Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Ιερέας που υπηρέτησε σε ενορία του Πατριαρχείου στην Ουγγαρία μετακινείται στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία λόγω Ουκρανικού. video

 

Ο ιερέας Ιωάννης Φορτωμάς δήλωσε με βίντεο μήνυμα, τη μετάβασή του στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία με αφορμή τις ενέργειες του Φαναρίου στην Ουκρανία.

Ο ιερέας είπε ότι στις αρχές Δεκεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Μόντρεαλ και Καναδά της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Γαβριήλ (Τσεμοντακόφ) τον δέχτηκαν στην επισκοπή του.

Εξηγώντας την απόφασή του να εγκαταλείψει την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, ο ιερέας Ιωάννης είπε ότι το έκανε λόγω των ενεργειών του Φαναρίου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το 2018 το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης αναγνώρισε τη νομιμότητα δύο ή τριών ομάδων σχισματικών στην Ουκρανία και τους ανακήρυξε σαν Αυτοκέφαλη Εκκλησία… χωρίς τη συγκατάθεση των υπόλοιπων (των Τοπικών Εκκλησιών – συντ.), και το πιο σημαντικό είναι ότι το έκανε εις βάρος της κανονικής Εκκλησίας στην Ουκρανία, με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Ονούφριο».

Τόνισε ότι «με αυτόν τον τρόπο το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης όχι μόνο νομιμοποίησε τους σχισματικούς, αλλά το έκανε εις βάρος της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην οποία ανήκουν οι περισσότεροι πιστοί στην Ουκρανία, γεγονός που προκάλεσε μια σειρά πολύ θλιβερών γεγονότων».

Ως παράδειγμα ο ιερέας Ιωάννης ανέφερε περιπτώσεις όπου «οι σχισματικοί καταλαμβάνουν ενορίες, χτυπούν ιερείς, χτυπούν πιστούς, συχνά μέχρι θανάτου, και οι αστυνομικές και κρατικές αρχές κλείνουν τα μάτια σ’ όλα αυτά».

«Θα με ρωτήσετε: "Τι σχέση έχεις εσύ με όλα αυτά και τι σχέση έχει με μας;"  Όταν ένα μέλος του σώματος του Χριστού υποφέρει, όλα τα άλλα μέλη επίσης υποφέρουν, και κάποτε κάποιος πρέπει να σηκωθεί και να πει: "Φτάνει πια!"», τόνισε ο ιερέας.

Σημείωσε ότι «οι συνέπειες του σχίσματος έχουν πλέον διεισδύσει πλήρως στον Ελληνικό Ορθόδοξο κόσμο, και φυσικά υπάρχουν ερωτήματα όπως η εγκυρότητα των μυστηρίων αυτών που βρίσκονται στο σχίσμα».

Ο ιερέας Ιωάννης πιστεύει ότι τα μυστήρια των σχισματικών είναι άκυρα και «αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καν αποστολική διαδοχή», καθώς αυτοχειροτονήθηκαν.

Τόνισε ότι «ο Τόμος της OCU είναι η νομιμοποίηση της πλήρους διάσπασης και η διαγραφή της κόκκινης γραμμής στην Εκκλησία σχετικά με τους Κανόνες της Εκκλησίας, τα δόγματα και τη γενική τάξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

«Επομένως, αποφάσισα να ενταχθώ στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία βάσει όλων αυτών. Και, επιπλέον, δεν στηρίχθηκα σε κάποιες αφηρημένες ιδέες για το τι συμβαίνει, αλλά είδα τα αποτελέσματα του σχίσματος στην Ουκρανία να παίζονται μπροστά στα μάτια μου, όταν υπηρετούσα ως ιερέας στην Ουγγαρία, σε μια από τις ενορίες του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης», λέει ο ιερέας.

«Είδα τα αποτελέσματα του σχίσματος και έφτασα στο σημείο όπου δεν μπορούσα να υπηρετήσω στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης με καθαρή συνείδηση αφού διέπραξε τέτοιες ενέργειες ενάντια στο Ευαγγέλιο και την κανονική παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τοποθετώντας τον εαυτό του, λίγο πολύ, ως ένα είδος Ανατολικού Πάπα».

Ο ιερέας Ιωάννης σημείωσε επίσης ότι «έφτασε στο σημείο να μη νιώθει καλά πλέον όταν τελεί τη Λειτουργία και να διακονεί υπό αυτές τις συνθήκες. Σύμφωνα με τον ίδιο, «κάθε λειτουργία ήταν βασανιστήριο. Ήταν βασανιστήριο, κυριολεκτικά βασανιστήριο, προσπάθεια να ξεπεράσω όλα αυτά».

Υπενθύμισε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που Έλληνες Ορθόδοξοι κληρικοί προσχωρούν στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία» και «δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία βοηθά τους Έλληνες Ορθόδοξους Χριστιανούς».

«Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στην πρόσφατη ιστορία όταν συνέβη αυτό και όταν τους επέτρεψε να ζήσουν ελεύθερα στην Ελληνική Ορθόδοξη πίστη τους, χωρίς εξωτερική πίεση ή ακόμη και χωρίς απαιτήσεις, γι’ αυτό είμαι πολύ ευγνώμων για αυτήν την ευκαιρία», δήλωσε ο πατέρας Ιωάννης.

Απευθυνόμενος στους ενορίτες του, ο ιερέας είπε ότι «το καθήκον μας είναι να σχηματίσουμε μια ενορία στο πλαίσιο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά με την τήρηση των ελληνικών ορθόδοξων εθίμων και παραδόσεων. Το να το κάνουμε και να πετύχουμε σ’ αυτό δεν είναι μόνο έργο του ιερέα, αλλά απαιτεί συμμετοχή των πιστών».

 

 
 
Ενωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων
 
«Πᾶνος» 

1 σχόλιο:

  1. Οι απλές και καθαρές καρδιές δεν μπορούν να αντέξουν προδοτικές καταστάσεις. Δεν αντέχει η καρδιά! Κι όταν μιλάει η καρδιά και αρνείται και "διαμαρτύρεται" η συνείδηση, αυτό είναι βαρύ μαρτύριο. Λοιπόν, αποχωρούμε ειρηνικά, αφού οι λοιποί επιμένουν στο ψέμα. Ο Θεός μαζί σου, πάτερ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή