Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Κύπρος 1974 ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΜΑΥΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ


Κύπρος 1974 – Το ξεχασμένο « Δεν ξεχνώ»...

Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά.


Ο αναγνώστης στο τέλος, ελεύθερα ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.Σύντομη αποσπασματική έρευνα μέσα από ενδεικτικά αντιπροσωπευτικά δημοσιευθέντα άρθρα και κείμενα της τότε εποχής. 


Είναι βέβαιον ότι σε δεκάδες τόμους πρέπει να καταγραφεί για το 1974,  η πορεία ολέθρου του Κυπριακού Ελληνισμού, αφού μέχρι σήμερα, μόνο  η μισή αλήθεια «καταγράφηκε»  (;), μέσω του «ημιτελούς Φακέλου» για την  σύγχρονη Εθνική καταστροφή και δυστυχώς, η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από ολόκληρο ψέμα. 


 Ευτυχώς η αδέκαστος Ελληνική ιστορία κατέγραψε και θα συνεχίσει να προσθέτει στη Ελληνική Μαύρη Βίβλο τα ονόματα και τις αλήστου μνήμης προδοτικές πράξεις ΟΛΩΝ.  Όποιοι και αν είναι αυτοί, διότι στις προδοσίες δεν εξαιρούνται ακόμη και ταγοί,  που διεκδικούσαν ρόλο ηγετών του Ελληνισμού…! 


Όλοι θα ζυγισθούν ακριβοδίκαια από την τυφλή δικαιοσύνη και ιστορία. 


Κανείς από τους ενόχους της Κυπριακής τραγωδίας δεν τιμωρήθηκε και κανένα Ελληνικό ή Κυπριακό δικαστήριο, δεν ασχολήθηκε για να αποδώσει ευθύνες και τιμωρήσει τους  Εφιάλτες, ολετήρες, επίορκους και ριψάσπιδες του Ελληνισμού….. Μόνο ο Κυπριακός λαός τιμωρήθηκε και συνεχίζει να ανεβαίνει τον Γολγοθά του, «στεφανωμένος» με αγκάθινο στεφάνι…..Πρόλογος: Το  εμβληματικό συμβολικό αυτοκόλλητο του 1974, που ήταν απλωμένο σε όλη την Κύπρο και που θύμιζε προδότες και προδοσίες, πραξικόπημα, εισβολή σφαγές και κατοχή, τις τελευταίες δεκαετίες, λησμονήθηκε και καταχωνιάσθηκε…


Κάποιοι σκόπιμα θέλουν ο Ελληνισμός να ξεχάσει, αλλά λαοί που δυστυχώς  ξεχνούν την ιστορία τους, είναι αναγκασμένοι να υποστούν και πάλι εθνικές καταστροφές….. Το απευχόμαστε…..


«Κύπρος 1974….Μαύρος Ιούλιος…Η αρχή του τέλους…..»

  2α Ιουλίου 1974, Η επιστολή Μακαρίου προς Γκιζίκη

15η Ιουλίου 1974. Πραξικόπημα κατά Μακαρίου.

19η Ιουλίου 1974. Ομιλία καταγγελία Μακαρίου στην έδρα του ΟΗΕ.

20η Ιουλίου 1974. Εισβολή Τουρκίας στη Κύπρο.

«ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΤΥΠΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΑΣ!» Στρατηγός Γρ. Μπονάνος, Αρχηγός Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

14η Αυγούστου. Β΄ Εισβολή – Αττίλας 2.

«Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΙΤΑΙ ΜΑΚΡΑΝ!» Κ. Καραμανλής.

  

Γκιζίκης – Παπαδόπουλος – Ιωαννίδης.2 Ιουλίου 1974, ο Κύπριος Πρόεδρος Μακάριος έστειλε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη μια μακρά *επιστολή, για την απόφασή του να διώξει από την Κύπρο 600 Ελλαδίτες αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς και να μειώσει η στρατιωτική θητεία από δύο χρόνια σε 14 μήνες. Επίσης, παρέθετε σωρεία κατηγοριών σε βάρος του στρατιωτικού καθεστώτος των Αθηνών για οικονομική και άλλη βοήθεια στην Οργάνωση ΕΟΚΑ Β΄, η οποία κηρύχθηκε παράνομη μετά τον θάνατο του στρατηγού Γεωργίου Γρίβα Διγενή (Πέθανε 27 Ιανουαρίου 1974 και το διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου, για την κήρυξη σε παράνομη της Οργάνωσης, εκδόθηκε στις 25 Απριλίου.


*ΔΕΝ είναι καθόλου αποκάλυψη, πλην όμως αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την Ιστορία να λεχθεί, ότι για τη συγγραφή της επιστολής του *Μακαρίου εργάστηκαν πολλοί στην Κύπρο. Κάθισαν για ώρες μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο και έγραφαν και έσβηναν, αλλά το τελικό «ρετούς» έγινε από Έλληνα διπλωμάτη, του στενού περιβάλλοντος του Κ. Καραμανλή, που είχε ενεργό ανάμειξη και στο παρασκήνιο των Συμφωνιών του 1959. Επρόκειτο για τον Άγγελο Βλάχο, Πρόξενο της Ελλάδας στην Κύπρο κατά τον απελευθερωτικό αγώνα.


Ο Βλάχος τότε ενέργησε σε πλείστες περιπτώσεις εναντίον του αγώνα της ΕΟΚΑ και του Αρχηγού της Διγενή. Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους συνταγματάρχες το 1967 εντάχθηκε στο στρατόπεδο των «αντιχουντικών», με το οποίο διατηρούσε στενούς δεσμούς και ο Μακάριος.
 

*Η Ιταλίδα δημοσιεογράφος Οριάνα Φαλάτσι στο βιβλίο της «Συνάντηση με τη Ιστορία» σελ. 522-549 καταχωρεί αποσπάσματα από συνεντευξη του Μακαρίου στην ίδια τον Νοέμβριο στην Ν. Υόρκη…Ερωτά….«Κατά πόσο η επιστολή επηρέασε την απόφαση της ανατροπής σας;»  και απαντά ο Κύπριος Πρόεδρος «Ας πούμε ότι το γράμμα μου επιτάχυνε τα γεγονότα. Αν δεν το είχα γράψει και πάλιν θα γινόταν το πραξικόπημα. Ίσως ένα δύο μήνες αργότερα… Τους ήμουνα εμπόδιο και μεγάλο μάλιστα, για την *ΕΝΩΣΗ  και εκείνοι ήθελαν σώνει και καλά να γίνει η ΕΝΩΣΗ». 


*Στις 7 Μαρτίου 1953 συγκεντρώθηκαν στην οδό Ασκληπιού 36B στην Αθήνα δώδεκα άτομα, που αποφάσισαν την ίδρυση της μυστικής οργάνωσης ΕΟΚΑ για την ένωση της Κύπρου και υπέγραψαν όρκο σύμφωνα με τον οποίο ο καθένας τους θα διαφύλασσε εφ όρου ζωής «θυσιάζων και την ίδιαν του ζωήν, υποφέρων και τα πλέον σκληρά βάσανα, μυστικόν, παν ό,τι γνώριζε και ήθελεν ακούσει διά την υπόθεσιν της Ενώσεως της Κύπρου. Θα υπήκουε δε εις τας εκάστοτε διδομένας διαταγάς»

Οι δώδεκα αποτελούσαν την ανώτατη αρχή. Πρώτος υπέγραφε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος σαν πολιτικός και θρησκευτικός ηγέτης, ακολούθησε ο απόστρατος Κύπριος αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Γρίβας σαν στρατιωτικός Αρχηγός, έπειτα ο Κύπριος απόστρατος Νικ. Παπαδόπουλος, οι Κύπριοι εξόριστοι αδελφοί Σάββας και Σωκράτης Λοϊζίδης, οι καθηγητές Γεράσιμος Κονιδάρης και Δημήτριος Βεζανής και οι Γεώργιος Στράτος, Αντώνιος Αυγίκος, Ηλίας Τσατσόμοιρος, Δ. Σταυρόπουλος και Ηλίας Αλεξόπουλος. Υπενθυμίζεται ότι και στις 22 Αυγούστου του 1954 είχε επαναληφθεί  όρκος στο Ευαγγέλιο στον Ι.Ν. Φανερωμένης από τον Μακάριο ότι ο αγώνας θα είναι μέχρι θανάτου για να επιτευχθεί η Ένωσις και Μόνον η Ένωσις της Κύπρου με την μητέρα Ελλάδα.Oλόκληρο το κείμενο της επιστολής, ίδε google: 1974, Επιστολή Μακαρίου προς Γκιζίκη.

15η Ιουλίου 1974.

 Άφρον πραξικόπημα κατά Μακαρίου…. Ο Μακάριος διαφεύγει…, μέσω Αγγλικών βάσεων…. και διαμένει στο Λονδίνο.
   


19η Ιουλίου 1974. Ο Μακάριος μεταβαίνει στην έδρα του ΟΗΕ, όπου εκφωνεί λόγο, μέσω του οποίου  καταγγέλλει την χούντα των Αθηνών ότι κατέλυσε την Κυπριακή Δημοκρατία, εισέβαλε στο έδαφος της και εκδίωξε  τον νόμιμο Πρόεδρο της…..Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας, ίδε google: 1974, Ομιλία Μακαρίου στον ΟΗΕ.20η Ιουλίου 1974.Αφού τελειώνει η ομιλία του Μακαρίου στον ΟΗΕ, την οποία παραδόξως την είχε στα χέρια της η Τουρκία πριν εκφωνηθεί, μάλλον λόγω υποκλοπής από τις μυστικές βρετανικές υπηρεσίες, λίγες ώρες μετά  στις 20 Ιουλίου 1974 ξημερώματα, η Τουρκία επικαλούμενη και παραποιώντας και παρερμηνεύοντας  τον ρόλο της ως εγγυήτρια δύναμη με βάση της προδοτικές συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου 1959, αφού η Κύπρος δέχθηκε «έξωθεν εισβολή», κάνει και αυτή *απόβαση στο 5 μιλι της Κερύνειας και ονομάζει την επιχείρηση KIBRIS BARIS HAREKATI -ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΕΙΡΗΝΕΥΣΗΣ» ΣΤΗ ΚΥΠΡO!

*Ενδεικτικές αδιάψευστες, αποσπασματικές πληροφορίες:

Από 18 Ιουλίου προετοιμασία των Τουρκικών δυνάμεων σε Μυρσίνη και Αλεξανδρέττα. Η Ελλάδα ουδέν πράττει, ούτε καν αρχική εφαρμογή του Σχεδίου Αμύνης Κύπρου – Αφροδίτη 73 που μπήκε σε εφαρμογή από τις 22 Οκτ. 1973. Ο Ταγματάρχης Περδίκης Αθανάσιος βοηθός ΑΚΑΜ ενημερώνει ότι το BBC  αναφέρει ότι επίκειται Τουρκική απόβαση στη Κύπρο. Καμία απάντηση… Το βράδυ της 19ης Ιουλίου τα Κυπριακά ραντάρ εντοπίζου κινήσεις τουρκικών πλοίων. Καμία ενέργεια.
Στις 23.10 η Ελληνική Πρεσβεία Λευκωσίας αποστέλλει επείγον σήμα προς Αθήνα. «Κλιμάκιο ΚΥΠ, γνωρίζει ημίν εξής. Κατά πληροφορίας παρασχεθείσας αυτώ υπό ΓΕΕΦ πέντε τουρκικά πλοία πλέουν εις απόστασιν 12 μιλίων βορείως ακρωτηρίου Αποστόλου Ανδρέου. Ταύτα ακολουθούνται υπό 10 σκαφών Αποβατικής Δυνάμεως, άτινα πλέουν εις απόστασιν 28 έως 30 μιλίων, βορείως αυτού ακρωτηρίου. Καμία ανησυχία. Πρόκειται για Τουρκικές ασκήσεις…Πηγαίνετε για ύπνο. Εν βαθεία υπνώσει ΟΛΟΙ….
Στις 20 Ιουλίου στις 2 ξημερώματα τα Τουρκικά πλοία παραβιάζουν τα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Η τουρκική αρμάδα, φθάνει ανενόχλητη στις ακτές της Κύπρου. Καμία εντολή από Αθήνα για προετοιμασία αντιμετώπισης….  Σύμφωνα με το ΣΑΚ «Αφροδίτη 73», έπρεπε να δοθεί εντολή προσβολής του αποβατικού στόλου, από θαλάσσης με ένα υποβρύχιο και δύο τορπιλακάτους. Και από αέρος  με μία Μοίρα Phantoms. Δεν εφαρμόσθηκε!   

Στις 20 Ιουλίου του 1974 και ώρα 05.20, η τουρκική εισβολή άρχισε με βομβαρδισμό και ρήψη αλεξιπτωτιστών. Σύμφωνα με το ΣΑΚ «Αφροδίτη 1973» η εφαρμογή Σχεδίων και η αποδέσμευση των μέσων πυρός, έπρεπε να αρχίσει αυτομάτως  με την εκδήλωση της εισβολής. Όμως η ανάπτυξη των Μονάδων στους Χώρους Διασποράς και μετά στις θέσεις αμύνης των Σχεδίων, έγινε μετά την 0600 ώρα, δηλαδή μετά από 40 κρισιμότατα λεπτά, ενώ η εντολή εφαρμογής Σχεδίων  από το ΑΕΔ έφθασε στις 08.40, δηλαδή μετά από 3 ώρες και 20 λεπτά. 
Για την ιστορία αναφέρουμε, ότι τα πρώτα πυρά που δέχθηκαν οι Τούρκοι εκείνες τις δύσκολες ώρες, ήταν στο «Πέντε Μίλι» από τους   ολίγους άνδρες  του 251 Τάγματος Πεζικού, του οποίου διοικητής ήταν ο Ανχης Παύλος Κουρούπης. Η Εθνική Φρουρά παρ΄ όλον ότι δεν λαμβάνει εντολές  αντιστέκεται σθεναρά. Οι αργοπορήμενες Κυπριακές ενισχύσεις της Ε.Φ.  βομβαρδίζονται ανηλεώς από την Τουρκική αεροπορία….. 
Παρ όλα αυτά η αυτοθυσία των Κυπρίων εθνοφρουρών με ηγήτορες ΕΛΛΗΝΕΣ αξιωματικούς κατορθώνει να επιφέρει σοβαρότατες απώλειες στους υπέρτερους εισβολείς και τους καθηλώνει στο 3% στο 5 μίλι της Κερύνειας…Εις μάτην περιμένουν ενισχύσεις και πυρομαχικά από τη μητέρα Ελλάδα….. και πέφτουν ηρωϊκα μαχόμενοι ……. μαζί με τον ηρωϊκό αγαπημένο τους διοικητή……ΚΟΥΡΟΥΠΗ ΠΑΥΛΟ. ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΟΛΩΝ, ΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΙΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ…..

«Ω ΞΕΙΝ ΑΓΓΕΛΛΕΙΝ ΤΟΙΣ ΕΛΛΗΣΙΝ ΟΤΙ ΤΗΔΕ ΚΕΙΜΕΘΑ ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ ΡΗΜΑΣΙ ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΙ»

Αυτές οι απαράδεκτες για στρατιωτική επιχείρηση καθυστερήσεις, δίνουν στους Τούρκους τον χρόνο όχι μόνο για να κάνουν σωστή απόβαση, αλλά και για να ξεπεράσουν τον φόβο που τους διακατέχει.

Με καθυστέρηση 2 ημερών, δίνεται από την Ελληνική κυβέρνηση εντολή εφαρμογής του ΣΑΚ. Όμως στις 22 Ιουλίου πάλι ουδεμία εντολή εκτελείται, αφού τα Φάντομς δεν απογειώνονται, ενώ το Οχηματαγωγό «Ρέθυμνο» έμφορτο υλικού για Κύπρο, φθάνει μέχρι την Ρόδο. Εν τω μεταξύ οι Τούρκοι αποβιβάζουν και άλλες δυνάμεις με βαρύ οπλισμό και τάνκς και καταλαμβάνουν την Κερύνεια. *Η Εθνική Φρουρά ούτε βαρύ οπλισμό διέθετα αλλά και ούτε πυρομαχικά πλέον….

*Το 1987, ο Δημήτριος Ιωαννίδης ομολόγησε ότι η άφιξη του Σίσκο στην Αθήνα ανέστειλε την αποστολή ενισχύσεων στην Κύπρο, μέχρι της επιστροφής του από την Άγκυρα, όπου θα μετέβαινε εν συνεχεία….. Έλεος…. Αναμέναμε τον δολοπλόκο Σίσκο για να αμυνθούμε και αποστείλουμε ενισχύσεις στην δοκιμαζόμενη Κύπρο…..

Με την έναρξη της βάρβαρης τουρκικής εισβολής βομβαρδίζονται χωριά, νοσοκομεία κ.ά.  και οι σφαγές χιλιάδων Ελληνοκυπρίων ξεκινούν…..

Οι εισβολείς παρά τον υπέρτερο και πλήρως εξοπλισμένο στρατό τους εγκλωβίζονται τις πρώτες μέρες στο 3% στο 5 μίλι Κερύνειας.

Παραβιάζοντας την «εκεχειρία» που επέβαλε ο ΟΗΕ και αφού μεταφέρουν ισχυρότατες ενισχύσεις καταλαμβάνου επί πλέον 5%.... Με την μεσολάβηση του ΟΗΕ και πάλι  υπογράφεται νέα εκεχειρία και δίνεται η ευκαιρία στους βαρβάρους με την εσκεμμένη  ανοχή και ΟΗΕ και ΝΑΤΟ, να μεταφέρουν εκατοντάδες τάνκς και βαρέα πυροβόλα…. Η Εθνική Φρουρά καμία ενίσχυση και χωρίς πυρομαχικά…
Το Γενικό Επιτελείο της Κυπριακής Εθνοφρουράς ζητά από το Ελληνικό Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων να χτυπήσει τους τούρκους αλεξιπτωτιστές και τα αποβατικά σκάφη και να αρχίσουν οι βολές των αντιαεροπορικών όπλων εναντίον των εφορμούντων  τουρκικών αεροσκαφών. 

Η απάντηση από την Αθήνα και το Ελληνικό Πεντάγωνο είναι, «αυτοσυγκράτηση, διότι οι τούρκοι κάνουν άσκηση». Μάλιστα, ο επιτελάρχης, (αν δεν κάνω λάθος ο Κοκοράκης) της Κυπριακής Εθνοφρουράς μαζί με τον Νίκο Σαμψών, επειδή η διαταγή για αντίσταση καθυστερούσε, έβγαλαν  το ακουστικό του τηλεφώνου έξω από το παράθυρο, ώστε να ακούσουν στην Αθήνα τις εκρήξεις από τους βομβαρδισμούς των τουρκικών αεροσκαφών και να πειστούν επιτέλους, ότι πρόκειται για πόλεμο και όχι για άσκηση! 

Ο Σαμψών βρίζει σκαιότατα τους επιτελείς στρατιωτικούς στην άλλη άκρη της γραμμής,  που αδιαφορούν εγκληματικά για την εισβολή των βαρβάρων….και αναχωρεί  εκνευρισμένος με την φρουρά του, προς την περιοχή Μιας Μηλιάς όπου ήδη ο ουρανός σκεπάστηκε από τις συνεχείς ρίψεις Τούρκων αλεξιπτωτιστών….. 

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, από  τις πρωϊνές ώρες καλύπτουν εκτενώς την  τουρκική εισβολή και οι εν υπνώσεις επιτελείς στην Ελλάδα ….συνιστούν συνεχώς ….αυτοσυγκράτηση….. η οποία σε λίγο αποκαλύφθηκε και  ερμηνεύθηκε αυτονόητα, ότι ήταν παραπλανητική, εσκεμμένη απάντηση … και πρόφαση εν αμαρτίαις, αφού εν συνεχεία τις δύσκολες εκείνες στιγμές λέχθηκε και η κατάπτυστη φράση, δια στόματος ανώτατου « Έλληνα» αξιωματικού, όταν πλέον ήταν μια αδιάψευστη πραγματικότητα η εισβολή….. « Ε…! ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΤΥΠΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΑΣ» Φτού!  
  

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε στο Ελληνικό Αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι το εξής περιστατικό: Όταν αγανακτισμένος ΕΛΛΗΝΑΣ επιτελής, ανώτερος αξιωματικός του Στρατού, απευθύνεται στον Αρχηγό  του Γενικού Επιτελείου και του ζητάει με έντονο ύφος , να διατάξει να αρχίσει αμέσως η άμυνα των ελληνικών δυνάμεων στην τουρκική επίθεση και να σταλούν άμεσα στρατιωτικές ενισχύσεις από Ελλάδα, ο επαίσχυντος Στρατηγός Μπονάνος του απάντησε: «Οι Τούρκοι χτυπούν την Κύπρο και εμείς είμαστε Ελλάς»!Στην σελίδα 215 του κατάπτυστου του βιβλίου « Η Αλήθεια»,  ο τότε χουντικός προδότης στρατηγός Μπονάνος γράφει τα εξής:
«…Δεν ήταν μόνο ο Μακάριος που ήθελε να φύγουν οι Έλληνες αξιωματικοί από την Κύπρον. Ηθελα κι εγώ! Εχω ήδη αναφέρει ότι επίστευα πως κάποιαν στιγμήν η Ελλάς έπρεπε να αμεμπλακή από το πυορρούν αυτό πρόβλημα…»

Ακόμη και όταν οι Τούρκοι αποβιβάζοντο ο «κύριος» αυτός συνιστούσε αυτοσυγκράτηση…  Και όταν ξεστόμιζε την επαίσχυντη φράση… με αυτονόητη ερμηνεία ότι …δεν βαριέσαι η Κύπρος ξένη χώρα είναι και ας δούμε την δική μας χώρα …η προδοτική του πράξη, όμοια ήταν όπως με του Τσολάγογλου το 1941, που υπέγραφε συνθηκολόγηση και εγκατέλειπε τους  ΕΛΛΗΝΕΣ φαντάρους, που  ακόμη αντιστέκοντο ηρωϊκά στα συνοριακά οχυρά ενάντια στην εισβολή των  Γερμανικών υπέρτερων  δυνάμεων …. Όπως δήλωσε αργότερα…ήθελε να «σώσει την Ελλάδα…ο προδότης!» Όμοιος ομοίω, όμοιες προδοτικές πράξεις….

Ω! Τι ντροπή και σε αυτόν και στους επίορκους όμοιους του. που φορούσαν Ελληνική στρατιωτική στολή οι μασκαράδες…..!

Επίορκε, ριψάσπιδα, εφιάλτη και Νενέκο,  ΕΣΥ και τα ολίγα σταγονίδια όμοια σου ντροπιάσατε την ένδοξη Ελληνική στρατιωτική στολή. Δεν είστε ΕΛΛΗΝΕΣ….Και όσον αφορά την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ αποτυπώστε το καλά στο ελλειπές, από φαιά ουσία μυαλό σας, ότι δεν είναι ξένη χώρα…..Αυτό το απόμακρο νησί, αυτός ο ελληνικό «βράχος», το χρυσοπράσινο φύλλο, το ριγμένο στα θαλασσοδαρμένα γαλάζια νερά της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ Μεσογείου  εδώ και 30 αιώνες,  είναι Ελληνικό. Το ένδοξο Κίτιο είναι η αρχαιότερη πόλη και κοιτίδα του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ,  από όταν οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΧΑΙΟΙ εγκαταστάθηκαν σε αυτό…..!

Δύο σύγχρονα , για την εποχή εκείνη, υποβρύχια του Πολεμικού μας Ναυτικού, το «Γλαύκος» και το «Νηρεύς», που έπλεαν νότια της Ρόδου, έλαβαν εντολή από το ΓΕΝ , στις 05.15 το πρωί της 20ης Ιουλίου, να κατευθυνθούν αμέσως προς την Κύπρο και να βυθίσουν τα Τουρκικά πολεμικά πλοία που βρίσκονταν ανοιχτά της Κυρήνειας. Όμως,  ενώ πλησίαζαν τις Κυπριακές ακτές, ξαφνικά τα δύο υποβρύχια μετά από διατεταγμένη εντολή, άλλαξαν ρότα και επέστρεψαν ανοιχτά της Ρόδου. Ποιος έδωσε αυτή την προδοτική εντολή;

Ή μήπως εμποδίστηκαν τα ελληνικά υποβρύχια και από ποιόν, ( Μα αυτονόητος είναι ο βρωμερός ρόλος του Κίσσιγκερ υπέρ της Τουρκίας ),  να φθάσουν στις ακτές της Κερύνειας, όπως παρεμποδίστηκε  και το πλοίο που μετέφερε  Κύπριους  και Έλληνες εθελοντές να φτάσει στη Κύπρο…..Ποιά ήταν η ύποπτη αποστολή των Βρετανικών και Αμερικανικών πολεμικών σκαφών και υποβρυχίων που έπλεαν περιμετρικά της Κύπρου ήδη πριν αρχίσει καν η βάρβαρη Τουρκική εισβολή…..( Τα είχαν προσχεδιάσει όλα στην εντέλεια…) Οι εγγυητές Άγγλοι ήταν αυτοί που αφειδώς έδιναν πληροφορίες και οδηγίες μέσω του παγκόσμιας εμβέλεια κατασκoπευτικού τους ραντάρ ECHELON, από τη κορυφή του Τρόοδους στα τουρκικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα, που εκατοντάδες απαγορευμένες εμπρηστικές βόμβες ΝΑΠΑΛΜ, που τους προμήθευσαν οι Αμερικάνοι μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ, σκορπούσαν στις κατοικημένες περιοχές ….Αυτοί παρέμβαλλαν παράσιτα στους παμπάλαιους ασυρμάτους του Β ΠΠ, με επακόλουθο οι επικοινωνίες μεταξύ ταγμάτων της Ε.Φ. να νεκρώνονται….. Και οι δόλιοι ειρηνευτές του ΟΗΕ στη Κύπρο….;  Εκτελούσαν χρέη τροχονόμων και καθοδηγητών στα εκατοντάδες τουρκικά τανκς, για να μην υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση και για να βρίσκουν εύκολα τον …δρόμο τους και καταπλακώνουν Κύπριους αμάχους….. και ισοπεδώνουν χωριά ….( Ίδε; Η προδοσία των ΟΗΕδων στη Κύπρο. Προδοσία κατά γυναικών και παιδιών. – Η προδοσία των ΟΗΕδων στη Κύπρο, ειδικά των Αυστριακών…. Αλλά και Άγγλων…..)

ΑΥΤΟΙ οι δόλιοι σύμμαχοι μας , οι συνένοχοι των Τούρκων, που ακόμη μέχρι και σήμερα χαϊδεύουν την εκδιδομένη παλλακίδα τους Τουρκία, που πάντα τους πρόδιδε σε αντίθεση με την πιστή τους  σύμμαχο Ελλάδα και υποσκάπτουν οι επιδοξοι ολετήρες τον  ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. …αυτοί οι ευεργετηθέντες από τον Ελληνικό πολιτισμό, οι μασκαρεμένοι φίλοι ( Ίδε google: Μιλούν οι δόλιοι ολετήρες οι ευεργετηθέντες από τον Ελληνικό Πολιτισμό….ΜΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΑΤΤΟΥΝ.) Χαρακτηριστικό και συμβολικό το πιο κάτω απόσπασμα από ποίημα του Ελύτη…….

«Ήρθαν ντυμένοι φίλοι, αμέτρητες φορές οι εχθροί μου, το παμπάλαιο χώμα πατώντας και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με την φτέρνα τους……..»

Τα Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, τα προβλεπόμενα από τα επιχειρησιακά σχέδια για την άμυνα της Κύπρου, ήταν πανέτοιμα στο αεροδρόμιο του Καστελίου Κρήτης από το πρωί της 19ης Ιουλίου. Οι πιλότοι είχαν φορτώσει τα πυρομαχικά και με αναμμένες τις μηχανές περίμεναν την διαταγή απογείωσης για την Κύπρο. Ενώ δόθηκε αρχική εντολή να είναι σε ετοιμότητα….σε λίγο ακυρώθηκε. Από ποιό Εφιάλτη;;;

«Η μοναδική βοήθεια, που εστάλη προς την δοκιμαζόμενη Ελληνική Κύπρο, ήταν η αποστολή αυτοκτονίας «Επιχείρηση ΝΙΚΗ», της Α΄ Μοίρας Καταδρομών,  υπό τη ηγεσία του τιμημένου ΕΛΛΗΝΑ τότε ταγματάρχη Γιώργου Παπαμελετίου, την νύχτα της 21ης  προς 22α Ιουλίου.»

Είναι αναπάντητο το ερώτημα ποιος ΕΛΛΗΝΑΣ αξιωματικός προς τιμή του, έδωσε αυτή την εύτολμη εντολή και πως τους «διέφυγαν» και πέταξαν προς βοήθεια της αδελφής Κύπρου, οι ΕΛΛΗΝΕΣ καταδρομείς. Σημειώνεται βέβαια ότι οι ηρωϊκοί πιλότοι των ΝΟΡΑΤΛΑΣ, που μετέφεραν τους ΕΛΛΗΝΕΣ λοκατζήδες, μόλις απογειώθηκαν έκλεισαν τους ασυρμάτους….. και έφυγαν ….πέταξαν….. Αποτίουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης και προς τους ηρωϊκά πεσόντες καταδρομείς και στους ζώντες, οι οποίοι σημαντικότατο ρόλο αυτοθυσίας και τόλμης έπαιξαν στην υπεράσπιση του αεροδρομίου, κόμβου Κολοκασίδη και άλλων εμπόλεμων  περιοχών, πολεμώντας δίπλα στους αδελφούς Κυπραίους. Ας έστελναν ακόμη δύο μοίρες καταδρομών με  πολεμοφόδια και βέβαιον είναι ότι οι βάρβαροι εισβολείς …. θα έφευγαν κολυμπώντας…όσοι προλάβαιναν….. ΦΕΥ!


23η Ιουλίου 1974. Επιστροφή Καραμανλή στην Ελλάδα μετά από 11 χρόνια….

Μετά την «θριαμβευτική» κάθοδο του Καραμανλή αρχίζουν  αμέσως συσκέψεις με όλους τούς κεντροδεξιους πολιτικούς για τόν σχηματισμό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας ! Στις 16.00 απόγευμα έγινε ή ορκωμοσία των πρώτων υπουργών: Αντιπρόεδρος και υπουργός εξωτερικών Γεώργιος Μαύρος Συντονισμού Ξεν.Ζολωτας, Αμύνης Ευάγγελος Αβέρωφ, Εσωτερικών Γεώργιος Ράλλης ,Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου Δημόσιας Τάξεως Σόλων Γκίκας Παιδείας Νικόλαος Λούρος Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τσάτσος Απασχολησεως Κώστας Λάσκαρης και παρά τω πρωθυπουργώ ό Δημοσιογράφος Παναγιώτης Λαμπριας! Δύο μέρες αργότερα ορκίστηκαν καί άλλοι υπουργοί: Στράτος ,Πεσματζόγλου Παπασπύρου ,Αθ.Κανελλοπουλος Μαγκάκης, Μυλωνάς ,Μηνιαίος Δεβλετογλου ,Μπουτος ,Τσάτσος Βαρβιτσιώτης ,Στεφανόπουλος Αποσκίτης, Τσαλδαρης ,Αλαβάνος Κεφαλογιάννης, Γιαννόπουλος Ταλιαδούρος ,Παπαγιαβής Μπίτσιος, Κατσαδήμας και Βασιλείου. Συνυπεύθυνοι θεωρούνται και αυτοί για το «Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΙΤΑΙ ΜΑΚΡΑΝ.»!
23 Ιουλίου, υπό το βάρος της θυσίας  της Ελληνικής Κύπρου κατέρρευσε  η χούντα. Στις 24 Ιουλίου 1974 ο Καραμανλής αφού επιστρέφει από Γαλλία όπου ζούσε από την *9η Δεκεμβρίου 1963 ορκίζεται, από τον «επίορκο» Γκιζίκη στις 4.20.

 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ σε πρωτοσέλιδο της, την επομένη της αναχώρησης του Καραμανλή για Γαλλία  πανηγύριζε, «Ο κ. Καραμανλής ώχετο απιών». Στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα θριαμβολογούσε: «Εξήλθε χθες του δημοσίου βίου από την θύραν της υπηρεσίας όπως ακριβώς είχε εισέλθη. Υπήρξεν ηγέτης διά της δοτής εξουσίας. Αυτή, με τα “παραφερνάλιά” της, του έδωσεν ανάστημα. Η απώλειά της τον συνέτριψε».(Διάδοχος του Καραμανλή στη ΕΡΕ ορίσθηκε ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος.)

14η Αυγούστου έναρξη δεύτερης φάσης εισβολής ΑΤΤΙΛΑΣ 2.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής  στις 14 Αυγούστου 1974, κατά τη διάρκεια του Αττίλα ΙΙ και όταν ο τότε Προεδρος Γλαύκος Κληρίδης απεγνωσμένα ζητούσε βοήθεια …. «για να μην κατασφαγώμεν», ασυγκίνητος έκανε την περίφημη δήλωση: «Η Κύπρος κείται μακράν». Κατ’ αυτόν τον τρόπο συνόψισε την αδυναμία, απροθυμία και δειλία της νέας τότε κυβέρνησής του να συνδράμει την Κύπρo εναντίο  της τουρκικής εισβολής. Έτσι, οι Τούρκοι εισβολείς, παρά την σθεναρή αντίσταση της άοπλης Εθνικής Φρουράς  κατέλαβαν το 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας, διχοτομώντας το νησί. Η Κύπρος λοιπόν, «έκειτο μακράν « για τα υπερσύγχρονα τελευταίου τύπου Φάντομς και με δεδομένη την αεροπορική υπεροχή μας έναντι των Τούρκων, ενώ ήταν κοντά για τις Τριήρεις του Κίμωνα το 450 π. Χ. Που προσέτρεξε να βοηθήσει την Ελληνική Κύπρο που απειλείτο από τους Πέρσες…. Και τους κατατρόπωσε….. ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΣ ΕΝΙΚΑ….

Σημειώνεται ότι ο τότε Υπουργός  Εξωτερικών της Ελλάδας Γεώργιος Μαύρος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας υπό το Κ. Καραμανλή, όταν έληξαν άδοξα οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Τούρκους και διαφαινόταν πλέον ότι η Τουρκία θα προχωρούσε σε κατάληψη νέων Κυπριακών εδαφών, προς τιμή του δήλωσε μετά το τέλος της διάσκεψης και ενώπιον του Γλαύκου Κληρίδη….Μεταξύ πολέμου και ντροπής θα επιλέξουμε το πρώτο…. Επική φράση που βρήκε σύμφωνο και τον  Γλαύκο Κληρίδη και τον τότε Υπουργό Άμυνας της Κύπρου κ. Ομήρου….

Ο Καραμανλής σε λίγες ώρες και όταν πλέον ήταν σε εξέλιξη η νέα εισβολή των Τούρκων, δηλώνει ιταμά στον Γλαύκο Κληρίδη…Άλλο τι λέει ο Μαύρος και άλλο τι θα αποφασίσω ΕΓΩ. Και μεταξύ πολέμου και ντροπής επέλεξε το δεύτερο……

Σημειώνεται ότι μετά την άρνηση να βοηθηθεί η Κύπρος, οι κ.κ. Κληρίδης και Ομήρου απευθύνθηκαν  στον Καραμανλή με πολύ έντονες εκφράσεις…Εάν μας αφήσετε να κατασφαγώμεν … πρέπει να ντρέπεσθαι…..Ακολούθησε ..έντονος διάλογος και αποχώρηση χωρίς καν να ανταλλάξουν χειραψία…Ο κ. Ομήρου μόλις έφτασαν στην Κύπρο σε ένδειξη δυσαρέσκειας και ντροπής για την στάση του Καραμανλή παραιτήθηκε. Ήδη ο Κυπριακός λαός εγκαταλελειμμένος κατασφαζόταν …

Αυτό ήταν το βαρύ κλίμα όταν επήλθε η Δημοκρατία στην Ελλάδα και ακολούθησε η διχοτόμηση της Κύπρου.

Εν μέσω πανηγυρισμών και εις …αντίποινα …. *«αποχωρούμε»  από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ κάτι που απετέλεσε μάννα εξ ουρανού για την Τουρκία η οποία αφού χαρακτήρισε την Ελλάδα …αναξιόπιστο σύμμαχο του ΝΑΤΟ …άρχισε από τότε τις απειλές και διεκδικήσεις σε αέρα, ξηρά και θάλασσα …. Και στο Ελληνικό Αιγαίο, που ΠΟΤΕ δεν της ανήκε …όπως και η Ελληνική Μ. Ασία…

*Είχαν την εντύπωση οι δόλιοι, ότι ρίχνοντας στάχτη στα μάτια και του Κυπριακού και του Ελληνικού λαού… ότι πλέον «εξιλεώθηκαν.» !!!

Και χρωστάμε και χάρη στους Βαρβάρους διότι όπως δήλωσε ο εγκληματίας πολέμου πρωθυπουργός της εισβολής «Επαναφέραμεν την Δημοκρατίαν εις την Ελλάδα. Επαναφέραμεν τον κ. Καραμανλήν». Ο Τουργκούτ Οζάλ είχε πει επίσης : «Χάρις εις τους Τούρκους στρατιώτες, επανήλθε η Δημοκρατία εις την Ελλάδα. Εμείς βοηθήσαμε να επανέλθει ο Καραμανλής». Ενώ η ιδιοκτήτρια της «Καθημερινής»  Ελένη Βλάχου δήλωνε στη τουρκική Μιλιέτ στις 16 Ιουνίου 1976: «Δεν είμαι εναντίον των Τούρκων. Είμαι εναντίον της Χούντας».

6000 άμαχοι και αιχμάλωτοι δολοφονήθηκαν, 1619 Αγνοούμενοι, 150000 -180000 εκτοπισμένοι πρόσφυγες, 30000 Εγκλωβισμένοι άμαχοι..Όλοι οι πολιτιστικοί θησαυροί,  μνημεία, μουσεία, θησαυροφυλάκια, τράπεζες, ιερά χριστιανικά σκεύη, από όλες τις εκκλησίες  λεηλατήθηκαν. Ακόμη και ο οικιακός εξοπλισμός των νοικοκυρεμένων κατεχόμενων κυπριακών σπιτιών, μεταφέρθηκε στην Τουρκία …Πλήρης λαφυραγωγία, σύληση, βανδαλισμοί  και … κλεψιές από τους βαρβάρους. Δεν άφησαν τίποτα όρθιο…. Οι αξιωματικοί του τουρκικού στρατού είχαν τον πρώτο λόγο….  στα λάφυρα….Ήρθαν πένητες και έφυγαν εκατομμυριούχοι….. Οι δε στρατιώτες γιουρούκηδες, σαν κοράκια δεν άφηναν τίποτα στους αιχμαλώτους στρατιώτες και αμάχους … αλλά και στους νεκρούς…..

Το 37% των Κυπριακών εδαφών κατελήφθη….. Η άοπλη και εγκαταλελειμμένη Ελληνική Κύπρος ΕΑΛΩ….

ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΥΡΙΑ….


Συμφωνίες ΛΟΝΔΙΝΟΥ …άλλη μια αρχή του τέλους…..Ήταν η 19η Φεβρουαρίου 1959.

Οι πρώτες συμφωνίες υπεγράφησαν στη Ζυρίχη την 11η Φεβρουαρίου ΜΟΝΟ  από Κ. Καραμανλή και Αντνάν Μεντερές!
16 Δεκεμβρίου 1960. Άφιξη ΤΟΥΡΔΥΚ ( Τουρκική Δύναμη Κύπρου ) στη Κύπρο. Δεξιά του Μακαρίου, ο τότε ΤΚ Κουτσιούκ Φαζίλ, αντιπρόεδρος της νεοσύστατης Κυπριακής Κυβέρνησης, με βάση τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου! Από το 1878, που οι Οθωμανοί παρεχώρησαν την Κύπρο στους Άγγλους, μετά από 82 χρόνια ξαναπάτησαν το πόδι τους στη Κύπρο… Και ρίζωσαν….Άλλη μια αρχή του τέλους…..
Μακάριος και Διγενής. Όταν ήταν μονιασμένοι και πιστοί στον όρκο, που έδωσαν για την ΕΝΩΣΗ ο Κυπριακός Ελληνισμός έδρεψε δάφνες και δόξες. Όταν οι διχόνοιες τους κυρίευσαν τις μετέδωσαν και στον  Κυπριακό λαό,  ο οποίος άρχισε πλέον να οδεύει με αποπροσανατολισμένη πυξίδα, ολοταχώς προς εθνική καταστροφή, διότι κάποιοι ξέχασαν τον ιερό τους όρκο…..


Ομονοούντων αδελφών συμβίωσιν παντός τείχους ισχυροτέραν είναι. Αντισθένης.

Ubi concordia, ibi victoria. Όπου ενότητα, εκεί η νίκη.

Χτίζει σπίτια η ομόνοια, τα γκρεμίζει η διχόνοια.


Μακάριος και Νίκος Σαμψών στις παλιές καλές μέρες…..


Φώτο χωρίς υπότιτλους…..
Επίλογος.

«Αυτοί που μας πρόδωσαν και εγκατέλειψαν ως αμνούς επί σφαγή το 1974, δεν θα μας….  «συγχωρέσουν» ΠΟΤΕ,  για την επαίσχυντη πράξη τους αυτή…… Κανείς από αυτούς τους Εφιάλτες του Ελληνισμού,  άμεσα υπεύθυνους, επίορκους, ενόχους, συνενόχους και συναυτουργούς, για  την  Κυπριακή τραγωδία και ειδικά ο αρχιερέας  «Κάλχας», που την Κύπρο θυσίασε σε ελληνικό βωμό, δεν επισκέφθηκε την Εσταυρωμένη Περήφανη Κύπρο, ένα στεφάνι να καταθέσει, για τους χιλιάδες δολοφονημένους  εθνομάρτυρες και ταπεινά να ζητήσει μια συγνώμη για να εξιλεωθεί (;)…


Και οι αλήστου μνήμης πράξεις τους  και οι ίδιοι  δεν θα λησμονηθούν! Έχουν καταγραφεί και χαραχθεί τα ονόματα τους σε γρανιτένιες πλάκες προδοσίας και ντροπής της ιστορικής  Μαύρης Βίβλου του Ελληνισμού…… και μύριες Ερινύες θα  κατατρέχουν τους προδότες  εις τους αιώνας των αιώνων……

Και αφού μας αφήσατε να κατασφαγώμεν, έρημοι,  μόνοι και εγκαταλελειμμένοι η ΝΤΡΟΠΗ ανήκει μόνο σε εσάς….. .Ο μεν δειλός της πατρίδος, ο δε φιλόδοξος της πατρώας ουσίας εστί προδότης. ( Σωκράτης)

 Και καρδιά λιονταρίσια έχουν οι Κυπραίοι και  προικισμένοι είναι με ελληνικές αρετές και με το Κυπραίϊκο πείσμα  θα επιβιώσουν έστω και μόνοι, όπως επιβίωσαν και αγωνίστηκαν σαν  ηρωϊκοί ακρίτες εδώ και αιώνες και παρέμειναν ΕΛΛΗΝΕΣ»

Τέλος στον απλό αδελφό Ελληνικό λαό,  που πάντα συμπαραστεκόταν στους αδελφούς Κυπραίους,  αφιερώνω τρία μόνο ενδεικτικά  μικρά αποσπάσματα αντιπροσωπευτικών  ποιημάτων  των εθνικών μας ποιητών Βασίλη Μιχαηλίδη, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη. ( Εκατοντάδες διαπρεπείς και διάσημοι ΕΛΛΗΝΕΣ ποιητές και συγγραφείς ύμνησαν και τίμησαν αυτόν το ατόφιο Ελληνισμό της Κύπρου.)

1.Του Εθνικού μας ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη «9η Ιουλίου». Αντιπροσωπεύει επίκαιρα και τις σφαγές αμάχων, από τους βάρβαρους εισβολείς κατακτητές 1974…… Το ίδιο συνέβη και την 9η Ιουλίου 1821, σαν εκδίκηση για την παλλαϊκή συμμετοχή των Κυπρίων στην Ελληνική Επανάσταση…. ( Ίδε google: Οι αγώνες των Ελλήνων Κυπρίων για την Ελευθερία της Ελλάδας )

Ο εθνομάρτυρας φλογερός ιεράρχης Αρχιεπίσκοπο Κυπριανός απευθύνεται αγέρωχα  προς τον βάρβαρο τούρκο διοικητή της Κύπρου Μουσελίμ Αγά, λίγο πριν την εκτέλεση του ….

.«Σφάξε μας ούλους τζι ας γενεί το γαίμαν μας αυλάτζιν,

κάμε τον κόσμον ματζιελλειόν τζαι τους Ρωμιούς τραούλλια,

αμμά ξέρε πως ύλαντρον όντες κοπεί καβάτζιν

τριγύρου του πετάσσουνται τρακόσια παραπούλια.

Το 'νιν αντάν να τρώ' την γην, τρώει την γην θαρκέται

μα πάντα τζιείνον τρώεται τζαι τζιείνον καταλυέται.

Είσαι πολλά πικράντερος, όμως αν θεν να σφάξης,

σφάξε τους λας που πολεμούν αλλού αρματωμένοι.

Εμάς με σιέρκα όφκαιρα γιατί να μας πειράξεις,

πού 'μαστον δίχως άρματα, τζι είμαστον νεπαμένοι;»2.Ο Νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης το 1953, απευθύνεται μεταφορικά στους Άγγλους αποικιοκράτες κατακτητές….

Η γης ( Κύπρος) δεν έχει κρικέλια,/ για να την πάρουν στον ώμο και να φύγουν….
Η γης δεν έχει κρικέλια για να την πάρουν στον ώμο και να φύγουν μήτε μπορούν, όσο κι αν είναι διψασμένοι να γλυκάνουν το πέλαγο με νερό μισό δράμι. Και τούτα τα κορμιά πλασμένα από ένα χώμα που δεν ξέρουν, έχουν ψυχές. Μαζεύουν σύνεργα για να τις αλλάξουν, δε θα μπορέσουν, μόνο θα τις ξεκάμουν αν ξεγίνουνται οι ψυχές. Δεν αργεί να καρπίσει τ’ αστάχυ, δε χρειάζεται μακρύ καιρό για να φουσκώσει της πίκρας το προζύμι, δε χρειάζεται μακρύ καιρό το κακό για να σηκώσει το κεφάλι, κι ο άρρωστος νους που αδειάζει δε χρειάζεται μακρύ καιρό για να γεμίσει με την τρέλα, νῆσός τις ἔστι

Έγραφε και λαλούσε για τους Κυπρίους Έλληνες: Η Κύπρος πλάτυνε το αίσθημα μου που είχα για την Ελλάδα…Κάποτε λέω ότι με πήρε ψυχοπαίδι της. …Τον έχω αγαπήσει αυτό τον τόπο. Ίσως γιατί βρίσκω εκεί πράγματα παλιά, που ζουν ακόμα, ενώ έχουν χαθεί στην άλλη Ελλάδα….. Ίσως γιατί αισθάνομαι πως αυτός ο λαός έχει ανάγκη από όλη μας την αγάπη και όλη μας την συμπαράσταση…. Ένας πιστός λαός πεισματάρικα και ήπια σταθερός…. Υπάρχουν σε μια γωνιά 400 χιλιάδες ψυχές από την καλύτερη, την πιο ατόφια Ρωμιοσύνη που προσπαθούν να τις αποκόψουν από τις πραγματικές τους ρίζες…
Λόγια ανεπανάληπτης αλήθειας… για την Ελληνική Κύπρο…..…».

3.Ο επίσης Νομπελίστας Οδυσσέας Ελύτης, συχνότατα ερχόταν στην Κύπρο που λάτρευε. Πολλούς μήνες καθόταν στην θαλασσοφίλητη ήσυχη Κύπρο και έγραφε.
Έλεγε για τον ατόφιο Ελληνισμό της  Κύπρου: «Αλλά αυτό είναι ένα θαύμα (για την Κύπρο). Να δυναμώνεις και να αντρειεύσαι τότε ακριβώς που κινδυνεύεις να χάσεις αυτά που αγαπάς, όμως να ξέρεις πως είναι δικά σου, κατάδικά σου. Και να δίνεις την χροιά του ακατάλυτου και του αιώνιου…Διατηρήθηκαν -οι Έλληνες Κύπριοι-  μέσα από τους ύμνους της Ορθοδοξίας και στα Δημοτικά τραγούδια. Το παρατηρούμε αυτό εντελώς ιδιαίτερα στη Κύπρο….»
«Και να γιατί μου έδωσε τόση ικανοποίηση η συμβίωση μου με την πραγματικότητα της Κύπρου. Γιατί βρήκα τα «ανάλογα» της γλώσσας αυτής, έξω από κάθε ιστορική και πολιτική σκοπιμότητα, σ΄ αυτή την «μνήμη» που την κουβαλάτε και την εξωτερικεύεται όλοι σας και που είναι μαρτυρία ενός ανεπανάληπτου πολιτισμού.»
«Η Κύπρος με εντυπωσίασε και μου έδωσε μια βαθιά ικανοποίηση, θα έλεγα μιαν επαλήθευση της ταυτότητας μου σαν μέλους μιας κοινότητας που σαν Γένος επέτυχε πάντα!»

Και τελειώνω με ένα ήδη δημοσιευμένο δικό μου συμβολικό πόνημα – ποίημα.

«Το αντίδωρο»

Αντί για την βοήθεια την επιθανάτια/ με τα λιγοστά, τα ψίχουλα σε μια φούχτα/ η Κύπρος θε νάχε λάβει από την «μάνα» της,/ τους εισβολείς βαρβάρους για να διώξει,/ «ευλογημένα» μεταθανάτια κόλλυβα,/ έλαβε σε μια μικρή πήλινη  κούπα…

Με πόνο ψυχής και απογοήτευσης,/ μετά την εγκατάλειψη, τον όλεθρο,/ απ΄ άρτον ευλογημένο της/ κατεχόμενης Ουρανίας Καρπασίας,/ θείο αντίδωρο απ΄ το σώμα,/ των νεκρών ηρώων μας παλληκαριών,/ δεύτε λάβετε…

Τούτο εστί το σώμα τους…

Θεία κοινωνία απ΄το αίμα τους,/ από οίνο ευλογημένο,/ την ηδύποτη κουμανταρία,/ σε άγιο πήλινο δισκοπότηρο,/ με τ΄ αντίδωρο στη «μάνα» αντιδωρήσαμε…

Τούτο εστί το αίμα τους…..

Θεία κοινωνία και αντίδωρο,/ θυσίας και αθανασίας./ στην  πήλινη, φτωχική κούπα,/ Τούτο εστί το σώμα τους!/ Τούτο εστί το αίμα τους!/ Και χαραγμένα έγραφε,/  «Μέα Κούλπα…»

Υστάτη Ικεσία, η Εσταυρωμένη Περήφανη Ελληνική Κύπρος αναπέμπει «Απελθέτω το πικρόν ποτήριον τούτο… πάλαι…!» Α.Α.

Αθάνατη Ελληνική Κύπρος Εσταυρωμένη και Περήφανη,  ανά τους αιώνες έζησες και στους αιώνες των αιώνων θε να ζήσεις.

Αιωνία η μνήμη σε όλους τους ηρωϊκά πεσόντες, μεταξύ αυτών και ο ήρωας αδελφός μου. «Εγώ στους Τούρκους δεν παραδίδομαι» βροντοφώναξε…και έπεσε ηρωϊκά μαχόμενος….., μαζί με τους ολίγους εύτολμους συμπολεμιστές του…..

Αρηϊφάτους θεοί τιμώσι και άνθρωποι. ( Αυτούς που έφαγε ο Άρης – Πόλεμος) Ηράκλειτος.

Σιγάν την αλήθειαν, χρυσόν εστι θάπτειν. Πυθαγόρας.

Τα συμπεράσματα δικά σας…….
Επιμέλεια -  Συνοπτική έρευνα  του Αντώνη Αντωνά – Συγγραφέα από Εσταυρωμένη Περήφανη Κύπρο.
www.ledrastory.com   cyprushellenica.blogspot.com
Υ.Γ. Αν κάποιος φίλος αναγνώστης – αποδέκτης θελήσει να διαψεύσει κάτι, παρακαλούμε να το σημειώσει στα σχόλια της ιστοσελίδας και θα απαντήσουμε.
«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου