Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Τρόποι για την πρόληψη απαγωγών ανηλίκων


Καθημερινά περίπου 2.100 αναφορές αγνοούμενων παιδιών υποβάλλονται στις ΗΠΑ. Πολλές από αυτές τις απαγωγές επιλύονται πιο εύκολα όταν οι γονείς μπορούν και παρέχουν βασικές πληροφορίες για τα παιδιά τους, όπως: ύψος, βάρος, χρώμα ματιών και μια καθαρή πρόσφατη φωτογραφία.

Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται πώς να εντοπίζουν προβλήματα. Ένα πράγμα που πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι όταν οποιοσδήποτε τους ρωτά αν μπορούν να «κρατήσουν ένα μυστικό», θα πρέπει να θεωρηθεί ως κόκκινη σημαία. Όταν κάποιος προσπαθεί να πείσει το παιδί σας να σιωπήσει για κάτι, θα πρέπει να το δει ως σαφές σημάδι για να σας το πει. Κάντε μια προσπάθεια να διαβεβαιώσετε τα παιδιά σας ότι δεν υπάρχει ποτέ καλός λόγος να μην μοιραστούν κάτι μαζί σας.

Εάν συμβεί κάτι στο παιδί σας, όπως να χαθεί ή κάποιος να προσπαθήσει να το δελεάσει, θα πρέπει να γνωρίζει πώς να εντοπίζει έμπιστους ενήλικες εάν δεν είστε κοντά σας. Σε ένα κατάστημα, θα πρέπει να αναζητήσουν έναν υπάλληλο με ετικέτα ονόματος ή έναν φύλακα. Έξω μπορούν να ψάξουν για αστυνομικό ή μια μητέρα με παιδιά.

Είναι επίσης συνετό να:
 
* Να τραβάτε φωτογραφίες των παιδιών σας κάθε 6 μήνες.

* Κάντε την ασφάλεια στο διαδίκτυο ως προτεραιότητα. Το Διαδίκτυο είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, αλλά είναι επίσης ένα μέρος για τα αρπακτικά που καταδιώκουν τα παιδιά. Προσέξτε τις δραστηριότητες των παιδιών σας στο Διαδίκτυο και τους «φίλους» του chat room και υπενθυμίστε τους να μην δίνουν ποτέ προσωπικές πληροφορίες.

* Αποφύγετε να δημοσιεύετε στοιχεία αναγνώρισης ή φωτογραφίες των παιδιών σας στο διαδίκτυο.

* Θέστε όρια για τα μέρη που πηγαίνουν τα παιδιά σας. Επιβλέψτε τα σε μέρη όπως εμπορικά κέντρα, κινηματογράφους, πάρκα, ή ακόμα και στα χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

* Μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά μόνα τους σε αυτοκίνητο ή καρότσι, έστω και για ένα λεπτό.

* Επιλέξτε φροντιστές, μπέιμπι σίτερ , παρόχους παιδικής φροντίδας και νταντάδες, προσεκτικά και ελέγξτε τους ανα τακτά διαστήματα

* Εάν έχετε κανονίσει να πάρει κάποιος τα παιδιά σας από το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό, συζητήστε τις ρυθμίσεις εκ των προτέρων με τα παιδιά σας και με το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό.

* Αποφύγετε να ντύνετε τα παιδιά σας με ρούχα με τα ονόματά τους - τα παιδιά τείνουν να εμπιστεύονται τους ενήλικες που ξέρουν τα ονόματά τους.

Μιλήστε στα παιδιά για τους άγνωστους ανθρώπους.
 
Μία από τις προκλήσεις του να είσαι γονιός είναι να μάθεις στα παιδιά σου να είναι προσεκτικά χωρίς να τα γεμίζεις με φόβο ή άγχος. Μιλήστε στα παιδιά σας συχνά για την ασφάλεια και δώστε τους τα βασικά για το πώς να αποφύγουν και να ξεφύγουν από δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις.

Διδάξτε τους τα παρακάτω:
 
* Ποτέ μην δέχεστε καραμέλες ή δώρα από έναν ξένο.

* Ποτέ μην πάτε πουθενά με έναν άγνωστο, ακόμα κι αν ακούγεται διασκεδαστικό. Τα αρπακτικά μπορούν να δελεάσουν τα παιδιά με ερωτήσεις όπως "Μπορείς να με βοηθήσεις να βρω το χαμένο μου κουτάβι;" ή "Θέλετε να δείτε μερικά χαριτωμένα γατάκια στο αυτοκίνητό μου;"

* Υπενθυμίστε στα παιδιά σας ότι οι ενήλικες που δεν γνωρίζουν δεν πρέπει ποτέ να τους ζητούν να τους βοηθήσουν ή να κάνουν πράγματα για αυτά.

* Τρέξτε μακριά και ουρλιάξτε αν κάποιος σας ακολουθήσει ή προσπαθήσει να σας βάλει με το ζόρι σε ένα αυτοκίνητο.

*  Να πει όχι σε όποιον προσπαθεί να τον κάνει να κάνει κάτι που του έχετε πει εσείς ότι είναι λάθος.

* Πάντα να μιλάνε στους γονείς τους ή σε κάποιον άλλον έμπιστο ενήλικα εάν ένας άγνωστος άνθρωπος προσπάθησε να τους κάνει η να τους πει κάτι.

* Καθησυχάστε τα παιδιά ότι είναι εντάξει να σας πουν αν έγινε κάτι, ακόμα κι αν το άγνωστο άτομο τα έβαλε να υποσχεθούν ότι δεν θα το πούνε ή τα απείλησε με κάποιο τρόπο.

* Πάντα να ζητούν άδεια από έναν γονέα για να φύγετε από το σπίτι, την αυλή ή τον χώρο παιχνιδιού ή να πάτε στο σπίτι κάποιου.

* Διδάξτε στα παιδιά σας ότι το να ουρλιάζουν είναι καλύτερο από το να φωνάζουν.

* Δίνοντας στο παιδί σας μια σφυρίχτρα ή μια συσκευή που παράγει θόρυβο μπορεί να βοηθήσει να τρομάξει όποιον μπορεί να επιχειρήσει να το απαγάγει.


Λάβετε υπόψη αυτές τις άλλες συμβουλές:
 
* Βεβαιωθείτε ότι τα μικρότερα παιδιά γνωρίζουν τα ονόματά τους, τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου τους συμπεριλαμβανομένου του κωδικού περιοχής και ποιον να καλέσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

* Συζητήστε τι πρέπει να κάνουν εάν χαθούν σε δημόσιο χώρο ή κατάστημα ? τα περισσότερα μέρη έχουν διαδικασίες έκτακτης ανάγκης για το χειρισμό των χαμένων παιδιών

* Υπενθυμίστε τους ότι δεν πρέπει ποτέ να πάνε στο πάρκινγκ για να σας αναζητήσουν.

* Δώστε οδηγίες στα παιδιά να ζητήσουν βοήθεια από ένα ταμείο ή να σταθούν κοντά σε έναν υπάλληλο μπροστά από το κτίριο και μακριά από τις πόρτες.

* Επισημάνετε τα σπίτια των φίλων στη γειτονιά όπου μπορούν να πάνε τα παιδιά σας σε περίπτωση προβλήματος.

* Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν σε ποια αυτοκίνητα μπορούν να επιβαίνουν και σε ποια όχι. Διδάξτε τους να απομακρύνονται από οποιοδήποτε αυτοκίνητο που τραβάει δίπλα τους και το οδηγεί ένας άγνωστος, ακόμα κι αν αυτό το άτομο φαίνεται χαμένο ή μπερδεμένο.

* Αναπτύξτε κωδικές λέξεις για φροντιστές εκτός από τη μαμά ή τον μπαμπά και υπενθυμίστε στα παιδιά σας να μην λένε ποτέ σε κανέναν την κωδική λέξη. Διδάξτε τους να μην ακολουθούν με κανέναν που δεν γνωρίζουν ή με όποιον δεν ξέρει την κωδική λέξη.

* Εάν τα παιδιά σας είναι αρκετά μεγάλα για να μείνουν μόνα τους στο σπίτι , βεβαιωθείτε ότι κρατούν την πόρτα κλειδωμένη και μην πει ποτέ σε κανέναν που χτυπά ή τηλεφωνεί όταν είναι μόνοι στο σπίτι.

Εάν το παιδί σας απαχθεί
 
* Οι πρώτες ώρες είναι οι πιο κρίσιμες σε περιπτώσεις εξαφανισμένων παιδιών. Επομένως, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με την τοπική αστυνομία και να της δώσετε αμέσως πληροφορίες για το παιδί σας.

* Θα σας ζητήσουν μια πρόσφατη φωτογραφία του παιδιού σας, τι φορούσε το παιδί σας και λεπτομέρειες σχετικά με το πότε και πού είδατε το παιδί σας τελευταία φορά.

* Αφού ειδοποιήσετε τις αρχές, προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμοι. Εάν το κάνετε, θα μπορείτε να θυμάστε πιο εύκολα λεπτομέρειες σχετικά με την εξαφάνιση του παιδιού σας.
 
«Πᾶνος»

3 σχόλια:

  1. Θα σας πω ένα μοναδικό τρόπο! ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙΤΕ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΣΦΑΛΕΣ. Αν αμφιβάλετε, ρωτήστε τον Κούλη. Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα στα χίλια να με διαψεύσει. Τί είπατε; Δεν πιστεύετε στην ΝΔ; Κανένα πρόβλημα! ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ θα με επιβεβαιώσουν! Τι με περάσατε; κομματικό εγκάθετο της ΝΔ; Η διαπλοκή είναι σατανικά διακομματική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Είμαι εντός εκτός και επί τα αυτά! ο.ε.δ (όπερ έδει δείξαι)

      Διαγραφή