Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Κόστα Ρίκα: «Όποιος εξαναγκάσει κάποιον να εμβολιαστεί, θα βρεθεί αντιμέτωπος με το νόμο»

 
 
Ο νέος πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Ροντρίγκο Τσάβες, ανακοίνωσε το τέλος του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του Covid, ενώ προανήγγειλε έρευνα για τις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης και των φαρμακοβιομηχανιών
 

Ο νέος πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Ροντρίγκο Τσάβες, ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη το τέλος του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του Covid. Επισήμανε επίσης ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης της χώρας, αλλά και με κοινοβουλευτικούς παράγοντες, έχει ξεκινήσει έρευνα για τις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης και των φαρμακοβιομηχανιών, κυρίως της Pfizer,  για την αγορά αυτών των σκευασμάτων.

«Θα διερευνήσουμε γιατί αγόρασαν τόσα πολλά εμβόλια όταν οι πληροφορίες έλεγαν ότι η αγορά είχε ήδη κορεστεί», ανακοίνωσε ο πρόεδρος.

Σημειώνει ότι «τα εμβόλια αξίας εκατομμυρίων δολαρίων αγοράστηκαν τη στιγμή που το ποσοστό εμβολιασμού έπεφτε». Και επισήμανε επίση ότι «δεν ξέρω πόσα χρήματα σπαταλήθηκαν σε εμβόλια που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν και πρόκειται να λήξουν».

«Αν δώσουμε λεπτομέρειες για το συμβόλαιο, μπορεί να καταλήξουμε στη φυλακή»

Ο πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι αν δώσουν λεπτομέρειες για τα συμβόλαια με τις φαρμακευτικές, θα μπορούσαν να καταλήξουν στη φυλακή. Κάτι τέτοιο θα συνέβαινε επειδή «θα παραβιάζονταν μια σύμβαση που είχε συντάξει η κόρη του πρώην προέδρου Λουίς Γκιγιέρμο Σολίς, μια πολύ καλή δικηγόρος η οποία μάλιστα εκπροσωπούσε την Pfizer. Πρέπει να χειριστούμε το θέμα λεπτά, όμως το σίγουρο είναι πως η αλήθεια θα βγει στο φως».

Σχετικά με το απόρρητο της σύμβασης που υπογράφηκε μεταξύ του Δημοσίου και της φαρμακευτικής εταιρείας, ο Τσάβες επεσήμανε ότι «δεν μπορώ να πω πολλά τώρα, το σίγουρο όμως είναι πως ένα τέτοιο απόλυτο επίπεδο μυστικότητας κρύβει την ανάγκη να κρατηθούν τα πράγματα στο σκοτάδι».

Pfizer και Κόστα Ρίκα

Η προηγούμενη κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Κάρλος Αλβαράντο, υπέγραψε συμβόλαια για την απόκτηση εμβολίων κατά του Covid με την Pfizer και την AstraZeneca . Η τελευταία συμμορφώθηκε με τις παραδόσεις της, όπως ορίζεται στη σύμβαση.

Ωστόσο, στην περίπτωση της Pfizer , η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε στις 7 Απριλίου ότι επρόκειτο να αναδιοργανώσει και να τροποποιήσει τη στρατηγική λήψης των σκευασμάτων. Από τότε οι παραδόσεις εμβολίων της Pfizer ανεστάλησαν μέχρι σήμερα. Η φαρμακευτική εταιρεία δεν έχει επιστρέψει τα χρήματα ανάλογα με τα εμβόλια που δεν παραδόθηκαν.

Οι συμβάσεις που υπογράφηκαν με την εταιρεία Pfizer έκλεισαν με παράδοση 6 εκατομμυρίων στην πρώτη παρτίδα και  3,5 εκατομμυρίων δόσεων στη δεύτερη. Μέχρι τις 7 Απριλίου είχαν παραδοθεί 7 εκατομμύρια, αντί για 9,5 εκατομμύρια.

Η αναστολή της παράδοσης φυσικά οφείλεται και στο γεγονός ότι ο Ροντρίγκο Τσάβες ανέλαβε τα ηνία της χώρας έπειτα από τις εκλογές που έγιναν τον Μάιο, έχοντας υποσχεθεί κατά την προεκλογική του εκστρατεία, πλήρη διαφάνεια στο όλο θέμα του κορωνοϊού και επιστροφή της Κόστα Ρίκα σε μια κανονική ζωή.

Εξαναγκαστικός εμβολιασμός για να ξοδέψουν τα εμβόλια

Η σημερινή υπουργός Υγείας, Τζοσελίν Καχσόν, ανακοίνωσε την Πέμπτη την κατάργηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα των εμβολίων κατά του Covid. Και εξήγησε ότι κατά τη γνώμη της, «ο εξαναγκασμός των ανθρώπων να εμβολιαστούν (έγινε) για να ξοδέψουν κάποιοι τα εμβόλια».

Σε κοινή συνέντευξη μάλιστα που έδωσαν οι Τσάβες και Καχσόν, ανέφεραν ότι πλέον, οποισδήποτε απειλείσει ή απαιτήσει τον εμβολιασμό συνανθρώπου του για οποιονδήποτε λόγο, τότε θα έρθει αντιμέτωπος με τις συνέπειες του νόμου.

Δείτε το σχετικό βίντεο:
 
 
«Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου