Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Ανδρέας Γαλανός: Ένοχος ή αθώος; Δράστης ή θύμα, ο ιερωμένος της Μ.Κ.Ο. "Κιβωτός του Κόσμου";

 
 
Άλλοι ρίχνουν ήδη μια πέτρα αναθέματος εναντίον τού ιερωμένου και τον καταδικάζουν χωρίς καν να έχει δικαστεί. Και άλλοι, εκ των προτέρων, τον αθωώνουν.

Μήπως, όμως, όλα αυτά (περί ενοχής ή περί αθωότητας) μοιάζουν με λαϊκά δικαστήρια; Και μήπως, αντί να προτρέχουμε, είναι ανάγκη να περιμένουμε την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης;

ΤΟ ΘΛΙΒΕΡΟ ΓΕΓΟΝΟΣ.

Αναστάτωση έχει προκληθεί στην ελλαδική Εκκλησία και στην ελληνική κοινωνία εξαιτίας δημοσιοποιήσεων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο που αφορούν έναν ιερωμένο ο οποίος σχετίζεται με τη Μ.Κ.Ο. «η κιβωτός τού κόσμου», μια οργάνωση που φιλοξενεί στις δομές της παιδιά που χρήζουν προστασίας.

Σύμφωνα με τις δημοσιοποιήσεις αυτές, ο ιερωμένος φέρεται να έχει προβεί σε ασελγείς και κακοποιητικές πράξεις εναντίον παιδιών.

ΔΡΑΣΤΗΣ Ή ΘΥΜΑ Ο ΕΝ ΛΟΓΩ ΙΕΡΩΜΕΝΟΣ;

Μετά από αυτές καθώς και άλλες συνεχείς καταγγελίες, εμφανίστηκαν στην ελληνική κοινωνία δύο ειδών φωνές.

α) Φωνές που μοιάζουν με πέτρες αναθέματος, πέτρες οι οποίες ρίχνονται εναντίον τού ιερωμένου.

β) Φωνές που επιχειρούν να παρουσιάσουν τον ιερωμένο ως θύμα συκοφαντίας και ως έναν σύγχρονο άγιο.

Τελικά, τι είναι αυτός ο ιερωμένος; Δράστης σε βάρος παιδιών που κατέστησαν θύματά του; Ή ένας σύγχρονος άγιος που έπεσε θύμα συκοφαντίας, όπως ο άγιος Νεκτάριος;

ΣΤΗΘΗΚΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΛΑΪΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΤΕ
ΕΝΟΧΟΠΟΙΟΥΝ ΕΙΤΕ ΑΘΩΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΙΕΡΩΜΕΝΟ.
ΑΣ ΜΗΝ ΠΡΟΤΡΕΧΟΥΜΕ. ΚΙ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ.


Κατά την κρίση μου,
τόσο εκείνοι που ρίχνουν λίθο αναθέματος εναντίον τού ιερωμένου,
όσο όμως και εκείνοι που, χωρίς να τον γνωρίζουν καλά και από κοντά, τον αθωώνουν εκ των προτέρων,
κάνουν ένα ολέθριο λάθος.

Ποιο είναι το λάθος τους; Καθίστανται λαϊκοί Εισαγγελείς και λαϊκοί Δικαστές και συγκροτούν, άτυπα, κάποια σύγχρονα λαϊκά δικαστήρια, προτού καν ουσιαστικά αναλάβει την υπόθεση η Ελληνική Δικαιοσύνη.

Η γνώμη μου είναι να μην προτρέχουμε αλλά να περιμένουμε. Να περιμένουμε τον Αρμόδιο Εισαγγελέα να κάνει το καθήκον του, να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση, να μελετηθεί ο σχετικός φάκελος που θα συγκροτηθεί και να αποφασιστεί εάν θα παραπεμφθεί ή όχι ο ιερωμένος για Δίκη.

Στη συνέχεια, εφόσον παραπεμφθεί ο ιερωμένος για να δικαστεί, να περιμένουμε να γίνει η Δίκη και να αποφασίσει το αρμόδιο Δικαστήριο για την ενοχή του ή την αθωότητά του.

Εάν, τότε, αθωωθεί ο ιερωμένος, θα αποκατασταθεί το όνομά του και η φήμη του.

Εάν όμως καταδικαστεί ο ιερωμένος, έχει το δικαίωμα να ζητήσει έφεση ώστε να συζητηθεί ξανά η υπόθεσή του, έως ότου εκδοθεί η τελεσίδικη απόφαση είτε για την αθωότητά του είτε για την καταδίκη του.

Επομένως, όσοι επιχειρούμε σήμερα να ρίξουμε τον λίθο τού αναθέματος εναντίον τού ιερωμένου ή επιχειρούμε να τον αθωώσουμε, είναι ανάγκη να κατανοήσουμε ότι διαπράττουμε μέγα έγκλημα σε βάρος τής αλήθειας και της δικαιοσύνης.

Ο ΕΝ ΛΟΓΩ ΙΕΡΩΜΕΝΟΣ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΕΙΧΕ
ΓΙΝΕΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΣΤΑΡ...


Και κάτι ακόμη. Ασχέτως εάν αποδειχθεί αθώος ή ένοχος ο εν λόγω ιερωμένος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, εδώ και αρκετά χρόνια, ο ιερωμένος αυτός ήταν ένα λίαν προβεβλημένο πρόσωπο στα μέσα ενημέρωσης, ήταν ένα πρόσωπο που είχε δεχθεί πάρα πολλούς επαίνους για το όποιο έργο του. Αυτός ο ιερωμένος ήταν ένας σύγχρονος εκκλησιαστικός και κοινωνικός …σταρ!

Και για να μιλήσουμε με τη γλώσσα τής αλήθειας, ο εν λόγω ιερωμένος ΔΕΝ θα έπρεπε να δέχεται να τον προβάλλουν τόσο πολύ, δεν θα έπρεπε να δέχεται τόσους δημόσιους επαίνους και τόσες κοσμικές τιμές, διότι όλα αυτά είναι κοσμικά στοιχεία, είναι στοιχεία απολύτως ξένα προς το Ευαγγέλιο και προς τη Θεολογία τής Εκκλησίας μας. Η ζωή των Χριστιανών (ιερωμένων και λαϊκών), εδώ στον κόσμο, είναι μια σταυρωμένη ζωή και όχι μια ζωή επαίνων και τιμών...

Έτσι, ο ιερωμένος αυτός, που, εδώ και πολλά χρόνια, υψώθηκε τόσο πολύ στα μάτια των ανθρώπων, φαίνεται ότι τώρα ήρθε η ώρα να πέσει στα μάτια των ανθρώπων, φαίνεται ότι τώρα ήρθε η ώρα τού εξευτελισμού και της ταπείνωσης, άσχετα εάν είναι ένοχος ή αθώος. Και εκείνοι οι δημοσιογράφοι που τόσα χρόνια τον συνέχαιραν και τον πρόβαλλαν με λίαν υπερβολικό τρόπο, τώρα αδίστακτα τον ρίχνουν στην πυρά!

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ,
ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΟΥ ΥΨΩΝΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ, ΘΑ ΤΑΠΕΙΝΩΘΕΙ.
ΚΑΙ ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΟΥ ΤΑΠΕΙΝΩΝΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ, ΘΑ ΥΨΩΘΕΙ.


Έτσι εκπληρώνεται και ο λόγος τού Χριστού ότι «πας ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται, ο δε ταπεινών εαυτόν υψωθήσεται», δηλαδή, «καθένας που υψώνει τον εαυτό του θα ταπεινωθεί ενώ καθένας που ταπεινώνει τον εαυτό του θα υψωθεί.» (Ευαγγέλιο Λουκά, κεφάλαιο 18ο, στίχος 14).

Και αυτό, δεν ισχύει μόνο για τον ιερωμένο, ισχύει για όλους μας (όποια θέση κι αν έχουμε πάρει επί του θέματος αυτού) και πρωτίστως ισχύει για εμένα που σχολιάζω αυτό το θέμα. 
 
_____________________________________
 
Σχόλιο Πᾶνος: Διατηροῦμε οὐδέτερη στάση ὡς πρὸς τὴν ἐνοχὴ ἤ τὴν ἀθωότητα τοῦ π. Ἀντωνίου, ἔχοντας τίς ἐπιφυλάξεις μας, τόσο γιὰ τὸν χρόνο ποὺ ἐπέλεξαν νὰ παρουσιάσουν τὸ «θέμα», ὅσο καὶ γιὰ τὸ ἔργο τῶν Μ.Κ.Ο. καὶ ὅσων ἐμπλέκονται μὲ αὐτὲς, χωρὶς νὰ ἀποκλείουμε κάποιες ἐξαιρέσεις. Ὅσο γιὰ τὴν ἀπόφαση τῆς ἑλληνικῆς δικαιοσύνης ποὺ ἐπικαλεῖται ὁ ἀγαπητὸς ἀρθρογράφος, ἔχοντας ὑπ᾿ ὄψιν τὴν μέχρι τώρα γενικὴ στάση τῶν Ἑλλήνων δικαστῶν καὶ τῶν ἀποφάσεών τους γιὰ σοβαρότατα θέματα (βλέπε Σ.Τ.Ε. κ.λπ.) ἤ, καὶ γιὰ τὴν ἀδιαφορία/ἀδράνειά τους σὲ θέματα ποὺ χρήζουν τῆς παρεμβάσεώς τους, ἐκεῖ καὶ ἄν διατηροῦμε ἐπιφυλάξεις...  
 «Πᾶνος»

3 σχόλια:

  1. Σεβαστές οι τοποθετήσεις και του αρθρογράφου και του ιστολογίου. Χρειάζεται προσοχή από τους αναγνώστες, προς αποφυγή παρεξηγήσεων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνούμε με το Ιστολόγιο απόλυτα! Όσα ξέρει ο νοικοκυρης δεν ξέρει ο κόσμος όλος... Είθε να αποδειχθεί αθώος γιατί πρόκειται για παιδικές ψυχές. Ο Θεός βοηθός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ "ΠΟΛΥ ΑΦΕΛΕΣΤΑΤΑ"ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΕΞΙΣΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ.Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΙΕΡΕΩΣ.ΜΗΝ ΠΕΦΤΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΠΟΥ ΣΤΗΣΑΝΕ...ΟΝΤΩΣ...ΟΙ ΜΑΣΟΝΟΙ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΗΛΙΚΑΣ ΠΛΕΟΝ,ΠΡΩΗΝ ΤΡΟΦΙΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΩΤΟΥ.ΕΠΙΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Η ΖΗΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΗΞΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΟΧΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ.ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή