Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Κοινά περιστατικά από τους δύο νέους αγιορείτες Αγίους


Ο παπά Εφραίμ ο Κατουνακιώτης ένιωθε εκείνα τα χρόνια για τον Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή ένα κράμα αγάπης, δέους, σεβασμού και ευλαβικού φόβου προς έναν κορυφαίον του Θεού: 
 
«Δεν αγάπησα και δε φοβήθηκα τόσο πολύ κανέναν άλλον άνθρωπο στον κόσμο, όσο τον Γέροντα Ιωσήφ» συνήθιζε να λέει. 
 
Ο Κατουνακιώτης είχε καταλάβει από τις πρώτες συναντήσεις με τον πολύπειρο Γέροντα, ότι εκείνος μπορούσε να τον διαβάζει σαν ανοιχτό βιβλίο, ανιχνεύοντας τα τρίσβαθα της ψυχής του, σαν οτιδήποτε κι αν είχε μέσα του, να το γνώριζε από πριν ο Ησυχαστής.
 
«Παιδί μου, δεν έχεις μόνο καθαρότητα ψυχής…»
 
Κάποια φορά, ο Ησυχαστής πήρε το κεφάλι του παπά Εφραίμ και το έβαλε μέσα στο στήθος του. Προσεύχονταν ο Γέρο Ιωσήφ, έτσι σιωπηλός, αμίλητος, ενώ έπειτα από ώρα, είπε: 
 
«Παιδί μου, δεν έχεις μόνο καθαρότητα ψυχής, αλλά έχεις και ολοκληρωμένη αγνότητα». Αυτή ήταν η πληροφορία της προσευχής του για τον παπά Εφραίμ τον Κατουνακιώτη.
 
«Έκανα προσευχή για σένα, κι εγώ έλαβα προσευχή»
 
Άλλοτε, ο Ησυχαστής έβαλε το χέρι του πάνω στο κεφάλι του παπά Εφραίμ για να του κάμει και πάλι προσευχή. «Ξαφνικά» διασώζει το περιστατικό ο μακαριστός Γέρων Εφραίμ της Αριζόνας, «σταμάτησε, δεν μπορούσε να συνεχίσει, διότι πλημμύρισε από Χάρι». 
 
Είπε, τότε, ο Ησυχαστής προς τον Κατουνακιώτη: «Έκανα προσευχή για σένα, κι εγώ έλαβα προσευχή». Είχε πληροφορηθεί από την πλημμύρα της Χάριτος, ότι εκείνο που ζήτησε για τον παπά Εφραίμ στην προσευχή του, θα πραγματοποιηθεί.
 
Κάποιες δεκαετίες αργότερα, ως Γέροντας ο Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, μιμούνταν τον Ιωσήφ τον Ησυχαστή, ακουμπώντας και αυτός το χέρι του πάνω στο κεφάλι των υποτακτικών του, κάνοντας τους προσευχή, κατά τον ίδιο τρόπο. Αλλά και τα κεφάλια κάποιων ευλαβών επισκεπτών, τα έβαζε μέσα στο στήθος του, όπως ακριβώς ο Γέρο Ιωσήφ, παίρνοντας τακτικά «πληροφορία» και ευχόμενος με θέρμη γι’ αυτούς.
 
Αγιοκαταχθέντες μαζί – Χαίρε του Άθωνα αετοί!
 
Στις 9 Μαρτίου 2020, οι Όσιοι Γέροντες Ιωσήφ Ησυχαστής και Εφραίμ Κατουνακιώτης αγιοκατάχθηκαν επισήμως, κατά την ίδια ημέρα, εκ μέρους της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δια πρεσβειών των Αγίων Ιωσήφ του Ησυχαστού και Εφραίμ του Κατουνακιώτου, Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν μας.
 
Επιμέλεια: Κώστας Παναγόπουλος – Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»
Ενδεικτική Βιβλιογραφία περί του βίου, των έργων και λόγων των δύο αγιοκαταχθέντων Αγίων της Πίστεώς μας:
ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΦΙΛΟΘΕΪΤΟΥ, «Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΜΟΥ ΙΩΣΗΦ Ο ΗΣΥΧΑΣΤΗΣ ΚΑΙ ΣΠΗΛΑΙΩΤΗΣ», ΕΚΔ. Ι.Μ. ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΡΙΖΟΝΑΣ
ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ, «ΘΕΙΑΣ ΧΑΡΙΤΟΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ: ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΙΩΣΗΦ Ο ΗΣΥΧΑΣΤΗΣ – ΕΠΙΣΤΟΛΙΜΑΙΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ – ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΠΟΗΜΑΤΑ», Ψυχωφελή Βατοπαιδινά 18
«ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ» – ΕΚΔΟΣΗ Ι. ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΥ «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ», ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΑ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
 
«Πᾶνος»

1 σχόλιο:

  1. Πιστεύω ότι για χάρη αυτών (και όχι μόνο) των Γιγάντων της πίστης θα σωθεί το Άγιον Όρος από τα σχέδια των ανόμων και μαζί του και η πατρίδα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή