Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

11 Αυγούστου 1996: Ο Τάσος Ισαάκ διαμαρτυρόμενος για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο δολοφονείται βάναυσα στην “πράσινη ζώνη

 

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετιστών, έχοντας πληροφορίες πως στην τουρκοκυπριακή πλευρά συγκεντρώνονταν, με σκοπό να προελάσουν προς την κυπριακή πλευρά, στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις αποφάσισαν τη ματαίωση της πορείας των μοτοσυκλετιστών, η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη με σκοπό να καταδείξει την απαράδεκτη κατάσταση της κατοχής της Κύπρου.

Εκατοντάδες μοτοσικλετιστές δεν πείθονται από την απόφαση και προχωρούν στην πραγματοποίηση της πορείας διασπώντας τη γραμμή αντιπαράταξης σε τρία σημεία.

Βρίσκονται όμως αντιμέτωποι – κυρίως στην περιοχή της Δερύνειας – με οπλισμένους Τούρκους, οι οποίοι αρχικά ρίχνουν πλαστικές σφαίρες, στη συνέχεια χρησιμοποιούν πραγματικές, αλλά και λοστούς, πέτρες, σφαίρες και ρόπαλα.

Οι πληροφορίες για τους τραυματίες αρχίζουν να γίνονται γνωστές – πρώτα δύο τραυματίες, έπειτα τέσσερις, έπειτα περισσότεροι, έπειτα νεκρός.

Ήταν 11 Αυγούστου 1996, όταν ο κύπριος διαδηλωτής Τάσος Ισαάκ δολοφονήθηκε βάναυσα στην «Πράσινη Ζώνη» στη Δερύνεια της Κύπρου. Όχλος Τουρκοκυπρίων ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν τουρκοκύπριοι αστυνομικοί και μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι», επιτέθηκαν σε ελληνοκύπριους διαδηλωτές.

Ήταν ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους που είχαν εισέλθει στην «Πράσινη Ζώνη», ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και στα μάτια ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, που παρακολουθούσαν άπραγοι.

Οι ένοχοι παρά και τις προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένουν ασύλληπτο.

Αξίζει να σημειωθεί πώς ο Τάσος Ισαάκ κατά τη διάρκεια της Στρατιωτικής θητείας και όντως 18 ετών, μετά από χλευασμούς των Τουρκοκυπρίων εισήλθε στην τουρκοκρατούμενη ζώνη και με μαχαίρι αφαίρεσε την τουρκική σημαία την οποία και έκαψε μπροστά στους τουρκοκύπριους . Το περιστατικό πήρε έκταση και έφτασε μέχρι τα Ηνωμένα Έθνη, ο Κρητικός διοικητής του όμως ενώ αρχικά πήγε να τον επιπλήξει, στη συνέχεια τον επαίνεσε λέγοντας πως αν είχε χίλιους σαν κι αυτόν δεν θα τολμούσε να πατήσει Τούρκος στο νησί.

Η Ελληνίδα τραγουδίστρια Χάρις Αλεξίου έχει αφιερώσει το τραγούδι “Τραγούδι του Χελιδονιού”, στην κόρη του.

Ο Τάσος Ισαάκ έφυγε από τη ζωή ενώ είχε προσφάτως παντρευτεί και η σύζυγός του ήταν έγκυος. Το 2016, η πομπή των μοτοσικλετιστών ξεκινώντας από το εξωτερικό επαναλήφθηκε, με παρουσία αυτή τη φορά της κόρης του.


Μετά την κηδεία, ο οργισμένος εξάδελφός του Σολωμός Σολωμού, 26 ετών, προσπάθησε να αφαιρέσει τουρκική σημαία από φυλάκιο της «Πράσινης Γραμμής», για να πέσει νεκρός από πυρά που προήλθαν από τα Κατεχόμενα.
 

Η 26χρονη πλέον Αναστασία αποτίει φόρο τιμής λίγα μέτρα από τους χώρους θυσίας του πατέρα της Τάσου και του Σολωμού.
 
 
«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου