Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Λάμπρος Σκόντζος: Η κοινωνική διάσταση του Χριστιανισμού (Βίντεο)



ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ: 28/4/2023 
 
ΚΑΛΕΣΜΕΝOΣ: Λάμπρος Σκόντζος, θεολόγος, εκπαιδευτικός, αρθρογράφος 
 
Παρουσιαστής: Αντώνης Καλόγηρος, οικονομολόγος-εκπαιδευτικός. 
 
Με την Ανάσταση Του ο Κύριος μας χάρισε στο ανθρώπινο γένος την σωτηρία και υποστασίασε την αγάπη εφόσον ο ίδιος είναι η όντως Αγάπη. Ακολούθως οι αναστημένοι πρώτοι Χριστιανοί υποστασίασαν την αγάπη προς τον συνάνθρωπο σε κάθε κοινωνική πτυχή. Συνέχισαν να το κάνουν άφοβα ακόμη και σε περιόδους διωγμών μέχρι και σήμερα λαμβάνοντας Χάρη από το Σώμα και Αίμα Του. 
 
Ο θεολόγος-καθηγητής Λάμπρος Σκόντζος μας μιλάει για το νέο τρόπο ζωής των Χριστιανών, για το κοινωνικό μήνυμα και την κοινωνική διάσταση της διδασκαλίας της Εκκλησίας μας και για την λειτουργία των ‘’Αγαπών’’ όπως λέγονταν οι κοινές τράπεζες. 
 
Απαντάει σε ερωτήματα ιστορικά και θεολογικά όπως: -στον αρχαίο προχριστιανικό κόσμο υπήρχαν κοινές τράπεζες και ποια τα χαρακτηριστικά τους; -πως εκλέγονταν οι πρώτοι διάκονοι και ποια η διαφορά με την δημοκρατία των αρχαίων Ελλήνων στην Αθήνα; -πως ο λοιμός της πανώλης του 250 μ.Χ. φανέρωσε την αξία της διακονίας αγάπης των Χριστιανών και συγκρίνεται άραγε αυτή με τα δήθεν προοδευτικά ιδεώδη κάποιων κοινωνικών θεωριών; 
 
Ο ορθόδοξος μοναχισμός συνέχισε –ανά τους αιώνες- και συνεχίζει την γνήσια κοινωνική διακονία της αρχαίας εκκλησίας, η αγαπώσα καρδία των αναστημένων τέκνων του Αναστάντος Κυρίου σκορπίζει μέχρι και σήμερα απλόχερα αλλά διακριτικά την αγάπη Του. Η περίθαλψη των πονεμένων αδελφών μας -κατά προτεραιότητα από την Εκκλησία μας-, οι ορθόδοξες ιεραποστολές ανά την Οικουμένη και πρωτίστως η απαθής διακονία αγίων της Εκκλησίας μας όπως του Αγίου Ευμενίου (Σαριδάκη), Αγίου Ανθίμου εν Χίω και τόσων άλλων το αποδεικνύουν.

 
 

1 σχόλιο:

  1. μακάρι ΝΙΚΗ 10%
    νά μήν ψηφίση ὁ κόσμος τά κόμματα τῶν ἐκτρώσεων καί τῶν ἀνώμαλων!
    Ἕλληνες μήν ψηφίζεται τήν στοά!
    Η ΝΙΚΗ ΝΑ ΕΧΗ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΜΗΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή