Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Πού το πάει ο Ερντογάν! Την ώρα που στέλναμε βοήθεια η Τουρκία εξέδιδε παράνομες NAVTEX!

 
«Απαγόρευση»… ελληνικών ασκήσεων σε Κρήτη και Χίο..

Με δύο navtex η Τουρκία θέτει θέμα στην Ελλάδα για την διεξαγωγή ασκήσεων ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Χίου! Και αυτό μετά τα ευχαριστώ που μας είπαν για την βοήθεια που στείλαμε στις σεισμόπληκτες περιοχές.. Όμορφα πράγματα δεν νομίζετε;;

Οι ημερομηνίες των τουρκικών navtex είναι 6 Φεβρουαρίου, δηλαδή χθες, την ημέρα του μεγάλου φονικού σεισμού που έχει προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και έχει συγκλονίσει όλο τον κόσμο. Οι Τούρκοι επικαλούνται για τη μεν περιοχή της Κρήτης ότι περιλαμβάνει περιοχή που έχουν δεσμεύσει, και για τη δε Χίο ότι παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης και όσα προβλέπει περί «αποστρατιωτικοποίησης». 

Πώς αλλάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο φονικός σεισμός στην Τουρκία

Ο Ερντογάν βρήκε την «αφορμή» που χρειάζονταν για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του λίγο πριν τις εκλογές.. Ο διπλός επί της ουσίας φονικός σεισμός στην Τουρκία (δύο φορές μέσα σε λίγες ώρες χτύπησε ο Εγκέλαδος την γειτονική χώρα με δονήσεις της τάξης των 7,8 και 7,7 Ρίχτερ) αλλάζει άρδην τις ελληνοτουρκικές σχέσεις για τα επόμενο έτος, ίσως και για τα δύο επόμενα έτη.

Ο λόγος είναι, ότι το πλήγμα για την Τουρκία είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να συντηρήσει αυτή την στιγμή μία επιθετική πολιτική έναντι της Ελλάδας. Οι νεκροί στην Τουρκία αυτή την στιγμή έχουν φτάσει τις 4.300 και αναμένεται να ανέβει ο αριθμός πολύ περισσότερο τις επόμενες ημέρες.

Από άποψη αριθμού για μία μεγάλη χώρα σαν την Τουρκία που έχει 85.000.000 πληθυσμό, δεν είναι κάτι τόσο καθοριστικό ως προς την γεωπολιτική της πορεία, αλλά ο πόνος, ο τρόμος, η θλίψη και το σοκ που έχει υποστεί η τουρκική κοινωνία δεν επιτρέπει στον Ρ.Τ. Ερντογάν και γενικώς στο τουρκικό κατεστημένο να «προγραμματίσει» τους Τούρκους για επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας.

Στο τουρκικό συλλογικό ασυνείδητο αυτή την στιγμή προέχουν άλλα πράγματα.

Από οικονομικής άποψης η καταστροφή που χτύπησε την Τουρκία είναι τεράστια. Θα χρειαστούν δισεκατομμύρια δολάρια για ανοικοδόμηση των υποδομών και του αστικού ιστού των πόλεων που χτυπήθηκαν.

Σημειώνεται ότι ακόμα κανείς στην Τουρκία δεν γνωρίζει το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής. Αυτό θα εκτιμηθεί και θα αξιολογηθεί μετά την παρέλευση αρκετών ημερών, ίσως και κάποιων μηνών. Αυτή την στιγμή η ανησυχία των Τούρκων επικεντρώνεται στα φράγματα του Ευφράτη και του Τίγρη.

Σε οριακή κατάσταση φαίνεται να είναι το τεράστιο φράγμα «Ατατούρκ» στην Ν.Α.Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς των 7,8 και 7,7 Ρίχτερ που κτύπησαν Τουρκία και Συρία, δηλαδή σε μικρή απόσταση από το φράγμα.

Η κοντινή περιοχή έχει ήδη εκκενωθεί. Ο Τούρκος καθηγητής σεισμολογίας Dr. Naci Görür σε αγωνιώδες μήνυμα του αναφέρει: «Καλώ αυτούς που έχουν την ευθύνη. Ελέγξτε  αμέσως τα ρήγματα στο φράγμα».

Το φράγμα του Ataturk αποτελεί τη βασική κατασκευή του Νοτιανατολικού Προγράμματος της Ανατολίας GAP (Güneydou Anadolu Projesi) που έχει ως σκοπό την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων των πηγών του Τίγρη και του Ευφράτη.

Το ύψος των νερών της λίμνης το 1994 έφτασε στην υψηλότερη στάθμη του, στα 546 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας (amsl) αλλά έκτοτε κυμαίνεται μεταξύ 526 μ. amsl και 537 μ. amsl. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος για την ασφάλεια του φράγματος ανέρχεται στα 546 μ. amsl και το ελάχιστο για τη λειτουργία της υδροηλεκτρικής εγκατάστασης ανέρχεται στα 526 μ. amsl.

Όπως και να έχει η Τουρκία τους επόμενους μήνες θα έχει σοβαρά και κυρίως υπαρκτά προβλήματα τα οποία και θα πρέπει να λύσει.

Αυτό σημαίνει πως δεν θα παίξει κανένα ρόλο πότε θα κάνει ο Ρ.Τ.Ερντογάν τις εκλογές στην Τουρκία για να επηρεάσει την ημερομηνία των εκλογών στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση είχε δημιουργήσει ένα αφήγημα ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν μαζί υπό τον φόβο μίας ελληνοτουρκικής κρίσης. Αυτό τώρα ως σενάριο δεν υφίσταται πλέον.

Σε ότι αφορά τον ίδιο τον Ερντογάν, μάλλον κερδισμένος είναι από αυτή την καταστροφή, γιατί πάντα σε τέτοιες περιόδους οι κοινωνίες συσπειρώνονται γύρω από την κυβέρνησή τους και «ξεχνούν» αμέσως όλα τα «κακώς κείμενα»

Αυτή την στιγμή οι Τούρκοι βλέπουν τον Ερντογάν να «τρέχει» για αυτούς. Αξίζει να σημειωθεί πως οι σεισμοί στην Τουρκία έλαβαν χώρα σε περιοχές της Ανατολίας, δηλαδή στον εκλογικό πυρήνα του ΑΚΡ.

Αν ο Ερντογάν χειριστεί την κατάσταση σωστά (που θα την χειριστεί) και εμφανίζεται να βρίσκεται συνεχώς δίπλα στους παθόντες και να τους προσφέρει ότι χρειάζονται, τα πολιτικά του οφέλη θα είναι τεράστια.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν δεν τον συμφέρει να ασχοληθεί με την Ελλάδα τους επόμενους μήνες. Η αλήθεια είναι πως ούτε πριν τον σεισμό θα το έκανε, αλλά χρειάζονταν ένα λόγο για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του. Τώρα όμως βρήκε τον λόγο και είναι πολύ πιο σοβαρός…

«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου