Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Η Αγία Σοφία ΔΕΝ είναι τίποτε άλλο από Ορθόδοξος Ναός… ούτε τζαμί, ούτε μουσείο


Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται το θρησκευτικό αίσθημα των Τούρκων και των εκατομμυρίων Σουνιτών Μουσουλμάνων σε όλη τη Μέση Ανατολή και γι’ αυτό παρατείνει το ερωτηματικό για το μέλλον της Αγίας Σοφίας. 

Στην Τουρκία χρειάζεται την ψήφο των θρησκευομένων και επιπλέον ενδιαφέρεται να αναδειχθεί ως ο νέος Πατέρας των Τούρκων, ανώτερος του Κεμάλ. Για να ξεχωρίσει κάνει τα αντίθετα από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Ο Κεμάλ μετέτρεψε το 1934 την Αγία Σοφία από τζαμί σε Μουσείο, διότι ήταν οπαδός του κοσμικού- μη θρησκευτικού κράτους. Ο Ερντογάν δηλώνει ότι θέλει να δει ισλαμικό τέμενος (τζαμί) την Αγία Σοφία.

Στον ευρύτερο Ισλαμικό κόσμο ο Τούρκος Πρόεδρος ενδιαφέρεται να καθιερωθεί ως ο ηγέτης του Σουνιτικού Ισλάμ. Σουνίτες είναι οι περισσότεροι Άραβες, ενώ Σιίτες είναι οι Ιρανοί και μεγάλο ποοσοστό Ιρακινών. Ο Ερντογάν πιστεύει ότι με τέτοιες πρωτοβουλίες θα κερδίσει τον θαυμασμό εκατομμυρίων Σαουδαράβων, Καταριανών, Αιγυπτίων και άλλων.

Η ελληνική επίσημη θέση είναι λανθασμένη. Δεν πρέπει να ζητούμε να παραμείνει Μουσείο ο πιο διάσημος και πιο ιστορικός ναός της Ορθοδοξίας. Η Αγία Σοφία πρέπει να ξαναγίνει Ορθόδοξος Ναός και να αποδοθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Να λειτουργείται κανονικά και μάλιστα την εορτή της Μεσοπεντηκοστής, όταν ακριβώς πανηγύριζε και η Αγία Σοφία των ενδόξων βυζαντινών χρόνων.

Ο Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας θεμελιώθηκε από τον Χριστιανό Αυτοκράτορα Ιουστινιανό, εγκαινιάσθηκε την 27η Δεκεμβρίου του 537 μ.X. και προορίσθηκε ως χώρος εκκλησιαστικής λατρείας, αφιερωμένος στην Σοφία του Θεού, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.

Πρόκειται για αριστούργημα αρχιτεκτονικής μεγαλοφυΐας και είναι παγκοσμίως διάσημος ως ένα κατ’ εξοχήν μνημείο του Χριστιανικού Πολιτισμού. Η αξία του παραμένει οικουμενική, επειδή ο Χριστιανισμός έχει υπερεθνική και οικουμενική ακτινοβολία.

Ο ναός είναι αφιερωμένος στη Σοφία του Θεού και όχι στη μάρτυρα Αγία Σοφία, η οποία τιμάται στις 17 Σεπτεμβρίου μαζί με τις επίσης μάρτυρες θυγατέρες της Ελπίδα, Πίστη και Αγάπη. Εκεί τελέσθηκαν χιλιάδες Θείες λειτουργίες με Αγίους της Εκκλησίας μας, με σοφούς Πατριάρχες, με μαχητικούς και πατριώτες Αυτοκράτορες.

Εκεί άκουσαν για πρώτη φορά την Ορθόδοξη υμνογραφία οι απεσταλμένοι του Ρώσου βασιλιά και του μετέφεραν την απάντηση: Ούτε Μουσουλμάνοι, ούτε Ρωμαιοκαθολικοί θα γίνουμε, Άρχοντα. Να γίνουμε Ορθόδοξοι, διότι η ψαλμωδία τους είναι υπέροχη. Στην Αγία Σοφία τελέσθηκε η τελευταία Θεία Λειτουργία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου πριν από την Άλωση της 29.5. 1453.

Η Αγία Σοφία αποτελεί την κορυφαία έκφραση της Ορθόδοξης Χριστιανικής αρχιτεκτονικής και αγιογραφίας. Είναι σύμβολο Ορθοδοξίας και Βυζαντινής κληρονομιάς. Η παραμονή της σε καθεστώς Μουσείου παραβιάζει τη βούληση των ιδρυτών της.

Η Ελλάς πρέπει να έχει μαχητική θέση στο ζήτημα αυτό. Αν απλώς ζητούμε να παραμείνει Μουσείο ουσιαστικά παραδεχόμαστε ότι είναι ένας ουδέτερος χώρος χωρίς θρησκευτική ταυτότητα και χωρίς λατρευτικό Χριστιανικό παρελθόν.

Επιτέλους ας γίνουμε διεκδικητικοί. Να ζητούμε την ανάδειξη της πραγματικής ταυτότητας του Ναού. Να θυμίσουμε σε όλα τα διεθνή βήματα και σε όλες τις Κυβερνήσεις ότι στην εποχή μας δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε τη βούληση του κατακτητή.

Το σπαθί του Μωάμεθ Β΄ του Πορθητή ανήκει σε άλλες εποχές. Η Ανθρωπότητα του 21ου αιώνα οφείλει να σεβασθεί την ιστορία της Αγίας Σοφίας, η οποία επί 900 χρόνια υπήρξε Ορθόδοξος Ναός και μόνο επί 500 χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί με τη βία του κατακτητή.

Ζητούμε να γίνει σεβαστό το Ανθρώπινο Δικαίωμα όλων των Ορθοδόξων του κόσμου και κυρίως των λίγων Ορθοδόξων Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως να λειτουργούνται ελεύθερα στον Ναό τους. Στην Ορθόδοξη Αγία Σοφία. Άλλωστε και οι Τούρκοι σεβάσθηκαν και κράτησαν το όνομα Ayasofia. Είναι δυνατόν κάτι το άγιο να μην είναι Χριστιανικό;

Η Αγία Σοφία ήταν, είναι και θα είναι πάντα Ορθόδοξος Ναός. Αυτή είναι η μόνη ορθή ελληνική θέση που θα πιέσει την Τουρκία και θα την θέσει προ των ευθυνών της.

 (Κύριο άρθρο στο ΠΑΡΟΝ της Κυριακής, 5.7.2020), defence-point.gr

Πηγή:  https://www.tideon.org/ 
«Πᾶνος»

4 σχόλια:

  1. Καλο ειναι να ζητουμε αλλα η αληθεια ειναι οτι οι Τουρκοι ειναι κατακτητες ειναι υπουλοι κ αρπακτικα , κ η Αγια Σοφια ειτε ως μουσειο ειτε ως τζαμι θα τους γεμιζει τσουβαλια εσοδα. Ας ειμαστε προσγειωμενοι σε αυτο. Επισης ας κοιταξουμε τα του οικου μας που ανα την Ελλαδα αναπαλαιονονται τζαμια κ η χωρα ισλαμοποιειται με συνοπτικες διαδικασιες απο μουσουλμανους που δεν εχουν καμμια διαθεση να εγκαταλείψουν τη γη της επαγγελιας που λεγεται Ελλαδα με τις ευλογιες των σιωνιστων κ με την ηλιθιοτητα τη δικη μας που ανεχομαστε με ΔΙΚΑ ΜΑΣ χρηματα να απολαμβανουν ανεσεις οι εισβολεις - σφαγεις μας οσονούπω. Θιχθηκαμε ( ισως ελαχιστοι) για την τζαμοποιηση της Αγ.Σοφιας. Θιχθηκαν ταχα οι κατουσιαν άπιστοι πλεον Ελληνες, που ανεχονται για ποιμενες Ιερωνυμους Βαρθολομαδες κ το κακο συναπαντημα πλειστων ιεραρχων. Ενω ειμαστε αχρηστοι να κρατησουμε τα λαβαρα της πίστης κ της Εθνικης ανεξαρτησιας εν Ελλαδι, άχρηστοι να αντισταθουμε στην πλεον διαγραφομενη ανεπιστρεπτί ισλαμοποιηση της χωρας , μας μαρανε η Αγια Σοφια, την οποια δεν καταφερε να κρατησει ο μεγιστος Κων. Παλαιολογος, που οι σημερινοι ελληνες ουτε τα σανδαλια ειναι αξιοι να δεσουν. Συνεπως ειναι τουλαχιστον υποκρισια εως γελοιοτητα αυτος που χανει τωρα το σπιτι του να
    μυξοκλαιει για ενα σπιτι χαμενο εδω κ αιωνες. Ας ξυπνησουμε ως εθνος. Αυτο χρειαζεται. Διοτι οπως ακουω ο Αγιος Παισιος ειχε πει πως αν η Αγια Σοφια ξαναγινει τζαμι θα αρχισουν τα δυσκολα για την Ελλαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενώ μας τα λες καλά στην αρχή, στο τέλος μας τα χάλασες!

      Μας λες:
      Συνεπως ειναι τουλαχιστον υποκρισια εως γελοιοτητα αυτος που χανει τωρα το σπιτι του να μυξοκλαιει για ενα σπιτι χαμενο εδω κ αιωνες.

      Φαίνεται ξέχασες την ιστορία μας. Από αρχαιοτάτων χρόνων οι πρόγονοί μας πολεμούσαν υπέρ βωμών (πρώτα για τα ιερά και όσια), και εστιών (και μετά για τις εστίες δηλαδή τα σπίτια τους).

      Το χαμένο συγχωρείτε, το ξεχασμένο όμως είναι χειρότερο και από προδοσία.
      Το ότι χάσαμε την Αγιά Σοφιά δεν σημαίνει και ότι την ξεχάσαμε.

      Για διάβασε τον Στρατηγό μας Μακρυγιάννη τι μας λέει:
      Πατρίδα να θυμάσαι εσύ αυτούς όπου, δια την τιμήν και την λευτερίαν σου, δεν λογάριασαν θάνατο και βάσανα. Κι’ αν εσύ τους λησμονήσεις, θα τους θυμηθούν οι πέτρες και τα χώματα, όπου έχυσαν αίματα και δάκρυα.

      Και βγήκαν τώρα κάτι δικοί μας κυβερνήτες, Έλληνες, σπορά της εβραιουργιάς, που είπαν να μας σβήσουν την Αγία Πίστη, την Ορθοδοξία,
      ( Δυστυχώς αυτά και χειρότερα συμβαίνουν σήμερα από αυτούς που μας κυβερνάνε ).

      Τότε που η Τουρκιά εκατέβαινε από τα ντερβένια και ολίγοι έτρεχαν με ολίγα ντουφέκια, με τριχιές δεμένα, να πολεμήσουν, θέλοντας λευτεριάν ή θάνατον. (ΜΑΣ ΛΈΕΙ ΌΤΙ ΕΊΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΟΊΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΉΝΩΝ ΝΑ ΠΟΛΕΜΟΎΝ ΟΙ ΟΛΊΓΟΙ).

      Και όσο για τους Ιερώνυμους και Βαρθολομάδες που λες.
      Τόσους μάχιμους παπάδες δεν τους είδες;

      Εμείς τους παπάδες τους είχαμε μαζί εις κάθε μετερίζι, εις κάθε πόνον και δυστυχίαν. Όχι μόνον δια να βλογάνε τα όπλα τα ιερά, αλλά και αυτοί με ντουφέκι και γιαταγάνι, πολεμώντας σαν λεοντάρια. Ντροπή Έλληνες!

      Διαγραφή
    2. Συμφωνω απολυτα σε ολα οσα λες. Εκεινο που λεω ειναι οτι δυστυχως χανομαστε σαν εθνος κ το οτι θα κανει τζαμι ο ερντογαν την Αγια Σοφια θα εχει μικρη σημασια, οταν η Ελλαδα δεν θα υπαρχει κ θα ειμαστε μια αμελητεα μειονοτητα σε ένα ισλαμοποιημενο κρατος. Προς τα εκει παμε αν δεν συμβει κατι κ ανατραπει ολο αυτο. Καθε μερα βλεπεις οτι οι ελληνες κ ειδικα οι ελληνιδες ειναι το λιγοτερο ζωντοβολα. Στις παραλιες βγαζουν τα βρωμοσκυλα για μπανιο. Να με συγχωρεις για την εκφραση αλλα μιλαμε για πολλες κλωτσιες... Το παιχνιδι μεχρι στιγμης ειναι χαμενο οταν βλεπεις τετοια ελεεινα υποκειμενα γυναικες. Ενα παραδειγμα ειπα, υπαρχουν χιλιαδες τετοιων συμπεριφορων εκει εξω.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ σχολιαστή με την διευκρίνιση σου, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
      Να διευκρινίσω και εγώ κάτι, γιατί και εγώ άθελά μου καμιά φορά περνάω λάθος μηνύματα.
      Στο προηγούμενο σχόλιό μου που γράφω για τους μάχιμους παπάδες.
      Δεν διευκρίνισα και εγώ, ότι για τους Ιερώνυμους και Βαρθολομάδες που λες, αυτοί δεν πιστεύουν στον Άγιο Τριαδικό Θεό. Ούτε και στον Κύριον ημών Ιησού Χριστό.
      Και αυτό φαίνεται πεντακάθαρα γιατί μιλάνε μόνο για θεό χωρίς να διευκρινίζουν σε ποιον θεό απευθύνονται.
      Γιατί ο Θεός τους είναι ο Μ.Α.Τ.Σ. ο Θεός ήλιος της μασονίας, για αυτό βγάζουν εγκόλπια κι όλα αυτά τα αίσχη που βλέπουμε.
      Συνέχισε τον καλόν αγώνα!

      Διαγραφή