Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Σκέψεις του παπα – γιατρού Ευαγγέλου Παπανικολάου για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί


του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

Είναι γνωστό ότι η απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο. Όμως ο πολύ γνωστός παπάς – γιατρός Ευάγγελος Παπανικολάου σε ομιλία του έξω από τον ιερό ναό Αναλήψεως Ραφήνας με θέμα «οι άγιοι πάντες δια πίστεως κατηγωνίσαντο βασιλείας» εξέφρασε διαφορετικές απόψεις. 

Τονίζω ότι μιλούσε έξω από τον ναό επειδή ο λόγος του περιστασιακά είναι προκλητικά τολμηρός. Μπορώ να πω ότι ο π. Ευάγγελος συμπεριφέρεται εντελώς αντίθετα από την θρησκευτική οργάνωση που ήμουν, επειδή εκεί δεν τολμούσαν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους.

Λέει λοιπόν ο π. Ευάγγελος από το 39΄μέχρι το 45΄της ομιλίας του… Και να πάμε και λίγο στην Αγιά Σοφιά που έχετε στεναχωρεθεί. Δόξα σοι ο Θεός που την έκανε τζαμί. 

Δεν μου λέτε ξέρετε πόσες γυμνές και γυμνοί το 24ωρο μπαίνανε στην Αγιά Σοφιά ; Άπειροι. Με το κωλοβράκι να μπαίνει μέσα στο σημείο. Ψέματα λέω ; Γιατί την είχανε μουσείο. 

Μπαίνανε όλοι οι άχρηστοι μέσα, βρωμεροί και τρισάλθιοι, όλοι οι τουρίστες από όλα τα μέρη του κόσμου χωρίς να σέβονται τίποτα. Τίποτα δε σεβόντουσαν. Τώρα θα βγάλεις τα παπούτσια σου να μπεις μέσα. 

Θα μπεις μέσα γυμνός ; Όχι . Θα σου φοράνε το ρουχαλάκι το τουρκικό και θα μπεις μέσα μια χαρά ντυμένος, χανουμάκι. Θα φορέσεις και τη μπούργκα να μπεις μέσα. Δε σου άρεσε με ρούχα να μπεις μέσα, αλλά γυμνωνόσουνα.

Μήπως η μετατροπή σε τζαμί έγινε για διόρθωσή μας και δεν είναι κατάρα ; Μήπως θυμάστε τον πρωθυπουργό μας που πήγε κι αυτός στην Αγιά Σοφιά και είδε μια γάτα κάτω από την εικόνα του Χριστού και φώναζε της γατούλας ψιτ, ψιτ, και του λέγανε «κύριε πρωθυπουργέ η Παναγία ψηφιδωτό» κι αυτός έκανε την γατούλα ψιτ, ψιτ ; Εε τώρα στην Αγιά Σοφιά δεν θάχει γάτες και σκυλιά.

Όταν πήγε ο άγιος Παΐσιος στην Αγιά Σοφιά και στάθηκε μπροστά στο Ιερό κι έκλαιγε, πηγαίνει ένας Τούρκος απ’ αυτούς που φυλάγαν την Αγιά Σοφιά που τότε ήταν αυστηροί, τώρα έγιναν κι αυτοί μπουνταλάδες, και του λέει «Γκιαούρ παπά, δεν είναι σωστό εδώ μέσα να προσεύχεσαι». 

Και τον παίρνει από το χέρι ευγενικά και τον πάει σε μια άκρη της Αγιάς Σοφιάς όπου κατουρούσε ένας, και του λέει ο άγιος «Να προσευχηθώ δεν κάνει, να κατουράτε κάνει, ρέ ;».

Μπα, τους πήρε ο πόνος για την Αγιά Σοφιά. Δεν μου λέτε πόσα περίφημα μοναστήρια με ψηφιδωτά έχουμε εδώ πέρα εμείς και δεν σας καίγεται καρφάκι, μηδέ των αρχιερέων, μηδέ της Συνόδου, μηδέ του κράτους, να κάνουμε μια λειτουργία στην Παναγία την Δαφνιώτισα; Μια λειτουργία να κάνουμε σε μοναστήρια παλιά που τα έχει η αρχαιολογία κλεισμένα και δεν τα δίνει μη γίνει φθορά. Σας πήρε ο πόνος μωρέ. Χριστός Ανέστη, ο Χριστός που είναι στην Παναγία την Δαφνιώτισα δεν άκουσε ποτέ.

Σας πήρε ο πόνος για την Αγιά Σοφιά. Κι αν δεν ήταν ο Τούρκος η Αγιά Σοφιά θα είχε πέσει. Ποιος θα την συντηρούσε ; Το Γένος ; Μπορούσε το Γένος να συντηρήσει τόσο μεγάλο κτίριο ; Ο Τούρκος το συντήρησε. Και να σας πω και κάτι άλλο ; Ο Τούρκος ότι κάνει είναι πιο πονηρός από σας.

Θα σας πώ και κάτι άλλο που τόλεγε ο άγιος Παΐσιος και το λένε και οι Προφητείες. Για να έρθει ο Αντίχριστος πρέπει πρώτα να χτιστεί ο Ναός του Σολομώντος στα Ιεροσόλυμα ; Ναι, πρέπει να έχει χτιστεί ο Ναός του Σολομώντα. Τι θα πει το Ισραήλ τώρα ; «Αα κύριοι Μουσουλμάνοι εσείς ένα Ναό που ήταν μουσείο (την Αγία Σοφία) τον κάνατε τζαμί. 

Εμάς αυτό το τζαμάκι που έχετε (εννοεί το τέμενος του Ομάρ) είναι χτισμένο πάνω στον Ναό του Σολομώντος. Θα το γκρεμίσετε λοιπόν, για να κάνουμε εμείς τον Ναό μας. Αφού λέτε ότι είστε καταχτητές και κάμνετε ότι θέλετε με την Αγία Σοφία, κι εμείς είμαστε καταχτητές των Ιεροσολύμων κι έχουμε δικαίωμα να εφαρμόσουμε τον νόμο του καταχτητού.

Και θα αρχίσει η ετοιμασία για να χτιστεί ο Ναός του Σολομώντος. Μήπως το σκεφθήκατε κι αυτό ; Είναι βαθιά τα πράγματα. Δεν μπορεί να είναι όλα τόσο απλά όσο σας φαίνονται. Εμείς σιωπή. Μήπως κήρυξε η Εκκλησία νηστεία που θα γίνει η Αγιά Σοφιά τζαμί ; Μήπως κήρυξε αγρυπνία, προσευχή ; Τίποτα. Κάτι ψιλοκουβεντούλες και άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

«Πᾶνος»  

2 σχόλια:

 1. Καταπληκτικός ο παπά-Ευάγγελος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΠΑΤΕΡ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ...ΟΛΗ ΤΟΥ Η ΟΜΙΛΙΑ ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ, ΧΑΛΑΡΩΤΙΚΗ, ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΤΑ ΣΥΚΑ ΣΥΚΑ...
  ΚΑΜΜΙΑ ΦΟΡΑ ΛΕΩ...ΠΩΣ ΤΟΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΕΤΣΙ...ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΩΘΕΝ.
  Ε ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΟ ΞΕΡΕΙ...ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΣΕ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΛΥΠΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΩΘΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΤΙΘΕΑ ΚΕΝΤΡΑ.
  Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΣΚΕΠΑΖΟΥΝ ΠΑΤΕΡ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή