Κυριακή 4 Ιουνίου 2023

Παραδοξότητες ενός Αρχιεπισκόπου


 
Ακολουθεί η  δήλωση του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και σε παρένθεση τα δικά μου σχόλια και ερωτήματα προς τον Αρχιεπίσκοπο.

«Επιτρέψτε μου να επαναλάβω τα αυτονόητα σε μία ιδιαίτερα περίεργη στιγμή κατά την οποία επιχειρείται, αλυσιτελώς βεβαίως, η «προβολή», δια ερωτημάτων η δια υπονοουμένων, αλλά πάντως με ανάρμοστο, ανοίκειο και δόλιο τρόπο και προς εξυπηρέτηση προφανών σκοπιμοτήτων, της δήθεν «εμπλοκής» της Εκκλησίας μας και κληρικών Της, και δη Ιεραρχών και εμού προσωπικώς, στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών.
Η Εκκλησία είναι θεανθρώπινος οργανισμός και όχι κοσμικός και εξουσιαστικός θεσμός.
 
(Τότε γιατί πήρατε θέση σε επιστημονικό ζήτημα - βλέπε τσιμπηματάκια - και προχωρήσατε σε δίωξη κληρικών και μέρος του ποίμνιου σας; Ήταν ζήτημα θεανθρώπινο;)
 
Δεν είναι εκ του κόσμου τούτου, αλλά ζει και λειτουργεί μέσα στον κόσμο τούτο για να τον μεταμορφώσει, διακονώντας το ανθρώπινο πρόσωπο, κάθε πιστό, κάθε πολίτη, χωρίς διακρίσεις και, φυσικά, ανεξαρτήτως των πολιτικών πεποιθήσεων και των κομματικών προτιμήσεων του καθενός και της καθεμιάς.
(Δε ρωτάτε τον Μητροπολίτη Δωδώνης που έσπρωξε τους απεργούς πείνας υγειονομικούς έξω από το Υπουργειο Υγείας καθυβρίζοντας τους πόση μεταμόρφωση και διακονία προσέφερε στους συγκεκριμένους πολίτες και σε όλη την ευαισθητοποιημένη κοινωνία;)
 
Όλους τους αγαπά, όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αποδέχεται, όλους τους υπηρετεί και για την σωτηρία όλων εργάζεται πιστή στις αρχές και στη διδασκαλία του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού και στην ιερή αποστολή Της.
(Που να μας μισούσε δηλαδή! Μάλλον ξεχάσατε την φίμωση στο πρόσωπό μου τον Ιούνιο του 2021 όταν με κάλεσε το Εκκλησιαστικό Ραδιόφωνο για συνένετευξη που μετά από προφορική εντολή μέσα από τους κύκλους της Ιεράς Συνόδου εξαφανίστηκε ενώ η δημοσιογράφος που μου πήρε την δίωρη συνέντευξη εκδιώχθηκε κακήν-κακώς από το σταθμό αφού εξεδήλωσε την αντίθεσή της στην φίμωση αυτή)
 
Δεν διαχωρίζει τους ανθρώπους σε αμνούς και ερίφια, σε εκλεκτούς και μη, σε ευνοούμενους και σε παραπαίδια, γιατί για Αυτήν είμαστε όλοι μας παιδιά του ίδιου Θεού. Και, φυσικά, σεβόμενη απόλυτα το αυτεξούσιο και την ελευθερία του ανθρώπου, ουδένα επιχειρεί να «ποδηγετήσει» ή να «χειραγωγήσει» ή να «καθοδηγήσει» προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση σε κάθε πτυχή του δημόσιου βίου της χώρας μας.
(Να σας φρεσκάρω τη μνήμη σας στον διαχωρισμό του ποίμνιου σας, τον οποίο επιχείρησαν πολλοί Μητροπολίτες σας, με ύβρεις και διχαστικά διλήμματα, με χαρακτηρισμούς ανθρώπων, πιέσεις στον εργασιακό τους χώρο και πολλά άλλα. Ναι, είναι ξεκάθαρο, για Εσάς, είμαστε όλοι εμείς παιδιά του ίδιου Θεού, τι συγκινητικό!)
 
Όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο είτε ουδέν γνωρίζει από τα της Εκκλησίας και ουδεμία επαφή έχει με Αυτήν, είτε, ηθελημένα και συνειδητά, βιάζοντας την αλήθεια και την πραγματικότητα και παίζοντας δικά του παιχνίδια, αποπειράται να Την απομειώσει, να Την προσβάλει και να Την υβρίσει.
(Καλά, όταν θα κληθείτε να απαντήσετε στα ηχητικά ντοκουμέντα από το CD των 4 ωρών συνομιλιών στα δικαστήρια για το οικονομικό και άλλο - ηθικό - αλισβερίσι στους κόλπους σας, να δούμε ποιος προσβάλλει και υβρίζει τον Θεό και το ποίμνιο σας. Μην απορείτε: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=205977022327559&id=100087457865931)
 
Η Εκκλησία μας, όπως σοφά και έγκαιρα, είχε επισημάνει ο μεγάλος προκάτοχός μου Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Σεραφείμ ούτε πολιτεύεται, ούτε συμπολιτεύεται, ούτε αντιπολιτεύεται, ούτε «κομματίζεται» θα πρόσθετα εγώ, αλλά πορεύεται. Και την Εκκλησία μας εκπροσωπεί και εκφράζει αποκλειστικά και μόνον Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας μας και ο Πρόεδρός της, ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος, και έτερος ουδείς.
 
Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να ανεχθώ ούτε την χυδαία απόπειρα χρησιμοποίησης της Εκκλησίας μας ως εργαλείο για την επιδίωξη των αλλότριων σκοπών οιωνδήποτε και της οικειοποίησής Της από τους οιουσδήποτε παραχαράκτες της πίστης μας, που, εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων, επιζητούν να δημιουργήσουν οπαδούς και στρατούς, ούτε όμως την ομοίως βλάσφημη απόπειρα στοχοποίησης της Εκκλησίας μας ως δήθεν παράγοντα «υπόγειας» ή «μυστικής» ανάμιξης σε διαδικασίες και σε ζητήματα απολύτως αλλότρια με την αποστολή Της. Ως εδώ.»
(Άλλο πράγμα η Πίστη και άλλο πράγμα μία Ιερά Σύνοδος αποτελούμενη από ανθρώπους που εθελοτυφλούν και ερμηνεύουν κάθε ζήτημα, όπως τους συμφέρει - μερικές φορές δε βρέχει αλλά ο κόσμος αποδοκιμάζει τα κακώς κείμενα. Δεν έχετε το αλάθητο, αγαπητέ μου!)
 
Ο φιμωμένος από Ιούνη 2021 και στολισμένος με κατάρες στα διάφορα εκκλησιαστικά φόρα από ιερείς και μοναχούς δικούς σας, επειδή στον ενωτικό λόγο του περιέχει την αγάπη, την ταπεινότητα, τον αλτρουϊσμό και την σύνεση,


*ο Δημήτρης Ποντίκας, ειναι ιδρυτής και ερευνητής του εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας MENIDIMEDICA στην Αιτωλοακαρνανία, στο Μενίδι.

 
«Πᾶνος»

2 σχόλια:

  1. Μήπως υπονοούσε παραδείγματος χάριν τον πιο κάτω και με άνωθεν πολιτική εντολή θέλησε να δώσει μηνύματα; Αν κάνω λάθος απολογούμαι ...., αλλά στο ίδιο μήκος κύματος εξέπεμψαν μηνύματα και οι πολιτικοί μας, που δεν επιθυμούν όποια παρουσία στη βουλή πατριωτικών Χριστιανικών κομμάτων που να υπερασπίζονται τα χρηστά ήθη και την Ορθόδοξη πίστη των Ελλήνων που από πανταχόθεν πολεμάτε...
    Θα είναι εκτός προγράμματος της νέας αταξίας πραγμάτων ...

    ,Ο συμπαθής δάσκαλος Δημήτριος ΝΑΤΣΙΟΣ του κόμματος ΝΚΗ, από ότι ερεύνησα, δεν επικαλείται ότι εκπροσωπεί την εκκλησία. Απλά μιλά σαν πατριώτης Έλληνας Ορθόδοξος, που θα υπερασπιστεί την πίστη μας που είναι υπό διωγμό..., αφού οι ταγοί της εκκλησίας μας είναι ανίκανοι να το πράξουν... Γιατί τόσος πόλεμος ...; Κανείς δεν ανεβαίνει στην μηλιά, που δεν έχει μήλα ...
    Όλα τα σχετικά του άρθρα, που μελέτησα υπερασπίζονται τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία και ελπίζω αν εκλεγεί και στην πράξη να τα εφαρμόσει ....

    Ένα συμβολικό απόσπασμα αρχείου μας.

    «Οὐρανὸς πολύφωτος ἡ Ἐκκλησία ἀνεδείχθη,
    ἅπαντας φωταγωγοῦσα τοὺς πιστούς».


    Η Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία δέν εἶναι μία ἀφηρημένη ἰδέα. Εἶναι ἕνας ζωντανός ὀργανισμός, πού περιλαμβάνει ἕνα σύνολο ἀνθρώπων μέ κοινή πίστη καί ζωή. Ἐκκλησία εἶναι ὁ λαός τοῦ Θεοῦ, πού ἁπλώνεται στόν χῶρο καί στόν χρόνο καί πού ἀγωνίζεται γιά τήν βασιλεία τοῦ Θεοῦ. Ἐκκλησία εἴμαστε ὅλοι ἐμεῖς, ὅλοι ὅσοι μέ ἐπικεφαλής άξιους Ἐπισκόπους καί τούς ἄλλους κληρικούς διατηροῦμε ἀνόθευτο καί ἀκέραιο τό Εὐαγγέλιο τοῦ Χριστοῦ. Ἐκκλησία εἶναι τό μυστήριο τῆς ἀποκαλύψεως τοῦ Τριαδικοῦ Θεοῦ στόν κόσμο.

    Ἀπό τά πρῶτα ἀκόμη βήματά της ἡ χριστιανική Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία ἀντιμετώπισε τό σκληρό καί ἀδυσώπητο πόλεμο τῶν ἐχθρῶν της.
    Κρατώντας στό χέρι πότε τό μαστίγιο, πότε τό γιαταγάνι, πότε τήν κρεμάλα καί πότε τόν κοντυλοφόρο, ἐξεστράτευσαν ἐναντίον της μέ πάθος φοβερό. Κι αὐτό ὄχι μόνο στούς πρώτους αἰῶνες, ἀλλά καί ἀργότερα, μέχρι καί σήμερα. Μιά πληθώρα ἀνθρώπων, ἄλλοι ἀπό συμφέρον καί ἄλλοι λόγω τῆς ἰδεολογίας τους, πολέμησαν μέ λύσσα τήν πίστη μας. Τά μέσα πού χρησιμοποίησαν μπορεῖ στό πέρασμα τῶν αἰώνων νά ἄλλαξαν, ὁ σκοπός τους ὅμως μένει πάντα ὁ ἴδιος: Νά ξεθεμελιώσουν τήν πίστη ἀπό τίς καρδιές τῶν ἀνθρώπων καί νά τήν ἐξαφανίσουν ἀπό τό πρόσωπο τῆς γῆς.
    Καί ἡ μάχη συνεχίζεται. Ποτέ δέν ἔλλειψαν οἱ ἀντίπαλοι, μέ τήν διαφορά πώς ἐνῶ αὐτοί ἀλλάζουν κάθε ἐποχή, τά μέσα καί τά ἐπιχειρήματά τους παραμένουν βασικά τά ἴδια.
    Ἁπλά πιπιλίζουν τήν ἴδια καραμέλα, ἐπαναλαμβάνουν τά ἴδια πού ἔλεγαν καί οἱ παλαιοί ἐχθροί καί πολέμιοι τῆς Ἐκκλησίας, γιατί δέν ἔχουν τίποτα τό καινούργιο καί οὐσιῶδες νά παρουσιάσουν.
    Ἀλλά δέν εἶναι ἐδῶ ἡ οὐσία. Ἡ οὐσία βρίσκεται στό γεγονός ὅτι ἡ Ἐκκλησία, ἐνῶ πολεμήθηκε τόσο σκληρά καί ἐξακολουθεῖ καί σήμερα νά πολεμᾶται, ὡστόσο ποτέ δέν ἔχασε τήν δόξα της καί δέν σταμάτησε τόν δρόμο της. Ἀντίθετα, ὅσο πολεμᾶται, τόσο φουντώνει καί ὅσο διώκεται, τόσο δυναμώνει. Ἔτσι ἡ Ἐκκλησία παραμένει ἀήττητη καί αἰώνια. Αὐτό βέβαια ὀφείλεται ἀποκλειστικά καί μόνο στήν Θεϊκή της προέλευση. Ὁ Κύριός μας τό εἶχε δηλώσει κατηγορηματικά, ὅταν ἔλεγε πώς «καὶ πύλαι Ἅδου οὐ κατισχύσουσιν αὐτῆς».
    – Ποῦ εἶναι οἱ Ἠρῶδες;
    – Ποῦ εἶναι οἱ Ἑβραῖοι;
    – Ποῦ εἶναι οἱ Νέρωνες, οἱ Διοκλητιανοί καί οἱ Ρωμαῖοι;
    – Ποῦ εἶναι ὁ Ἄρειος καί ὁ Ἰουλιανός ὁ παραβάτης;
    – Ποῦ εἶναι οἱ ἀλλόπιστοι καί αἱμοβόροι Γενίτσαροι;
    – Ποῦ εἶναι ὁ Λένιν, ὁ Στάλιν καί ὁ Μάρξ;
    – Ποῦ εἶναι ὁ ἄθεος Κομμουνισμός μέ τά ὁλοκληρωτικά καθεστῶτα;
    – Ποῦ εἶναι οἱ κομιτατζῆδες καί συμμορῖτες Βούλγαροι;
    Ἐξαφανίστηκαν, ὅπως σπάζουν καί χάνονται οἱ σαπουνόφουσκες ἀπό τό ἐλαφρύ φύσημα τοῦ ἀέρα.
    Ὁ ἱερός Χρυσόστομος, βλέποντας αὐτή τήν ἀλήθεια, διακηρύττει:
    «Ἐκκλησίας οὐδέν ἴσον. Πόσοι πολέμησαν τήν Ἐκκλησίαν; Καί οἱ πολεμήσαντες ἀπώλοντο, αὕτη δέ ὑπέρ τόν οὐρανόν ἀναβέβηκεν. Τοιοῦτον μέγεθος ἔχει ἡ Ἐκκλησία. Πολεμουμένη νικᾷ. Κλυδωνίζεται, ἀλλ’ οὐ καταποντίζεται. Παλαίει, ἀλλ’ οὐχ ἡττᾶται».
    Αὐτό εἶναι τό θαῦμα τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας. Οἱ πολέμιοι ὅμως δέν θά λείψουν ποτέ. Τά ὅπλα τους δέν θά λιγοστέψουν.
    Συνέχεια.....
    Τ.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και δῆθεν πιστοί καί ἄνθρωποι τῆς Ἐκκλησίας αλλά και πολιτικοί, θά εξακολουθήσουν νά τήν προδίδουν καί νά τήν κακοποιοῦν.
    Κάποιοι πιστοί λοιπόν ας αντισταθούν, διότι η διαπρεπής συγγραφέας και πολιτικός Αnna Eshoo Χριστιανή Ορθόδοξη έγραψε... Ο Χριστιανισμός είναι υπό υπαρξιακή απειλή.
    Και ... το διεθνές ερευνητικό κέντρο PEW μετά από εντατικές έρευνες, εξάγει το συμπέρασμα ότι, οι Χριστιανοί είναι τώρα αντιμέτωποι με θρησκευτικές διώξεις περισσότερο από κάθε άλλη φορά, από τις αρχές της ιστορίας τους...... ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΑΝΟΕΙΤΩ ΟΠΩΣ ΣΚΟΠΙΜΑ ΠΑΡΑΝΟΗΣΑΝ ΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ....
    Το να λοιδορούν κάποιοι όποιον υπερασπίζετε την Χριστιανοσύνη και Ελληνισμό, που είναι αμόλυντος αλλά και ανυπεράσπιστος αυτό οι ευσεβείς Χριστιανοί θα το κρίνουν ως κατάφωρη αδικία και θα κρίνουν ανάλογα.

    Δεν ανήκω σε κόμματα, δεν αποφάσισα τι θα ψηφίσω. Όμως και εμένα με οδηγείται λόγω αγανάκτηση εσείς τυχόν συκοφάντες να ψηφίσω άξιους και αμόλυντους Έλληνες Ορθόδοξους ανθρώπους. Τ.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή