Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Απάντηση Μητροπολίτη Λεμεσού στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου: «Πάντα διαλέγει τις άγιες μέρες για ψέματα και συκοφαντίες»

 

Απάντηση στις κατηγορίες που εκτόξευσε προς το πρόσωπό του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β’ έδωσε σήμερα μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Μητροπόλεώς του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος.

Για την ιστορία, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στην εφημερίδα »Πολίτης» είπε ότι θεωρεί πως η εκλογή του στη θέση του Αρχιεπισκόπου εξηγεί τη στάση που τηρούν απέναντί του οι Μητροπολίτες Λεμεσού και Κύκκου για το θέμα της Ουκρανίας, για το οποίο πιστεύει ότι επιδεικνύουν όψιμο ενδιαφέρον. Όσον αφορά τον μητροπολίτη Ταμασού και τη σχέση του με τη Ρωσία, είπε, μάλιστα, «Θου Κύριε…»

Όπως ήταν φυσικό, αυτό και άλλα πολλά που ειπώθηκαν δεν γινόταν να μείνουν αναπάντητα. Έτσι, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού έγραψε τα εξής απέναντι σε αυτά:

«Με πολλή θλίψη αναγκάζομαι να γράψω αυτά τα λίγα λόγια, γιατί στις άγιες αυτές μέρες και στις δύσκολες ώρες αγωνίας και τόσων άλλων σοβαρών προβλημάτων που ταλανίζουν τον κόσμο ολόκληρο διάλεξε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας μας να κατασκανδαλίση τον πονεμένο λαό του Θεού, λέγοντας τόσα άσχημα λόγια εναντίον τόσο εμένα όσο και άλλων αγιώτατων αδελφών και συνεπισκόπων.

Ειλικρινά, δεν με ενοχλεί η ταπείνωση και ο εξευτελισμός που επιχειρεί ο Μακαριώτατος ευκαίρως – ακαίρως να κάνη. Εξ΄ άλλου, έχω συνηθίσει από τότε που ήμουν νέος σε αυτή τη συμπεριφορά του απέναντί μου, αλλά με πλήγωσε, γιατί όλα αυτά που λέει είναι ψέματα και συκοφαντίες και γιατί πάντα διαλέγει άγιες μέρες να τα δημοσιεύει, λες κι έχει σκοπό να σκανδαλίση τον λαό και να συντρίψη το πνευματικό και κατανυκτικό πνεύμα των αγίων εορτών, που είναι μέρες αγάπης, ειρήνης και συγχώρεσης.

Είμαι υποχρεωμένος, λόγω της θέσεώς μου και της ευθύνης μου έναντι της αληθείας και της συνειδήσεως και του σκανδαλισμού των πιστών αδελφών μας, να διαψεύσω ευθαρσώς όλα αυτά που είπε ο Αρχιεπίσκοπος και να πω ότι λυπούμαι πολύ για το κατάντημα αυτό του θεσμού και της θέσεως του Αρχιεπισκόπου, που μέχρι και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ανάγκασε να διαψεύση.

Είναι εμφανές ότι η προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου αποσκοπεί στο γνωστό «διαίρει καί βασίλευε» καί «ὁ νοῶν νοείτω»…

Δυστυχώς, η ανάγκη μας έσπρωξε αυτές τις άγιες μέρες να αποκαταστήσωμεν την αλήθεια των γεγονότων και να διαψεύσωμεν τα όσα αναληθή είπώθηκαν. Γι΄ αυτό ζητούμε και την κατανόηση και συγχώρεση των αδελφών μας.

Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά και πλουσία την ευλογία του δι’ ημάς γεννηθέντος Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

†Ὁ Λεμεσού Ἀθανάσιος»

Λίγο αργότερα, ανακοίνωση για το ίδιο θέμα εξέδωσε και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, εκφράζοντας, επίσης, την πικρία και την αγανάκτησή του. Μεταξύ άλλων τονίζει ότι: «η εν λόγω συνέντευξή του προκαλεί αγανάκτηση, γιατί βρίθει από ανακρίβειες, σκόπιμες παραποιήσεις γεγονότων και, δυστυχώς, δεινή κακοποίηση της αλήθειας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει: «Ανέγνωσα τις αναφορές-δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ σε πρόσφατη συνέντευξή του σε τοπική Εφημερίδα και μόνο πικρία και αγανάκτηση προκαλούν τα όσα ανέφερε και τα οποία αφορούν σε καταστάσεις και πρόσωπα και, μάλιστα, Αρχιερείς αδελφούς του, συμπεριλαμβανομένου και του προσώπου μου.

Δεν είναι του παρόντος να αναφερθούμε στα όσα δηλώνει, επιφυλασσόμαστε γι’ αυτό τον σκοπό να εκθέσομε με αντικειμενικότητα και με βάση αδιάσειστα στοιχεία τα των αρχιεπισκοπικών εκλογών του 2006, σε σχετικό βιβλίο μας, το οποίο θα εκδώσομε σύντομα.

Στα όσα δηλώνει ο Αρχιεπίσκοπος για τις τότε αρχιεπισκοπικές εκλογές, έχομε να παρατηρήσομε, ότι ο τρόπος, με τον οποίο φέρεται, αλλά και το περιεχόμενο των δηλώσεών του διαβρώνουν και κατεβάζουν στο πεζοδρόμιο, τον θεσμό και τον ρόλο του Αρχιεπισκόπου μέσα στην Εκκλησία, αλλά και, κατ’ επέκταση, στρέφονται εναντίον και του ιδίου του προσώπου του.

Δυστυχώς, αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς του Αρχιεπισκόπου δεν είναι πρόσφατος και, λυπούμαστε να παρατηρήσομε, ότι, παρά την ηλικία και την περιπέτεια της υγείας του, στο θέμα αυτό παραμένει πεισματικά αθεράπευτος. Ταυτόχρονα, η εν λόγω συνέντευξή του προκαλεί αγανάκτηση, γιατί βρίθει από ανακρίβειες, σκόπιμες παραποιήσεις γεγονότων και, δυστυχώς, δεινή κακοποίηση της αλήθειας.

Όσοι γνωρίζουν τα γεγονότα των αρχιεπισκοπικών εκλογών και, ευτυχώς τα γνωρίζουν πολλοί, μπορούν να διαψεύσουν μαζί με εμάς τον Μακαριώτατο και να αποβούν αμύντορες της αλήθειας.

Τέλος, λυπούμαστε να παρατηρήσομε, ότι οι εν πολλοίς υβριστικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου έρχονται να σημαδεύσουν αρνητικά, αν όχι να πλήξουν διαβρωτικά, το πνεύμα των μεγάλων Εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, και να προκαλέσουν ταραχή και σκανδαλισμό του λαού μας, ενώ θα έπρεπε εμείς οι αρχιερείς να αποβαίνουμε πηγή ανάπαυσης του λαού μας και, προπάντων, αυτές τις δύσκολες μέρες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, να του προσφέρουμε γαλήνη και εμπιστοσύνη στον Θεό.

Αδελφικά και με γνήσια αγάπη Χριστού, θέλομε να υποβάλομε στον Μακαριώτατο, και λόγω της ηλικίας του, αλλά και λόγω του εμπερίστατου της υγείας του, προπάντων, αυτές τις άγιες ημέρες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, πρέπει να είναι και μέρες αυτογνωσίας να ενσκύψει έσωθεν και, κατά τον λόγο του Μεγάλου Βασιλείου «Πρόσεχε σεαυτόν», να προβεί σε μία εκ βάθους αυτοκριτική και να εκζητήσει την αγάπη προς τους αδελφούς του, αλλά και το έλεος του Θεού, αντί να προβαίνει σε εμπρηστικές και υβριστικές συνεντεύξεις και δηλώσεις.

Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος

Ιερά Μητρόπολη Κύκκου και Τηλλυρίας,
28 Δεκεμβρίου 2020

Τη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Πηγή: https://www.orthodoxianewsagency.gr/

«Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου