Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Φονέας. Η πανέμορφη παραλία της Μεσσηνιακής Μάνης που ήταν κάποτε το λημέρι ενός φονιά. (βίντεο)



Πληροφορίες για την ιστορία τη Παραλίας από την Μηχανή του Χρόνου

Μια από τις ωραιότερες, αλλά σχετικά άγνωστες παραλίες της Πελοποννήσου είναι αυτή του Φονέα. Βρίσκεται καλά «κρυμμένη» και την αναφέρουν οι ποιοτικοί τουριστικοί οδηγοί, που απευθύνονται σε απαιτητικούς ταξιδιώτες. Η παραλία του Φονέα έχει ξεχωριστή ομορφιά.

Χαρακτηριστικό της είναι ένας μεγάλος βράχος που τη  χωρίζει στα δύο και χαρίζει φυσική σκιά. Είναι μία από τις πιο γνωστές «άγνωστες» παραλίες της Δυτικής Μάνης, καθώς βρίσκεται καλά «κρυμμένη» στο τέλος ενός μονοπατιού, ανάμεσα στα δέντρα.


Βρίσκεται πολύ κοντά στην παραλία Δελφίνια, μόλις 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καρδαμύλης, στο δρόμο προς Λακωνία. Εκεί καταλήγει και το γνωστό Φαράγγι του Φονέα ή αλλιώς χαράδρα της Νούπαντης, η οποία αρχίζει να σχηματίζεται από το Μοναστήρι της Βαϊδενίτσας και καταλήγει μετά από περίπου 8 χιλιόμετρα στην κρυστάλλινη παραλία. 

Είναι ένας αγαπημένος προορισμός για τους γνώστες της περιοχής και για τους μυημένους επισκέπτες της Μεσσηνίας.

Για το όνομα της υπάρχουν διάφοροι θρύλοι, ένας από τους πιο διαδεδομένους κάνει λόγο για έναν πειρατή που ναυάγησε κάποτε στην παραλία και βρήκε καταφύγιο στην σπηλιά της. Μέχρι να καταφέρει να επισκευάσει το ναυαγισμένο πλοίο του, σκότωνε περαστικούς για να τους ληστέψει, κι έτσι έμεινε στην τοπική παράδοση ως ο «Φονέας». 
Παρά το όνομα της, είναι μια από της ομορφότερες παραλίες της Πελοποννήσου. Το μόνο μειονέκτημα που μπορεί κάποιος να επισημάνει είναι τα καλώδια της ΔΕΗ που αιωρούνται πάνω από τα κεφάλια των λουομένων αντί να ακολουθούν την διαδρομή του δρόμου που περνάει ακριβώς επάνω από την παραλία.

Πρόκειται για μία πανέμορφη βοτσαλωτή παραλία, με κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά και ένα κατάφυτο φυσικό τοπίο με βράχια να την περικυκλώνει δημιουργώντας ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. 
Χαρακτηριστικό της παραλίας είναι ο τεράστιος βράχος που βρίσκεται στη μέση του μικρού κόλπου και προσφέρεται για ατελείωτες βουτιές για τους περιπετειώδεις λουόμενους. 
Δεν είναι μια οργανωμένη παραλία με beach bar – πέρα από μία καντίνα με τραπεζάκια που λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες προσφέροντας δροσιστικά ροφήματα. 
Στην ακτή δεν υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες αλλά οι τυχεροί μπορούν να βρουν καλή θέση κάτω από τη φυσική σκιά των βράχων της.




__________________________

Σχόλιο Ρόη: Είναι από τους αγαπημένους μας προορισμούς κάθε καλοκαίρι και ανανεωνόμαστε κάθε φορά που τα καταφέρνουμε να πάμε. Διευκρινιστικά θα προσθέσω πως δεν είναι συνηθισμένη παραλία. Η πρόσβαση στην θάλασσα γίνεται από χοντρές μεγάλες λελούδες. (μεγάλα στρογγυλά βότσαλα) 
Διαθέτει  φυσικές σκιές, λόγω των βράχων  και μια μικρή σπηλιά όπου οι πρώτοι τυχεροί μπορούν να περάσουν ολόκληρη την ημέρα τους με δικό τους, σπιτικό φαγητό και τις  ξαπλώστρες ή τις καρεκλίτσες τους. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ!!!

«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου