Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Αγία Αικατερίνη (Αἰκατερίνα): Το μεγάλο θαύμα που συνέβη κατά τον αποκεφαλισμό της!

 
Σχόλιο Πᾶνος: Σὲ ὅλες τὶς πτώσεις εἶναι «Ἁγία Αἰκατερίνα καὶ ὄχι Αἰκατερίνη» ὅπως λανθασμένα γράφεται καὶ προφέρεται, ἐκτὸς τῆς γενικῆς, ποὺ εἶναι «τῆς Ἁγίας Αἰκατερίνης». Ἡ ἔντονη γραφὴ στὸ ἄρθρο εἶναι ἡ σωστή.  
 ___________________
 
Μεγαλομάρτυς της Χριστιανοσύνης. Η μνήμη της εορτάζεται στις 25 Νοεμβρίου και στις 24 Νοεμβρίου στο σλαβόφωνο χριστιανικό κόσμο.
 
Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, η Αικατερίνη (Αἰκατερίνα)γεννήθηκε και έζησε στην Αλεξάνδρεια επί Ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιανού (250-310). Ήταν κόρη του επάρχου της πόλης Κώνστα και διακρίθηκε για τη σπάνια σοφία και ομορφιά της. Με διαταγή του Μαξιμιανού συμμετείχε σε συζήτηση με 50 φιλοσόφους, γύρω από τη χριστιανική πίστη.
 
Όχι μόνο έπεισε πολλούς από αυτούς με τα επιχειρήματά της, αλλά κατόρθωσε να τους μεταστρέψει προς τον Χριστιανισμό.

Ο Μαξιμιανός, μόλις το πληροφορήθηκε, εξοργίστηκε και προσπάθησε να καλοπιάσει την Αικατερίνη. Μόλις, όμως, πληροφορήθηκε ότι ή όμορφη αλεξανδρινή διανοούμενη προσηλύτισε τη σύζυγό του Φαυστίνα, τον σωματοφύλακά της Πορφύριο και 200 στρατιώτες, διέταξε τον αποκεφαλισμό τους και τη σύλληψη της Αικατερίνης, την οποία εξόρισε.

Η επιμονή της να μην απαρνηθεί τον Χριστιανισμό, προκάλεσε τη δήμευση της περιουσίας της και την καταδίκη της σε αργό θάνατο στον οδοντωτό τροχό. Ο τροχός έσπασε μόλις άγγιξε το σώμα της κι έτσι ο Μαξιμιανός διέταξε τον αποκεφαλισμό της. Τότε, από την ασώματο κεφαλή της, αντί για αίμα έτρεξε γάλα, σύμφωνα πάντα με την εκκλησιαστική παράδοση. Τον έκτο αιώνα ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός μετέφερε το λείψανο της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, όπου ιδρύθηκε η ομώνυμη περίβλεπτος μονή.

Η Αγία Αικατερίνη (Αἰκατερίνα) είναι προστάτιδα του Πανεπιστημίου των Παρισίων και διαφόρων επαγγελματικών κλάδων σε πολλές χριστιανικές χώρες του κόσμου, όπως των δικηγόρων και νομικών εν γένει, βιβλιοθηκονόμων, φιλοσόφων, μυλωνάδων, γανωματήδων, νοσοκόμων, γραμματέων, στενογράφων, βυρσοδεψών και των αγγειοπλαστών. Ακόμη, είναι προστάτιδα των ετοιμοθάνατων, των παρθένων και των ανύπαντρων γυναικών.

Στην Ελλάδα, η Αγία Αικατερίνη (Αἰκατερίνα) είναι προστάτιδα των γεωργών, επειδή η εορτή της συμπίπτει με τη σπορά. Υπάρχει, μάλιστα, πανελλήνια παράδοση, ότι αν τυχαίνει να υπάρχει ανομβρία, η αγία «δανείζεται νερό» από άλλον άγιο για να βρέξει την ημέρα της εορτής της και να ευχαριστήσει τους γεωργούς.

Στις Κυκλάδες οι άγαμες κοπέλες ζυμώνουν αλμυροκουλούρες την ημέρα της εορτής της αγίας και τρώνε ένα κομμάτι προτού κοιμηθούν, λέγοντας: «Άγια μου Κατερίνα, ντοτόρου θυγατέρα, / άμε στην άρουρα, στην κάρουλα / στη μαρμαροχρυσοπηγή / που ν’ οι Μοίρες τω Μοιρών/ κι αν είν’ κι εμένα η δική μου / και αν είναι άξια και καλή / πες της νάρθει να με βρει». Το ίδιο βράδυ αν δουν στο όνειρό τους ότι κάποιος τους δίνει νερό να ξεδιψάσουν, τότε αυτός θα είναι ο μελλοντικός σύζυγός τους.

Η Αγία Αικατερίνη (Αἰκατερίνα) είναι πολιούχος της Κατερίνης. Η πρωτεύουσα της Πιερίας ονομάστηκε αρχικά Αικατερίνη από το όνομα της αγίας.

Απολυτίκιο της Αγίας Αικατερίνης

Την πανεύφημον νύμφην Χριστού υμνήσωμεν,
Αικατερίναν την θείαν και πολιούχον Σινά,
την βοήθειαν ημών και αντίληψιν ότι
εφήμωσε λαμπρώς τους κομψούς
των ασεβών του Πνεύματος τη μαχαίρα,
και νυν ως μάρτυς στεφθείσα,
αιτείται πάσι το μέγα έλεος.

πηγή

«Πᾶνος» 

1 σχόλιο:

  1. Εις μνήμη της καλής μου γιαγιάς Κατερίνας.

    Το Άγιο κεφάλι της Αγίας Αικατερίνης στολίζεται με στέμμα, ντυμένη με χρώματα πορφυρά, η περίλαμπρη κόρη ζωγραφίζεται καθιστή στο θρόνο της, να κρατά στο δεξί χέρι κλαδί φοινικιάς και στο αριστερό τον Εσταυρωμένο και να ακουμπά στον κυλιδωτό τροχό των βασανιστηρίων Της ενώ πίσω από εκείνη φαντάζει θεόρατο το θεοβάδιστο όρος Σινά.

    Κι είναι τόσο όμορφη η Αγία Αικατερίνη, φτιαγμένη με εσωτερικά και εξωτερικά χαρίσματα! Μέσα στα χαρίσματα της σημειώνεται και η μόρφωση Της στην ιατρική επιστήμη, την ρητορική τέχνη, τη φιλοσοφία από αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, η ποίηση του Ομήρου και του Βιργίλιου, η Ρωμαϊκή και η Ελληνική παιδεία. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από βασιλική οικογένεια, που είχαν ως θρησκεία τους τα είδωλα. Οι δεσμοί με τη Μεγαλόνησο, προέρχονται από τον πατέρα της Κώνστα, που ήταν βασιλιάς της Σαλαμίνας. Το 290μ.χ ο Κώνστας μετατέθηκε από τον ηγεμόνα της Αιγύπτου Διοκλητιανό στην Αλεξάνδρεια και το βασίλειο της Σαλαμίνας το ανέλαβε ο αδελφός του.

    Ο θείος της Αγίας Αικατερίνης, όταν αντιλήφθηκε ότι η ανιψιά του ασπάσθηκε το Χριστιανισμό την έκλεισε στη φυλακή. Το μέρος όπου φυλακίστηκε η Αγία Αικατερίνη βρίσκεται στη νεκρόπολη της Σαλαμίνας.
    Η βαθιά χριστιανική της πίστη μετέβαλε όλο της το είναι σε απέραντη και αιώνια αγάπη για τον Κύριο! Όταν σε νεαρή ηλικία και ενώ ζούσε ακόμη στην Αλεξάνδρεια η οικογένεια της την προέτρεψε να παντρευτεί εκείνη αποφασισμένη να αρνηθεί σε οποιονδήποτε νέο επιθυμούσε μαζί της γάμο, έθεσε αυστηρά κριτήρια μόρφωσης, ομορφιάς, σοφίας και καταγωγής για τον γαμπρό. Μόνο ο ουράνιος Νυμφίος θα ήταν ο τέλειος γαμπρός αλλά η νύφη δεν το ήξερε και μόνο με την καθοδήγηση του σοφού ερημίτη Ανανία, γνώρισε το πρόσωπο Του Χριστού. Με την εικόνα Της Παναγίας στα χέρια Της η σοφή Αγία έπεσε να κοιμηθεί και είδε σε όραμα το θείο βρέφος να το κρατά η Θεοτόκος, ενώ θείο και άκτιστο φως τον έλουζε! Όμως Εκείνος δεν ήθελε ούτε να την κοιτάξει γιατί η Αγία δεν είχε ακόμη βαπτιστεί. Αφού βαπτίστηκε η κόρη από τον γέροντα, τότε έγινε ταπεινή δούλη του Δέσποτα Ιησού και ουράνια μνηστή Του Κυρίου αφού της φόρεσε πνευματικό δαχτυλίδι!

    Η περίοδος των διωγμών κατά του Χριστιανισμού, επέφερε τον βασανιστικό και μαρτυρικό θάνατο της Αγίας.

    AA

    ΑπάντησηΔιαγραφή