Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Μένουμε πιστοί



Γράφει ο Δημήτρης Σπηλιώτης

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Η πανδημία είναι, αναντίρρητα, κακό. Προκαλεί θάνατο, ασθένεια, δυστυχία, απομόνωση, κοινωνικά προβλήματα, οικονομικά προβλήματα κοκ. 

Ένα από τα προβλήματα που προκάλεσε στον τόπο μας η πανδημία του 2020 είναι και αυτό του περιορισμού (= απαγόρευσης) της λατρείας. 

Τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας αποφάσισαν να εξουδετερώσουν κάθε κίνηση σχετική με τη λατρεία (η τέλεση ακολουθίας κεκλεισμένων των θυρών του ναού αποτελεί περιγραφή της λατρείας).

Η ηγεσία της Εκκλησίας συντάχθηκε με τις αποφάσεις της Πολιτείας, επικαλούμενη κίνδυνο διασποράς του ιού από τον συνωστισμό στους ναούς, αποκλείοντας ακόμα και ειδικότερες εκδηλώσεις, σχετικές με την πίστη μας, όπου ο κίνδυνος αυτός δεν υφίσταται. 

Έτσι, φτάσαμε και στην πνευματική αφυδάτωση την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής.

Η απομόνωση απέκτησε και πνευματικό χαρακτήρα. Προκάλεσε όμως, για εμάς τους καλοπροαίρετους Έλληνες Ορθοδόξους, κάτι απρόσμενα θετικό. Την επαναγωγή μας στον Ησυχασμό: ησυχία, νηστεία, προσευχή, αγρυπνία, νήψη. 

Χωρίς να το καταλάβουν, μας έδωσαν μια μοναδική ευκαιρία: να εμβαθύνουμε στην πίστη μας, να ταπεινωθούμε, να μετανοήσουμε, να κλάψουμε, να ζητήσουμε το έλεος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, να αποθέσουμε σε Εκείνον και την Υπεραγία Θεοτόκο τις ελπίδες μας και να περιέλθουμε, λίγο έως πολύ, σε κατάσταση κάθαρσης.

Ο Ησυχασμός είναι αυτός που μας κάνει εν πολλοίς να ξεχωρίζουμε, κυρίως στην πράξη, από τους άλλους Χριστιανούς. Ο Ησυχασμός ήταν η πνευματική εκείνη κίνηση που κυριαρχούσε στον Βυζαντινό Ελληνισμό πριν πέσει η Πόλη στα χέρια των Οθωμανών. 

Τώρα φαίνεται ότι, έστω και εξαναγκαστικά, πιάνουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε τότε. Καλός οιωνός […]. Οι κατακτητές άρχισαν να καταρρέουν. Ήδη στον Έβρο τους απωθήσαμε. Το ίδιο γίνεται και θα γίνεται και στο Αιγαίο. 

Τώρα αποδεσμεύονται οι πνευματικοί κανόνες εμπλοκής. Τώρα πλέον την ιστορία θα την γράψει ο ίδιος ο Χριστός. 

Και τούτο, αφενός γιατί οι «πολιτισμένοι» άνθρωποι του πλανήτη αποτύχαμε, εκτροχιαστήκαμε, υβρίσαμε τον Θεό, τον άνθρωπο, τη φύση και προσαρμόσαμε τα πάντα στην υπηρεσία των παθών μας, και αφετέρου γιατί η ιστορία είναι ανάγκη να ξαναγραφτεί εδώ, χωρίς τα σφάλματα του παρελθόντος· όπως αρμόζει να γραφτεί από έναν λαό που κράτησε την ορθή πίστη με θυσίες και αίμα, συναρμόζοντάς την με το πολιτισμικό δίδαγμα των αρχαίων προγόνων του.

Σε λίγο φτάνουμε στην αντίστροφη καμπή της ιστορίας […]. Τότε θα αποκαλυφθούμε όλοι. Τότε θα ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι. Τότε είναι που θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης, προς κάθε κατεύθυνση. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποκατάσταση των πραγμάτων στην αληθινή τους διάσταση. Έως τότε, εμείς δεν έχουμε, παρά να μένουμε πιστοί […].

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και καλή Ανάσταση!

Δημήτρης Σπηλιώτης
Εφέτης ΔΔ

Πηγή:http://koukfamily.blogspot.com/
«Πᾶνος»

1 σχόλιο:


  1. Oμιλία του π. Γεωργίου Σχοινά στον Άγιο Νικόλαο Φιλοπάππου με κεντρικό δίδαγμα:
    > «Μη μολυνθούμε. Κίνδυνος Θάνατος»

    https://www.youtube.com/watch?v=1H_Z0DUbovc&feature=emb_logo

    ΑπάντησηΔιαγραφή