατουάζ που μπορεί να κυμαίνεται από ενοχλητικός έως βασανιστικός ανάλογα με τη θέση του. Μερικοί φτάνουν και στη λιποθυμία.

Επειδή υπάρχει ρήξη του ανοσολογικού φραγμού που δημιουργεί το δέρμα, το τατουάζ εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, όπως μόλυνση και αλλεργικές αντιδράσεις.

Οι λοιμώξεις που θεωρητικά μπορούν να μεταδοθούν με τη χρήση μη αποστειρωμένου εξοπλισμού τατουάζ ή μολυσμένου μελανιού περιλαμβάνουν επιφανειακές λοιμώξεις του δέρματος, μυκητιάσεις, ορισμένες μορφές ηπατίτιδας, από τον  ιό του απλού έρπητα, τον HIV, σταφυλόκοκκο, τέτανο και φυματίωση. Μπορεί να υπάρξει σχηματισμός χηλοειδούς, δηλαδή μιας δύσμορφης ουλής στη θέση ενός τατουάζ

Τα μελάνια τατουάζ συνήθως δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Ωστόσο, έχουν τεκμηριωθεί ιατρικά περιπτώσεις αλλεργικών αντιδράσεων σε μελάνια τατουάζ, ιδιαίτερα σε ορισμένα χρώματα. Αυτό κάποιες φορές οφείλεται στην παρουσία νικελίου σε μια χρωστική μελάνης, η οποία προκαλεί την κοινή αλλεργία στα μέταλλα. Περιστασιακά, όταν ένα αιμοφόρο αγγείο τρυπηθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, μπορεί να εμφανιστούν μώλωπες/αιμάτωμα. Επίσης, αριθμός μελανιών για τατουάζ μπορεί να περιέχει επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Ορισμένα χρώματα - το κόκκινο ή παρόμοια όπως το μωβ, το ροζ και το πορτοκαλί - τείνουν να προκαλούν περισσότερα προβλήματα και ζημία σε σύγκριση με άλλα χρώματα. Για το κόκκινο μελάνι έχει αναφερθεί πως προκάλεσε βλάβες στο δέρμα και τα μαλακά μόρια τόσο σοβαρές που ήταν απαραίτητος ο ακρωτηριασμός ενός ποδιού ή ενός χεριού. Εάν μέρος ενός τατουάζ (ειδικά αν είναι κόκκινο) αρχίσει να προκαλεί ακόμη και περιορισμένα προβλήματα, όπως φαγούρα ή το χειρότερο διογκώσεις, τότε οι Δανοί ειδικοί προτείνουν να αφαιρεθούν οπωσδήποτε τα κόκκινα μέρη του.

Αλλά και η αφαίρεση του τατουάζ αποτελεί δύσκολη διαδικασία.(1) Τα τατουάζ δημιουργούνται ώστε να είναι μόνιμα, ωστόσο μερικές φορές απαιτείται να αφαιρεθούν και αυτό γίνεται πλήρως ή εν μέρει, με μεθόδους λέιζερ. Το κόστος και ο πόνος που σχετίζονται με την αφαίρεση των τατουάζ είναι συνήθως μεγαλύτερα από τα έξοδα και τον πόνο που συνδέονται με την εφαρμογή τους.


ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ

Το τατουάζ δεν είναι μια απλή ζωγραφική στο δέρμα. Είναι φορέας συμβολισμών και μυστικών μηνυμάτων, είναι επίκληση αοράτων δυνάμεων ξένων με τη πίστη μας, είναι αποδοχή «αληθειών» που είναι ψεύδη, είναι αποδοχή απάνθρωπων ιδεολογιών, φιλία με δαιμόνια και πνεύματα πλάνης.

Ο βαπτισμένος χριστιανός δεν έχει λόγο να χρησιμοποιήσει αυτή τη τεχνική ούτε ως αισθητική επέμβαση, ούτε ως ψυχολογική υποστήριξη, γιατί τα αποτελέσματα δεν θα είναι ευεργετικά ούτε για το σώμα, ούτε -το σπουδαιότερο για τη ψυχή του. 


Παραπομπές:

1.https://en.wikipedia.org/wiki/Tattoo2

2.https://www.linkedin.com/pulse/psychology-behind-tattoo-choices-what-tattoos-can-symbolize-shiva

 3.https://www.singaporetattooshow.com/tattoo-symbolism.html 

4.https://www.lifesitenews.com/news/tattoo-artist-kat-von-d-shares-her-journey-to-christianity-its-like-a-deprogramming/

 Μαμά Μπαμπάς και Παιδιά

«Πᾶνος»

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ωραία όλα αυτά. Αλλά πολύ "απ' έξω -απ' έξω". Αν θέλετε, ακούστε τον π. Εφραίμ από την σκήτη του Αγίου Ανδρέα
    https://youtu.be/_15EPsykVuc?si=XdrBIoiAJBpHqf7r

    ΑπάντησηΔιαγραφή